95113

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Pedig jobban tennéd Maverick ha használnád a kereső funkciót alap alján.. -
Maverick 18 #12888 Nem a magánéletére vagyok kiváncsi Bucser. Hanem "szakmai" dolgokra. A nem tudom hány ezer hozzászólásos topicban pedig nem fogok keresgélni hol vannak leírva. -
többszer le lett már írva itt a opicban Bár ilyen kérdéseket inkább privátban kéne kérdezni szerintem.. -
Maverick 18 #12886 Helloka!
Insticifu! Lenne egy kérdésem. nem olyan régóta olvasgatom a fórumot és írogatok!
A te hozzászólásaid nagyon sokszor szerepelnek. Érdekelne hogy ki is vagy! Csak úgy álltalánosságban. Meg honnan van ennyi ismereted?
Hozzá kell tennem hogy nagyon sok fain dolgot tudsz mondani úgy hogy elismerésem. -
Nekem a személyes kedvencem a sörétes volt :) sztem nagyon látványos volt:) Na jó és a CZ75 habár én el se találtam.... a Taurus meg nem az én világom:) Na jó némi Dirty Harry feelingje van és a rendes 357-esel tuti, de akkor is :)))
Ja képeket majd átküldöm, habár nekem sincs meg az összes.
Néhány eszköz :)
-
Ha 1x hozzám kerülnek a képek majd alaposabb kielemzésnek is alávetjük őket, de tömören:
-A 30-06-os kaliberű puskalövedék úgy ment át az ajtón, hogy még az SP lövedéknek sem nagyon volt lehetősége expandálni (kivétel az volt, amikor a kilincset találtuk el - a szép nagy kimeneti nyíláson látható, hogy a lövedék csúnyán el is tért az eredeti repülési irányától. Ugyanakkor ahogy Johánék is megállapították, a távcső még nem minden egy puska esetén - a számítógépes játékokban messze nem imbolyog annyira a szálkereszt, mint a valóságban, akár állva, akár térdelve lő az ember. :)
-A 9x19mm-es FMJ pisztolylövedékek közül meglepő módon nagyon sok megakadt az ajtóban. Egy merci ajtaján ezen még annyira nem csodálkoznék, de egy kispolszki ajtótól azért figyelemre méltó teljesítmény. Ugyanakkor bebizonyosodott még egy dolog: még 20 méterről sem olyan könnyű eltalálni egy kocsiajtót! Átlagos képességű lövőnek tartom magam, de 15 lövésből alig pár találta el az ajtót egy CZ-75B pisztoly esetén! Mindez egy egyhelyben lévő ajtó esetén, és nem stresszhelyzetben!
-A .38-as Wadcutter lőszerrel .357-es Taurus forgópisztolyból kilőve már semmi problémát nem jelent eltalálni az ajtót, node a sportlőszer gyakorlatilag egy apróbb horpadást okozott csak a lemezen. Gondoltam, hogy sokkal kisebb az ereje (hát nem is rúg akkorát, mint .357-es FMJ lőszerrel :)), de hogy ennyivel, azért az meglepett...
-A sörétespuska csak az élvezet miatt merült fel. Cirka 15 méterről feles szűkítésű csőből kb. másfél tenyérnyi területre ment a sörétraj, teljes szűkítés esetén kb. tenyér nagyságú területre. A 6.2mm-es sörétszemek többsége átütötte a lemezt, de megakadt a belső kárpitban. Sajnos gyöngygolyóm nem volt, pedig az biztos csúnyát alkotott volna. Legközelebb bepótolom ezt a hiányosságot. :) -
Ennyit arról, hogy a kinyitott SUV ajtó megvédi a mögötte guggoló rendőrt:D
(mindig jókat röhögök mikor a rendőrök érkezéskor nem az autó túloldalára rohannak hanem csak kinyitják az ajtót és amögé ülnek:D -
Igen szép munka.... Ezekről a képekről bevillannak az amerikai filmekben olyan nagyon kedvel lövöm az autót és csak villan rajta valami, de nincs sérülés effekt.... :DDDDD -
Na az ajtó halála címmel készítettünk képsorozatot:) A többit majd egyszer:)
-
Meg volt a Toi-Toi alkalmazásában lévő srác, akit egy ellenőrzési ponton lőttek rongyá az amerikai katonák. -
LizardX #12879 Pardon, itt lemaradtam. Milyen 2 magyar áldozat? Én úgy tudtam, "csak" az a katona halt meg, akit a BTR nyílásában ért a repesz. ??? -
http://www.big-boys.com/articles/closeboom.html ... -
Nem valami költséghatékony hadigépezet az USArmy. -
2003 Márciusa és 2005 Augusztusa között csak 255 milliárd dollár? Szerintem itt egy nem is kicsi félreszámolás van. Csak 2004-ben több, mint 100 milliárdról volt szó, a HMMWV-k és a teherautók felpáncélozása (ami szintén az iraki háború folyománya) magában mintegy 30-40 milliárd dollár 2004-2005-ben becslések szerint. A 2005-ös kibővített Pentagon költségvetésből mintegy 150 milliárd $ kapcsolódik valamilyen módon az iraki háborúhoz, legalábbis egy GAO jelentés szerint (ebbe benne van a lőszertől kezdve a kilőtt Bradley és Abrams harckocsikon át az irak feletti baleset miatt elveszett Kiowáig minden). -
Jááá.... Félreértések áldozata vagyok. :) -
Cat #12874 Ezermilliárd dollárra rúghat az iraki számla
Az iraki háború teljes gazdasági költsége nettó jelenértéken számolva meghaladhatja az 1000 milliárd dollárt - állítják az egyik legismertebb egyesült államokbeli think-tank (agytröszt) kutatói, akik az emberi veszteségeket is monetizálták tanulmányukban. A nyilvántartott két magyar áldozat is szerepel a jelentésben.
