95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Azért ez már durva... :)))
  • Cat #14961

• Thanatos

Énis hasonlokat midnenkinek... :)
  • [NST]Cifu

[center]Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves topiclakónak!
  • Tiger205
    Szia!
    Hja, anem tudnak mit kezdeni a hirteklen jött váratlanul magas olaj-dollár milliárdokkal!

TGR
  • Tiger205
    Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok mind-annyiótoknak!

TGR
  • [NST]Cifu
    Azért arra kiváncsi leszek, sikerül-e elkapni ezt a "Juba-csoportot". Kiváncsi lennék, kik is állnak a háttérben.
  • [NST]Cifu
    Megvan az Eurofighter első Európán kívűli megrendelője: Szaud-Arábia 48 gépet vásárol, és további 24-re opciót jelentett be (összesen 72 gép). A teljes vételár 10.6 milliárd dollár. Szaud-Arábia már jóideje vegyesen használ Európai és Amerikai gépeket, üzemeltet régi F-5/RF-5 vadász/felderítőgépeket, F-15C/D/S légifölény és csapásmérő gépeket, valamint Tornado IDS és ADV csapásmérő és vadászgépeket.

Mindezek mellett az Eurofighter eddig nem szerepelt túl fényesen a vadászgéptendereken, a négy gyártó országon (Anglia, Németország, Olaszország és Spanyolország) túl eddig csak Ausztria vásárolt belőle. Ausztrália és Hollandia az F-35 mellett döntött, Csehország a JAS-39C Gripen mellett, Görögország és Lengyelország az F-16 Block 52 mellet, Szingapúr és Dél-Korea az F-15SG illetve F-15K mellett. Az egyetlen még ingadozó ország Norvégia, amely még nem döntötte el, hogy az F-35-öst vagy az Eurofightert rendszeresíti, esetleg a jelenlegi F-16-osait újítja fel.

[center]
  • Cat #14954
    Magyarország csatlakozott a NATO AWACS-flottáját irányító és kezelő szervezethez, a NAPMO-hoz.
  • katz
    és honnan van ez az info? Érdekelnének a részletek is.
  • zerwin
    Helló népesség! Megnéztem végre én is ezt a Juba videót és azon kívül, hogy egy kezdő propaganda anyag, hát semmi extra! A videókon látható lövések biztos, hogy legalább három lövész "munkáját" örökítik meg. Ebből egy elég jó, de a többi nem sokat ér. Ráadásul van benne egy szitu, ami kicsit sántít, mert a lövészt és a kamerás pacákot - bár ezt már értelem szerűen nem tudták rögzíteni - igazoltan kilötte az eltalált ami. Kapott is érte mindenkitől mindenféle jutit. Még a lázadóktól is!
    Az amikról meg anníit, hogy pont a világ azon fertáján vannak, ahol minden második ember orvlövész. Egy egyszerű gyalogos nem sokban tud védekezni ez ellen. bárhol és bármikor lelőhetik őket. Ilyen a gerillaháború.

U.i: Az uccsó információm szerint az izraeliek és az árgyélusok októberben egynehány operációs lövészt Irakba küldtek, úgyhogy lesz nagy bárbaj meg minden!
  • steweee
    köszi a kimerítő választ.

ami a malacot illeti ez egyszer fordult elő a sokból, és valószínűleg megérezhette a sorsát és közvetlen a lövés előtt próbált menekülni vagy kirántani a fejét

ami a lőszereket illeti akkor eléggé félrevezetőek némely táblázatok, hiszen a pisztolyok között az ember a belőle kilőtt lövedék mozgási energiája alapján választhat(na nem náluk de más, fegyvertartó nemzeteknél) és ha nem egy szabványlőszerrel van tesztelve, akkor bizony igen nagy eltérések lehetnek a lövedék mozgási energiájában.

