95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Zsolo007
    Gondolom a helyszínen....

Meg a postákon, lottózókban, nézd meg a hivatals honlapot....
  • Trade
    lehet meg jegyet venni a kecskemeti showra,es ha igen hol?
  • Thanatos
    hát jah :)
  • Ren
    Sőt, inkább csak ballaszt :)
  • Thanatos
    "másodpilótája" rotfl..., jó lenne az utasnak is inkább :D
  • joebacsi
    Az F1-es kocsit a Hungaroring Sport Rt. elnöke, Palik László vezette, a kétüléses Gripen másodpilótája pedig Bochkor Gábor műsorvezető volt, akik "élesben" csak a hétvégén mérik össze a versenyautó és a vadászgép erejét.

Csak Miggel voltak eddig Mogyoród felett, nem Gripennel. Hétfőn Topiék csak körbenéztek, kedden pedig hozta a pluszsúlyt is magával :)
  • joebacsi
    Nemtudom, nekem kifejezetten tetszett, hogy egy mig forgolódik-orsózik a fejem felett párszáz méter magasan. Ugye nem mindenki lakik Kecskeméten, és nemminden nap látjuk ezt a gyönyörűséget :)
  • Glpetyus
    :DDD
  • Thanatos
    ott a pont, inkább örülni kéne hogy talán ezzel lesz egy minimális többlet pénz amit lenyelhetnek a fejesek :DDD
  • Bucser
    lehet fröcsögni miatta de a népnek meg a szponzornak ez kell:) Ez van:)
  • Punkerwork
    hátha véletlenül kilövik a gépből azt a f@szt mikor háton repül közel a betonhoz :)
  • Seaweed
    A gyomrom forog ettol a "musortol"...biztos hogy nem nezem meg a nap vegen ezt a "baromkodast".....
  • Punkerwork
    új amcsi taposóaknák
  • Cat #11270
    F1-es autó és vadászrepülőgép versenye

A Hungaroring célegyenesén és felette kedden együtt száguldott a Magyar Honvédség MiG-29-ese és a Red Bull Racing Forma-1-es csapat versenyautója, azonban hogy melyik gyorsul jobban, az majd a hétvégi kecskeméti repülőnapon fog kiderülni.

A vasárnapi Forma-1-es futam után két nappal ismét hangos volt a mogyoródi versenypálya. Ezúttal ugyan már csak egyetlen Forma-1-es autó körözött a Hungaroringen, de a pálya felett néhány száz méter magasságban egy MiG-29-es vadászgép vette üldözőbe.

Az F1-es kocsit a Hungaroring Sport Rt. elnöke, Palik László vezette, a kétüléses Gripen másodpilótája pedig Bochkor Gábor műsorvezető volt, akik "élesben" csak a hétvégén mérik össze a versenyautó és a vadászgép erejét.

Ez a különleges gyorsulási verseny a repülőnap egyik legnagyobb látványosságának ígérkezik, már csak azért is, mert hasonlót eddig még csak úgy rendeztek, hogy a vadászgép felszállás közben mérkőzött meg a versenyautóval. Kecskeméten azonban a repülőgép mintegy 250 kilométeres sebességgel érkezik majd az álló Forma-1-es autó fölé és négy távon - 500, 1000, 1500 és 2000 méteren - versenyeznek egymással.

A rendezvény augusztus 5-ei főpróbáján a MiG-29-es, míg szombaton már a honvédségnél jövőre hadrendbe álló Gripen típusú vadászgép versenyez majd a Forma-1-es autóval. A térség legnagyobb repülőnapján, augusztus 6-án és 7-én tizenhét ország több mint hetven repülőgépe lesz látható a kecskeméti repülőtéren.
  • Zsolo007
    Sosem lehet tudni

Cifu hasonlítsd össze az alsó képpel, na ugye hogy nem indiai arcvonásai vannak tengerészgyalogosunknak?
  • Zsolo007
    Igen kurt russel, csak a neve nem jutott eszembe :D
    A filmet nem ismerem...
  • steweee
    a menekülés new york-ból (1981) kurt russelre gondolsz ?
  • [NST]Cifu
    Az Indiai haditengerészet oldalán szerinted mit keresne egy amerikai szinész képe?
  • Zsolo007
    Az első csávó tisztára hasonlít egy amerikai szinészre, csak a neve nem jut most hirtelen eszembe :). Szerintetek nem? (véletlenül nem filmből van a kép? :DD )
  • AnuluWork #11264
    Múltkor valaki írta az 1848-49-es f&szh linket.

