95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Cat #5316
    engem inkább az döbbentett meg és azon értetlenkedem, hogy a nem hagyományos elven müködő ágyukra 2017et és 2030at irt - nagyon nagyon messzi időpontok, ez már beláthatatlan kategóriába tartozik
  • steweee
    egyedül a humvee tűnik használható darabnak, bár a távirányítós géppityu tök hülyeség rá. viszont a páncélzata valószínűleg ua mint a katonai változaté
  • ghost cb
    ez már OFFö
  • neuro
    lehet hogy nyolc szögletű, mégis a combat mission a legjobb taktikai katonás játék pc-n :)
  • ghost cb
    Hát egy minigun használhatóbb lenne mint ez az .50-es. Amugy meg sztem a legnagyobb gond nem is az alulfegyverzettségével van, hanem a kicsi páncélvédettséggel!
  • Adam II
    Szerintem a tervező kicsit sok James Bondot nézett
    Már csak a lökhárítóba épített MILAN rakéták hiányoznak meg a reflektorok mögül előbukkanó minigunok és egyéb haszontalanul használhatatlan marhaság
  • Joxy
    De különben ezt mi is csinálhatnánk házilag, nem nagy meló lenne össze hozni a sufni tuningot, azt' valami pézes' embernek eladni.

Úgyis pár éve itt nálunk Tatán leloptak 2db 50es géppuskát két T72 ről, a lőtér szélén, azóta sincsenek meg. Meg nézzem tesómékat nem e ők voltak.
  • [NST]Cifu
    Az ellen nem véd a távirányítós géppuska... :)

Ezért sem értem ennek mi a lényege: valódi harcra alkalmatlan, és a távirányított géppuska csak arra próbálja ösztönözni a bentülőket, hogy márpedig harcoljanak, hisz van esélyük - ami komoly tévhit...

Ha a 'céges' alkalmazottak/főnökök biztonságának növelése a valódi cél, arra nem alkalmas: egy erősen páncélzott autó kell, amivel el lehet bármilyen szószból menekülni. Ehez nem kell fegyver, nem harcolni kell ilyenkor.

Ha a sereg a potenciális cél, akkor megint nem értem: egy .50 caliberes géppuska a városi harchoz kevés, inkább egy automata gránátvető kellene (mint az MK19), vagy több kissebb kaliberű géppuska.
  • Joxy
    Cifu:
    Ezeket a szép terepjárokat, úgye csak oldalba kell durrantani egy rpg-vel?
  • ghost cb
    joak a 8 szögletű kerekek
  • Adam II
    ???
  • neuro
    kicsit offtopic, de remélem azért senki nem haragszik :)

• Bucser
    ez már majdnem hajóágyú méret... persze kisebb méretű hajúágyú de akkor is 14 centi....
  • [NST]Cifu
    Ezek az amik nem teljesen kompettek. Az új sláger a géppuskatoronyal felszerelt terepjáró (valószinüleg irak a 'célterület'). 'Picit' vad nekem...

Ibis Tek járművek. (képek és videók)

Itt pedig egy másik érdekesség: lehet, hogy a következő NATO harckocsilöveg 140mm-es lesz?

140mm Tank Gun System tanulmány
  • Cat #5302
    Szerdán utolsó előtti leszerelés a honvédségnél

Szerdán közel 1500 sorkatona fejezi be hathónapos szolgálatát. Ezután már csak mintegy kétezer sorkatona szolgál a Magyar Honvédségnél a novemberi utolsó leszerelésig - közölte Nagy Attila kiképzési csoportfőnök-helyettes kedden.

A hathónapos sorkatonai szolgálati kötelezettség teljesítését követően a Magyar Honvédség légierejétől és egyéb szervezeteitől szerel le az 1 449 sorkatona - mondta Nagy Attila ezredes. A fiatalokat az érintett csapatoknál ünnepélyes állománygyűlésén búcsúztatják, majd személyi okmányaik átadása után szervezetten útba indítják őket lakóhelyükre. A kiképzési csoportfőnök-helyettes közölte azt is, hogy az utolsó leszerelés november 3-án lesz. Akkor majd 1 920 fiatal távozik a honvédségtől, ezt követően már egyetlen sorkatona sem szolgál a hadseregben.

