95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Megvan 
-
Hol írtak ilyet? -
Már megvettem, és az a vicces hogy pont itt 
Amugy ugyanazt linkelted be csak különbőző dns-el. -
Érdekes hely, lehet el kéne nézni oda. Viszont a magyar nyelvel és a haditechnikai jelölésekkel hadilábon állnak, pl. New-Seeland nevű országról még nem hallottam, és MP-05-ről sem. :)) -
Szerintem ITT is körbenézhetnél! De maga EZ az oldal is egészen jó! -
Thx. -
Előágynak tok, tokszerkezet elötti fa, fém vagy műanyag borítást nevezik. Az M16/M4 fegyvercsaládnál ez ugye elég egyszerű: a tokszerkezet elötti műanyag burkolat az előágy. Az előágyon lévő RIS/RAS-ra lehet szerelni első markolatot, például. -
Yetike #5829 Mert ott nyugaton valaki azt mondta, hogy a lánctalp ma már nem divat. Az Mo.i szakértőknek pedig köztudottan erős nyelve van. -
Szvsz itt sem azzal van a gond, hogy orosz (bár ki tudja...), inkább azzal, hogy egyfelől folyamatosan építik le a sereget (bár ekkor is értelmetlen, hiszen alkatrészbázisnak évekig, évtizedekig elég lenne ennyi jármű), másfelől újabban valamiért nagyon haragszanak a lánctalpas járművekre... -
Már meg akartam kérdezni, csak mindig elfelejtettem. Az előágy egyenlő az első markolattal csak az mindig a cső körül van? vagy mi a pontos definicioja? :) -
Amugy köszi a segitséget! Holnap megyek venni, szal megnézem ezeket. -
Csak az eladó...
-
Hát igen, én ebbe kúszni-mászni fogok, és azért lenne jo tudni hogy most ez tényleg minőség vagy nem... Nem furcsa hogy semmi nem utal a Bonowi márkára? -
Skyflash #5823 A BMP témához kapcsolódik:
Lengyel BWP-1 az MSPO 2004 kiállításon.
Nem kell feltétlen kidobni egy alapvetően jó harcjárművet.
Görögök szerintem tuti megveszik a mieinket. Ők már rég tudják, hogy az orosz holmi nem csak szar lehet.
-
Lehet Bonowi, hiszen a nagy ruházati márkák menetrend szerint a világ túloldalán gyártatnak, mert ott olcsóbb a munkaerő...
Nem vagyok otthon a témában, de szvsz az anyagát tapintásra vizsgáld meg, mennyire jön be neked, illetve azt, hogy milyen minőségben lett gyártva (feslés, foszlás, mellévarrás vagy éppen varráshiány nyomait keresd, vagy "lógó" cérnaszálakat az illesztéseknél, zsebeknél)
Nekem egy "Haochang Sport" márkájú (számomra teljesen semmitmondó nevű) mellényem van, ránézésre nem túl komoly anyagból, de tapintásra kellemes és puha (a vizet mondjuk nem szereti túlzottan, és nem is tünik túl strapabírónak), a minősége pedig eléggé kínai: több zsebénél is volt már szabadon lifegő cérnaszál, de úgy összeségében semmi bajom vele, én úgyis főleg lőtérre veszem fel, ott meg nem kúszok-mászok benne. -
Azért el kell ismerni, hogy a Saab ért a promocióhoz, folyamatosan jönnek a hírek a gépek építéséről, a kiképzésről, miegyebekről - de eleddig egyetlen tényleg részletekbenő adatlapot nem láttam róla (repülési adatai, tömegadatai, stb.). -
Nem az amugy a lényeg nekem hogy márkás legyen (jelen esetben bonowi) csak hogy tartos és erős. Ezt nem nagyon vágom igy tapintásra - tapasztalat hiányában - melyik a jo, és melyik a rosszabb anyag. -
Ha valaki tudna segíteni, megköszönném. Military boltban szeretnék taktikai mellényt venni, amin van pisztolytok, és az egyikben ahol találtam azt mondják, van, ráadásul Bonowi (Német márka), viszont nincs sehova se ráírva (se címke belül, se valami himzés), csak az hogy Made in china...
Van arra esély hogy valoban Bonowi? Milyen anyagot érdemes?
