95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • MuldR
    Abbol indultam ki, hogy a Mirage 2000 az 3ik generacios a Rafale meg 4ik.

Konkretan nem tudom mit tud.
  • Thanatos
    (legalábbis nekem :P)
  • Thanatos
    hm, ott a pont, még korán van és iylenkor különösen fáj gondolkodni :DDD
  • Seaweed
    Marmost miert kellene minden pilotanak a franciaknal kikepzodnie (uhh de szep szo :P)....kikepzik a kikepzoket..azok utana otthon a tobbit szepen kikepzik...
  • Thanatos
    nema felolodását támaogatják? vagyis ez a sok kinai megrendelés nekik jó vagy nem? [zavart]
    amugy kinaiak hogyhogy cska 30 embert küldenének kiképzésre első hullámban? legaláb 2szer annyit kéne küldeniük mint amenyi gép kell, mivel ott ugy e apilota a fogyoeszköz gondolom és nem a gép (legalább is a pilota náluk "oclsobb" :P)
  • Seaweed
    Hat nem akarlak lehurrogni, de nyugodtan nezz utana mit is tud egy kilences Mirage 2000!!! Azzal amit mondtal nagyon lehuztad..pedig a mi csodas gripenjeinknel szerintem tobbet tud! (...arrol nem is beszelve, hogy ha ez a biznisz tenyleg bejon a jovoje is megalapozottab lesz mint a Gripen-nek!)
    (Sok szakember mar a 2000-5-ost is az F-16 Block 40-el egyenrangunak titulalta...)
  • MuldR
    Szerintem:
    Azon a kornyeken a Mirage 2000 meg tokeletes utoero
    Azt meg engedik eladni (egy Rafalet mar nem biztos hogy szonelkul hagynak)
    joval olcsobb

Szerintem :)
  • Seaweed
    Uhhh ez se semmi! Miert pont Mirage 2000? (lobby?)....az biztos hogy a Dassault-nak ez irtozatosan hatalamas uzlet lenne!!!
  • Seaweed
    Aztamindenit!!!! Nem semmi hir! En nem hittem hogy sikerul eladniuk valahova is...
  • [NST]Cifu
    Wow, mik derülnek itt ki:

Egy Hong Kongi újság szerint a Kínai rezsim nem kevesebb, mint 210db Mirage 2000-9CS (vagy -9C ?) gépet vásárolna a Dassault cégtől, amennyiben végre megszünne az EU által még a Tienanmen-téri, 1989-es vérengzés után életbe léptetett fegyvereladási tilalom. A 12 milliárd € értékű üzlet része 1200db Matra Mica légiharcrakéta és 180db tartalék hajtómű is. A hírek szerint 2005 Júniusában 30 kínai pilóta már utazna is franciországba a kiképzésre.
    Továbbá Kína érdeklődik 20db Dassault-Breguet Atlantic 3 tengerészeti járőrrepülőgép vásárlása felöl is.

Hát mit mondjak erre: egyfelől Kína nem gyenge módon fegyverkezik, a másik pedig az, hogy érthetővé válik, miért támogatják a franciák annyira a fegyvereladási tilalmat...
  • [NST]Cifu
    Azt hiszem Háborús Játékok (Wargames) volt a film címe, elég régi film, talán még moziban láttam valamikor a 80-as évek közepén, ha jól rémlik. :)

Más. Megvan a Rafale első komoly külföldi megrendelője: Szaud-Arábia 96db Rafale vadászgépet vásárol 6 milliárd €-ért, ami ugye 62.5 millió €/gépet jelent. A Szaudi monarchia a megrendelésről szóló dokumentumokat a múlt héten írta alá Párizsban, egy komplex üzleti megállapodás részeként, amely összesen 20 milliárd €-t jelent Franciaországnak.
  • Trade
    Kicsit off de:
    Vmikor a kiralyi tv-n lattam meg regebben egy filmet.
    Cimere mar sajna nem emlekszem.Abban arrol volt szo hogy a Norad-os szamitogep
    elkezdett jatszani a katonai vezetessel es repuloket meg hajokat rajzolt a terkepre.Volt egy srac meg a csaja azok probaltak megtalalni a tervezot.
    A szamitogep neve:Josua volt azt hiszem
  • [NST]Cifu
    Érdekes kis cikk, valószinüleg jó sok hasonló történet vár még a nyilvánosságra (például ugye egy tengeralattjárós eset sincs felsorolva...).

