95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • metlogen
    köszönöm!
  • metlogen
    Hello Cifu!

Bocs nem akarok kötözködni de visszaolvastam pár oldalt, és a #16548 hozzászólásban úgy tudom hogy az AUG-ot be lehet állítani hogy jobb oldalt és bal oldalt is ki tudja dobni a hüvelyt, a használótól függően. Nekem volt egy airsoft AUG-om, igaz az csak replika, de ott is volt mindkét oldalon kivető nyílás. Ahogy emlékszem az eredetiről is ezt olvastam. Ha nincs igazam akkor elnézést kérek az okoskodásért.

üdv
  • Cat #16930
    http://www.geocities.com/tofalvip/htm/Rangok.htm
  • metlogen
    Hello

Meg tudná valaki mondani hogy az amerikai erőknél hogy van a rangsor, ha lehet
    magyarul?

nagyon köszönöm!
  • rohadt alma
    Itt van egy video egy thermobarikus gránát robbanásáról.Egy RPO-A Shmel.Ezek szerint tényleg mindegy,hogy kint robban vagy bent.

• Bucser
    js és anno a brit gyarmatbirodalom sem 10 év alatt fejlődött ki:D És nem csak a ngy távolságok miatt.. soha nem a hódítás a lassú (lásd Nagy Sándor milyen messzire eljutott halálával mégis minden összedőlt) hanem a meghódított népek asszimilálása beépítése a társadalomba...
  • Bucser
    MIvel az arabok eléggé elszigetelten éltek Irakban és mivel Irak egy diktatúra agyuk az elmúlt 20-30 évben rendesen ki volt mosva... Éppen ezért olyan nehéz megbékéltetni őket most hisz elveszett az a biztos pőont az életükből ami eddig mindig ott volt mégpedig Szaddam. Ő volt a plakátokon ő volt szobrokon ő volt a tévében. Ha amcsikról olt szó ők maximum úgy kerültek szóba mint az asszonyok és gyerekek megrontói és a fiatalokba is ezt nevelték. Azért ezt megváltoztatni semmilyen mediajelenléttel nem lehet 1-2 év alatt.. ez nagyon hosszú folyamat lesz...
  • I.C.ram
    Nem hinném, hogy az angolok az 1900-as évek első felében komolyabb túlkapásokat követtek volna el. Egyszerűen a népet megtudták békélni, és kordában tartani, pedig az is egy tök más kultúra, vallás, életfelfogás volt, mint a nyugati civiliációk.

Szerintem amerika egyszerűen tök felkészületlenül vágott bele a dologba. Nincs tapasztalata a modernkori gyarmatosításban. Sokkal keményebb propagandával tuti belehetne hülyíteni az arabokatat is, ahogy mindenki mást is. Mondjuk lehet, hogy túlságosan történelmi távlatokban gondolkodom, és még várni kell, hogy az amcsik is egyfajta protektorátust hozzanak létre. Lehet 10 év múlva már mint egy amerikai állam fog szerepelni, ha ilyen tömény marad az amerikai jelenlét.
  • rohadt alma
    Én a kis lövedékekre gondoltam amit egy katona lő ki nem a bombára.
  • rohadt alma
    Ha az oxigén fogy el az zárt térben biztos roszabb.
  • Sadist
    Tök mindegy, a lényeg, hogy elszívja az oxigént és csökkentse a nyomást (vákuumbomba), hogy a bent lévőknek minél kellemetlenebb legyen. Zárt térben értelem szerűen hatékonyabb.
  • rohadt alma
    Meglehet.Azért én nem vennék rá mérget mert ezek előbb szétporlasztank valamit aztán begyújtják.Különbségnek mindenképpen lennie kell aközött,hogy kint vagy bent robban.Például kell egy minimális térfogat,hogy megfelelő arányban keveredjen a környezet oxigénjével a szétporlasztptt anyag.Ha rossza keverék akkor csökken a hatásfok.
    Annyit értettem ebből az oldalból,hogy az RPG-7 hez való rakéta robbanófeje 2kg TNT-vel egyenértékű robbanást produkál.Az szabadban milyen távolságból öl meg valakit?
  • Punker
    bent nagyobb pusztítást csinál az tuti
  • rohadt alma
    Az ilyen kis lövedékeknek a szabadban kell felrobbanni vagy belőhetik zárt térbe (épület;barlang)?
  • [NST]Cifu
    Legalábbis én olyanról nem hallotam még. Gránátvetőbe való gránátról illetve vállravetős HSN, vagy rakétameghajtású gránátról van tudomásom (pl. az orosz RPO Shmel, vagy az amerikai SMAW-vető thermobaric töltetű rakétával).
    [center]

