95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Adam II
    MIVAAAAAN???
  • kiskorúbézoltán #9271
    Jah , kérem , a tüzérek mindíg is a jó hallásukról voltak híresek ...

Egyébként igaz a dolog !
  • Adam II
    Szerintem az a módszer még mindig fenáll amit régen a tüzérek alkalmaztak egyszerűen kinyitják kicsit a szájukat és nem reped be a dobhártyájuk.

Lángrejtő nélkül pedig nem összefossák megukat a terroristák hanem egy mesterlövész kilövi emberünket
  • Cat #9269
    Megelégelte a Pentagon, hogy alkalmanként harminc-ötvenezer dollárért vadászrepülőkkel üldözze el a légtérsértőket Washington zárt légteréből. A költséges bevetések helyett lézersugárral figyelmeztetnék a pilótákat a légtérsértésre.
  • kiskorúbézoltán #9268
    A fülre nagyon kell vigyázni , maradandó halláskárosodást igen könnyű összeszedni egy lőtéren . Komolyabb motyó esetén még a fülvédő minősége , mérethelyessége is fontos lehet , különben sz*rt se ér .
  • Thanatos
    és különben is mint tugyuk csak a mocskos civileknek cseng a füle!!
  • [NST]Cifu
    Hát aki nem használ lövészeteken fülvédőt, az valószinüleg így jár. Az én fülem is sípol még, mert szombaton sem volt kint nálunk fülvédő...

Azt egy-két SWAT-ról szóló dok. filmben mondjuk láttam, hogy a (legalábbis egyes) rendőrök fülbe dugható, rádióval kombinált kis méretű fülvédőt használnak. Katonáéknál szerintem éles helyzetben nem jellemző a fülvédő használata, mert egyfelől hosszú távon viselni kényelmetlen, másfelől a viselésekor elképzelhetőnek tartom, hogy egész egyszerűen nem hallanák meg, ha valaki rájuk lőne... :P
  • Ren
    Tényleg, ez a valóságban katonáéknál hogy müködik/müködött? Egy idő után mindenki kicsit halláskárosult lesz és szépen hozzászokik?
  • [NST]Cifu
    Szvsz nem is torkolattűz, hanem a lövés döreje az, ami brutális hatásokat tud okozni. Amikor először lőttem 9x19mm-es pisztollyal, fülvédőben, még nem tünt vészesnek, ám amikor mellett elsütötték, és nem volt rajtam fülvédő... hát az már viccesebb volt. A csúcs pedig az volt, amikor zárt lőtéren sütöttük el a .357-es Magnumot, pedig még nem is valami brutális lőszerrel lőttünk. Vagy egy negyed óráig semmit sem hallottam. :-)

Ezt (is) hiányolom a reálisabb játékokból....
  • Bucser
    nem rossz:D ettől a látványtól vajon összef*snák magukat a terroristák?:D
  • [NST]Cifu
    Jaja, ez egy HK53, és az illető valamiért (talán pont a fotó kedvéért?) leszerelte a lángrejtőt is a cső végéről. ;)
  • kiskorúbézoltán #9261
    :)
    Egy pillanatig csodálkoztam , hogy lehet egy 9mm-esnek ilyen torkolattüze , aztán rájöttem , hogy nem is 9mm-es ...
  • [NST]Cifu
    [center]
  • [NST]Cifu
    Ami viszonylagosan jó, és nem fizetős oldal (mint a Jane's) az a Globalsecurity.org, ugyan nem tökéletesen megbízható, de irányadatoknak megfelel.

Kína - Szárazföldi erők
    Kína - Haditengerészet
    Kína - Légierő

India - Szárazföldi erők
    India - Haditengerészet
    India - Légierő

Haditengerészet terén egy fokkal megbízhatóbb a World Navy's Today oldal:

Kínai haditengerészet - Tengeralattjárók
    Kínai haditengerészet - Nagyobb felszini hadihajók
    Kínai haditengerészet - Kisebb felszini hadihajók