-
Cat #5818 Megkezdődött az első magyar Gripen összeszerelése
A Saab linköpingi gyárában a mai napon megtartott ünnepség keretében megkezdődött az első magyar Gripen vadászrepülőgép szerelésének utolsó szakasza az összeszerelés. Dr. Szőke László úr, svédországi magyar nagykövet, és a Magyar Honvédelmi Minisztériumot képviselő Hollósi Nándor tábornok úr jelenlétében elvágták a szalagot, amely az utolsó szerelési szakasz kezdetét jelzi.
Mats Hansson, a Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal (FMV) magyarországi Gripen programjának igazgatója a következőket mondta: A mai ünnepség jelentős mérföldkő a Gripen magyarországi programjában. Ez azt jelenti, hogy a magyar Gripen repülőgépek gyártása a terveknek megfelelően halad. Az összeszerelési szakasz a gyártási folyamat végét jelzi, amelynek eredményeképpen a repülőgépek kigördülhetnek a szerelőcsarnokból. Ebben a szakaszban illesztik az összes fő szerkezeti egységet (úgymint a hajtóművet, fedélzeti lokátort, szárnyakat, vezérsíkokat és a katapultülést) a repülőgép törzshöz.
Az összeszerelési szakasz körülbelül négy hónapot vesz igénybe. A Magyarország által megrendelt 14 repülőgép közül az első került immáron a végső gyártási szakaszba. Az összeszerelést követően a repülőgépet festik, földön és a levegőben tesztelik, majd átadják Magyarországnak valamennyit 2006 márciusa és 2007 decembere között.
http://ots.mti.hu/kepek/2004/10/OTS_20041001_001.jpg
http://ots.mti.hu/kepek/2004/10/OTS_20041001_002.jpg -
Skyflash #5817 Néhány szép háttérkép:
BMP
T64
T80
BT5
T28
T34
IS2 -
harcu #5816 Szerintem a magyar "szagértők" arra a következtetésre jutottak, hogy a part menti hajózás ellenőrzésére még alkalmasak. A görög állam biztos, hogy nem áll jobban anyagilag, mint mi, de nekik jut pénz hadseregre?
Amúgy miért is nem tudjuk használni a BMP-ket? A 73 mm-es ágyú alkalmas repeszgránát kilövésére, a védettsége jobb, mint bármilyen kerekes PSZH-é. -
200db szolgálatból kivont BMP-1-est megvételre ajánlunk Görögországnak.
Hogy-hogynem, nekünk nem kellenek a lánctalpas járművek, de a görögöknek, akik amúgy eléggé dombos-völgyes vidéken élnek (velünk szemben), majd jó lesz...
-
Cat #5814 autobaleset, előfordul... -
meghalt 1 magyar SFOR katona tegnap balesetben :( -
Cat #5812 A skandinávokkal erősítenék a közös európai védelmet
Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter Stockholmban szorgalmazta, hogy a skandináv országok kötelezzék el magukat a közös európai védelem iránt, elismerve ugyanakkor ezen - többnyire semleges - államok jogát, hogy saját maguk döntsenek a részvételről.
A skandináv országok - a nem NATO-tagállam Svédországhoz hasonlatosan - nagyobb beleszólási jogot szeretnének elérni, amikor részt vesznek a nemzetközi békefenntartó műveletekben, de ragaszkodnak önálló döntési jogukhoz, amennyiben a közös európai védelemről van szó. Svédország hozzájárult egy európai harcászati tömörülés Finnországgal közösen történő létrehozásához, de nyitva kívánja hagynia a csatlakozás jogát a nem EU-tagállam Norvégia előtt is. Franciaország ezt a megoldást nem kifogásolja.
