95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Cat #11563
    főlapot nézz
  • MuldR
    Egy oraja hallottam nagyon jot:

"Ma leszall a Discovery, ha torik ha szakad"
    :))
  • bigfoot
    honnan tudjátok?????
  • Placebó
    Mikor írtam már vagy 5perce állt a kifutón... Hirtv Live

• DJviolin
    na most szállt le. Bár valami lángol rajta.
  • DJviolin
    Még a levegőben van, süllyed.
  • Placebó
    Leszállt a Discovery kicsit még izzik, de megvan...:) Nem bukta be a NASA
  • Seaweed
    Puffogo viperanak inkabb, mint kiscicanak :DDDDD
  • Seaweed
    "leszerel"
  • Punkerwork
    ha egy Tigris beindul...
    akkor....
    dorombol mint 1 kiscica :)
  • Zsolo007
    Ez biztos! Az a legfontosabb!!
  • Seaweed
    Azert nem artana a leszer szoval tisztaban lenni, es azza hogy mi mit jelent!
    "A jövőben pilótaként fog szolgálni" ; "abba kell hagynia a műrepülést" ; "arra is felkészült, hogy nem ülhet többé a botkormány mögé"
  • Bucser
    inkább az egészsége...
  • Zsolo007
    Kár, hogy Topi befejezi
  • DJviolin
    Sziasztok!

A repnap netes közvetítéséről felvett videókat osztom meg most. Ahogy töltöm fel őket, úgy teszem közzé, majd mikor fent lesz az összes, egy hozzászólásban összesítem őket.

Topi interjújának első része a pénteki napról. Érdemes megnézni a lopakodó an2-est, amely leszállás közben po2-esnek álcázza magát.
    http://users.atw.hu/jakabszallas/repnap/topiszaki.nsv

Topi mig-29-es szólója a vasárnapi napon.
    http://users.atw.hu/jakabszallas/repnap/vtopi.rar

Egyébként pár napja mondtam a felhők felett... topikban, hogy Topi leszerel, és átadja a stafétát Bagirának.
    kis pontosítás, idézet a Bács-Kiskun megye napilapjából, a Petőfi Népé-ből:

"Káprázatos bemutatóval búcsúzott el a repülés magyarországi szerelmeseitől tegnap, 39. születésnapján Szabó Zoltán százados, akit Topiként is tisztel már az egész ország. A kecskeméti repülőbázis világbajnok pilótájának abba kell hagynia a műrepülést - ezt előljárói közölték vele. A katapultálás ugyanis nem múlt el nyom nélkül, a hátá azóta is fájlalja. Szpetemberben még ott lesz egy belgiumi légiparádén, de ezzel végleg be kell fejeznie a show-repülést. A jövőben pilótaként fog szolgálni, de mint mondja, arra is felkészült, hogy nem ülhet többé a botkormány mögé. Utódja a légibemutatókon az eddig tartalékpilótaként szereplő Molnár Gábor százados lesz. Becenevén Bagira."

Üdv:
    DJviolin
  • Sadist
    Nem

#11544: Kiskocka Battlefield 2 gépe ^^ Humoros aranyosban több kép is van róla.
  • [NST]Cifu
    Csak erősen furcsa, hogy ezt a szót használják. Ugye Ferenc Ferdinánd és szárnysegédje nyilván németül beszéltek - és ők a "Panzer" szót használták volna?

A legtöbb ilyen magyar találmányról azonban eddig is tudtuk, hogy kinek a nevéhez is fűződik valójában...

Ráadásul a rendszerváltás óta egyre jobban dívik a nagyottmondás művészete. Bőven vannak önjelölt hősök, világmegváltó tudósok, és a többi. Szkeptikus vagyok az ilyenekkel szemben...
  • Zsolo007
    Miért ne lehetne harckocsi a neve? Ebben nem látok kivetnivalót....

Te is tudod, hogy más találmánnyal is előfordult már, hogy magyar találta fel először és mégsem az ő neve van a könyvekben.....

Természetesen én nem célzok erre a Liptákra, én most hallok róla először...
  • [NST]Cifu
    Annyi biztos, hogy a kép nem a Lipták-féle harckocsit (már ha létezett ilyen egyáltalán) ábrázolja. Ha megfigyeled, láthatod, hogy ott virit az oldalán a szép nagy Caterpillar G-9 felirat. Mit keresne egy ilyen felirat egy Osztrák-Magyar harckocsi-prototípuson?