Indiai haditengerészet
  • MuldR
    Nezzuk mas oldalrol, szamszerint es tipus szerint kinanak es indianak milyen haditechnikaja van?
    Van errol valahol statisztika?
  • Thanatos
    arról nem is bezsélve hogy nagyon politika ami nem igazán illik a topic profiljába... :)
  • Seaweed
    Amit leirtal az alapjan szamomra az jott le hogy nem ertunk egyet, es az is lejott hogy feleslegesen tepnem a pofam....ezert inkabb nem teszem.
    . Nyiss topicot Kinarol, vagy ha van oda mehet a tobbi...(bar nelkulem)...de ebbe ITT NE bonyolodjuk bele!!!! (Foleg mert ennek a 99.9%-a FELTEVES, SEJTES, ERZELEM lenne...es nem tudna egyik fel sem biztosan alatamasztani az erveit.)
    Mert az itt OFFtopic lenne.....
  • Cat #9255
    india teljesen másképp müködik mint kina, és sok ok miatt max. kiegyezhetnek egyes dolgokban, de gondolkodásmódjuk alapvetően eltérő (pl. főképp a hindi vallás és kasztrendszer miatt). India az mégiscsak egy demokrácia, amit az angolok párszáz év alatt némileg civilizáltak, kína pedig egy begyöpösödött nagyravágyó, korábban aránytalanul visszafogott, és most túl korán túl nagy hatalmat élvező kommunista rendszer.
  • Thanatos
    miért baj a nagyhatalmi törekvés? usa jobb? szeirntem nem...
  • Cat #9253
    1. mert egy diktaturáról beszélünk
    2. egy gazdaságilag szárnyait bontogató országban mindig felébred a nacionalizmus
    3. mert elég jol ismerem a kinai kulturát, és (japánhoz hasonlóan) számukra a külföldiek alacsonyabb ranguak a legutolsó szennyvizpucoló parasztnál is - ilyen a kulturájuk, ezt nem hibáztatom, de ez jelen esetben hátrányos :)
    4. mert számukra az emberélet semmit nem jelent. Tavaly csak az egyik tartományukban 20e embert végeztek ki (ebből 2ezret vallottak be), azaz évente kinában sokszázezer ember kerül bitora korrupció, pénzügyi csalás és hasonlók miatt (tehát nem csak az erőszakos cselekményeket torolják meg igy).
    5. Mert jelentős kisebbrendüségi érzésük van már vagy kétszáz éve. Korábban a nyugat elnyomta őket, elvette tőlük hongkongot, néhány hadihajó szarrá gyalázta pekinget, és tudatában vannak, hogy most is kihasználják őket, és csak az olcsó munkaerő miatt mennek oda a cégek. Éppen ezért fordítanak aránytalanul sokat egyes fejlesztésekre, duzzasztják fel a csucstechnikai részleget (pl. urkutatáson százezrek dolgoznak, ami racionálisan nem indokolható), azaz nyilvánvalóan nagyhatalmi törekvéseik vannak.

Azzal, hogy el akarják foglalni a "méltó helyüket" számukra lehet hogy természetes, de 1. nem fogják tudni hol a határ, lásd hongkong és makau visszakapása után vérszemet kaptak, és tajvan se szent, 2. A növekedésükkel ohatatlanul érdekeket sértenek japánban, tajvanon, ausztráliában, oroszországban, indiában, és persze az USA ban, ami háborút fog szülni.

Kb. ennyi a bajom kinával.
  • MuldR
    Kina+India egyutt 2,5 milliard ember!
    Ha ok egyutt megindulnak az durva lesz :(
  • Seaweed
    Most ez kicsit OFF-ba fog csapdosni de megkockaztatom:

Miert tartasz enyire Kinatol? Szerintem hulyek lennenek az aranytojast tojo tyukot levagni!
  • Cat #9250
    én örülnék ha india "lepaktálna a jenkikkel", és méginkább, ha kicsit összevesznének valamin, az visszafogná kínát. Ha india erős, az kiegyenlítheti kínát - és hossutávon csak nekik van esélyük hogy megfogják őket valamelyest.
  • steweee
    igen, hát nem a csúcstechnikát képviseli a rendőrségi felszerelés. egyébként a toknál tényleg kevéssé befolyásolhatja, viszont mondjuk asztalról/padról való felkapásnál előfordulhat a vázolt probléma, bár tényleg csak nagyon kicsi a valószínűsége
  • [NST]Cifu
    A "kitöltött" elsütőbillentyű bonyolultabb, hiszen a markolatban biztosítani kell neki egy űrt, ahova becsúszhat néhány mm-et. A hagyományos megoldásnál nincs ilyen gond, hiszen egy csap körül fordul el az elsütőbillentyű, és nincs mögötte semmi.

