95112
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Vannak dolgok, amik pénzel nem oldhatóak meg... Nem pénz kérdése, hogy elhajtják a jó tiszteket, még a pilótákat is, majd újsághírdetésben (!!!) keresnek pilótatanoncokat. Nem pénz kérdése, hogy letegyenek az asztalra egy normálisan kidolgozott haderőreformot (főleg, mivel van egy tippem, hogy szép összegek kifojtak már különféle tanulmányokra).
    Kevés pénz van. Oké, de akkor arra kéne törekedni, hogy akkor azt a keveset jól használják fel. Az egész hozzáállással baj van, de ahogy egy katona megjegyezte, a sereg általában hűen tükrözi azt az országót, amely fentartja. Ebben azért van valami.
  • sz4bolcs
    "Itt az SG-n is volt cikk arról, hogy japánban folynak kisérletek aféle átvetítős megoldással, ahol egy, a test mögötti részt figyelő kamera képét a test elé helyezett kivetítőre rakták ki, ez lenne a tökéletes kaméleon-szerű megoldás, a gond csak az, hogy csupán egyetlen egy nézőpontot tud igazán hatásosan lefedni, alig pár fokos szögből rátekintve máris kiderül a turpisság."

-Én az iskolában mekkora hasznát vehettem volna ennek az álcázásnak. Fix pontban fekvő embernek ideális.
  • sz4bolcs
    sry a duplázásér
  • Pluskast
    Nézd. Addig nem lehet várni a seregtől semmit amig arra sincs pénz, hogy a migeket kiküldjék nemzetközi hadgyakorlatokra és még a nato által előírt 2% helyett 1.12%-ot használunk fel....
  • sz4bolcs
    Én lőttem hasonlóval lőtéren. Két kézzel fogtam, alig bírtam el, 45 fokban fölrántotta a kezem. Már sötétedett, és valami 1,5 méteres volt a torkolattüze.
  • neuro
    For You, For Now, We recommend:

• Zsolo007
    Igen szórakoztam vele én is... Köszi a megnyugtatást :D
  • [NST]Cifu
    Ez egy NRA-t kifigurázó weboldal, csak nézd meg a menüket és olvasd el a szövegeket. A kedvencem a [URL=http://www.nra-kkk.org/whichgun.html]"Milyen fegyver illik hozzám"[/URL] menü, ahol minden két és tizenkét év közötti kislány és kisfiú segítséget kaphat, melyik mordály is illik igazán hozzá. :))
    (poénból kitöltöttem, egy két éves, boldog, a sivatagi terepszínt kedvelő kislánynak egy S&W 686 Combat Magnumot ajánlanak... :)))
  • Zsolo007
    Ezt nem gondolják komolyan ugye?
  • Cat #15113
    Fegyvert a gyerekeknek
  • SZU

LOL!
  • Cat #15111
    Irán Európát is bombázhatja?
  • neuro
    a Jarhead-et látta már valaki?
  • MuldR
    En 1 evig voltam katona. Lelkesedve mentem be, hogy jo lesz ez, picit tanulok.

Ja, ROHAMOZNI NYILT TEREPEN! HURAAAAAAAA!
    11 db loszert adtak hogy tanuljunk meg loni!!!!

Jolvan. Szerencsere kikepzes utan jo helyre kerultem. Ha ezt tudom, lehet enis elkummantom az egesz sorozast valahogy es nem megyek katonanak. Fassag az egesz! :( Jo lett volna, ha van ertelme. En ma is azt mondom, hogy jo lenne a sorkatonasag intezmenye (mindenkire raferne) de eleg lenne 3 honapra bemenni, es az intenziv kikepzes lenne. Addig ne johessen le a katona a loterrol, amig nem tud loni. Igy semmi, de semmi ertelme nincs! :(

"Welcome to the sucks" ez nem csak az USMCre igaz :)
  • SZU
    Ja valóban!
    A Japán képvetítősre én is emléxem. Még talán meg is vannak a képek valahol, ha itt fent az SG nincsenek.