Szvsz a történet eléggé urban legendnek tűnik, sok furcsa vonatkozással (harckocsi elnevezéssel illeték - 1913-ban?! Hát nem érdekes? Ha igaz az állítás, akkor ezt lehetne egyértelműen az első harckocsinak nevezni, és nem a Little Willie-t - mégsem merült fel sehol a Lipták-harckocsi addig, amíg az állítólagos fia el nem kezdett irogatni a neten róla...). Szóval én hajlok arra, hogy ez az egész humbug...
  • Zsolo007
    Ez meg mi???
  • Zsolo007
    Ezt most nem értem, most akkor igaz ez a harckocsis - lómegijedős story vagy nem?
  • [NST]Cifu
    Khhhmmmm...

Figyeld csak a képet:

Forrás: haditechnika.hu, de ezt a képet használja Tomcat is...

És most ezt figyeld:

Forrás: Photos of the Great War
    és a képaláírás:

US "Caterpillar" tank demonstration on the Los Angeles river

Magyarul: Amerikai "Caterpillar" tank bemutató a Los Angeles folyónál... (a kép több helyen is megtalálható a neten, ugyanezzel a kisérő szöveggel)

Hát ennyit a híres nagy magyar feltalálóról, meg a csodákról....

Nem csodálkoznék, ha a Blogban említett "1956-os hős" fantazmagóriájáról volna csak szó....
  • Cat #11541
  • MuldR
    DROID-353
    2005.05.04.

blog droidzóna levrov

Károlyi Mihály elvtárs kalandjairól eszembe jutott egy másik történelmi magyar droid, pontosabban egykori osztrák-magyar. Nem más volt ez, mint Ferenc Ferdinánd herceg, a trónörökös, akit - történelemóra, ugyebár - Szarajevóban lepuffantottak. Azt ugyebár tudjuk, hogy voltaképpen neki köszönhetjük az elsõ világháború kitörését, mert õ volt a droid, hogy a titkosszolgálat figyelmeztetése ellenére elment Szarajevóba májerkodni, ám azt már kevésbé, hogy az õ eszének köszönhetõen vesztettük el ezt a háborút. Legalábbis ha õ nincs, egészen másképpen alakul a történelem...

Volt egyszer egy magyar hadmérnök, bizonyos Dr. Lipták Pál, akinek 1901 körül az a különös ötlete támadt, hogy mi lenne, ha építene egy nagy teljesítményû, lánctalpas, páncélozott hadijármûvet, ami ágyúval és géppuskával felszerelve a gyalogság manõvereit támogatná a harctéren. Mondom, különös gondolat volt ez, mert akkoriban a Monarchia hadserege még az izomerõre épült, a gépesítés olyan távol állt tõlük, mint a mai Honvédségtõl az ûrtechnika. Azért csak beterjesztette az ötletet a hadügyminisztériumnak, ahol ugyan meglehetõsen maradi tábornokok ültek, de végül csak sikerült kisajtolnia némi támogatást. Az elsõ magyar harckocsi 1913-ra meg is épült, egy amerikai Caterpillar lánctalpas traktor alvázára. Csak az összevetés kedvéért, az antant elsõ harckocsija, az angol Mark I csak 1916-ban állt rendszerbe, s ez teljesítményében messze elmaradt a Lipták-féle jármûtõl. Lipták jármûve 1913 õszén máris részt vett a K.u.K. hadsereg egyik nagyszabású hadgyakorlatán.

Az egyetlen fennmaradt fénykép a Lipták-harckocsiról, 1915-bõl

A gyakorlatot megtekintette Ferenc Ferdinánd is. Kíséretével lovon járta be a helyszínt, amikor nagy lármával elcsörömpölt mellettük a Lipták-harckocsi. A trónörökös lova a hirtelen zajtól megriadt és megbokrosodott, majdnem levetette felséges lovasát, és alig sikerült megnyugtatni. Ferenc Ferdinánd dühösen nézett a füstokádó gépszörny után, majd odahívta szárnysegédjét:

- Mi volt ez a borzasztó gépezet?
    - Ez, felség, egy harckocsi.
    - Micsoda bolondság ez! Tüntessék el a hadseregbõl, ne is lássam többé!

Ezzel a Lipták-harckocsi karrierje véget is ért. Pedig micsoda elõnyt jelentett volna az oroszok elleni háborúban már akkor is, ha csak a földutakon képes mozogni! De hát a droiditás közbeszólt, a Monarchiának pedig sohasem lett harckocsija. Köszönjük, felség.

Dr. Lipták Pál egyébként magyar feltalálóktól szokatlan módon gazdagon és elismert emberként halt meg 1926-ban Budapesten. Unokája részt vett az 1956-os forradalomban, ma az Egyesült Államokban él. Visszaemlékezéseit a www.hungaria.org oldalon olvashatjátok.

