95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • neuro
    nem tudom, ismeritek-e már ezt az oldalt, elég régóta megy már. van rajta sok érdekes dolog: http://www.militarymorons.com/
  • [NST]Cifu
    A Kuril-szigetek miatt, pontosan. Még a cári időkben a Kuril-szigetek közül 18-at (köztük a most vitatott négyet) az oroszok átadták a japánoknak cserébe Sakhalin szigetéért. A második világháborúban a szovjetek elfoglalták a négy szigetet, és azóta sem sikerült megállapodniuk a szigetek hovatartozásáról, ami miatt hivatalosan még nem írták alá a békeszerződést. A legutóbbi, amit hallottam a Kuril-szigetekkel kapcsolatban, az volt, hogy oroszország hajlandó eladni a szigeteket japánnak (persze szebben volt megfogalmazva, valahogy úgy, hogy bizonyos összegért cserébe hajlandóak lemondani a szigetek fenhatóságáról).
  • switch

AMOS [Advanced MOrtar System]in action (36mb)

• Bucser
    Kicsit sok volt az ugye :) Ugye?:)
  • Bucser
    Meg ugye Kína Tajvan még most is vitatott terület.. Ugyanis ugye Tajvan hivatalos neve a Kinai demokratikus Köztársaság Míg "nagy Kína" pedig Kínai Népköztársaság...
  • Punker
    pár szigeten vitáznak még mindig
  • Joxy
    igen, rémlet valami, hogy vannak akik nem irtak papirt, hogy béke van
  • Punker
    orosz-japán-ra gondolsz?
  • Joxy
    A IIvh. már befejezödött?
  • Yetike
    Ahha, az más. Annak viszont örülök, hogy az oroszok végre kezdenek lábra állni.
  • Bucser
    Meg ugyebár a jó kis lefoglalások.. az Oroszok Putyin vezetésével megint kezdenek berendezkedni egy jó kis diktatúrára:)
  • Bucser
    Hát hallod tajvanon nem is csodálkozom.. baromira szorongtja őket Kína... csak ne szabaduljon el a pokol... Én ettől félek, hogy az etikai határok totál elmosódnak a politika miatt..
  • [NST]Cifu
    de azt se igen értem, hogy Oroszországnak honnan van 40 %os (!!!) emelésre.

Az orosz gazdaság lassan kezd kilábalni a 90-es évek végi pénzügyi összeomlásból, és ne feledjük, hogy oroszország nagy importőre a nyersanyagoknak (főleg olaj és szénhidrogének, de a vasérctől kezdve a titániumig szinte minden ott figyel), és elég ránézni ezek árára... Szóval mostanság igencsak megy az orosz gazdaság szekere...
  • [NST]Cifu
    Ázsiában ott van Észak-Korea és Kína, plusz törekszik fel India is. A két "vezető demokrácia" Dél-Korea és Japán, plusz Tajvan, ők pedig együtt is kevesek a Kínaiak ellen, rajtuk kívűl csak az USA haditengerészete marad biztonsági erőnek.

Japán pedig érthető okokból tart mind Kínától, mind Észak-Koreától. Kína és Japán lakossága kb. úgy viszonyúl egymáshoz, mint Románia és Magyarország, csak hatványozottan. Japán a mai napig nem kért hivatalosan bocsánatot Kínától a II.VH idején történtek miatt, és eléggé lazán kezeli történelmileg is az akkori eseményeket (még egyes japán politikusok is azt vallják, hogy Japán a II.VH-ban a nyugati megszállók és gyarmatosítók alól szabadította fel az ázsiai népeket - el lehet képzelni hogy reagálhatják ezt le a Kínai szervek). A fentiek miatt Kína meglehetősen rossz szemmel néz japánra, és ehez hozzájön Észak-Korea is, a maga szélsőségeségével...

Szóval érthető a Japán fegyverkezés...

(egyébként úgy tudom, hogy a GDP-hez képest Tajvan áldozza a legtöbbet a katonaságra...)
  • Yetike
    A képek nekem nem jönnek be.
  • Yetike
    "...honnan van _pénze_ 40..."
  • Yetike
    Történelmi tény, hogyha valahol sok fegyver halmozódik fel, akkor azok nem a raktárakban fognak elévülni...

Meglepő, hogy Japán ennyit fordít a katonai kiadásokra, de azt se igen értem, hogy Oroszországnak honnan van 40 %os (!!!) emelésre.
  • Punker
    ennyi pénzből mennyi értelmes dolgot lehetne csinálni :(
  • ricsi1
    Putyin orosz elnök csütörtök délután bejelentette, hogy Oroszország jövőre 40 százalékkal többet költ katonai célokra. Az USA 8, Kína 12, India 18 százalékkal emeli 2005-ben hadi kiadásait, az Európai Unió pedig új hadsereg felállítására készül. A hidegháború után világszerte csökkentek a hadi kiadások, jövőre viszont megközelíthetik a nyolcvanas évek közepének mértékét.