Május végén Medgyessy Péter miniszterelnök jelentette be, hogy a tervezettnél korábban, már az idén leszerelhet az utolsó sorkatona. A kormány júniusban döntött arról, hogy megszünteti a sorkatonai szolgálati kötelezettséget, és már nem lesz több bevonulás. A minisztérium vezetői többször hangsúlyozták, hogy az önkéntes, hivatásos haderőre való áttéréssel nagy társadalmi igazságtalanságot szüntetnek meg, ami az utóbbi években alakult ki. Ma már ugyanis nincs annyi szolgálati hely, ahány sorkötelest be tudnának hívni.

A szaktárca szeretné valamilyen módon kompenzálni azokat a sorkatonákat, akik utolsóként szerelnek le a honvédségtől, azonban ennek módját eddig hivatalosan még nem közölték.
  • Seaweed
    ...bocs de olyan jol elvagyok... :D

"akkor viszont az N001 meg R-27 paros igencsak alul fog maradni..."

(bar ez nagyban fugg majd szvsz a "varosfoldi betyarok" mukajatol ;))
  • Seaweed
    Igy viszont 100%-hogy BVR megy fokeppen!
  • Seaweed
    ÁÁÁÁÁÁÁÁHHÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!

Benne van am a bileben egy AWACS-is :DDDD

http://www.mil.se/int/article.php?c=art&id=10690&do=print
  • Seaweed
    Jah es meg arra leszek kivancsi hogy az F3-asok mit gyakorolnak? Mert BVR-ben meg szepen is telljesithetnek..de kozelharcban szerintem csunyan alulmaradnak!
  • Seaweed
    Nah vagyon most ez a hadgyakorlat...es ma 29 vs gripen is volt..
    Felmerult bennem hogy csorgokigyo vs R-73 felallasban ha a magyarok hasznaltak a sisakcelzot emnnyi eselye volt a Gripennek?
    (szvsz zerus...)

(erdekes meg hogy a Jetfly-os kepeken latszik hogy a magyarok viszok a ballaszt r-27-est is BVR gyakorlaton..ellenben a gripen csak Sidewinder "imitatort" visz..120-ast nem...ez egy kis elony neki..ugyanis az R-27 imitator egy nagy darab vas csupan akkora sullyal mint az eredeti..es igy nem fear szvsz...)
  • Seaweed
    ooo....erdekel?
    (en meg 351 napot...megis visszajarok..de ez se erdekel senkit sem...)
  • Cvd
    Én ott eltöltöttem 3 hónapot, semmi pénzért nem mennék vissza.:)
  • Seaweed
  • neuro
    ehh, nem jó neked semmi :)
  • Seaweed
    ooo csak ennyi? Azt hittem valami uj kepek..de ezeket el lehet (vagy lehetett..legalabbis nekem megvan 3000+ pixelesben is) erni a gripen weblapjarol is.
  • neuro
    http://neuro.agria.hu/_temp
    ezek a jpg képek. a nagyfelbontású tif-ek 500 megát nyomnak
  • Seaweed
    idevele
  • Seaweed
    Hadgyak van.
  • neuro
    Ja tényleg, mult héten megjött a Gripen fotócd Linköpingből :)
    Ha valakinek kellenek a képek, dobjon egy privát üzenetet.
  • Yetike
    Tökjó, ma a kecskeméti reptéren melóztam. Láttam leszállni 6 Grippen (naon vadul néz ki =) svéd felségjellel, 4 Tornadót, az egész reptéren meg volt kb 30 Mig (15 leponyvázva állt a földsáncok között - elég ramaty állapotban - a többi pedig a hangárokban). Folyton szálltak fel és le a gépek, Migek, Grippenek és Albatrosok egyaránt. Szép volt, el tudnék ott tölteni pár napot :)
  • [NST]Cifu
    Hát azért a Dragon és a Gepard között volt egy kis időkülönbség, mivel a Gepard-al csak az 1960-as évek végén kezdtek el foglalkozni, és csak az 1970-es évek elején készült el az első proto-példány belőle.