Az AEI-Brookings Joint Center két kutatója, Scott Wallsten és Katrina Kosec 2015-ig számolta ki a várható költségeket, és ezeket számolta át mai nettó értékre. A kutatók beismerik, hogy számításaik nem tekinthetõek pontosnak, már csak azért sem mert a kalkulációkban nem szerepelnek a háború közvetett hatásai, mint például az olaj drágulása.
A költségek kiszámításakor a direkt költségvetési kiadásokon túl a szerzõk az emberi veszteségeket, a sebesüléseket és az elvont munkaerõ hatásait is monetizálták. Morális szempontból természetesen a legproblematikusabb az emberi veszteségek pénzben történõ kifejezése, a kutatók korábbi tanulmányokat és felméréseket használtak fel ennek kapcsán. Ezek alapján az amerikai katonák esetében ez az összeg 6,5 millió dollár, de a többiek esetében ezt korrigálták a gazdasági fejlettségi szintekkel. A magyar veszteségek kalkulálásakor a két magyar áldozatot ennek megfelelõen összesen 8 millió dollárral vették figyelembe.
A számítások szerint a direkt gazdasági költségek az Egyesült Államok számára 2005 augusztusáig 255 milliárd dollárt tettek ki, a koalíciós partnerek esetében 40 milliárd dollár volt a számla, Iraknak pedig 134 milliárd dollárjába került a konfliktus. A háború miatt kiesõ költségek - mint például az ENSZ-szankciók betartatásának költsége, illetve az iraki diktatúrában megölt emberek monetizált értéke - 116 milliárd dollárra tehetõk. Amennyiben a következõ tíz év várható költségeit is beszámítjuk, akkor az USA esetében ez 604 milliárd dollár, a koalíciós partnerek esetében 95 milliárd dollár, Irak esetében pedig 306 milliárd dollár, azaz összesen több mint 1000 milliárd dollár. Az elkerült költségek összege 429 milliárd dollár 2015-ig - áll a tanulmányban. -
Jóreggelt!
Úgylátom nagyon elbeszélünk egymásmellett. Áltanosságban montam a reaktív páncélzattal történő harckocsi toronypáncélzat megerősítéséről. -
Viszont túlélte a legénység is a támadást, és a harckocsi sem rongálódott meg túlságosan. Ha van megfelelő tábori javító kapacitás, egy-két nap múlva újra a frontra vonulhat. -
Sorry, az otthoni géphez nem ültem le három napja időhiány miatt, ma este válaszolok. -
"Szóval szerintem az Arjun valahol az indiai fegvergyártás képességeinek a határán van, de mondjuk a tapasztalatok és az így kifejlesztett alap segítségével egy Arjun 2 már lehet jó és gazdaságos is..."
Ezzel én teljesmértékben egyetértek, és egyben válasz Tiger #12865 hozzászólására.