Van egy kep is rola, azt nem tudom belinkelni. ez a cim:
    http://blog.tomcatpolo.hu/index.html?loadpage=http://blog.tomcatpolo.hu/blog/balfasz/20050504.html
  • Zsolo007
    Értem :), én szeretem a törit, és hál' istennek általánosban és középsuliban is nagyon jó tanárom volt, remélem fősulin is így lesz!
  • Zsolo007
    Mellesleg mi is volna ez a "régi doktrína"?
  • Seaweed
    Mondom nem tudom, lehet nekem is mondta a tortenelem tanarom anno, de en nem tegnap jartam iskolaba utoljara...ami pedig nem erdekel azt toroltem a hattertaramrol :D
  • Seaweed
    "Sajnos" nem! Ezek a tanacsadok a legtobb esetben kioregedett, a regi doktrina, es sok esetben a mai rendszerhez tobb szalon is kapcsolod, ilyen olyan erdekek miatlojalis ex katonakbol all...
    Amig ez igy van addig megintcsak nem lehet vatozasokat a pozitiv iranyba terelni, nemhogy tavinni! ..es ez csak az egyik problema ami a HM-et korulovezi...
  • Zsolo007
    Neeem? Azthittem ez valami köztudott dolog :D. ezekszerint nem. Ha jól emlékszem nekem töritanárom mesélte, de ebben nem vagyok 100%-ig biztos!
  • Seaweed
    Marmint ferenc joska esetrol?! Nem hallotam meg, de ez nem jelent semmit, az az idoszak engem nem erdekel. Foleg a masodik VH-tol erdekelnek a tortenelmi dolgok..
  • Zsolo007
    Ez biztos!
  • Zsolo007
    A felsővezetés tanácsadói biztosan szláv titkosügynökök

Nemcsak szolgálati időhöz, hanem történelmi felkészültséghez is! :)
    Méghozzá azért, mert:
    A történelem ismétli önmagát, ez már csak ígymarad.....

Tényleg te mit tudsz arról amit írtam, igaz, vagy csak amolyan "Urban Legend" (akrámit is jelentsen ez)?
  • f2d
    Az erős hadsereg az egyik legvisszataróbb erő.
  • Seaweed
    Vegulis mit varunk egy olyan orszagtol, ahol lehet valaki ugy honvedelmi miniszter hogy meg csak sokratona se volt!
    En biztos hogy fix szolgalati ido megletehez kotnem barminemu honvedelmi tarcanal betoltheto poziciot! Amig dilettans barmok iranyitjak az oraszagot, es a szoban forgo tarcat, es ezeknek a dilettans barmoknak szuksege van szakmai kerdesekben "tanacsadokra" a helyzet semmit se fog valtozni! Ne is varjuk!
    Peldat kellene venniuk valahonnan, mert igy sehova se jutunk...azaz fogunk...egyszercsak eljon az a pillanat hogy nem lesz magyarorszagnak hadserege!
    Persze tudom hogy vannak pacifista majmok is a foldon, akik azt szeretnek hogy ne is legyen! Azoknak csak azt kivanom hogy am legyen! Akaratuk szerint! De akkor elljenek meg egy haborut a hazajukban vedo hadero nelkul!
  • f2d
    LOL!
    Ez megint valami beugratós dolog.
  • Seaweed
    Szerintem amenyire a kotelezettseg vallalasunk joreszet leszarjuk magasrol, es nincs szankcio (nem tudom, a kasszaba a befizetes mukodik e egyaltalan), igy ebbe se fognak szerintem "beleszolni"...persze lehet nem is akarnak, NATO-nak vegulis epp eleg ha egy orszag a vallalasait telljesiti, es mindegy hogy milyen szervezeti felepitessel... Nem tudom, utana kene nezni, hogy mi a gyakorlat a NATO-n belul az ilyen kerdesekben.
  • Zsolo007
    A szekérrúdjuk eléggé kifele áll: a felső vezetés szemében a lánctalpas eszközök elavultak...

Erről Ferenc József esete a tankkal jutott eszembe . Nemtudom mennyire igaz, de (gondolom tudjátok) állítólag a monarchia azért nem használt tankot az első VHban mert a bemutatón F.J. lova megijedt tőle
  • f2d
    A NATO ezeket a statisztikai adatokat nem ismeri? Mivelhogy NATO vagyunk mi is csak vannak valami féle irányelvek, megkötések?
  • f2d
    Így már tisztább a kép. Magyarúl az állománytábla és a megengedett létszám nem fedik egymást.
    Nemtudod véletlenűl, hogy a Francia Idegen Légióban milyen ez az arány, ugyanis az nem "állami" hadsereg.
  • Seaweed
    "FEJETOL BUZLIK A HAL!"

Ejjj de talalo ez a kozmondas!