95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Hany miliardot is koltottek eddig ra? (Mo. eves koltsegvetese hanyszor jonne ki belole?
)
Tul jo dolguk van ezeknek a jenkiknek... -
Upsz, elgépeltem, rögtön kétszer is. Köszi a kiigazítást. :))) -
a Window azt ablak.. a Widow az özvegy (bocsi, csak 2x is elírtad) -
A YF-23 "Black Window II." (Black Window = Fekete özvegy) az ATF tenderre nevezett Northrop gép volt, amely alul maradt a Lockheed YF-22-esével szemben.

A két YF-23 még az 1990-es évek elején. -
Amennyire én tudom, a prototipusokat már készítik a múzeumoknak, a fontosabb dolgokat kiszerelik belőle, és ennyi. Volt egy próbálkozás, hogy meggyőzzék a törvényalkotókat a program folytatására, de sikertelen volt. Amúgy a két YF-23 is múzeumban van már. :) -
steweee #4747 franc elnyomtam
4: VAN MIT ELZSÁKMÁNYOLNI AZ ELFOGLALT ORSZÁGBÓL. irak esetében ez az olaj, folyamatosan jönnek a hírek hogy lopják az olajat, pedig egyébként is ők húzzák belőle a hasznot, de így még többet
a balkán esetében az amerikai szerepvállalás kicsi volt, inkább politikai jelentőségű, nem volt túlzottan nagy pénzügyi ráfordítás az usa gazdasági erejéhez képest.az afrikai országokkal is azért nem igazán foglalkoznak, mert a legtöbbjében nincs gazdaságilag kiaknázható vagyon(a pénz a világgazdaságban csak virtuális jellegű, a hatalom egyik kifejező eszköze, sokkal fontosabbak a gazdasági erőforrások, amit bizonyos szintig a pénz nagysága testesít meg), vagy háború nélkül is hozzájuthatnak, pl elnyomó kormányok támogatásával, akik kiszolgálják az érdekeiket -
steweee #4746 ez így csak félig igaz, egy háború csak akkor gazdaságos és kifizetődő, ha 1. megnyerik a háborút 2.saját hadiipar szolgálja ki a hadsereget 3. az újjáépítésben részt vesznek a nyertes felek nagyvállalatai 4. a legfontosabb: -
Én nem vagyok az az eszély író típus -
Jól leegyszerűsítve... -
YF23 BlackWidow az F22es "ellenfele" volt még anno aztán mivel túl drága volt kivágták a csába:((( -
Yetike #4742 Feketeözvegy ? Az pontosan micsoda ? -
Yetike #4741 Ha naív politikusi fejjel nézzük. Szerintem a sok marakodó nagyobb hatalom közül nem Magyarhonnak fog leesni a legtöbb falat az asztalról. -
Cifu
Tulkeppen mi van most a Comanche programmal?
Azontul hogy tudjuk leallitottak. Kb Mint Feketeozvegyel? Kitoltak Nellisre a homokba oket es ott rohadnak? -
Ha politikus fejjel nézzük még meg is érheti magarországnak egy 200 fős kontingenst fenntartani, ha ügyesen könyökölnek egy újjáépítési kerekasztalnál... Olajhoz nem fognak hozzáférni az tuti, de sokminden le lett ott bombázva... -
antijedi #4738 jó nem azért irtam csak flame megelőzésként, mert iylesmiből robbant ki az a flamehábrú az ember értékérőlis, ami elfoglalt kb 2-3 oldalt :)
amugy ettől fügetlenül tényleg olvass visza érdemes meglátások voltak ott :P -
antijedi #4737 tény, ezért mondtam hogy azért az országok nagyrészének jól jönnek az ilyen háborúk, max az oylan országoknak mint magyarország jöhet kevésbé jól 8még akkor is ha megnyerné) mert nem a saját gazdaságra épül a hadsereg eszközeinek beszerzése :) -
neuro #4736 Csak elmondtam a véleményem az aktuális témáról. Nem olvasok vissza, mert hiába hogy volt róla szó attól még leírhatom én is amit akarok. Max ha nem érdekel, ugord át azt a pár sort... -
Megitelesem szerint azert tobb EU orszag is jol profital ebbol a mostani "hadjaratbol"....