amúgy tényleg meglepő hogy az elméletileg ránézésre erősebb revolverlőszerek gyengébbek mondjuk a parától. a rövid csőhossz miatt kisebb a kezdősebesség, amit a nagyobb tömeg és lőpormennyiség nem kompenzál.
  • switch
    végülis
  • [NST]Cifu
    Egy kis érdekesség. Az orosz repülőgépipar összefonódásai és felépítése.
  • [NST]Cifu
    Abban mi az élvezet?
  • switch
    Szeretnék egyszer egy kört menni egy ilyen géppel ( csak ne lőjjenek rám )

TF 1-64 Armor - Baghdad Raid
  • [NST]Cifu
    Elvileg lehetséges, de a legtöbb fegyver menetemelkedése között nincs olyan szintű eltérés, hogy ezt ilyen komoly mértékben megváltoztassa.
  • SZU
    Ezt momentum az egész topic olvasóinak küldöd (tudom, akinek nem inge, ne vegye magára, de akkor is gáz a fejedelmi többes)?
  • Sadist
    Az megeshet, hogy egy sűrűbb huzagolású, viszont ugyanolyan hosszú csőből kilőtt, ugyanolyan lőszernek kisebb a torkolati energiája? Mert ugye egyszer van egy mozgási energiája, és egyszer van egy perdülete, de a torkolati energiába csak a mozgási energia számítódik bele.
  • [NST]Cifu
    Nem tudom, én is csak kamillázok...
  • [NST]Cifu
    egy 9mm para lövedéke elcsúszhat egy jól megtermett disznó koponyacsontján ha közel 45fokos szögben éri a lövedék? mert állítólag az egyik barátom, aki vidéki és rendőr volt sokáig, a falubeliek mindig megkérték disznóöléskor hogy ne kelljen hadakozni a malaccal hogy lője le őket, és állítólag az egyik alkalommal lecsúszott a koponyáján a lövedék

Nem tudom, hogy milyen lövedéket használt az illető, de végülis elképzelhető, bár ilyen közelről ez elég ritka.
    BTW arra már neki kellett volna ügyelnie, hogy ilyen éles szögben érje a lövedék a koponyát, de mindegy. :)

egyébként miért van az hogy a pisztolyoknál, ahol a csőhossz szinte azonos hogy ua lőszereknél is jelentős a torkolati energia közötti eltérés? (de ha nem jól emléxem javítsatok ki, most nem találom azt az oldalt amin a fegyverek torkolati energiái vannak feltüntetve, de ha jól emléxem akkor a 9mm para lőszert tüzelő fegyverek vhol 300-700 joule-ig voltak benne)

Namost azt honnan tudod, hogy ugyanolyan lőszerrel van megadva az eredmény? Ugyanis lőszer és lőszer között hatalmas különbségek lehetnek, ezért is szokott a jobb gyártól lőszeres dobozain egy komplett táblázat megadva a lőszer főbb adataival (torkolati sebesség szabvány hosszúságú csőből, a lövedék tömege grain-ben vagy grammban, stb.). Simán elképzelhető, hogy a két adat között azért van különbség, mert két eltérő lőszerre van értelmezve.

még érdekes hogy a .38 speciál +P 10 grammos lövedékének is csak 400j a torkolati energiája, amit nem értek, hiszen az revolverlőszer, tehát hosszabb mint a "normál" félautomata lőszerek. gyengébb lenne mögötte a lőpor, vagy igen rövidcsövő fegyverből lőtték ki és úgy mérték az energiáját?