A világ nagyhatalmai lázasan fegyverkeznek. Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke csütörtökön jelentette be, hogy a 2005-ös orosz költségvetésben 40 százalékkal többet fordítanak majd katonai célokra mint az idén. Az USA csak 8 százalékkal emel, de a kiinduló összeg eleve a nyolcszorosa az orosz keretnek. A katonai kiadások az ezredforduló óta növekednek, szerte a világon. A 2005-ös év azonban különlegesnek számít: több ország olyan mértékben növeli hadi kiadásait, amire évtizedek óta nem volt példa. A hidegháború utolsó éveiben felpörgött fegyverkezési verseny után jelentősen csökkentek világszerte a katonai kiadások, de az utóbbi öt évben ismét jelentősen növekednek. Az USA például 2000-ben 288,8 milliárd dollárt költött fegyverkezésre, jövőre viszont már 420,7 milliárdos kiadást tervez.

Orosz katona iszik

A mostani fegyverkezési verseny vezetője egyértelműen az USA. 1940-ben az Egyesült Államok csak a világ 16. legdrágább hadseregét tudhatta magáénak, 2004-ben viszont közel minden második fegyverre költött dollárt az amerikai kormány fizette ki. Az új fegyverkezési verseny különlegessége, hogy szemben a korábbi nagyhatalmak közti versengéssel, a helyzet teljesen aránytalan. Az USA egyre többet költ, a többi ország pedig bármilyen látványosan is emeli kiadásait, megközelíteni sem tudja az amerikai fegyverkezést.

A stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet összesítette, hogy jövőre várhatóan melyik ország mennyit költ katonáira. Az USA az első 420 milliárd dollárral, Magyarország a 39. 1,4 milliárddal.

A lista eleje (ország és a jövőre tervezett katonai kiadások milliárd dollárban):

USA 420
    Kína 51
    Oroszország 50,8
    Japán 41,4
    Nagy Britannia 41,3
    Franciaország 34,9
    Németország 27,4
    Olaszország 22,3
    Szaúd-Arábia 22,2
    India 16,2
    Dél-Korea 14,8
    Izrael 9,9
    Ausztrália 9,9
    Brazília 9,7
    Törökország 9,2

A listán Magyarország a 39. helyezett 1,4 milliárddal, a Fülöp-szigetek mögött, és Kuba előtt. Magyarország előtt van a környékbeli országok közül Ukrajna (24.) 5 milliárddal, Lengyelország (28.) 3,9 milliárddal és Csehország is (35.) 1,9 milliárddal.

Az USA 7,9 százalékkal, Oroszország 40 százalékkal, Kína 12 százalékkal, India 18 százalékkal emeli katonai kiadásait ahhoz, hogy a fenti listán közölt eredményt elérje. Ezek a növekedések jóval magasabbak, mint az utóbbi évtizedekben bármikor voltak.

Amerikai katona iszik

A nemzetközi háborús hangulat nem csak a kiadások növekedésén érezhető. Növelik az orosz hadsereg hivatásos állományának létszámát, 2008-ig összesen 25 ezer fővel, és szeretnék megszüntetni az egyetemre felvett férfiak szolgálat-halasztását is. India 66 új harci repülőt vesz jövőre. Jacques Chirac francia köztársasági elnök azzal bízta meg Nicholas Sarkozy gazdasági minisztert, hogy jelentősen csökkentse az állami kiadásokat, de a katonai kerethez semmiképpen se nyúljon. A japán miniszterelnök benyújtott egy alkotmánymódosító javaslatot, melynek értelmében megváltoztatták a második világháború után hozott pacifista cikkelyeket. Az alkotmánymódosításnak köszönhetően most már japán katonák bevethetők külföldön is, Irakba már meg is érkeztek az első egységek. Az Európai Unió pedig egy új hadsereg felállítását tervezi: a 60 ezer fős, úgynevezett gyors reagálású hadtest 30 napon belül a világon bárhol bevethető lenne.

A világ kormányai átlagosan pénzük 2,3 százalékát költik katonai célra. A legtöbbet a Közel-Keleten, itt 6,3 százalékot. A legkevesebbet Latin-Amerikában költik a kormányok hadseregre, és ez az a térség, ahol a legtöbbet csökkentették tavaly a katonai kiadásokat. Argentína, Guatemala, Venezuela élen jártak tavaly abban, hogy kevesebbet költöttek fegyverekre, mint korábban. Látványosan csökkentette katonai költségvetését Belarusz és Macedónia is. A latin-amerikai országok és Belarusz gazdaságaik összeomlása, Macedóniában pedig a polgárháború utáni stabilizáció miatt csökkentették a hadi kiadásokat. Magyarország és a többi új NATO-tag viszont évek óta növeli hadi kiadásait, a belépéskor kötött szerződés értelmében

• switch
    Na ez mára az utolsó:

Exercises with Bundeswehr Small Arms

• switch
    Esti Mese helyett :

Leona Shootout

• switch
    egy kis csemege :

Black Arrow .50 Target Rifle
  • switch
    Lehet hogy ezt már ismeritek :

www.militaryvideos.net

Az "Ammo Dump Attack In Iraq" nagyon állat
  • [NST]Cifu
    Egyébként ez a vicc: az EU-ba belépve nekünk van a legszörnyűbb fegyvertörvényünk, és még csak esély sincs arra, hogy valaha EU-konformok leszünk (legalábbis a közeljövőben...). Amúgy pl. finnországban még a hangtompítója is lehet civilnek...
  • Punker
    jogos
  • harcu
    Azért az is röhejes, ha a kertedben éppen a kocsidat lopó cigányt kissé szemenvágod, akkor súlyos testi sértésért leültethetnek, mivel az ő cselekedete messze nem volt arányban a te cselekedetedre.