Mart mer azt kijelenthetjuk, hogy a kozelkeleten egy NEM terrorista vadaszat folyik..
Hanem penzhajto HADJARAT. -
nem a vitatottasagrol akarok velemenyt alkotni, hanem arrol hogy mi menyi menyiert -
antijedi #4733 helyesbitek: azoknak az országoknak pozitiv a háboru akiknek nem külföldről kell beszerezni minden hadianyagot hanem hazai "termékeket" használnak :) -
antijedi #4732 és ezt ki vitatta? de ez nem cask az usa-ra vonatkozik..., egy háború minden ország gazdaságára igen pozitiv hatásal van , márha megnyerik és nem ők kapnak ki :) -
antijedi #4731 *olvass na :P -
"Nem ertetek ti semmit"!
Mindig is azt a nezetem hangoztattam, hogy az USA-nak es a gazdasaganak legfokepen mindenkeppen 10 de legnagyobb intervallumban 20 evente szuksege van egy haborura!
Ez gyakorlatilag a hideghaboru vege ota igy van es igy is van!
Egy maverick (pl.) bago ahhoz kepest hogy mekkora penzek forognak ilyenkor teriteken! (fegyverbeszerzesek, lobby-k hatasara u fejlesztesek....stb stb..)
Tulajdonkeppen az amerikai gazdasag egyik leghuzobb es legnagyobb agazata a fegyveripar... -
antijedi #4729 erről a "menyit ér az emberélet" cimű dologról már volt elég flame, ovlass vissza 
-
Mondjuk ezt nem gondoltam volna. Akkor viszent 1 T-72-be 1 Maverick nem volt gazdaságtalan.
-
Friss T-72-es árakat nem találtam, de Ciprus 40db T-80U-t vásárolt 120 millió $-ért (3 millió $/db), India pedig 310db T-90S harckocsit egyenként ~2,1 millió $-ért... -
Szerintem ez a háború hozott annyi jövedelmet az olajból (bár volt itt olajválság, most a $ került rossz helyzetbe...), hogy fedezze a 270E USD-os rakéták, és tsai költségeit. Emberre meg nem küldenek ilyet, persze tartózkodhat éppen rossz helyen, ha katona akkor számolnia kell a veszéllyel. Amugy meg egy T-72-es ára nemtudom mennyi lehet de elnézve, hogy egy M1A1 4,3 millió amerikai dollár, egy T72-es szerintem nem kerülhet sokkal többe egy maverick-nél, olyan 500.000-1.000.000 USD-re tippelek, de nemtom. -
Krisztusom, ezek agyhalottak? Mégis mit tudnak tanulni a magyar katonai reformokból? 
Bár javítom magam. Azt megtanulhatják, hogyan NE csináljanak katonai reformot... :) -
Cat #4724 Bővíteni kell a finn-magyar katonai kapcsolatokat
Bővíteni és erősíteni kell a finn-magyar katonai kapcsolatokat a jövőben. Erről a finn Védelmi Erők vezérkari főnöke és a Magyar Honvédség vezérkari főnökének helyettese azt követően beszélt csütörtökön, hogy megtekintette az egyik elit alakulat kiképzési-harcászati bemutatóját.
- Finnország hadserege is egy reformfolyamat közepénél tart, ezért nagyon fontos számunkra, hogy minden olyan tudást és tapasztalatot átvegyünk a magyaroktól, amit hasznosítani tudunk. Ezért nagyon gondosan és nagy odafigyeléssel igazából azt nézzük, hogy önök hol tartanak a reformban, és azt, hogy milyen rendszerben hajtják azt végre - mondta Kari Rimpi altábornagy. A finn Védelmi Erők vezérkari főnöke elismerően szólt a Magyar Honvédség I. Könnyű Vegyes Ezred katonáinak technikai eszközeiről. Az altábornagy dicsérte a rövid harcászat-kiképzési bemutató szakmai színvonalát is.
