95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Seaweed
    Ebben a pillanatban szalt fel egy C-130 Hercules....
  • I.C.ram
    akit érdkele az gyorsan kapcsolojon BBC Prime adóra. SAS kiképzésről megy egy műsor, kicsit olyasmi mitn egy valóság show, csak ugye ez nem show, hanem valóság csak simán :)
  • steweee
    az újonnan kifejlesztett lőszerek hatását lehetne szimulálni rajta !
  • Seaweed
    Repuloket nem nagyon "tarolgatjak"....tobb fotom is van kubinkarol vagy mas nagyobb repterekrol ahol daraboljak szet a gepekeet mert nagyon draga az alapanyag es ez kezenfekvo es olcso...tanknal mas a teszta..az acelbol van..es hat tudjuk hogy oroszoknak abbol van/volt/lezs sok ;)))
  • Seaweed
    elso kor: nem lehetetlen. de inkabb 2003-2004 afganisztan (mert utana a tapasztalatok nyoman DRASZTIKUS doktrinalis valtozasok voltak minden szinten!!)

masodik: hogy a rakba jon ez ide?! hol van ebben a haditechnika????????????????
  • katz
    Igen ezeket ismerem. Láttam már pár ilyen képet: ott áll a dokk mellett egy kiemelt, rozsdásodó tengeralattjáró, kivágott nukleáris résszel (jobb esetben). Rossz nézni.

Konkrétan ez érdekelt volna, hogy ezek a számok mit tartalmaznak. pl.: X T-34, Y T-55, Z MiG-15...

Esetleg nem akarnak "privatizálni" pár T-55-t. Jól mutatna egy a kertemben.
  • steweee
    most hallottam hogy állítólag az afgán vagy első iraki háborúban az apache helikoptereket molotov koktéllal vadászták le úgy, hogy bevárták vmi olyan helyen ahol lassan és alacsonyan száll(mondjuk hegy vagy domb, de akkor sztem afganisztánban lehetett) és rádobták, a motor meg beszívta a füstöt és leesett. igaz lehet ? állítólag vidó is van róla. sztem kacsa, de ismétlem, állítólag egy nemrég bemutatott dokumentumfilben volt benne

más: az érdi gázolásnak van már topicja? ti milyen büntetést találnátok indokoltnak egy ilyen ember ellen?
  • Seaweed
    Inkabb a filmek azok! Nem hiszem hogy a legtobbjehez kozuk van, mert leadja azt a spectrum is es a Viasat explorer is...szal a filmek az esetenkent erosen propaganda fenhaguak.
  • [NST]Cifu
    Mire vagy kiváncsi?
    A szovjetek/oroszok a nehéz sorshoz szoktak, nem dobják ki vagy darabolják fel a technikát csak azért, mert elavult. Félreállítják egy placcra, leponyvázzák, hátha egyszer még szükség lesz rá. A harckocsik esetén cseppet sem csodálkoznék azon, ha lenne közöttük pár száz (vagy pár ezer) második világháborút is megjárt T-34-es, JSz-2-es, stb. Ez egyébként VSZ-ben is így volt.

Most persze szídják az ősöket, mert nem tudnak mit kezdeni a félrerakott "roncsokkal" (nem állítom, hogy a félreállított 60.000 hk. mindegyike menetképes, de szerintem a jó részük bizony fél óra alatt menet/harcképes állapotba hozható). Ami igazán kínos nekik, az a sok nukleáris meghajtású tengó. Azok nemcsak iszonyú problémásak (miután sok közülük már vagy 20 év óta komolyabb karbantartást nem látott, csupa lyuk és rozsda teknő - melynek a mélyén több tonnányi erősen sugárzó anyag található), de ráadásul nagyon szem elött is vannak...
  • [NST]Cifu
    Már régebben is említettem, hogy a Discovery és az NGC ilyen téren sajnos sokszor inkább propaganda csatornának tünik... :)
  • katz
    A mostani Regimentben volt:

"Oroszország a következő hat évben 2,5 milliárd dollárt fordít a hadrendből kivont, de még meglévő fegyverek megsemmisítésére. 500 interkontinentális ballisztikus rakéta, negyven stratégiai bombázó, ezer egyéb repülőgép és helikopter, nyolcvannégy atomtengerelattjáró, harmincezer légvédelmi rakéta, hatvanezer harckocsi és ötmilliárd különböző méretű lőszer várja a szakszarű szétszerelést és a kinyert anyagok ujrahasznosítását. A munka elvégzésére hat központot terveznek, amelyek húszezer fő, zömében a hadseregből leszerelt szakember számára biztosít majd munkát."

Tud erről vki vmi bővebbet?
  • ghost cb
    Néztem ma du. a Discovery-n az Extreme machines-t, amiben a helikopterekről volt szó. Azon kívül, hogy szép videókat mutattak, elég sokat téves info-t közöltek mellé... böe
  • [NST]Cifu
    Legfeljebb elméleti lőtáv. Ha egy emeletes házat akar eltalálni, talán van esélye. :)))
  • Thanatos
    énse nézek valszinű ezért nem tudtma miről bezséltek :D
  • Glpetyus
    dettó :)
  • Seaweed
    jah kerem! nem nezek en tv2-t! ha nem epp akkor kajalok kint a konyhaban mikor bemondjak hogy "ez jon" tuti nem latom!
  • Seaweed
    jah hat az ujsagiroi hulyeseg aznekem is altalaban egyik fulemen be masikon ki...de jo volt oket nezni... :)))
  • Thanatos
    hát tényleg, aszittem valai normálisabb müsor is volt de akkor tévedtem, bár tv2-nél ez hiú remény... :P
  • Glpetyus
    napló
    Ezzel sztem mindent elmondtam
  • Thanatos
    milyen műsor volt? legközelebb elötte szóljatok ne utána :D
  • Glpetyus