Közben pedig találtam egy érdekességet: a Scaled Composites neve az utóbbi időben főleg a szub-orbitális repülés kapcsán merült fel, pedig akad még egy-két programja, például az NorthropGrumman/Scaled Composites Model 395, más néven a MULE (~közepes repülési magasságú, nagy hatotóvolságú) UAV amely az SC Proteus gépének a katonai célú pilóta nélküli változatának prototípusa. A gép képes másfél napig járőrözni mintegy 1300kg-os harci terheléssel. A gép márciusban tesztelték bombafegyverzettel, és a tervek szerint 6db 227kg-os JDAM légibombával lesznek felszerelve.

[center]
    A Pegasus/MULE bombavetési gyakorlata március elején.
  • Thanatos
    szerintem meg te értesz engem félre de haggyuk szerintem... :)
  • Tomcat
    Hátha érdekel vkit a téma:

Elkészült a III. Világháború peremén című cikk. A fordításban 20 olyan (amerikai) téves riasztás található, melyek a körülmények szerencsétlen alakulása esetén akár atomháborúhoz is vezethettek volna. Végigolvava látható lesz, hogy a többségük azért ettöl messze állt, de volt 1-2 elég rázós eset is. A szovjet oldalon történt hasonló eseteket nem tárgyalja a cikk, ahogy a Kubai rakátaválság rázós eseményeivel sem foglalkozik. Csak a NORAD parancsnokságra befutott szovjet támadásról szóló téves riasztások a témája. Már amelyik nyilvánosságra került...

A III. Világháború peremén
  • ghost cb
    Miért?
    Én bízok a honvédségben!

()
  • Seaweed
    Hubazze...ezt a propaganda dumat! Nekem ez meg undoritobb mint a regi sokak altal atkozott rendszerben!!! Akkor legalabb mindenre volt egy sablon duma..most mindenre van egy valasztekosan fogalmazo hazudozo/kozmetikazo/mellebeszelo/felrevezeto/fatyolozo a HM-ben!
  • kiskorúbézoltán #9415
  • [NST]Cifu
    Nyilatkozik a HM új kommunikációs főnőke:

- Sajnos elég keveset beszéltünk ezekről az eredményekről, pedig nyugodtan büszkélkedhetünk velük. Például azzal, hogy a honvédség a nagy társadalmi intézmények és szervezetek iránti lakossági bizalmi rangsorban a 3-4. helyen van. A honvédséget fontos nemzeti intézménynek tartják az emberek. Az elmúlt másfél évtizedben soha nem volt olyan magas a katonai pálya társadalmi presztízse, mint napjainkban, amit a hivatásos és szerződéses katonai pályára jelentkezők száma is fémjelez. Régen volt olyan magas a katonák szakmai felkészültségét elismerő közvélekedés, mint most. Az emberek elismerik a magyar katonák nemzetközi és hazai helytállását, ismerik és tudják, hogy jól képzettek, de megértők a honvédség mindennapi gondjaival, technikai, költségvetési nehézségeivel kapcsolatban.

Eltekintenék a kommentálástól...
  • [NST]Cifu
    Szvsz te most nagyon-nagyon félreértesz itt valamit...
  • Thanatos
  • [NST]Cifu
    ...ha megjelenik.

Jelenleg még ott tartunk, hogy az OFP:CWC két éves késésben van, és azt is megmondták, hogy először minden erővel ennek a fejlesztésre összpontosítanak, csak utána jön az OFP2....
  • Thanatos
    ui.: és mint modntam összetettség / valósághűségben bf nem is akart soha versenyezni ofpbel igy ebben nincs is nagyon értelme kettőt összehasonlitani..., bf egy arcade multimokának készült történelmien hű "skinekkel" mig ofp gyk egy katona "szimulátor" :)
  • Thanatos
    hát amire te célzol az szerintem erősen izlések és pofonok...
    tény modokban nincs otthon bf annyira talán mint ofp (bár bf-pehz is van jó pár mod) de a maga kategóriájában főleg a patchekel szerintem semmi gond nincs vele
  • Sanyix
    Na a VBS-ből láttam, szerintem kifejezetten szép, úgyhogy én annak is őrülnék, ha azt kiadnák, olcsóbban OFP2-néven, vagy legalábbis kevésbé brutális másolásvédelemmel (asszem a vbs hardveres usb kulcsos).
    És a készítők, viszont már 1 éve megmondták egy nyilatkozatukban, hogy nem fognak képeket videókat kiadni az ofp2-ről, akkor fogjuk látni milyen, ha megjelenik.
  • I.C.ram
    De akkor is hivatalos, kiadói oldal :D Inkább a kiadó mondja meg, hogy mikor jön, mint a fejelsztő.
  • [NST]Cifu
    Hát azért ezt erős túlzás oldalnak tekinteni...
  • I.C.ram
    Ez is az. :)