Változó lehet a lőportöltet is, de alapvetően a lényeg, hogy különféle lőszerekről van szó. Egy rövid csövű, könnyű revolvernél a 400J-os érték is épp elég, hiszen a nagyobb torkolati energia nagyobb visszarugást is jelent.
    Egyébként a torkolati energiát a lövedék tömegéből, és a torkolati sebességből szokták kiszámolni, ebből következik, hogy mely változók a fontosak. :)
  • [NST]Cifu
    Asszem több ezer tonnáról van szó. Nem kis mennyiség. Azért ha jobban belegondolsz, a barterüzletek eddig sem voltak idegenek a hadiipartól. :)

Viszont újabb Szuhoj-eladás, ez pedig már csak az fegyverüzleti világban is elég szép eredmény.
  • steweee
    nem pont erre, de ez is nagyon jó, és sztem ezen inkább vannak elfogadható adatok. egy hasonló oldalon láttam olyat hogy a glock 17-esnek 700j torkolati energia volt feltüntetve, ami nagyon sok annak ellenére hogy az átlagosnál hosszabb a csöve. majd megkeresem, de az előző vindóz favoritjai között volt a link, de el van mentve.

de amúgy lehetséges, csak ott kissé elnagyolt volt a besorolás, a 9mm-esek adatai voltak 300-700j ig, ami tulajdonképpen lehetséges ezen táblázat szerint is:
    9mm Makarov (9x18 PM) 306 j
    9mm Parabellum (9x19) 598 j

lehet a glock 17 hosszú csöve még dob rajta 100 joule-t.

még érdekes hogy a .38 speciál +P 10 grammos lövedékének is csak 400j a torkolati energiája, amit nem értek, hiszen az revolverlőszer, tehát hosszabb mint a "normál" félautomata lőszerek. gyengébb lenne mögötte a lőpor, vagy igen rövidcsövő fegyverből lőtték ki és úgy mérték az energiáját?
  • Sadist
    Azt be lehet magyarázni nekik, hogy rátámadott egy disznó és önvédelemre használta a fegyverét? :D
  • steweee
    nagyon egyszerűen, önvédelmi fegyver tartásával (+ vadászfegyverek, stb, akár gázriasztó)rendelkezők a fegyvertartási engedély felmutatásával a fegyverboltban korlátlanul vásárolhat adott fegyverhez való lőszert, és a fegyveres testületek tagjai külön indoklás nélkül kérhetnek önvédelmi fegyver tartására engedélyt, aminek benyújtása ráadásul számukra térítésmentes, míg magánszemélyek esetébek a kérelem beadása illetékköteles (ha jól emléxem 5.000 ft élesre, de lehet azóta emelték)és kiadása nem is tagadható meg (meg nem is lenne értelme, kivéve ha vmilyen kizáró ok van de még nem mentették fel a szolgálat alól)

egy 92-es berettája van önvédelmi fegyverként, dolgozni is hozta párszor mikor komolyabb emberekkel ugrottunk össze.

saját célú lőszerfelhasználás nincs ellenőrizve(nem is lehet), egyetlen amivel meg lehetett volna fogni hogyha vki feljelentést tesz hogy a fegyverét nem önvédelmi célra használta és őt meg zavarja, idegesíti, megfélemlíti stb. a pisztolydörrenés által okozott zaj. de ez putnokon eléggé valószínűtlen

tehát így. ismét egy újabb ok amiért alapból mellőzni fogom a hozzászólásaid elolvasását a továbbiakban
  • Sadist
    erre gondoltál?
  • Thanatos
    "rózsaszin bőrű, alacsony, furcsa hangot adó körözés alatt álló gyanusitottra tüzeltem 2szer, egy se talált"
    rotfl :DDDDD urban legends rulez :D
  • Seaweed
    Kivancsi vagyok aloszerrel hogyan szamolt el....nagyon urban legend szaga van...
  • steweee
    egy 9mm para lövedéke elcsúszhat egy jól megtermett disznó koponyacsontján ha közel 45fokos szögben éri a lövedék? mert állítólag az egyik barátom, aki vidéki és rendőr volt sokáig, a falubeliek mindig megkérték disznóöléskor hogy ne kelljen hadakozni a malaccal hogy lője le őket, és állítólag az egyik alkalommal lecsúszott a koponyáján a lövedék