Michele Alliot-Marie biztosított róla, hogy az ENSZ felkérésére végzett európai katonai műveletek - így a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2003 nyarán végrehajtott Artémis fedőnevű művelet, amelyben Svédország a különleges erők mintegy 100 tagjával vett részt - azon az elven alapultak, amely szerint minden egyes résztvevő állam maga dönthet a hozzájárulás mikéntjéről. -
Ez egy kampányszórólapon volt. Kb. annyira kell vele foglalkozni, mint álltalában a politikusok igérethalmazával egy választás elött... -
Ha mindezt eltörölték volna ... -
ezzel egyetlen egy gond van... a Folyadékok nagysebbeségű becsapódásra való szilárdáulásához felületméret is kell Viszont a gélszerű anyag,ha egyben van tárolva lefolyik a mellény vagy ruha aljába ezt úgy tudják megakadályozni, ha aprócska zsákokba gyűjtik össze de ezzel az a baj, hogy pont a felületből adódó szilárdságát veszti el:( Nekem tippem sincs, hogyan lehetrne a géles módzsert megcsinálni... -
Ren #5808 ELnezest a crosspost-ert, de talan nem mindenki olvassa az index megfelelo forumat :)
Szoval nehany altalam keszitett kep Bovingtonbol:
http://chardonnay.math.bme.hu/~kajon/gallery/bovington/ -
Cat #5807 és máig nem sikerült :) de majd a szén nanocsövek, azok oldják meg az ürlift problémát is :) -
Cat #5806 tényleg pár napja volt a spektrumon - a lényege annyi, hogy egy gélszerű anyag van a ruhába töltve, tehát alapállapotban rugalmas, lehet benne bármit csinálni, azonban nagyerejü ütésre (pl. golyó) megkeményedik
ugy kell elképzelni mint egy tavat, amibe simán beleugorhatsz, de ha nagysebességgel zuhansz bele magasról, akkor - mivel összenyomhatatlan - keményebb lesz mint a beton. -
riviera #5805 Nem véletlenül próbálnak "szintetikus pókfonalat" előállítani már évtizedek óta :) -
Képzeljétek mi lenne, ha pókfonalhoz hasonló anyagból lehetne golyóálló mellényt csinálni :) (sokkal erősebb mint az ugyanolyan vastagságú acél, persze ez is szakítószilárdságra értendő) -
A Kevlár végülis egy nylon szál, amelynek igen brutális a szakítószilárdsága (általában szép kenetteljesen mondogatják, hogy 5x olyan erős, mint az acél, a baj csak annyi, hogy csak a szakítószilárdsága, és csak, ha a sima ötvözetlen szénacélhoz hasonlítjuk). A szálakat összeszőve nagyon erős és igen könnyű anyaghoz juthatunk (ezért is szeretik pl. az autósportban is), ezért ideális pl. golyóálló mellényekhez, ahol a kevlár szövetből sok (30-50) réteget egymásra rakva képes megállítani egy lövedéket is. -
Cat copyzta be emlékeim szerint, és itt az SG-n is mintha kint lett volna főoldalon. Ez az ausztrál védőmellény is valami zselés anyagot használ amúgy. -
Nemtudom, nemnéztem mostanság, csak valami rémlik ilyesmiről. A Kevlar egyébként milyen összetétel? -
pár napja volt Spektrum-on nem? -
Valamikor olvastam egy uj fajta páncélról (illetve body armor-nak szánták) amibe valami zselé szerű anyag van és a súlya sokkal kisebb mint a ma használatos 18 vagy 20 kg-osnak. Az is lehet, hogy te írtál róla. Erről van valami infod, vagy vmi ujdonság? -
Dede, de ők is csak 1985 környékén adtak védőmellényt a gyalogos katonáknak... -
Meg kell nézni, hogy milyen lőszert használnak a potenciális ellenfelek: NATO 7.62x51, NATO 5.56x45, 7.62x39, 5.45x39 és 5.8x42. Ezek után ezek ellen kell "belöni" a páncél védelmi képességeit, és ennyi. Apró probléma persze, hogy létezik kifejezetten páncéltörő lőszer is ezekhez a kaliberekhez, ám ez elég ritka, főleg a magasabb ára miatt.
A DARPA már évek óta finanszíroz Exoszkeleton-programokat, mint pl. az EPHA (Exoskeletons for Human Performance Augmentation), és elvileg jövőre már kész lesz egy prototipus is, amelyel szemben elvárás az, hogy 140kg-os tömeget legyen képes megtartani (az önsúlyán túl), és 18 órát működhessen utántöltés nélkül. Jelenleg éppen a páncélok tömege a kritikus pont, a lenti ausztrál védőmellény 1,5kg, ami ugyan nem tűnik soknak, de ha hozzávesszük az egyéb felszereléseket, pillanatok alatt eljutunk oda, hogy alapból kb. 30kg-ot kell cipelni. És ez csak mellény+sisak... Nyilvánvaló, hogy egy exoszkeletonba bújt katonánál már nem lesz probléma akár a 40-50kg-os felszerelés sem (durva sacc: legyen egy átlag 85-90kg-os ember, 10kg a fegyver, lőszer, rádió, stb., még mindig marad 40kg a páncélra...).