(Mondhatni: Ren számból vetted ki a billengyűzetet
)
-
Itt én arra gondoltam, hogy amikor egy páncéltörőrakéta fölülről rácsap egy tankra, akkor a bentülőknek elsősorban a saját életük a legfontosabb nem pedig a harckocsin elhejezett műszerek. Azmár más kérdés hogy utána (feltéve, hogy megmenti őket a reaktív páncélzat) a tank harcértéke a 0 egyenlő. -
Ren #12868 Az Arjunnál úgy gondolták az indiaiak, hogy ki tudnak fejleszteni egy csúcstechnikát képviselő MBT-t. Aztán ez lett belőle :) De a tréfát félretéve, nagy nehezen elkészültek vele, de a szokásos jókora határidő és költség túllépéssel. Azt hogy az Arjun mennyire jó, nem igazán lehet most megitélni. Viszont kb 4m $/db áron kicsit drága, talán egy Abrams kerül annyiba vagy 3 T-90S (amikből nem keveset vásárolt India, gondolom nem véletlenül) Szóval szerintem az Arjun valahol az indiai fegvergyártás képességeinek a határán van, de mondjuk a tapasztalatok és az így kifejlesztett alap segítségével egy Arjun 2 már lehet jó és gazdaságos is... -
Tiger205 #12867 egy kis india sereg, ha már ARJUN
Personnel
• Army: 980,000 active troops.
• Army Reserves: 300,000 first line troops (within five years of full time service)
........................500,000 second line troops (commitment until 50 years of age).
• Territorial Army: 40,000 first line troops (160,000 second line troops).
Command Structure
• Indian Army HQ: New Delhi
• Operational Commands: Northern Command - HQ in Udhampur, Jammu & Kashmir.
..................................Western Command - HQ in Chandimandir, Chandigarh.
..................................South Western Command - HQ in Pathankot, Punjab.
..................................Central Command - HQ in Lucknow, Uttar Pradesh.
..................................Eastern Command - HQ in Kolkota, West Bengal.
..................................Southern Command - HQ in Pune, Maharashtra.
• Functional Commands: Training Command (ARTRAC)
Formations
• Corps: 13 Corps, consisting of 3 'Strike' Corps + 10 'Holding' Corps - including 1 Desert Corps.
• Armour: 3 Armoured Divisions + 8 Independent Armoured Brigades = 63 Armoured Regiments;
..............13 T-55 Regiments
..............35 T-72M1 Regiments
..............14 Vijayanta Regiments
..............1 Arjun Mk.1 Regiment (Undergoing Trials)
*T-90S MBTs are currently being delivered to replace the older tanks.
• Infantry: 4 RAPID, 10 Mountain Divisions, 18 Infantry Divisions + 7 Independent Infantry Brigades.
*Each RAPID (Reorganised Army Plains Infantry Division) has a Mech. Infantry Brigade.
*One Infantry Division is earmarked for mountain use - 3rd Division.
• Artillery: Two artillery divisions (30 AD and 41 AD).
*Each division has at least one artillery brigade.
*Nearly 200 regiments of field artillery exist.
• Air Defence: 50+ regiments - 35 'Flak' and 15 'Point Defence' regiments.
...................SAM: Two SA-6 Groups - 12+ regiments.
*Each 'Flak' regiment has four battalions - 64 guns.
*20 additional 'Flak' regiments held in reserve.
*New AD Groups - one per Strike Corps - being formed: One regiment each of ZRK-SD Kub (SA-6), OSA-AKM (SA-8b), and ZSU-23-4 Shilka or Tunguska-M1. SA-10 batteries are known to be in used in the vicinity of Bhaba Atomic Research Centre (BARC) in Trombay.
• Aviation: 14 Helicopter Units (HAL Chetak and HAL Cheetah) in anti-tank, liaison and observation duties.
• Territorial Army:
25 Infantry Battalions
29 Departmental Units
4 Ecological Battalions
EQUIPMENT
ARMOURED VEHICLES
Active Main Battle Tanks - 62 Armoured Regiments
• T-90S: ? regiments @ ? tanks each, (120) plus a further 190 tanks being locally assembled.
• T-72M1: 35 regiments @ 55 tanks each, (1900+) upgrade program in progress - moving very slowly.
• T-55: 13 regiments @ 55 tanks each, (700+) with L7/105mm gun + the Vijayanta standard upgrade.
• Vijayanta: 14 regiments @ 72 tanks each, (1000+) upgraded with FCS and night fighting equipment.
*The above list excludes the one Arjun Mk.1 armoured regiment.