Nemrégiben készült el a Csendőrségé. Hátha valakit érdekel ...
  • [NST]Cifu
    Egy kis India:

[center]
    Indiai Tengerészgyalogos.

Indiai Tengerész Kommandó (?!?), még az 1990-es évek elejéről, AK-74-es gépkarabélyal. Ami ezzel kapcsolatban érdekes, hogy hamarosan Izraeli TAR-21 Tavor gépkarabélyokat kapnak a hírek szerint (Izrael úgy tünik jó kapcsolat mind Kínának, mind Indiának...).

Ha már úgy is Cope India... Indiai Jaguár.
  • Seaweed
    Hmm-hmm..erdekes kepek...
  • [NST]Cifu
    Sajnos még nem volt szerencsém hozzá, majd 1x eljutok oda is. :)

Addig is pár kép (úgyis döglik a topic... :))

Az Orosz Fekete Sas (Csornij Oriol) két újabb képe:
    [center]

• Seaweed
    hehe Cifu olvastad a nyu aranypockot?

Hirekben meg mindig az indiaiak Cope India gyakorlatan csamcsog(indiaiak turaja)...meg azt is birom hogy minden azonos regioban/helyzetben levo orszag beszerzeseihez (lengyo.)a vegen hozzateszi hogy "ok komolyan gondoljak"....kicsit unalmas mar, de az nagyobb baj hogy szanalmas is....
  • ghost cb
    Vagy Woodland military (Pesti úton a Bakancsos utcánál).
  • [NST]Cifu
    Obsit? Miltary-nagyáruház?
  • Seaweed
    OFF
    Hat van jopar szinesz aki kar hogy egyaltalan barmihez is adja a nevet
    ON
  • Bucser
    OFF

Hát azért szerintem a Valkirye-k a Zero-ban 10 000-szer jobban meg vannak csinálva mint a plusban:) Itt a látvánól beszéltem. Történetileg sokkal jobb a Plus mert sokkal emberközelibb és a MAcross saga-ra jellemző énekközpuntúságból kicsit kilép és csak manipulatív eszközként van jelen nem megoldásként.