http://www.codemasters.co.uk/flashpoint2/uk/operationflashpoint2.php
  • [NST]Cifu
    A hivatalos oldala a játéknak mégiscsak a Flashpoint2.com, nem? ;)
  • I.C.ram
    A Codemasters hivatalos OFP2 oldalán 2006 tavasza van.
  • Seaweed
  • [NST]Cifu
    Yep, ez az MSSR (Marine Scout Sniper Rifle), ami az én képeimen volt, az ennek az "északai" változata, az NFW (Night Fighting Weapon), hangtompítóval és éjjellátóval.
  • [NST]Cifu
    Valóban nem néznek ki újnak, de nem is azok: a szöveg szerint tokszerkezet (és valószinüleg a Tus is) M16A1-ból származik (valszeg használt példányok), ami új csövet és szereléksint kapott.
  • Seaweed
    Elkezdtem keresgelni fulopszigeteki dolgokrol es egybol raleltem erdekes cumokra...nem vagyok egy nagy AR15/M16/Colt szagerto...de valami koze biztos van hozzajuk ;)

• [NST]Cifu
    A #6092-es hozzászólásból...

Akkor röviden a lényeg:
    A fegyver csöve ugye alaphelyzetben a tokhoz van rögzítve, és attól függ a helyzetve, hogy pontosan merre és hogyan áll. Ha a cső csak kis mértékben is elhajlik, torzul bármely irányba, az nagy távolságnál már jelentős szórást okoz, ráadásul a lövések között különféle erők hathatnak a csőre, amelyek miatt a lőkép változó lesz. Hogy mik okozzák ezeket a változásokat, nos, a cső acélötvözetből van, aminek van egy hőtágulása, és cső hőmérséklete is befolyásolhatja a lövedék viselkedését (tüzérségi eszközöknél a cső hőmérséklete is szerepelni szokott a lőelemek változói között). Ha a csőhöz van rögzítve az előágy, akkor az előágy és a cső csatlakozásainál a cső hőtágulása miatt más erők lépnek közbe, sőt, az előágy mozgása erőket fejt ki a csőre. Ez nem akkora probléma alaphelyzetben, hiszen egy gépkarabélyal 300 méternél távolabb aligha fognak lőni. A szabadon lengő cső tehát nincs kapcsolatban semmivel a tokon kívűl, emiatt nincsenek ezek az erőhatások sem. A legtöbb mesterlövészpuska, és a vadászpuskák közül a jobbak éppen ezért szabadon lengő csővel rendelkeznek, amelyek ráadásul vastagok, hogy minél stabilabbak legyenek - csak nézzétek meg milyen vastag pl. egy HK PSG-1 csöve szemből, és ugyanakkor milyen vastag egy ugyanolyan lőszert tüzelő gépkarabélynak, mondjuk a HK G3-nak...
  • Seaweed
    Jobban megnezve a kepeket szerintem nem uj fegyverek ezek! (kerdes hogy informacioid szerint mikor vettek oket?!)..mert itt-ott, foleg ahol a kezek legtobbet erik eleg kopottak a fegyverek! Szerintem a meglevo M16-osaikat alakitottak at(?)!
  • Adam II
    Mi az a szabadon lengő cső?
  • [NST]Cifu
    Azt írtam, amit akartam, az OFP felállított egy színvonalat az összetettségben és a valósághűségben, amit eleddig (sajnos) egyetlen játék sem tudott még megfejelni, BF2 included. ;)
  • Seaweed
    Nem lehet hogy valami kis tavolkeleti ceg "custom mod"-ja ez?
  • Thanatos