Reserve/Store MBTs
• T-55: 200
• PT-76: 100
• AMX-13: 90
• Vijayanta: 1000
Active Infantry Combat Vehicles
• BMP-1: 700
• BMP-2: 900+ (production continues at 100 per year)
• OT-62/64: 700+ (second line and mortar carrier duties)
Reserve/Store ICVs
• 500+ (miscellaneous Czechoslovakian & Russian types)
Reconnaissance Vehicles
• Ferret: 100 (used for internal security duties)
• BRDM-2: 110 (locally fitted with AT-4, AT-5 and Milan ATGW)
-
Tiger205 #12866 (Source: Indian Ministry of Defence; issued Aug. 25, 2005)
NEW DELHI --- The first batch of five production version of Arjun tanks, was scheduled to go through comparative trials in June 2005 by Army.
During the preparatory stage, certain units did not pass acceptance criteria. These are being rectified for the trials.
This information was given by the Defence Minister Shri Pranab Mukherjee in a written reply to Shri Lalit Suri in Rajya Sabha today.
-
Tiger205 #12865 Szia!
Arjun:
1/
Miért gondolod az orosz/szovjet kapcsolatot?
az "eredeti" indiai harckocsik ugye angol ős-eredetűek (Vickers)
Futómű alapján ez is inkább...vagy tévednék???
2/
de hol van az első 220 db????
3/
De hol van a ráköltött sok-sok millió, ha csak egy "lebutított Leo-2A1 lett belőle??? Szerintetek az indiaiak nem olvasnak újságot? Amúgy elektronika/számtech téren eléggé előretörtek mostanában...haditechnika terén miért nem?
TGR -
Tiger205 #12864 Szia!
az "inkább vesszenek a műszerek" kérdéskörben azért utalnék a Warriort lángolva elhagyó britek esetére!
-
Tiger205 #12863 Hali !
Én a Block 60 mellett voksolnék, ezek közül, ha lehet, de inkább a(z) A/F-18E/F kellene egy kicsit többért...
ÁBr eztt te úgyis tudod rólam, azt hiszem!
OFF: nem válaszoltál MATASZ ügyben!?
TGR -
Tökjó lett.
-
Holnap reggel 8tol nem vagyok vasarnap estig gepkozelben (Pecsen leszek)....
szal max jovoheten.... -
Csakneked, csakmost, 5perc munkaja...enyi tellet ebbol a kepbol.. ;)
-
T-80M1 néven említik.
"Van képem hozzá=
" Majd holnap rakok fel egy kedvencet.
-

Hat eleg ratyi minosegu kep...(pixeles, toredezett...olyan mintha tvbol lenne grebbelve + nagytiva lenne...)..inkabb keresek neked T-80(?!*)-rol kepet ;)
(De havan keped en csinalok neked belole naptarat ha akarod ;))
*:Egyaltalan T-80-ez? Nem inkabb T-90? -
Ren #12857 Ha megnéztek pár olyan képet, amin több Arjun is látható (pl itt: http://www.bharat-rakshak.com/LAND-FORCES/Army/Images-MBT1.html), akkor észrevehető, hogy a többinek is 221 van a jobb első sárhányóján, úgyhogy ez vmi más (talán magasabbegység) lehet. -
Persze igazad van, optikaieszközöket célszrű minél magasabbra helyezni, ugyanis akkor ér valamit. Most, hogy jobban megnéztem, én is valami hasonló védelmi rendszerre gondolok, esetleg hasonló mint a helikoptereken alkalmazott infrazavaró (azthiszem M-24-en). Persze azis lehet, hogy nem véletlen van olyan közel a ködgránátvetőkhöz.
Elfogadnám azt a makettet.
Itt egy jó kép a konkurenciáról: (Seewed csinál belőle a következő hónapra naptárt, ha szépen megkérem
)
-
Én arra tippelek, hogy azok az "ablakok" kis méretű fázisvezérelt radarok. Az aktív/passzív védelembe nagyon komoly szerepük lehet (igen, passzív védelem - ha ugyanis van rá idő, mondjuk az amúgy oldalról közeledő lövedék felé fordíthatja a torony front részét, ahol a legerősebb a páncélzat). -
DJviolin #12854
OKÉ.
Csak kondoltam mivel a haditechnikával foglalkoztok, ezért érdekel egy-kis államszintű konspiracié, de úgy látszik, hogy tévedtem. Bocs. -
Ok, de nemis ebbe a topikba tartozik. (A rakéta amivel "esetlegesen" lelőték az igen.) -
DJviolin #12852 neked is ajánlom a #12850-et. -
Igazad van a kereskedelmi tv-knek mindegy mi és mikor történt. Ők mindenből tudnak (ál)híreket csinálni, bolhából elefántot gyártani. -
DJviolin #12850 Várjá mán öcsén tééé. Egy oldalán állunk.
Szerinted mié linekltem be a linket?