ON

Mondjuk Jessica Biel dögös csaj nem is olyan rossz színész, csak kár, hogy ilyren szarokhoz adja a nevét:D
  • Ren
    Bocs ha kicsit off: szeretnék venni egy amerikai vagy bundeswehr nadrágot (erősített térd/ülep, egyszínű drapp) meg egy sivatagi bakancsot. Budapesten hol érdemes ilyet keresni?
  • [NST]Cifu
    Na igen, az legalábbis előremutató lett volna... :)
  • [NST]Cifu
    Nekem akkor már a Macross Plus jobban bejött. Bár "némi" Dale Brown-utánaérzésem volt (akkoriban jelent meg azt hiszem Dale Brown második könyve, amely egy gondolatvezérelt vadászgépről szólt, és a leírása csaknem tökéletesen egyezik azzal, amit a Macross Plus-ban YF-21-ként mutattak be).
  • Seaweed
    De most hogy igy elgondolkoztam, es nezem ezeket a bazi nagy kalicka kabintetoket: hat nem eroltettek meg az agyukat hogy valami hude hi-tech erzest adjanak...lehetett volna a kabinteton kivetitve hologrammal minden kapcsolo, adat stb....persze akkor a Dr. Who style 1000 led+1 nem jo a kabin tobbi reszere :DDD
    (Amugy en mar kolyokkoromban rajottem hogy a ledeket azert szereztik hasznalni, mert ha mar semmi nem jut eszukbe hogy egy-egy lefedetlen helyre mit tegyenek, akkor csinalnak oda, egy kar 90-es evekben jatszodo filmbe is a 60-as evekbol szarmazo ledfalas panelt )
  • Bucser
    Igazából, ha látványos és fantasztikus a realitástól elrugaszkodott légiharcot akarok látni akkor előveszem ez egyik Kedvenc Sci Fi animemet a Macross Zero-t:) Ott legalabb nem próbálnak ilyen baromságot rámerőltetni:D
  • ghost cb
    Tükörrel baze! :DDDD
  • Seaweed
    Tudod mire hasonlit ez a gep meg nekem?! Regi 70-80-as evekben megjelent szakonyvekben (harci repulos, haditech., stb.), tobb helyen is lathato volt egy profil, melyen allitolag a jovo egyik hi-tech vadaszanak fiktiv vazlata lathato. Nah ez a gep oldalrol tok ugyanolyan.
  • Seaweed
    Telepatikusan! Hat nem jottel ra hogy ok a legjobbak?! Nekik ez nem problema
  • Seaweed
    Hat kb latatlanban is enyire szamitottam....sajnos en mar elkonyveltem evekkel ezelott, hogy ha "jot" akarok nezni akkor Discovery, meg az NGC (esetleg viasat exp.)....es slussz passz. Sajna filmekben a realitas nem eleg meggyozo es latvanyos, ezert hollywood szarik ra magasrol.
    De koszonjuk az ertekelest, nalam meg 1+ ok, hogy ne jarjak moziba...
  • [NST]Cifu
    [center]
    És még egy kép a gép pilótafülkéjéről. Figyelemre méltóak a mellette lévő kezelőgombok és visszajelző lámpácskák.
    A bekötött pilóta vajon hogy éri el őket, illetve hogy lát rájuk? :)))
  • [NST]Cifu
    Nálunk csak Július 11.-én jön elvileg a film, de mint katonai repülés mániás, nem tudtam megálni, hogy meg ne szerezzem a screenert (bármilyen fosch minőségű), noha nem enyhe szkepticizmussal tekintettem rá a trailere alapján. Egy gyors végignézés eredményeként arra bátorkodtam, hogy megosztom a filmel kapcsolatos érzéseimet, észrevételeimet veletek.

A film nézése alatt nekem három fő motívum motoszkált az agyamban a régi filmekből: a "Top Gun", mint az új hullámos katonai repülős filmek ősatyja, a "Vasmadarak" B-movie sorozat, melyre szót is alig érdemes pazarolni, és a "2001".

(Igyekszem spoilermentes maradni, illetve csak azt elárulni, amit a trailerből már úgy is sejthető)

A szuperman, a nagybetüs nő, és a vicces haver.

A történet nem túl mélyenszántó, vannak a világ legjobb pilótái (a tökéletes csapatvezető, a szexis nő (kötelező bikinis jelenttel) és a vicces fekete - a többi szereplő is legalább ennyire eredeti karakter :))), akik megkapják társul az első szuperinteligens AI által irányított pilóta nélküli harci gépet, "E.D.I."-t. E gépbe villám csap, önálló (természetesen gonosz) életre kell, és nagy pusztítást akar véghezvinni. A "best of the best" csapat pedig azon találja magát, hogy meg kéne menteni a világot.
    Nem árulok el nagy titkot, hogy nagy fordulatokra nem kell számítani, mintahogy logikus cselekményekre sem, a végkifejlet pedig... izé... hát olyan Hollywoodi akciófilmes.

Ami miatt azonban szerintem sokaknak tetszeni fog a film, az a látványos CGI munka - tényleg jól néz ki (izé, legalábbis jól nézhet ki jó minőségben:)). A gépek kinézete, a mozgása, a robbanások, és szinte minden a látványra hajaz (és nem a realitásra).

Zoooommmmm-Zooommmm... :)

Ha mint egy picurit is hozzáértő ember nézi a filmet, azonnal nekiáll majd vakarni a fejét, köszönhetően annak, hogy a film készítői még véletlenül sem igyekeztek a realitáshoz a létező legminimálisabbnál többet ügyelni. Arra volt eszük, hogy a gépek életnagyságú modelljeivel az eredeti USS Abraham Lincoln hordozón vegyék fel a jelenetek egy részét, ám arra már nem nagyon ügyeltek, hogy más részletek reálisak legyenek... Tipikus Hollywoodi hozzáállás.

Néhány első nézésre szembeötlő dolog:

-Noha a film címe "Stealth" vagyis Lopakodó, ennyiben ki is merül a téma. A filmben nem nagyon törődnek már ezzel, és hagyományos, "elavult" technikával is simán felfedezik az elvileg nehezen felderíthető gépeket...

