95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Mar miert ne lenne?
http://www.sg.hu/forumxtreme.php -
katz #12408 Miért nincs edit gomb?
-
katz #12407 [URL=http://www.tank.hu/gastrotrack_main_page1.htm]"Tank kölcsönzés"[/URL]
Sajna 50k/2óra és meglehetősen korlátozott a választék :( -
Thanatos #12406 és fizetős csati? (a reklámokból ugy vettem ki...) mert ha az télelg gáz de ha alapból adja a kábelszolgáltató (esetleg egyik "csomagban" van benne sok mással együtt) akkor az a kevés is jó lehet :) -
M60E3??? Nem inkább M240? -
Ez várható volt... Jó ideje látni, hogy nem igazán akarják eröltetni a MiG-ek üzemben tartását.. -
Cat #12403 Folyamatosan kivonják a légtérvédelemből a MiG vadászgépeket -
Nálam van Viasat History, alapjában véve nem lenne rossz, de iszonyatosan kevés műsoruk van, ergo állandóan csak ismételnek... :( -
Thanatos #12401 énis meg vagyok de azért van igy is amikor valami baromság megy ott is ami nem érdekel akkor jól jönne más is, viasat history-t meg nem ismerem de szerintem nálunk sincsen :/
-
Viasat History letezik...de nalunk nincs kabelen...de en Ngc-vel es Discovery-vel meg vagyok elegedve...allandoan az megy (Most is :P) nalam...vagy neha HBO pluszba meg...nah meg persze sorozatok Cool-on ;))) (ha mar itt tartunk) -
-
Thanatos #12398 jah oks, csak nem votam tisztában röviditésekkel, azthittem valami új tudományos, történelmi vagy hasonlo ismeretterjesztő beállitóttságú csatorna (ala mint a discovery, spektrum és a ngc (tanulok ám :P))
pl én egy olyasminak mitn amerikában a history channel kifejezetten örülnék, vagy főleg hadászattal foglalkozó csatinak...,v an már paprika, emg romantika meg minden szar iylen ménincs? (tudom a pór nép igénytelen és nekik nem az kell, de akkoris :P)
álom édes álom :( -
National Geographic. Elérhető műholdon át, illetve a kábelszolgáltatótól függő. -
Thanatos #12396 őőő, mi az az ngc? mindenhol elérhető csatorna vagy csak egy két spec helyen? :) -
A TRW lézer alatt felteszem a THEL-t (Tactical High Energy Laser) érted. Ez számtalan sikeres és kevésbé sikeres teszten van túl, várhatóan 2007-2008 körülre állhat rendszerbe, első sorban rakétaelhárító feladatkörben.
A YAL-1 első prototípusa várhatóan jövőre fog elsőre "lőni", a második pedig 2007 körülre készül el. A csapatszolgálat még egy kissé odébb van: 2007-2008 elött semmiképpen nem várható. -
tomcat1 #12394 Srácpok volna egy kérdésem? Tudvalaki valami frisset az amerikai, izraeli TRW-röl (légvédelmi lézerfegyver).
Állítólag 2001 óta izraelben van csapatpróbán. Nagyon kivi vagyok rá...
ya meg van egy böing :) is aminek orrábba van lézágyú...:) állítólag 2006-ban csapatszolgálatba áll: feladata 10ezer méteren mindent leszed amit lehet-int ball rakétát, alacsony pályáju műholdat, de akár felszini célpontot is.
előre köszi.. -
Nade én az USMC-re lennék kiváncsi, a Globalsecurity-n anno fent volt valami ilyesmi (vagy anno a FAS.org-on), de az a régi. Én arra lennék kiváncsi, most hogy néz ki egy ilyen tábla. ;) -
kiskorúbézoltán #12392 Army ! Azért írtam oda , hogy FM 3-21 , a 3-asok az Army lövészszabályzatai . :) -
Elvileg az USMC-nél régen úgy nézet ki egy raj, hogy állt három azonos feladatkörű fireteam-ből (12 ember). Az új rendszer lényege pont az, hogy különböző feladatkörű fireteam-ekből áll össze a raj. -
"egy rajnál két szakasz" ???
A szakaz <-> fireteam képzavar volt részemről. :)
A #12389 szvsz US ARMY és nem USMC (Bradley-t csak az ARMY használ). -
kiskorúbézoltán #12389 FM 3-21-ből :
-
kiskorúbézoltán #12388 Ami FM-eket nézted ? -
kiskorúbézoltán #12387 ???
"M249 továbbra is szakaszonként van egy-egy elvileg"
Tűzcsoportonként (fireteam) van egy , tehát rajonként kettő . Én így tudom .
"egy rajnál két szakasz" ??? -
Nem. Az M249 továbbra is szakasz szintű támogató fegyver, minden szakaszban van egy-egy elvileg. De eddig rajonként csak egy közepes géppuska (általában M60E3) volt, míg kb. 2004-től kezdve már kettő. A különféle képekből nekem az jön le, hogy egy rajnál két szakasz így néz ki: két "puskás" (M16A2/A3/A4) (ezek közül talán az egyik "gránátos", M16A2/M203-al?), egy könnyű géppuskás (M249) és egy közepes géppuskás (M60E3). A harmadik szakasz megmaradt két "puskás", egy "gránátos" és egy könnyű géppuskás felállásúnak. Sajnos pontos felállást nem találtam erről, csak a régi táblák lelhetőek fel a neten (legalábbis én még nem találkoztam vele, ha valaki többet tud, ne tartsa magában :))...
