95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Marcus9311
    Arról mit mondtok, hogy az oroszok tudják a PASGT / MICH klónjaik alá benyomni a fülvédőt, addig az amiknál ez képtelenség ?
  • Palinko
    A nyaktöréshez egyébként sem elég egy hátrafele ható erő, kéne még egy csavaró is. Szóval ha szemből lövik nincs csavaró és még ha elég erős lenne a lövedék sem törne el, ha meg szög alatt valamennyi minimális csavaró van, cserébe a lövedék sem adja át teljes energiáját, sisak ha le is van szíjjazva előbb fordul el a fejen és csak egy kis erő megy át, szóval én nem tudom elképzelni hogy eltörje a lövedék a nyakat. Meg a lőszerek amiket használnak szerintem egyébként sem elég erősek.

1700 joule kell egy nyaktöréshez, a 7,69x39 még 0 yardon sem tudja ezt az értéket. Nem beszélve arról ha mondjuk 100 yardról talál el ami egy sokkal reálisabb dolog, már eleve elvesztette 20-30%-át az energiájának, plusz még sokat elnyel a sisak így esélye nincs hogy eltörje a nyakat.
  • [NST]Cifu
    Arról ír valamit, hogy mit takar a "taktikai" sebesség?
  • Hpasp #86468
    1kHz, szélessáv, taktikai sebesség.
    Ez még a régi mértékegységben van, +100 és megkapod dB-ben.
    Elég jól egyezik a korábban berakott diagrammal.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2018.01.15. 20:09:38
  • [NST]Cifu
    Őőőő... vajon mi a mértékegység?
    Milyen körülmények között?

Számomra picit nehéz elhinni, hogy az összes SSK hangosabb, mint az első Los Angeles.
    Amelynek még nem volt kényszeráramlásos hűtése, tehát folyamatosan járó hűtőpumpája volt.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.01.15. 20:02:58
  • Hpasp #86466
    Nuki tengók zajszintje

Dízel tengók zajszintje
  • ximix #86465
    Nézegetem ezt az Ops Core-t nagyon moduláris egy valami, rengeteg kiegészítő kapcsolható hozzá.
    Így a repülőgép-hordozón szolgálótól a motoros bakáig mindenki testre szabhatja.
    Pl: a fül védelemére IIIA-as kiegészítő
    - link

alá gondolom befér a lapos füles

• SZUsszan
    "az US bakák között terjedő hiedelem" nem múltidőben van. Ebből nem kötöttem kizárólag a Világháborúhoz.

Asszem azt a pótlást azért hanyagolták, mert egyébként is fárasztó egész nap sisakban lenni, hát még egy extra feltéttel megáldva.
  • savaz
    " Mi a helyzet azzal az US bakak kozott terjedo hiedelemmel (II. Vh.),..."

Loveskor a hatralokest az ember teljes teste fogja fel, amire ra is van keszulve, az izmok feszulnek. Fejloveskor csak a fej veszi fel a lokest, es az izmok lazak, nincsennek rakeszulve. Volt gyerekkoromban hasonlo serulesem egy esestol, nem kellemes, azota is szenvedek tole. Szerencsem volt, hogy nem benultam le.

Gyakorlati esetekben ugy tunik inkabb a sisak formaja szamit, mert a lovesek igen nagy resze inkabb lecsuszik. Jo talalat eseten meg at is megy es onnantol mar mindegy.

Az l. Vh idejen a nemet sisakhoz terveztek egy plusz lemezt a homlokra, geppuskasoknak es mesterloveszeknek, hogy a golyot is megfogja, de nagyon gyorsan kikopott a hasznalatbol.
  • SZUsszan
    0:18

Nem látni különösebb mozgást.
  • SZUsszan
    Most kifejezetten a 2. VH-s sisakokra gondolsz a nyaktörős teóriánál, vagy a kevlárokra?

"Strictly speaking the force of a bullet striking you is no more than the force of recoil felt from that weapon. So anything which can spread that force over a larger area than a bullet will prevent injury. Body armour has a layer at the back called a trauma pad designed to achieve this (it's essentially padding). Without it a non-penetrating hit could still cause serious injury (broken bones, serious bruising/haematoma, etc).

Helmets have an air gap between the shell and the wearer's skull which achieves the same thing. Helmets are designed to spread the force of impacts (whether that's a glancing bullet hit, a baseball bat to the head or cracking your head on something while scrambling over rough ground) through their suspension system. This is basically the same as how a construction helmet works, you've got a hard polymer shell that's held slightly away from the skull by an internal suspension system. If something hits the outside the shell absorbs the blow and deforms, spreading the load across the suspension system.