De legalább láthattunk "élőben" Gepárd puskát!!!4
    3800 m lőtáv... o.o
  • Glpetyus
    nevetséges (a műsor)
  • Seaweed
    Gepkarabely

• Seaweed
    Neztetek most a tv2-t? velemeny?
  • MuldR
    Mi az az FNC?
  • [NST]Cifu
    Sajnos nem tudom melyikre gondolsz.
  • ghost cb
    *vagy norvég? :S
  • ghost cb
    Emlékszem régen volt egy videóm, amin a Svéd rohamosztagosokat mutatták be, FNC-kkel hatoltak be egy épületbe, aztán ott is lövöldöztek, ilyesmik. Nincs meg valakinek ez a video?? :S (vagy ilyen)
  • [NST]Cifu
    Esetleg lehet úgy is értelmezni, hogy a Koreai háborúban az első eset, amikor egy légcsavaros gép sugárhajtású vadászgépet lőtt le... Ez mondjuk igaz, de akkor is megtévesztő kicsit a szöveg.
  • Sanyix
    Ja énis erre gondoltam, hallottam, olvastam róla hogy egy P-51 lelőtt egy me-262-est jó hosszú légiharcolás után... Meg még ezen kívül is is pár 262-est lelőttek a II vh.-ban.
  • [NST]Cifu
    Elvileg azt írták (de Tiger205, és nem az én hozzászólásomban. ;)).

De ezt azért megkérdőjelezem, több Me-262-est is lelőttek szövetséges, légcsavaros vadászgépek a második világháború vége felé (az első ilyen esetnél egy Tempest vadászgép volt győzedelmes, de szovjet La-7-es is lőtt le Me-262-est), noha a nagy részüket akkor, amikor leszálláshoz készültek.
  • Sanyix
    Itt mintha azt írnák, hogy ez volt az első légigyőzeleme motoros repülőnek sugárhajtásúval szemben ugye? Bocsi csak kicsit kómi vagyok :)
  • [NST]Cifu
    Ha "Fury"-t írsz, még könyebb is lett volna. :)

Egy eredetileg Iraki Sea Fury, jelenleg a Guido Zuccoli gyűjtemény része, VH-HFG - RAN 308/K/ - "Bagdad Fury". :)
  • Tiger205
    Flying an 805 Squadron Sea Fury from H.M.S. Ocean in Korean waters, 1952, Hoagy Carmichael became the first piston engine pilot to destroy a jet aircraft when he downed a North Korean MiG
    Carmichael scores first piston-engined aircraft victory over jet - North Korea, 1952.
    On 9th August 1952, over North Korea, Commander Peter Carmichael of 802 Sqn R.N in a Sea Fury fighter. became the first British Pilot of a piston engined aircraft to shoot down a MIG - 15.

• Tiger205
    Nos, ebből látszik, milyen álmos vagyok 00:44-kor.
    Igen, Tempest Az India-Paki területen mutatkozott...

kiengesZtelésépp egy kép:
    Kérdés: hol készült ez a "Bagdad Furry" ?

TGR

• Bucser
    Az ellen nem véd!!!
  • [NST]Cifu
    Ez gyenge oldalam (mármint a rádiótechnika). Elképzelhető, hogy zavarás ellen kellően védett rádiótechnikával csökkenthető a veszély, de egy komolyabban felkészült ellenség esetén mondjuk tényleg meggondolandó, mit és hogyan küldünk be....
  • Seaweed
    hat jah....es mi van az elektronikai hadviselessel?! Mert a radiojelek zavarhatok..es nem csak nyugaton ertenek az elektronikahoz...hanem keleten is (soot!)...onnan meg mint tudjuk jopar helyrol belehet szerezni akar a legmodernebb ezkozoket is csak legyen ra zse...
  • [NST]Cifu
    Az RPG nem hiszen, hogy játszik, a Gladiator kisebb, mint egy kispolszki, azért azt eltalálni nem olyan egyszerű (pláne ha mozgásban van). Elvileg a sorozatpéldányoknak már ellent kell állniuk a kézifegyverek tüzének (milyen fegyvernek, milyen lőszerrel, milyen távolságból - ezek a kérdések a homályba vésznek). De ha jobban belegondolsz, akkor végülis tényleg csak az optikai "szem" kilövése hatásos ellene, ami azért nem egyszerű művelet, és utána még mozoghat a robot (ha jó a terep, akkor akár egyszerűen GPS alapján is, vagy mondjuk egy kis felderítő UAV által sugárzott kép alapján is visszavezethető).

A Dragon Runner viszont jobban belegondolva nagyon idegesítő kis szerkezet lehet. Elképzelen, ahogy ott cikázik az apró robot mondjuk 10-20 méterre, és el kéne találni - namost ez nem egy egyszerű műsor, ráadásul lefoglalja az embert, ideális tehát arra, hogy elvonja a figyelmet, és ezáltal kiszolgáltassa a rosszfiúkat a tengerészgyalogosok rajtaütésének...

Lehet filózni mi a rosszabb: ha a robottal foglalkozol, vagy ha arra ügyelsz, hogy ne lőjjenek hátba - ám közben a robot pontosan megmutatja, hogy merre bújkálsz, vagy esetleg megpróbálsz elbújni egy alig félméteres távirányítású "gyerekjáték" elöl... :)
  • Seaweed
    Mit szolnak ezek valyon egy RPG-nek vagy egy sorozat 7.62-esnek?!

De lassan a sniperek felvehetik az "1 loves 1 mechanikus szem" mondast is...mar ha jot akarnak maguknak a csatateren...