RPO

SMAW
  • rohadt alma
    Olyan nincs ami kézigránát?
  • Cat #16916
    most néztem meg judie foster/ Chow Yun-Fat anna és a király c. 99es filmet (http://www.xpress.hu/dvd/film.asp?FILMAZ=4539). Arról szol, hogy sziámba megy egy angol tanárnő, hogy tanítsa a király fiát. 1867-ben járunk, most van az amerikai polgárháború. De ami a lényeg: tökéletesen prezentálja hogy az angolok a kereskedelemmel vállvetve hogyan tudták befolyásolni a politikai életet, milyen kis praktikák vannak, hogyan szítanak ellenségeskedést két szomszédos ország között, hogy azután az egyik az ő segítségükkel meghódítsa a másikat, majd persze arra is kiterjesszék a protektoriátusukat. Onnan kiindulva pedig jön a következő szomszéd, ahol felhasználják az előző ország katonáit (persze a film nagyon nem erről szól, akit ez érdekel, ne nézze meg ezt a romantikus filmet, ez csupán egy háttérszál).
  • Cnut
    De ott nem volt CNN ---> gyakorlatilag szabadkéz...
  • I.C.ram
    Bezzeg az angolok Indiában... Pár ezer katonával tartották az egész indiai szubkontinenst :D
  • Z Cargo
    Láttátok a Vírus című filmet? A C-130-asról valami hasonló thermoizét (olajbombát?vákuumbombát?) dobnak le majdnem egy fertőzött falura(aztán a tengerben robbant)...
  • [NST]Cifu
    Az XM29-hez 20mm-es thermobaric gránátot terveztek, de azt hiszem az nem készült el. Az M307 és az XM25-höz 25mm-es HEAB (High Explosive Air Bursting) gránát már van, amennyire én tudom ez a legkisebb eddig.
  • [NST]Cifu
    A létszámcsökkentésről annyit, hogy az Iraki biztonsági helyzet enyhén szólva is katasztrófális. Az ország egy forrongó üst, és az iraki rendvédelmi erők nincsenek a helyzet magaslatán (a dolgukat nem könnyíti meg, hogy sok a besúgó közöttük). Magyarul még a jelenlegi létszámmal sem képesek az amerikaiak egy stabil, nyugodt állapotott fentartani, és hiú ábrándnak tűnik, hogy majd az iraki rendőrség és katonaság kiválthatja az amerikai katonákat az országban.
  • [NST]Cifu
    Sorry, de ha dara linkje nem elég, akkor kissé később majd egy bővebb ismertetőt összeüthetek róla, de most kevés szabadidőm van sajna, az is be van táblázva. :\
  • rohadt alma
    Mekkora a legkisebb thermobaric gránát?
  • Cat #16908
    Amerika bombázni indul

Irakban hadműveletet indítottak az ellenállók Szamarra melletti támaszpontjának felszámolására az amerikaiak és a kormánycsapatok.

Az offenzíva olyan nagyszabású légitámadással kezdődött, amilyenre a 2003-as invázió óta nem volt példa - közölte egy amerikai katonai szóvivő Bagdadban. A hadműveletben több mint 50 légi harci jármű, másfél ezer amerikai és iraki katona, és mintegy 200 harcászati jármű vesz részt. A Bagdadtól északra lévő Szamarra egyik síita szent helyét a múlt hónapban felrobbantották, és a merénylet után mindennapossá váltak a siiták és a szunniták közötti leszámolások.

Az amerikai csapatok mégis sokáig Irakban maradnak? Meddig maradnak Irakban az amerikai csapatok? A vita folyamatos, ahogy a jelenlét is. Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok nem zárja ki a hosszú távú katonai jelenlétet sem Irakban, azzal a deklarált céllal, hogy segítse a térségben a mérsékelt erőket a szélsőségesekkel szemben, és megvédje az olajlelőhelyeket is. Legalábbis erről beszélt az amerikai Kongresszus egyik albizottsága előtt az Irakban lévő amerikai csapatok főparancsnoka, John Abizaid tábornok.