-A repülőgépek kialakításánál láthatóan a desingerek nem vették a fáradtságot, hogy legalább felületesen tanulmányozzák a témát. A lényeg, hogy látványosan nézennek ki, tehát természetesen változtatható szárnyállásúak, mert az jól néz ki, meg a neten kavarog egy Northrop Switchblade fantáziarajz, ami láthatóan nagyon komoly hatással volt a desingerekre.

Fantáziarajz a Northrop Switchblade-ről...

...és a fantázia szülötte F/A-37 Talon.

Arra sem figyeltek, hogy mélyrepülésben nem repülünk olyan brutális sebességel, nemcsak azért, mert a sűrű légkörben nagyobb a levegő súrlódása általi felmelegedés a gép belépőélein és orrán (noha ennek itt nyoma sincs), hanem azért is, mert ilyen magasságban a preciz manőverezés meglehetősen bonyolult (elég egy apró turbolencia, és csúnya dolgok történhetnek). Az olyan dolgokra már nem is térek ki, hogy a látványos beömlőnyílások túl kicsik és nem megfelelő formájúak ahhoz, hogy csaknem hiperszonikus sebességű repülésnél működjenek. Az üzemanyagmennyiség és a hatótávolság közti összefüggés is csak marginális (elintézték hamar: a gép 4000 mérföldes (6436km-es) hatótávolsággal rendelkezik, és pont.)
    Amúgy nagyon poén volt, hogy amikor az első képek kijöttek a fikcionális F/A-37 gépről, egy nagy csomó fórumban feltüntek, mint új "titkos" amerikai gépekről készült kémfotók. :)))

-A gépeknél maradva: a pilótafülke engem a Kinght Rideri időszakra emlékeztet, úgytünik, őfeléjük a "modern" még mindig annyit tesz, hogy minél több led, lámpácska és kapcsoló legyen. Talán az 1970-es és 80-as években a laikusok még úgy gondolták, hogy tényleg ez jelképezi a haladást, dehát ezek az idők elmúltak. A mai vadászgépek azonban már egyre "egyszerűbbek": 3-4 lapos kijelző a műszerfalon, amelyeken csak az adott pillanatban szükséges információk jelennek meg.

A filmbéli gép pilótafülkéje... (érdemes megfigyelni a 'kötelező' képi adatátvitelt a másik gép pilótájáról)

...és a Dassault Rafale pilótafülkéje

-E.D.I. megoldása eléggé "érdekes", kezdve ott, hogy egy ilyen szuperinteligens pilóta nélküli gép miféle logika szerint lesz "beosztve" pilótavezette gépek mellé (ha még aféle "kisérőgép" lenne, amit előre lehet küldeni a veszélyzónába, de nem, itt egyenrangú "csapattárs"), ugyan megmagyarázzák, dehát az inkább vicc kategória. Az is érdekes, hogy miért kell mindenáron "arc" az AI-nak, de főleg, hogy miért kell pilótafülke egy pilóta nélküli repülőgéper???

-Ugyan már most is arra törekednek, hogy a vadászbombázónak lehetőleg ne kelljen a cél közelébe repülnie, és már 30+ km-ről (de inkább messzebbről) ki lehessen oldani a fegyvert (siklóbombát, rakétát vagy robotrepülőgépet), hogy minél kevésbé kelljen a légvédelemnek kitennie magát, a közeljövőben ez már nem így működik. A légiharc legalább ennyire vicces. A legnépszerűbb fegyver szerintük a gépágyú. Hogy a már jelenleg is rendszerben lévő rövid hatótávolságú légiharc rakétákkal és sisakcélzóikkal mi lett a fikcionális jövőben, azt nem tudom.

Végső konklúzióm: Aki egy látványos, mozgalmas akciófilmet akar látni, és nem zavarják a logikátlanságok, az nyugodtan nézze meg, nagyot nem fog csalódni.

És a végére: hogy nehogy azt mondjátok, csak a vadászgépeket figyeltem. :))

Hivatalos oldal
  • kiskorúbézoltán #11244
    A U.S.Navy sem szenved hiányt elmeroggyantakból ...

klikk