egyébként miért van az hogy a pisztolyoknál, ahol a csőhossz szinte azonos hogy ua lőszereknél is jelentős a torkolati energia közötti eltérés? (de ha nem jól emléxem javítsatok ki, most nem találom azt az oldalt amin a fegyverek torkolati energiái vannak feltüntetve, de ha jól emléxem akkor a 9mm para lőszert tüzelő fegyverek vhol 300-700 joule-ig voltak benne)
  • Seaweed
    http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/legierok/thai_051221/

hmmm szvsz gazdasagi okai lehetnek..a csirke balhe ota senkinek nem kell a csirkejuk...csak az oroszokra tudjak rasozni a tobbszaz tonna fagyasztott csirket..
  • f2d
    Igazad van a működési paraméterekkel kapcsolatban, de speciális diesel motort gyártani sem egyszerű feladat, nem is mindenki tud, hiába iparilag fejlett.
    A repülőgép motorokat abszolult nem ismerem, de szerintem nem túl jó összehasonlítási alap.
  • Seaweed
    Abrams adatok tipusfuzetbol vannak, a Leo meg mivel olyan tipusfuzetem nincs igy netrol.
  • [NST]Cifu
    Ellentmondanék. A gázturbinában sokkal magasabb a hőmérséklet, ebből következően sokkal drágább nyersanyagokból kell készüljön (pl. titániumból készülő diesel-motorról még nem hallottam soha...), sokkal precízebb megmunkálást is igényel az elkészítése. Arról a szerény apróságról már nem is szólva, hogy a gázturbina soktízezres fordulatszámát le kell redukálni emberibb fordulatszámra, ami egy eléggé összetett és strapabíró reduktort igényel.
    Szóval a gázturbina nem éppen az olcsóságáról híres, elég belegondolni, hogy a kisrepülőgépekben is túlnyomó többségben még mindig dugattyús motorok kerülnek beépítésre, noha létezik ilyen teljesítménytartományban gázturbina is - kb. tízszer annyiért. Ami miatt szeretik a gázturbinát az a teljesítmény viszonyszáma a mérethez és súlyhoz képest - ebben tényleg nincs ellenfele.
  • f2d

De jó volna, ha Leo1 1500 Le-s lenne. Gyári adatok

A leo2 egy kis chip tuninggal tényleg 1650 le-s, (mai divat szerint) szintén gyári adatok.

A használd a google-t egy kicsit erős, mert nagyon sok fals info lézeng a hálon, sőt ellentmondásosak is (főleg haditechnikában). Javaslom a kérdezd Cifut kifejezést ilyen estekben.
    (Én is jón agy marha vagyok, hogy egy csomó régi nyomtatott szakanyagomat elpazaroltam/elajándékoztam, mondván a neten minden megva. Megvan, de hogy?)
  • f2d
    Ez azért elléggé elentmondás, hogy drágább viszont primitívebb szerkezet. A diesel motor valójában sokkal bonyolultabb szerkezet mint egy gázturbina, ebből következik, hogy az előállítása is sokkal több pénzt igényel.
  • MuldR
    En leragadtam a Pz IV. -nel :)
  • [NST]Cifu
    Nem, a gázturbina előnye a helytakarékossága. Egy 1500 lóerős gázturbina kb. harmad-, negyedannyi helyet foglal, mint egy 1500 lóerős diesel-motor. A gond csak az, hogy annyival többet is eszik, így a megspórolt helyet rögtön fel is lehet tölteni üzemanyaggal.
  • [NST]Cifu
    Esetleg egyik-másik második világháborús harckocsi, a modern harckocsik inkább 40+ tonnát nyomnak, a nyugati harckocsik pedig még inkább 50+ tonnát. :)
  • Bucser
    A leadott teljesítményhez képest gazdaságos a gázturbina:) Egyébként sokat eszik egy dízelhez képest:)
  • I.C.ram
    Köszi!

Mégvalami. Én úgy tudtam, hogy a gázturbinát pont a gazdaságosság miatt használják, mert ilyen teljesítmény előállításához sokkal drágább a dízel, bár valóban sokkal primitívebb szerkezet.