That's not to say you can't hurt your neck when things bang on your helmet, you totally can. But a bullet strike that's so wimpy it can't even get through the helmet isn't necessarily going to do a fit young guy any lasting damage."
  • savaz
    A lovedeknek van egy mozgasi energiaja, amit telitalalat eseten atad teljes mertekben. Lecsuszo lovesnel ennek csak egy reszet adja at. Az energia egy resze alakvaltozas : lovedek, sisak acelja (ll. Vh-rol beszelunk), de akar a kevlar szalainak es retegeinek alakvaltozasa. Ha a sisakot atuti a lovedek, akkor a koponya es az agy is:-).
    Ha nincs atutes, akkor az energia egy resze mindenkeppen a fej mozgasi energiajava alakul. A tomegkulonbseg miatt a sebesseg sokkal kevesebb lesz mint a lovedek de egy 10 km/h -val szembejovo nagy feluletu betonfal (sisak belseje) is fajdalmas lehet es eltorheti a nyakat.
  • SZUsszan
    Ez esetben inkább a repesztalálatra gondolhattak. Amikor csak egy kósza repesz telibeveri a sisakodat. Ott talán mégis szerencsésebb, ha eközben a sisak elrepül.
    Egyszer láttam riportot egy délszláv mukiról, akinek az acél sisakja megmentette az életét egy repesztől. Így is durván megsérült a feje, de túlélte. A sisak kb. tenyérnyi részen volt durván 4-8 cm-re behorpadva a fejtetőnél. Az ember fejteteje szintúgy. Csoda hogy felépült.
  • repvez
    Magyar baka hallásvédelme : egy vagy kettő

A pánt becsatolás ellenzésére én nem a lövés miatti nagy törést hallottam , hanem a közelben történő robbanás okozta lökéshullám ami belekaphat, ami lehet nagyobb erejű mint egy lövedék, az már kérdés, hogy ami olyan erejű ott a belső szervek vagy a szem is károsodik igy mindegy már egy nagytörés
  • SZUsszan
    Nem, és te próbáltál már nyakat kitekerni? Vagy egyéb csontot törni?

A lövedék vagy átüti a sisakot, vagy nem. Ha nem üti át, akkor is elnyeli a lövés java részét a sisak és nyilván kevlár sisak, mert különben átlőtte volna. Ha meg kevlár, akkor az alap tulajdonsága alapján úgy fogta meg a lövedéket, hogy a lövedék energiáját nagy felületen oszlatta szét. Tehát megint csak kevés lesz az, hogy eltörje a nyakat.

• savaz
    Probaltal mar homlokodnak tamasztott puskaval (8 mm Mauser) loni?

Az 5.56 NATO az mar mas kategoria.

Utoljára szerkesztette: savaz, 2018.01.15. 15:51:16
  • SZUsszan
    A PASGT fogta a lövedéket is. Persze nem mindent és nem több találatot.

Hallottam én is erről a nyaktörős gondolatról, de egyszerű fizika, hogy ha a lövő vállát sem töri, ficamítja ki a lövés, akkor miért törné el a delikvens nyakát, ha a sisakkal megrántja? Szerintem egyszerűen kényelmetlen volt az álcsúcson hordani mindig és lazábban is néztek ki kicsatolva.

Cserébe futásnál, meg ugrálásnál simán leeshetett róluk a sisak.
  • Marcus9311
    Az új orosz sisakok az említettek klónjai, mégis megy alájuk a fülvédő.

• repvez
    Egyébként nem lenne egyszerübb a hallásvédöket fejleszteni, hogy a régebbi sisakok alá beférjen vagy mint a pilóta sisakoknál egy beépitett hallásvédő és rádió eszköz a sisakban?
  • savaz
    Az eredeti rohambiliket csak a repeszek es a srapnel miatt fejlesztettek (ahogy az elso mellenyeket is). A golyot nem fogja meg elvileg,

Mi a helyzet azzal az US bakak kozott terjedo hiedelemmel (II. Vh.), hogy a sisakot nem szabad becsatolni, mert ha betalal egy golyo es a sisak be van csatolva, eltori az ember nyakat?
    Utoljára szerkesztette: savaz, 2018.01.15. 15:43:29
  • SZUsszan
    Ha harcolsz, a füled folyamatosan ki lesz téve az erős hangoknak. Egy aktív fülvédő mellett simán érted a normál hangerejű beszélgetést géppuskaropogás közben is. Sőt, ha tök csend van, élesebben és messzebbről hallod a beszélgetéseket. Nyilván más frekiket meg elnyom, vagy tompít.