Szvsz a Dragon a Roland gépágyús megfelelője lett volna, csak valamiért nem kellett a németeknek...
  • ghost cb
    Hát tekintve, hogy kb ugyan akkor kezdték el tervezni mind2-t, a Dragon nem volt rendszeresítve, más cégek csinálták a Dragont és a Gepardot, más az alváz, és a fegyverzet is, nemhinném hogy bármi köze lenne a 2-nek egymáshoz.
  • Seaweed
    (..bocs most almodok: "De jo is lenne a 14 Gripen melle 10-12 ilyen M2/MRCA a meglevo gepeinkbol atalakitva"...)
  • Seaweed
    Mig-29M2/MRCA kabinfoto:

• Seaweed
    ooo..passz..
  • [NST]Cifu
    Akkor viszont mi az a 3db MRCA? Kinek készülhet?
  • Seaweed
    En ugytudom hogy kifejezetten nekik keszitett pack (mint a mi Gripenjeink), es a nevuk Mig-29U. Legalabbis tobb helyen igy emlegetik a gepeket (ugye ezeken alapbol van utantoltocsonk).
  • [NST]Cifu
    Köszi! Akkor ez lehetett a Gepard előélete :)
  • [NST]Cifu
    Banyek, keverek...
    Szóval ugyan valóban Malajziában van egy tender (amit most hirtelen nem tudom, hogy milyen státuszban van), ahol érdekelt a MiG-29MRCA.

Viszont én meg a 2001-ben rendelt 10db Myammar-i MiG-29-re godoltam (csak ezek az ázsai országnevek sose mennek...:)). Altipusukat sehol sem említik (csak annyit, hogy 10db és MiG-29).
  • ghost cb
    Dragon (2×30mm ikercsövű lánctalpas önjáró légvédelmi gépágyú) - Németország-Franciaország

Nemzetközi összefogás eredménye a 2×30mm-es ikercsövű önjáró légvédelmi gépágyú, melyet a Francia, és a Nyugat-Német kormány hozott létre az 1960-as években. Az alvázat a Thyssen Henschel, míg a tornyot, és a tűzvezető rendszert a Thompson CSF Ekectronics System készítette.
    A teljesen heggesztett alváz hasonló a Marder lövészpáncélos, és a TAM közepes harckocsiéhoz, ez védi a személyzetet a repeszektől, és a kézifegyverek tüzétől. A vezető bal oldalt elől, a motor mellette, a torony középen és a tartalék lőszerek a jármű hátuljában kaptak helyet. A torziós tengelyes futómű oldalanként hat dupla, gumibevonatú futógörgővel egy leső láncmeghajtó kerékkel, egy hátsó feszítőkerékkel, és 3 tartógörgővel rendelkezik. A TAM harckocsihoz hasonlóan a Dragon is felszerelhető pót üzemanyagtartállyal ami a hatótávolságot 600-ról 1000-re növeli.
    A közeépen található toronyban bal oldalt a parancsnok, és jobb oldalt a légvédelmi lövész kapott helyet. A torony hátsó felében egy Oeil Vert radar van amely feladata a cél felderítése és követése, amely szükség esetén behúzható. A földi célpontok befogásához mind a lövegkezelő, mind a parancsnok rendelkezik egy-egy irányzékkal, illetve periszkóppal.
    A torony gépi mozgatású, amelyet 35°/mp sebességgel tud körbeforgatni. A gépágyúk a -8°-tól a +85°-ig 30°/mp sebességgel mozoghatnak. Mindkettő mozgatását (lövegtorony és lövegcsövek) hidraulikus motor végzi, de ezek meghibásodása esetén kézzel is mozgathatók. A lövegkezelő választhat az egyes lövés, az 5-ös sorozat, és a 15-ös sorozat között. A gépágyúk hatótávolsága 3000 m, és földi célok ellen is alkalmazhatóak. Utóbbi elvégzésére a SAPHEI löszert rendszeresítették, amely áthatol a vékony páncélzaton mielőtt feélrobbanna.
    A Dragon egy igen megbízható légvédelmi fegyver, ám a hadseregek akik bíztak az önjáró légvédelmi gépágyúkban, már valamilyen eszközzel rendelkeztek, a többi lehetséges vásárló pedig pénzhiány miatt nem rendelt az eszközből, így nem ért el jelentős piaci sikereket.

Technikai adatok:
    Személyzet: 3 fő
    Tömeg: 31 tonna
    Méretek:
    hosszúság: 6,775 m
    szélesség: 3,12 m
    magasság: 4,195 m (radarral)
    Motor: 6 hengeres, feltöltött 720 LE-s, dízel MTU
    Telejesítmény:
    max sebesség: 72 km/h
    max hatótávolság: 600 km
    lejtőmászó képesség: 65 %
    lépcsőmászó képesség: 1 m
    árokáthidaló képesség: 2,5 m

És egy kép (több nem is volt) amit így este kifényképeztem neked a könyvből:

Dragon