- A magyar kiképzési módszerekből is tudunk hasznosítani annak ellenére, hogy Finnországban továbbra is fenntartjuk a sorozott állományt - tette hozzá a semleges, katonailag el nem kötelezett ország vezérkari főnöke. Finnország és Magyarország katonái kiválóan együtt tudnak működni a jövőben a nemzetközi békefenntartó és válságkezelő missziókban, ugyanis mi már nagyobb hagyományokkal és gyakorlattal rendelkezünk ezen a területen - mondta a tábornok.
- A mostani találkozásnak egyik alapvető célja, hogy az elmúlt években tapasztalt lanyha magyar-finn katonai kapcsolatokat felfrissítsük, aktívabbá tegyük, és keressük azokat a pontokat, ahol együtt tudunk dolgozni. A feladat érdekes is lesz, hiszen két különböző felépítésű haderőről van szó, miután hazánk a professzionális katonaság kialakítása mellett döntött - tájékoztatott Havril András altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnökének helyettese. Az altábornagy elmondta: a finnektől elsősorban a békefenntartásban résztvevő katonák felkészítési, kiképzési módszereit érdemes átvennünk. Ezen a területen ugyanis sokkal régebbi tapasztalatai vannak az északi országnak, mint nekünk. Kiemelte azt is, hogy a terror elleni küzdelemben szintén együtt kell működnünk a jövőben. -
Cat #4723 meg a kerozin a benzinnél sokkal olcsóbb
-
tudom hogy már nem az eredeti a recept :) -
A klasszikus Napalm-ot (21% benzol, 33% benzin és 46% polystyrene) kivonta az USAF, az MK77/78/79 Mod 5. gyújtóbombát használják, aminél a benzin helyet repülőgépekhez használt kerozin van, így kevésbé gyúlékony az elegy, de valamivel kissebb a hatása is - viszont nyugodtan lehet mondani, hogy nincs Napalm bombájuk, mert ez már nem "Napalm"... :)) -
neuro #4720 Kicsit félre értettetek. Én ezzel csak azt akartam mondani, hogy az emberélet drágább (többet ér), mint egy maverick. Mert ha ezt az árat elmondja valaki egy megölt iraki anyjának biztos nem az lesz az első gondolata, hogy "de jó, újabb 269 ezer dollárral lett szegényebb az USA". Mindegy, hogy egy JDAM bomba vagy egy 25 cent értékű puskalövedék öl meg valakit, az okozott kárt csak a vaskalapos tábornokok számolják dollárban/body count-ban. -
Napalm a legjobb akkor is
-
Erről van szó, plusz ugye az is ott van, hogy egy Maverick sokkal hatásosabb (és pontosabb), mint egy légibomba, ami max. néhány száz dollár. Márpedig az se mindegy, hogy egy épületet úgy pusztítanak el, hogy szépen ledobnak a körzetbe 20-30 bombát, ami biztosan elpusztítja a házat, de a vele szomszédos házakat is, vagy csak azt az egy bizonyos házat pusztítja el, és a szomszédos házakat (ill. az abban élő civileket) békén hagyja... -
antijedi #4717 arról nem is beszélve hogy precizios fegyverként használva ha pl kilőnek vele egy sam site-ot akkor még ha maga az okozott kár nem is lenne anyi (de szvsz lehet hogy van) akkor is az igy nyert taktikai előny 8baráti repülőgépek megkiélése pl) behozza az árát simán... -
neuro #4716 Attól függ hogy számoljuk az okozott kárt: egy iraki vályog viskó ára biztos nincs 54 millió, de egy megölt civil vagy ellenséges katona "értéke" nem adható meg forintban. -
de jól mutat a hírekben. -
Cat #4714 kérdés, hogy irakban/afganisztánban egy 54 millió forintos rakéta (egy nagyon szép ház ára!) tud e egyáltalán az árával egyenértékű kárt okozni - mert szerintem - néhány esetet kivéve - nem. -
neuro #4713 na én meg már azt hittem, hogy kilóra árulják a mavericket :)