Az a képvetítős jó megoldás lehet az álcahálós bázisrejtés leváltására. Végül is felülről majdnem tökéletes lehet az illúzió!
  • Cat #15107
    a háttérben bal hátul lévő csávo ugyanigy tartja - ezek csak fenyegetőznek
  • Heavy knight
    nagyon állat...
    van még ilyen videód???
    Ha tucc lécci írj privet.Imádom a repülőket
  • Heavy knight
    USS COLE: az 1. 2 képet tessék jól megnézni
    Azért kicsit tudnak a tengerészetnél...:O
  • kiskorúbézoltán #15104
    Nézzd a jó oldalát , legalább egyeslövésre állította , így - kis szerencsével - csak egyszer nyomhatja pofán magát ...
  • Sadist
    Én akkor nézném meg, amikor elsüti :D Szép kis monoklija lenne :D:D:D
  • ghost cb
    Nagyon köszi!
  • kiskorúbézoltán #15101
    Hmm, tusa leszerelve , puskaránát irányzéka(?) kinyitva ... nem mintha számítana azon a két elcsúszott lukon úgyse láthat semmit se ... honnan jön nekik ez a sok baromság ???
  • [NST]Cifu
    Mai napi nyertesünk a "ki a macsó?" játékunkban:

Klikk a képre a teljes méretű változatért. :)
  • [NST]Cifu
    Amikor még elkezdődött a helyi ismerettség, illetve az egész az 1990-es évek közepén, még két alakulat volt, majd egy maradt, egy hiradós ezred, Kalicz (akkor még azt hiszem) alezredes parancsnoksága alatt (a másik egységre már nem emlékszem, talán légvédelmisek lehettek?). Székesfehérvár felett volt egy borospicnéje valakinek, oda én vittem a civileket, egy sorkatona srác meg hozta az alezredest, meg még pár katonát. Ők bent a sárga földig leitták magukat, én meg a sorkatona srác eközben kint dideregtünk illetve dumáltunk a kocsiban. :)

Később én hordtam a sorkatonákat le Tordasra, meg még pár helyre (gyakorlatilag fusizni), utána meg vissza, illetve sofőrködtem még az évente egyszer-kétszer adódó baráti lerészegedő partikon.
  • kiskorúbézoltán #15098
    Fehérváron milyen alakulat is volt ?
  • kiskorúbézoltán #15097
    Talán egy jugó M-76-os lehetett .
  • [NST]Cifu
    Az iraki mesterlövész-párbajokhoz egy kis adalék: Január elején egy amerikai katonát lelőttek Ramadi-ban. Utána jött a válasz: egy tíz fős mesterlövész alakulatott vezényeltek az egységhez, hogy az iraki mesterlövészek ellen felvegyék a harcot. Az egység egyik amerikai mesterlövésze egy M24-esből 1250 méteres távolságból ért el találatott az iraki mesterlövész ellen (ez egy 7.62x51-es fegyvertől szinte hihetettlen eredmény). Az iraki orvlövész egy "hosszú csövű kalasnyikovval" volt felfegyverkezve, és egy kórház ablakából nyitott tüzet a lent lévő amerikai katonákra.

Szép teljesítmény.
  • [NST]Cifu
    Engem konkrétan már csak 9 hónapra vittek volna, de már az egy éves szolgálati időt szolgált ismerőseim sem festettek túl rózsás képet a helyzetről, meg én azokat az emberkéket ismertem fehérváron az 1990-es évek végén. A végső stádium meg már kataszrófa volt (na, most gyere és mesélj Johnny boy :D).

Ha arról szólt volna a sorkatonaság, amiről valójában szólnia kellett volna, eszembe nem jutott volna ellóbecolni, mert érdekel a (valódi) katonaság, és főleg a fegyverek. De mint civil többet lőttem AMD-vel, mint a legtöbb ismerősöm, aki sorkatona volt, arról nem is beszélve, hogy a többség szinte semmi értelmeset nem csinált a sorkatonaság alatt. Akkor miről beszélünk?