A fegyver elővétele más tészta, a gyors elővételhez rejtett viseléshez jó fegyver és jó tok kell. A rendőrségi fegyvertokokról mondjuk hallotam egy's mást, ha látatlanba tippelnem kellene, a nyomozó ismerősöddel történt eset sem valami minőségi fegyvertokkal és rejtett viseléshez ideális fegyverrel (például a P9R/RC nem igazán jó erre) történt.

De ami az elsütőbillentyűt illeti, nem hiszem, hogy különösebben felmerülne az a probléma, amit te felvázoltál. Ahogy már írtam, ha rendesen fog rá az ember a pisztolymarkolatra, egyszerűen nem tud az ujja az elsütőbillentyű mögé kerülni, amíg pedig elő nem veszi a fegyvert rendesen, az a mutatóújj amúgy is a sátorvason pihen.
  • Seaweed
    Kezdhetnek! Foleg ha vegen india lepaktal a jenkikel es netan amcsi fegyvert vesz amire az esely jozan esszel kicsi...de nem lehetetlen!
  • [NST]Cifu
    Hoppá, Rendezi területi vitáit Kína és India.

Tudni kell, hogy Pakisztán legnagyobb fegyverszállítója, és szövetségese eddig Kína volt. Most erre Kína Pakisztán legnagyobb ellenfelével, Indiával barátkozik. Szerintem Iszlamabadban kezdenek idegesek lenni...
  • Cnut
    Valami téren is ki van állítva egy tigris oroszországban. Megnézem. Vagy Leningrád (ma esetleg Szentpétervárként ismeri valaki) vagy Moszkva.
  • steweee
    ebben tökéletesen igazad van, viszont nem véletlenül fejlesztenek mindig mindent, azért hogy egyre jobb, tökéletesebb legyen, minden apró részletre és lehetőségre figyelve.bár a kettő nem vág egybe, de az egyik nyomozó barátomat már majdnem lelőtték amiatt hogy megszorult a hónaljtáskában a fegyvere, a gyanúsított fegyvert rántott, és akár le is lőhette volna, mert már nem tudott volna visszalőni.egy másikat pörgőólömmal lőtték hasba, bár nem halt bele, egy csomó mindent ki kellett belőle operálni, amit szétvitt a golyó. na most ez is egy ilyen dolog hogy aki bűnelkövetésre akarja használni a fegyert annak úgyis a keze ügyében lesz, aki meg rejtve viseli, az esetleges stressz miatt lehet hogy idő veszít ezzel.biztosan nem véletlenül gyártanak olyan elsütőbillentyűt ami kitölti a hátsó űrt, habár tényleg nem elterjedt
  • [NST]Cifu
    Nézd meg a HK MP7-nél a felső képet. Egy átlagos ujj egész egyszerűen nem is fér oda be, főleg, hogy az újjadat csak akkor hajlítod be, amikor már ráfogtál a markolatra, így fizikai képtelenség, hogy oda érjen az mutatóujjad. Plusz aki pedig rejtve visel fegyvert, annak nem árt gyakorolni a fegyverelővételt (ehhez még csak lőtér sem kell, csak a fegyver, a tokja, és némi szabadidő)...
  • [NST]Cifu
    Az angol Tigrist a Bovingtoni harckocsimúzeumban találod, a 131-esnek még külön oldala is van: Tiger-Tank.com.
    Található egy Franciaországban is, a Saumur-ban lévő harckocsimúzeumban, ennek oldalát itt találod.
  • steweee
    elsütőbillentyűknél miért nem az olyan terjedt el ami hátrafelé kitölti a markolatig az űrt.egy váratlan helyzetben mikor már az ellenfélnél kézben van a fegyver és a lehető leggyorsabb idő alatt kell visszatüzelni, a stressz miatt nagyon a letősége hogy előrántás közben beakad a mutatóujj oda, és pár tizedmásodperc veszteséget okoz
  • Bucser
    tudtommal a fin műzeumban is van az egyik aranyverébben is volt...
  • Trade
    Hello!