Abizaid úgy fogalmazott, hogy egy ilyen politikát egy iraki nemzeti egységkormánnyal közösen lehetne kialakítani, ha és amennyiben létrejön egy ilyen kormány. De korai volna még erről beszélni - tette hozzá a generális. Megfogalmazása szerint nincs kétség afelől, hogy a térségben szükség van ilyen katonai jelenlétre. Abizaid még azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek létfontosságú érdekei vannak ebben az olajban gazdag térségben.

Az általa elmondottak azért különösen érdekesek, mert a Bush-adminisztráció eddig mindig elhárította azokat a felvetéseket és feltevéseket, miszerint a jövőben állandó amerikai katonai bázisokat, támaszpontokat építenének ki Irakban. Abizaid nyilatkozata az első eset, hogy nyilvánosságra kerül: Washington esetleg mégis ezt fontolgatja. Abizaid tábornok ugyanakkor azért megismételte Bush elnök hétfői állásfoglalását, amely arról szólt, hogy az Egyesült Államok csökkenteni szándékozik csapatainak létszámát Irakban.
  • SZU
    Elrontottam a duplázott kép linkjét
    Szal:
    Ez lenne az
  • dara
    Thermobarikus fegyverek (angolul).
  • Cnut
    "Thermobaric gránátok "

És ez micsoda?
  • SZU
    Biztos én is kidőltem volna a röhögéstől =). Egyébként itt van róla több kép, ő Colonel in chief Niels Olav:

A Csernobili roncstelepre nemtom mi kell. Csak találtam egy orosz linket, amin képek vannak. Sajnos csak ennyit tudok, nem vagyok penge oroszból... =7

Ez még egy komoly gránát:
  • [NST]Cifu
    A legtöbb hadsereg lemondott róla, legalábbis a hagyományos változatáról. Helyette leginkább a Thermobaric gránátok terjedtek el.
  • Punker
    biztos van mindenhol 1-2 raktárban.
  • rohadt alma
    Melyik hadsereg használ ma lángszorót?
  • [NST]Cifu
    Egy kis háttértörténet: az amerikai haderő évek óta küzd az un. "Jitters" (ami a Joint Tactical Radio System (JTRS) rövídítésből jön) rádiókkal. Ezek lennének az új, egységesített kommunikációs eszközök. Jelenleg a négy amerikai haderő (US ARMY, US NAVY, USAF és USMC) egymástól eltérő rádiókat használnak, sőt, haderőkön belül is előfordul eltérő, egymással nem kompatibilis rendszer. Ez főleg azért kellemetlen, mert a haderők közötti kommunikáció csak úgy valósítható meg, ha minden rádióból van az előretolt bázisokon. A "Jitters" egy teljesen digitális rendszer, amely egyetlen antennával és készülékkel széles sávtartományt fogna le, így minden helyzethez szükséges frekvenciát egyetlen készülék használatával meg lehetne oldani. A "Jitters"-ek azonban nem szerepelnek túl jól a teszteken, a probléma az, hogy nem is olyan egyszerű egyetlen antennával széles (2Mhz-től 2Ghz-ig terjedő) frekvenciatartományt lefogni, sőt, egyesek egyenesen lehetettlennek minősítették azt. Most az egyik lehetséges alternatíva az IP-telefon, amely viszonylag kiforrott, és megbízható technológia, és lehet, hogy alapjaiban új megoldást fog jelenteni a problémára.

[center]
    A "Jitters" gyalogsági prototípusa

"...halló, központ? Egy R-beszélgetést kérek a Pentagonba!"
  • I.C.ram
    Ez a csernobili, nem? Oda tudtommal kell engedély. Már magába a szellemvárosba is csak engedéllyel lehet bemenni, a kataoni roncstemetőbe, meg még szigorúbb az engedély, de biztos lelehet zsírozni kis pénzzel a dologt. De ezek a roncsok tudtommal még csak le sincsenek mosva sugárzássemlegesítő oldattal, tehát biztos recseg-ropog a közelükben a Geiger-Müller.
  • rohadt alma
    Kell engedély ahhoz,hogy valaki felkeresse?
  • Cat #16897
    http://www.sg.hu/cikkek/43356/ip_telefon_a_vadaszgepen
  • I.C.ram
    Főleg akkor lehet durva, amikor tényleg úgy zajlik, ahogy írtad. Tehát, hogy éppen mondják a vezényszavakat, és betotyog egy pingvin :D
  • I.C.ram
    Én nem biztos, hogy kibírtam volna mosolygás nélkül! :D
  • SZU
    A roncstemetőbe azért elnéznék 1x.
  • SZU
    Előljáró! Viiiigyázz!