Nem voltam és nem vagyok ellene a sorkatonaságnak, de ha már csinálják, akkor csinálják rendesen. Annak, amit itthon annak csúfoltak, az egy kabaré volt...
  • kiskorúbézoltán #15094
    Évjárat és alakulatfüggő a dolog szvsz , a 9 hónapos már tényleg gyenge volt de előtte ez 1 éves rendszerben még voltak jól felkészült sor alakulatok . Én azokról beszélek akikkel együtt szolgáltam és úgy gondolom , hogy jó katonák voltak , akik értették a dolgukat . De kérdezd meg az idősebb korosztályt is , ne csak azokat akik az elmúlt 5 évben szereltek le .
  • [NST]Cifu
    Természetesen kivételek mindig is voltak és vannak, de tedd a szívedre a kezed, és mond azt, hogy az volt az általánosan jellemző, hogy a sorkatona rendesen ki volt képezve, és rendesen el is tudta látni a feladatát. Mert sem a személyes tapasztalatom, sem az általam hallott történetek nem ezt támasztják alá...
  • kiskorúbézoltán #15092
    OFF
    "a sorkatona annyit nem tud a fegyveréről, mint én, plusz mást se csinál, mint kummant, vagy rosszabb esetben szív"

EZ ÍGY - EBBEN A FORMÁBAN - NEM IGAZ !

Anno dolgoztam sorkatonákkal és - bár volt köztük ilyen is meg oylan is - ha megfelelő kiképzést kaptak igencsak jó szinten el tudták látni a saját feladatukat, ami némely beosztás esetén nem is volt olyan egyszerű . Szóval pls nem általánosítani .
  • [NST]Cifu
    Itt az SG-n is volt cikk arról, hogy japánban folynak kisérletek aféle átvetítős megoldással, ahol egy, a test mögötti részt figyelő kamera képét a test elé helyezett kivetítőre rakták ki, ez lenne a tökéletes kaméleon-szerű megoldás, a gond csak az, hogy csupán egyetlen egy nézőpontot tud igazán hatásosan lefedni, alig pár fokos szögből rátekintve máris kiderül a turpisság.

A jelenlegi megoldások lényege, hogy igyekezzenek olyan terepmintázatot találni, amely a lehető legtöbb körülmény között képes kellő álcázást nyujtani. Talán feltünt, hogy az ACU-nak nincs külön sivatagi, mérsékelt éghajlati, városi és téli változat. Csak egy van, amelyet úgy kisérleteztek ki, hogy kellő álcát nyújtson minden körülmény között.

A kaméleon megoldással az a baj, hogy egy, a videón látható képességű álcázás a jelen technológiai szinten egyáltalán nem, vagy nem reálisan megvalósítható. De kisérletek már évtizedek óta folynak, szóval a remény nem halt meg.

[center]
    Az egyen-ACU
  • I.C.ram
    50-es láb? :D Aknamezők réme! :D
  • SZU
    Asszem lenne mit eltanulnunk a természettől!
    Főleg az álcázás egyik nagymesterétől! Ha tudnának hasonló kamuflázst csinálni, asszem nagyon rossz lenne a bokorugróknak!
  • Thanatos
    hát igen, az 50-es az nem kifejezetten az a szokványos méret :DDDD
  • steweee
    aki emléxik még pár hónapja írtam erről egy vita folyamán gazdasági elemzést, legalábbis rámutatva a mozgatórugókra, törvényszerűségekre. most a sajtó is engem igazol
  • schrank
    sportcipőbe különben is nyolcadikos koromban szúrtam le először disznót
  • [NST]Cifu
    Mintha nem lettem volna Táborfalván...

Mondjuk kiváncsi lennék, te mit szólnál egy jó kis szarvascserkeléshez, "nagylegény".
  • schrank
    képzelem hogy kiábrándulnának a "fajtáid" egy táborfalvától
  • [NST]Cifu
    Megkérdezhetem, szerinted mi köze van a kettőnek egymáshoz? Hidd el jártam be eleget laktanyába anno, még sorozás elött és azt találtam, hogy a sorkatona annyit nem tud a fegyveréről, mint én, plusz mást se csinál, mint kummant, vagy rosszabb esetben szív. Amikor fősulit néztem, elmentem a Bolyaira, mire szembesültem azzal a ténnyel, hogy ha a haditechnika és a hadsereg érdekel, akkor jobb, ha messzire elkerülöm. De ha már itt tartunk, ha már te voltál sorkatona, én meg nem, akkor a gondolatmeneted szerint neked illene többet tudnod a haditechnikáról, mint nekem, nemde?

Egyébként ha nem esett volna le, azért kellett 27 éves fejjel megérnem az első surcimat, mert 50-es lábam van, és égre-földre nem lehet ekkora surranót kapni. Az unokabátyámnak csak 48-as lába van, de a sorkatonaságot ő is végig a saját sportcipőjében húzta le...