Szóval egy hallását részlegesen elveszítő harcos harcértéke is csökken. Míg a fejlövéseket így is kivédi, csak a fül tájéka a védtelen.
  • [NST]Cifu
    Ez esetben az integrált hallásvédelem miatt, a fent említett sisakok mind "ráhajlanak" a fülre, így ilyen megoldást nem tudnak biztosítani.
    Mondjuk engem zavarna, hogy a fejem egy részén meg nincs védelem, mert a hallásomat védem...
  • Marcus9311
    A PASGT / LWH / ACH biliket miért cserélik Ops Core-ra ?
  • molnibalage83
    :)

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.01.15. 10:03:49
  • ToxiMaxi
    F-52? Csak nem az újabb Trump gyöngyszemre gondolsz? :)
  • JanáJ
    Rosszul fogalmaztam, de ugye az IAR után kb csak 416-ot fognak rendelni, ha kikopik az M4-M16.
  • JanáJ
    USA-Szu vonalon valami 15-20 perc rémlik. De nincs gond, az amcsi F-52-ek bármit lelőnek.
  • ToxiMaxi
    Mennyi idő alatt ért volna oda a rakéta a lehetséges indítóállomásokról?
    38 percbe került nekik, hogy rájöjjenek, hogy fals riasztás volt? Hmmm annyi idő alatt már odaért volna a rakéta a föld másik végéről is nem?
  • molnibalage83
  • SZUsszan
    Aw, ez nagy blamázs volt:

Véletlenül küldték ki egész Hawaiira az ICBM threat not a drill warningot...
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2018.01.14. 13:24:50
  • ximix #86441
    sokkal nagyobbakat én sem találtam
    Ui: most nézem a monitorok felső részét milyen elegánsan leragasztották :)
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

https://cdn.iz.ru/sites/default/files/styles/900x506/public/photo_item-2017-12/1514211644_1.jpg

https://rs.sputniknews.com/images/110988/24/1109882473.jpg

https://icdn.lenta.ru/images/2017/02/08/04/20170208044143561/detail_cd27da32ad6322b8adfa89e0d2b8f07b.jpg

http://image.hnol.net/c/2017-01/16/22/201701162210344312-167450.jpg

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.14. 11:48:30
  • [NST]Cifu
    Német Eurofighterek LGB gyakorlaton Svédország felett:

• [NST]Cifu
    Sajnos csak vízjel nélküli kicsit tudom elérni. :(

Próbáltam rákeresni mindenhogy, de a jelek szerint senki se vette meg még publikálásra...
  • Hpasp #86438
    Be jó lenne a műszerfalat ábrázoló 3 képet teljes méretben letölteni valahogy...
  • Hpasp #86437
    Egy Sz-400-as ezred általában 2 osztályból áll (jelenleg egyedül Kamcsatkában leledzik 3 osztályos ezred).
    Az osztályok azért csak 8 indító járművel rendelkeznek, mert várnak a 380km hatótávolságú 40N6 rakétával felszerelt járművekre.
    A Feodoszia-i osztállyal együtt már teljesnek tekinthető a Krími ezred.
  • ximix #86436
    Ó van ott több is. orosz cikkekben - link - 8db-ot írnak Szevasztopol-ra szép betonozott placcra, de ezen a régebbi képeken meg a sárban betonlapokon ácsorognak Feodoszia-ban - link -
    ------------------------------------------------------------------
    Iráni 77-es - link -
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.13. 21:37:07
  • Hpasp #86435
    Szevasztopol.
  • [NST]Cifu
    Szolgálati közlemény: a jobb oldalt felül lévő kereső frissült, jelenleg max. 50 találatot dob vissza (lehet választani 10-20-50 között), de később feltehetően a limit mehet feljebb is.

Más. A Krím-félszigetre megérkezett egy újabb Sz-400 osztály. Számomra mondjuk furi, hogy csak 4db indítójárművet látunk.

• [NST]Cifu
    Szíirai Buk M2E változatok, a jelek szerint betonbunkerekben "pihennek", amikor éppen nem aktív szolgálatot adnak:

• [NST]Cifu
    Ki szeretne egy házi lángszórót? Alig 850 dollár! Rendeld elő ma!