Érdekes egyébként, hogy Faludzsai harcok képein szinte minden "puskás" tengerészgyalogos hátán lifeget valamiféle vállról indítható rakéta. -
Nem. A sorrend valahogy így néz ki:
MEU - Marine Expeditionary Unit, ez kb. egy zászlóaljnak felel meg, önálló légi és tüzérséggel megerősítve.
MEB - Marine Expeditionary Brigade, ez egy ezredre alapuló egység, szintén légi és tüzérségi megerősítéssel.
MEF - Marine Expeditionary Force, egy dandárra alapuló egység, légi és tüzérségi megerősítéssel. -
kiskorúbézoltán #12384 Két közepes géppuska rajonként ? Ugye nem a SAW-ra (M-249) gondolsz , az a legnagyobb jóindulattal sem közepes , de talán még nem is géppuska . -
Az USMC MEU át lett keresztelve MEF-re? -

Jó téma! -
Tegnap volt a Hadtörténeti Múzeumban az első őszi HT délután, és egy igencsak érdekes előadást tartott Számvéber Norbert az Al-Faludzsai harcokról, aféle élménybeszámolóként pár érdekes (számomra többé-kevébé) újdonság:
-Faludzsában történt 2004 március végén az az eset, amikor egy IED robbanás megölt 4 amerikai "civilt" (felfegyverzett biztonsági embert) egy terepjáró-kovojban, majd a helyi lakosság a hullákat felhúzta az "öreg hídon".
-Az első Al-Faludzsai harcoknál (2004 Április) az USMC erők olyan heves tűzharcokba keveredtek, hogy az USMC kért tűzszünetett, hogy a sebesültjeit elszállíthassa!
-2004 Októberére teljesen (de nem légmentesen) körbezárták a várost, a mintegy 300.000 helyi lakos nagy része elmenekült, de még így is több tízezren maradtak otthon, ez után a szövetséges erők csak a nőket, a gyerekeket és az öregeket engedték ki a városból, a 15 és 55 év közötti férfiakat nem, mivel így akarták elkerülni azt, hogy a felkelők elmeneküljenek. Ettől függetlenül a felkelők gond nélkül elhagyhatták a várost például az Eufrátesz folyón.
-Az általános szövetségi felállás szerint a katonai bázisokat nem városokban, hanem azok közelében, a sivatagban állítják fel. Azon megfontolásból, hogy a városokban sokkal nehezebben kivitelezhető a bázisok védelme.
-A második Faludzsai harcokban (2004 November 4.-16.) az USMC I.MEF (Marine Expeditionary Force) vett részt, megerősítve az US ARMY néhány egységével, valamit egy kisebb brit különítménnyel (összesen ~15000 katona). A becslések szerint mintegy 600-1000 felkelő volt a városban (plusz azok a helyiek, akik jobb híjján fegyvert ragadtak), a támadás elötti becslések 2-3000 felkelőt jeleztek előre, míg 2004 közepén még több, mint 10000 tették ugyanezt, és itt volt feltehetően a felkelés egyik vezetési bázisa is - ám ezek jóval a támadás elött eltávoztak a városból.
Faludzsa műholdképe és a támadó különítmények szektorai. A vörös karikák mecsetek, melyeket feltehetően bázisnak használtak a felkelők. A városon keresztülfutó zöld csík jelöli a 10-es főutat, végülis az e fölötti felügyeletért folytak a harcok.
-A terv szerint nem is törekedtek a teljes szélességű frontra, hat támadóegység, egyenként mintegy 100-200 méter széles sávban haladt előre. Az éket páncélosokkal (M1A1, Lav-25 (és egyébb LAV változatok), AAVP7A1 az USMC részéről, valamint M1A2, M2A3 és M3A3 az US ARMY részéről) adták gyalogosok közelfedezete mellett. Amely területen az ék áthaladt, az USMC gyalogsága átvizsgálta. A mintegy 20 négyzetkilométeres városban azonban természetesen csak egy kis részt tudtak folyamatosan ellőrzés alatt tartani...
-A tűztámogatást AH-64-esek és AH-1-esek, AC-130-asok, F-15E és F/A-18C gépek adták, valamint a város központjától csaknem 20km-re felállított 155mm-es tűzérség.
-Sűrűn megesett, hogy a házakban megbúvó felkelők csak jóval az ék áthaladása után léptek akcióba, a második vonalbeli egységeket, vagy az utánpótlást szállító járműveket megtámadva.
Életképek Faludzsából, 2004 Novemberében.