Tudna vki segiteni?
    Szeretnek megnezni egy PzKpfw VI Tigrist vmelyik Nyugat Europai muzeumben.
    Meg mult nyaron lattam egy kepet egy amerikai fazon pozolt egy Tigris mellett Belgiumban.Irtam is a Belga tank muzeumnak de azt mondtak hogy nekik nincs Tigrisuk.Azt tudom hogy Angliaban van egy mukodo(!) PzKpfw VI,meg ruszkiban is van zsakmanyolt Tigris.
    Probalom a google-val keresni de sajnos mar nem adja vissza ugyanazt a talalatot.Tudna vki segiteni?elore is kossz
  • [NST]Cifu
    Uzinál lehet elvileg fogantyúnak használni a behajtott váltámaszt, de szvsz elég béna megoldás lehet (még nem fogtam a kezemben ilyet ;)). A hosszabb cső elképzelhető Mac-10-esen, és végülis markolat is: amerikában a fegyvert ugyanúgy tuningolják, mint az autót. Ha veszel egy fegyvert, vehetsz hozzá minden alkatrészt külön, másféle elsütőbillentyűt, másfajta csövet (hossz, huzagemelkedés, csőszáfék/lángrejtő, stb.), különféle markolatokat/markolathéjakat, kiegészítőket (szereléksínek, fegyverlámpák, célzóberendezések, stb.).

Szóval ha azt mondod, hogy láttál egy első markolatos Ingramot, készségesen elhiszem, bár valószinűbb, hogy más fegyver lehetett (ha jól látható a videón a fegyver, akkor esetleg van esély beazonosítani).

Hogy milyen más fegyver, hát például Ruger MP-9:

[center]
  • [NST]Cifu
    Én nem magán a rendszeren vagyok megütközve, hanem a rájuk szánt fegyverzeten. Oké, jó fegyver a géppuska, de azért pár rakéta, vagy valami jobb lenne.

Ha mondjuk nekem kéne hasonló rendszert terveznem, én mondjuk úgy csinálnám, hogy kamerás/mozgásérzékelős megfigyelés, aztán hátulról aknavetőkkel/tüzérséggel megszórni azt a szektort, ahol mozog valami. ;)
  • steweee
    köszi az infokat. ahogy látom az uziknál ha nem hajtjuk ki a válltámasz akkor egyben első fogantyúként is funkcionálhat. vagy ez csak látszat? a mac-nél egy nem is oly nagyon régi belinkelt amerikai fegyverőrült lövöldözős videón fogantyúval láttam a kicsit hosszított csőre volt rászerelve egy tök ua mint a fúrókon(nem a legutóbbiak), vagy legalábbis nagyon hasonló fegyvert (esetleg home átalakítás?). ha nem mac volt, akkor mi lehetett az?
  • Cat #9235
    tekintve hogy europa nagyon amellett van, hogy feloldja a kinai fegyverembargót, mert soktizmilliárd euró bevételt + munkahelyeket jelent honpolgárai számára, európa nem nagyon fog beavatkozni senki oldalán, csak sajnálkozik, mérsékletre int és max. néhány elitélő határozatot hoz. De hogy őszinte legyek, ez nem is biztos hogy baj.

Egy igazi reményünk van, hogy tiz év mulva a multik már nem fogják engedni hogy nagy háboru legyen, mert iszonyatosan visszaesne a kereslet minden iránt. Hiába pattog a fegyverlobbi, a többi ágazathoz képest elenyésző a szerepük.
  • Tomcat
    [NST]Cifu : Jaja, zárótűz hazavágja az egészet, az természetes, de szerintem részben ezért is 1 robot/km. Csak nem szórnának meg 250km-t végig... a maradék meg némi mákkal kiiktathat egy adag gyalogost, csapatszállítót, ha elég hatékonyra tudják fejleszteni. Mondjuk MetalStorm szerű gránátvetőkkel szivatós tudna lenni :) Perpillanat szerintem nagyrészt Észak-Koreának szóló üzenet, hogy csak okosan...

kiskorúbézoltán: Köszi. Domain megvan már egy ideje, de a rendszeresebb frissítgetés még csak egy rövidebb ideje megy.
  • [NST]Cifu
    HK MP5K-PDW

Az eredeti MP5K az MP5 "törpe" változata, amely alig nagyobb, mint egy hadipisztoly, nincs váltámasza, de alapból van egy első markolata, és a csőtorkolat nem lóg ki a tokból. Az MP5K-PDW kapott egy behajtható váltámaszt és a cső valamivel hosszabb, a végére pedig egy lángrejtő került, és felszerelhető rá hangtompító is. Csak 9x19mm-es változata van, tár nélkül 2kg-ot nyom, optikai irányzékkal ellátható, 15-ös és 30-as tár használható hozzá, tűzgyorsasága 900 lövés/perc.