Hasonlóképpen, ha valaki egy bottal jön ellened, hogy most akkor agyonver, te meg egyből lelövöd, akkor nem fog megállni az önvédelem, mivel az ő cselekedete "enyhébb" votl, mit a tied.
  • harcu
    A magyar jog szerint más dolog a felfegyverkezve elkövetett rablás, és a fegyveres rablás. Első esetben elég, ha felemeled a konyhai hokedlit, és azt mondod a delikvensnek, hogy legyen szíves, és nyújtsa már át a nála található mindenféle címletű pénzét, mert éhezik a családod, ellenkező esetben esetleg a fejére helyezed a hokedlit. A második esetben legalább késnek, vagy pisztolynak látszó tárgyat kell, hogy magaddal vigyél.
  • Sadist
    És még ők mondják magukat demokratikus államnak mi? Azért júeszéjben érdekesen mennek a dolgok. Na de mindegy nem akarok politizálni.
  • antijedi
    de pedig nekik az..., egyes álamokban ha engedély nélkül valaki belép a magánterületedre, lelőheted...
  • Sadist
    Mondjuk az amcsik alkotmánya is érdekes lehet, mert gondolom mindenki úgy értelmezi, ahogy neki tetszik. Én a magam és a vagyontárgyam védelmét úgy képzelem el, hogy felszerelhetek riasztót, használhatok riasztófegyvert vagy egyéb más nem halálos dolgot. Gondolom az nincs az alkotmányukban, hogy bárki szabadon ölhet embert. Mert ha valaki bejön a birtokomra és én lelövöm az nem túl alkotmányos (szvsz).
  • Bucser
    Fegyveres bűncselekmény akkor lesz egy fegyvertartásból, ha az egy aluliskolázott ember kezébe kerül.. Vagy egy olyanéba akit mondjuk már katonának sem vettek fel a "Hol és mikor kapok Fegyvert" típusú kérdései miatt... Én bajnak tartom, hogy az USA-ba enyire szabad a fegyvertulajdonlás és a magántulajdon védelme.... Tipikus esete a "Rámásztál a kertemre innentől azt csinálok veled amit akarok, mert betörtél hozzám" dolog...
  • Sadist
    Gondoltam, hogy nem a nappaliban a dohányzóasztalra lehajítva, csak tényleg kötelező nekik otthon tartani? Vagy pedig csak engedélyezett? Mert ahogy olvastam, Svájcban kevésbé szigorúak a fegyvertörvények mint Magyarországon, mégsincs sok fegyveres bűncselekmény.
  • harcu
    Nem tarthat Svájcban senki sem szabadon gépkarabélyt, csak a katonák viszik haza a szolgálati fegyvereiket, és otthon tartják ELZÁRVA!!!
  • Sadist
    Ja és valahogy mégis demokratikusabb ország, mint az USA. Az emberek sokkal toleránsabbak, kedvesek. Még ilyen apró dolgokban is, hogy az embert átengedik a gyalogos átkelőhelynél, de nem akkor, amikor már lelépett a járdáról, hanem már akkor, amikor látják rajta, hogy át szándékozik menni. Ezt kifelejtettem az előzőből.
  • Sadist
    Én azért azt nem mondanám, hogy emiatt háborúzgatnak, de az biztos hogy sok fegyveres bűncslekmény van.
    Valahol olvastam, hogy Svájcban bárki szabadon tarthat fegyvert, akár géppisztolyt vagy gépkarabélyt is. Sőt minden hadköteles korú férfinak otthon kell tartania egy géppisztolyt. Ebből mi igaz? Mert nekem a fegyvertörvényekről gőzöm sincs.
  • antijedi
    izé 2. mondat cat-nak 4875re :)
  • antijedi
    hát hogy őrület e nézőpont kérdése, nekem szvsz tetszenek az iylen törvények :P
    az meg hogy mért háborúznak a drágák "állandóan" multkor már volt téma :)
  • Cat #4875
    és ezért ilyen erős amerikában a fegyverlobbi, és ezért (is) inditgatnak háborukat...
  • traXion
    Nagyon szívesen. :)

Holnap lesz egy játék Érden, ha gondolod kijöhetsz megnézni. (Játékinformációk topic-ban a részletek)
  • neuro
    Köszi a linket!