-A taktikájuk igen kifinomult volt, volt arra példa, hogy egy Bradley-t úgy iktattak ki, hogy mellette felrobbant egy kocsiba rejtett pokolgép (letépve a reaktív páncélzatának jó részét), majd után több irányból támadtak rá egyszerre RPG-7-esekkel. Nagyon rugalmasan harcoltak, csak annyi lőszer volt náluk, amennyi az adott tűzharchoz kellett (pár tár az AK-hoz, 2-3 rakétagránát az RPG-7-eshez), majd rövid tűzváltás után visszavonultak, a városban elszórt több száz fegyverlerakat egyikében újra felfegyverkeztek, és mentek a következő támadáshoz...
Itt ugyan még preciziós fegyverekkel szerelnek fel egy F/A-18-ast, de a támadás vége felé hiány lépett fel a lézeres és gps vezérelt légibombákból, így hagyományos légibombákkal voltak kénytelen operálni a pilóták...
-A leghevesebb harcok nem az utcákban, hanem az épületekben zajlottak. Éppen ezért az általános megoldás az lett, hogy ha a legkisebb gyanú is felmerült, hogy egy házban felkelők vannak, azonnal harckocsi- vagy légi-erősítést kértek, és szétbombázták az épületet (felszólítás nem történt - ha civil volt a házban, annak esélye sem volt...). Az épületek letarolására az Izraeli tapasztalatok alapján felpáncélzott D-9-es buldózereket is bevetettek.
-A sebesültek kimentését földi gépjárművekkel végezték, helikoptereket ilyen célra nem használtak.
Az Abrams tankok állandó gyalogos kisérettel meglehetősen hatékonyak voltak a városi környezet ellenére.
-Az USMC az iraki tapasztalatok alapján átalakította a rajok szerkezetét. Egyfelől az eddigi rajonkénti egy közepes géppuska helyett immár rajonként két közepes géppuska áll rendelkezésre, másfelől a három fireteam feladatspecializált lett: 1. fireteam: behatoló (épületharc), 2. fireteam: tűztámogató (géppuska és vállról indítható fegyverek), 3. fireteam: biztosító (ők vannak hátul, és védik az első két szakaszt a meglepetésektől).
-Az elemzések szerint mindkét oldalról a legtöbb áldozatott a mesterlövészek okozták!
-Az Al-Faludzsai harcok gyakorlatilag hónapokkal később is tartottak, az "Operation Phantom Fury" (később átkeresztelték "Operation Al-Fajr"-ra) nem érte el célját. Becslések szerint néhány száz felkelőt sikerült csak megölni, csaknem száz szövetséges katonai élete árán, két helikopter lezuhant, több helikopter és AC-130 súlyosan megrongálódott (volt olyan AH-64-es, amely olyan állapotban tért vissza, hogy selejtezni kellett), mintegy 150 gépjármű elpusztult (kb. 2-3 M1A1/A2 Abrams, kb. 4-6 Bradley, több LAV és AAVP7A1, de természetesen a legnagyobb részük HMMWV). A szövetségesek egyébként minden kilőtt vagy meghibásodott járművet fél órán belül elvontattak, hogy ne készülhessen róla propagandafotó a felkelők részéről). A harcok bebizonyították, hogy a világ legerősebb és legjobban felfegyverzett hadserege sem tud a városi hadviselésben pusztán a létszám- és tűzerőfölényre támaszkodva sikert elérni. Az egyetlen, valamire való (propaganda) eredmény, hogy Faludzsában megtartották a választásokat 2005 elején. A civil áldozatokról csak becslések vannak, de feltehetően több ezerről lehet szó...
A város gyakorlatilag romhalmaz lett 2004 végére.
-A Faludzsai harcokról a jelenleg ismertek csupán a jéghegy csúcsát jelenthetik. A második Faludzsi harc másnapján a katonák e-mail-ezését teljesen letiltották, az irakból visszatért katonák blogjait a több esetben is nemzetbiztonsági okokra való hivatkozással eltávolítatták. Egyébként már 2004 elejétől az irakban szolgáló katonák e-mailjeit csak egy ellenőrzött szerveren keresztül lehet elküldeni - ahol alapos cenzúrának vetik alá őket. -
Alapvetően azért, mert a fegyverek jobbkezes kialakításuak, tehát a zár működtetése problémásabb (ha bipodon van a fegyver, akkor méginkább). -
De rossz, hogy balkezes nem leeht mesterlövész. Miért is? Felhúzókar miatt, vagy, hogy ne csapja arcon a kirepülő hüvely, vagy mi miatt? -
Kicist olyan, minth a pilóta félmeztelen lenne egy, illetve csak egy atléta lenne rajta :D -
Na ezt elnéztem... De legalább megtanultam a chilei légierő low-vis felségjelét is. -
Húú Cifu... Ez a cikk nagyon üt.
-
Chile vadi uj Block 50-esei kozul egy, meg az Lockheed "kezei kozt" fotozva... -
Agressor???
-
katz #12373 Jó cikk érdekes témával. Grat
-
-
Thyvvvm! 

Naggyon jo cikk lett :) -
Jah addig (asszem vagy NGC-n vagy Discovery-n lattam...) en se halottam ezekrol...de tenyleg erdekes kerdeskor!