HK MP5K 30-as tárral.

HK MP7

A HK "válasza" egyfelől az FN P90-re, másfelől a növekvő PDW (Personal Defense Weapon) piacra. Nincs 9x19mm-es változata, de egy új, 4.6x30mm-es lőszert tüzel, amelyet akárcsak az FN P90 5.7x28mm-es lőszere, kifejezetten a golyóálló mellények ellen lett "tervezve". Kompakt, könnyű (üresen 1.5kg) és hatásos fegyver, az első markolat behajtható, így egy mini előágyként funkcionál, a fegyver tetején szereléksín található az optikai irányzékok számára. Tűzgyorsasága 900 lövés/perc. Tára 20 ill. 40 lőszert fogadhat be.

Steyr TMP

Könnyű, kis méretű 9x19mm-es géppisztoly, tár nélkül 1.3kg, van 15-ös és 30-as tár hozzá, alapból van melső markolat, és felszerelhető hangtompítóval valamint optikai irányzékkal is. Tűzgyorsasága 800-900 lövés/perc. A Steyr 2001-ben abbahagyta a TMP gyártását, de a svájci Brugger+Thomet cég MP 9 néven kicsit módosítva elkezdett újra piacra dobta. Ez a változat már rendelkezik egy behajtható váltámasszal is.

Steyr TMP 30-as tárral.

A B+T MP9 minden földi jóval felszerelve.

Mini UZI és Micro UZI

Az eredeti UZI géppisztoly csökkentet méretű változatai, mindkét változat esetén igaz, hogy behajtható váltámasszal rendelkeznek, valamint nincs melső markolat, sőt, a Micro UZI olyan kicsi, hogy ilyesmire lehetőség sincs. Mindkét változat 9x19-es lőszert lő, a Mini UZI 2.7kg-ot nyom tár nélkül, 20/25 és 32 lőszeres tárral etethető, szükség esetén hangtompítóval is felszerelhető és a tűzgyorsasága 950 lövés/perc. A Micro UZI-nak van egy különleges erők számára készített változata, amelynek van az oldalán és a tetején szereléksín (pl. fegyverlámpa, lézercélzó ill. optikai célzóberendezés), a fegyver üresen 1.5kg-ot nyom, tűzgyorsasága 1250 lövés/perc, így alig több, mint egy másodperc alatt kiűríti a 20 lőszert befogadó tárját.

Mini UZI

Micro UZI

PP-2000

Az orosz KBP tervezőiroda egyik legújabb fegyvere, 9x19mm-es para lőszert tüzel, de használható hozzá az ugyanilyen kaliberű 7N31 páncéltörő lőszer is. A fegyver üresen 1.5kg, tűzgyorsasága 600 lövés/perc, melső markolata gyakorlatilag a "sátorvasból" lett kialakítva, egy tartaléktárat a tok végébe nyomva váltámaszként funkcionál (elvileg).

Bal oldalon fent látható három páncéltörő lőszer is, az alsó képen pedig a "váltámasz-tár".

Mac-10 és Mac-11

E két fegyver az Gordon Ingramtól származik, és a Military Armament Company (MAC - innen a név) számára tervezte, de a tervezője után Ingram Mac-10/Mac-11 néven is ismertek. Az UZI-hoz hasonlóan igen egyszerű szerkezetű fegyverek, melső markolata egyiknek sincs (nem is lehet), de a cső alatt lévő szíjat megfogva végülis kétkézzel is használható. A Mac-10 9x19mm-es vagy .45ACP változatban készül, 2.8kg a tömege, tűzgyorsasága 1100 lövés/perc, a Mac-11 9x17mm-es lőszert tüzel, 1.6kg a tömege, tűzgyorsasága pedig 1600 lövés/perc. 30 v. 32 lőszeres tárjaik vannak.

Mac-10 klón igényes kiszerelésben.

Na, remélem ennyi elég lesz... ;)