95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • marcio mela
    Azt hiszem neked tetszeni fog ez a cikk:
    Hamis híreken alapult a vietnámi háború
  • Bucser
    a kérdés költői volt:)
  • Bucser
    Valóban:) gyorsan telik az idő:) Csak kíváncsi vagyok hogy az istenadta nép meddig fogja tűrni, hogy a katonáik olyan helyen legyenek ahol semmi keresnivalójuk...
  • marcio mela
    1964-től 1973-ig harcoltak amerikaiak.
  • Ren
    Az Operation Iraqi Freedom 2003 március 19-en kezdődött, úgyhogy már a 4. évben járunk...
  • Bucser
    ez meg csak az első év.. Vietnam mettől meddig tartott?
  • marcio mela
    Az ilyen összehasonlítások csalókák de nagyon jól hangzanak.
  • Sadist
    Erről van egy jó kis idézet:
    There is a sign at the USMC sniper school that reads "The average rounds expended per kill with
    the M16 in Vietnam was 50,000. Snipers averaged 1.3 rounds. The cost difference was $2300
    v. 27 cents."

Az USMC mesterlövész iskolájánál van egy tábla, amin ez áll: "Vietnámban az M16-ossal 50000 lövés jutott egy megölt ellenségre. A mesterlövészeknek ehhez átlag 1.3 golyóra volt szükségük. Az anyagi különbség a kettő között 2300$ vs. 27 cent.
  • [NST]Cifu
    A cikksorozatnak még nincs vége. Az utolsó Anglia és Franciaországról szólt, a következő része hamarosan várható. ;)
  • [NST]Cifu
    Az biztos nem Nebelwerfer, leginkább a kínai Typr63-nak tűnik, ami egy 107mm-es vontatott rakétatüzérség. Utána láthatunk M63 Plamen-t is, ami 128mm-es.

[center]
    Type 63

Plamen
  • [NST]Cifu
    Nagyon messze van még ez attól, va. Vietnamban a leghevesebb időszakban hetente átlag 100 amerikai katona halt meg, és iszonyatos mennyiségű hadianyagot használtak el. Igaz, hogy az iraki helyzet meglehetősen szélsőséges, de teljesen más szintű, mint Vietnam.
  • bgabor
    Végigolvastam. Kivállóan sikerült a cikksorozat!
  • SZU
    Bosnian War of Independence - Special edition**

Háborús videó a Boszniai háborúról. A végefelé láthatóak benne halottak is, szal úgy nézzétek.

Az elején viszont van egy Nebelwerfer-re hasonlító telepített rakétavető. Az valóban az lenne? Akad benne PPS és MG42 is, szóval nem lehetetlen, bár a lőszerutánpótlást hogy oldották meg?
  • Bucser
    Irak lesz az USA új Vietnamja... mondtam én...
  • Cat #18493
    Rögtön a robbanás után kiszáltak terepjáróikból, majd tüzet nyitottak egy fehér autóból kiszálva menekülő "hadköteles korú" csoportra. A helyiek beszámolója szerint a fiúkat - akik egyébként hazafele tartó egyetemisták voltak - még a kocsiban lelőtték.

http://index.hu/politika/kulfold/hadita3683/
  • marcio mela
    Ez elég fantasztikus.Ehhez hasonló történetet hallottam a tv-ben Louis Slotin-ról.Megmentette a kollégái életét de ő sugárfertőzést kapott és néhány nappal később meghalt.
  • [NST]Cifu
    A W54 robbanófejre kb. 10 féle TNT robbanóerő-megállapítást láttam különféle forrásokban 0,01 kilotonnától 1 kilotonnáig, attól függően melyik fegyverben alkalmazták (a Davy Crocket mellett W54 volt a SADM robbanótöltetben és az AIM-2A Genie levegő-levegő rakétában). A teszteken használt Davy Crocketek 10-20 tonna TNT-vel egyenértékű robbanóerővel rendelkeztek, de a későbbi (rendszerbe állított) változatok már az erősebb, 10-250 kilotonna között állítható robbanóerővel voltak felszerelve állítólag. A 100-200 kilotonna érték, amít ott említek egy középérték a források mérlegelése és összevetése után (a cikkekben ilyen apróságokra nem térek ki, mert 10 oldal lenne... :)).
  • sz4bolcs
    Valóban. :)
  • sz4bolcs
    Erről jut eszembe egy ilyen nevü cikk:

Nukleáris máglya a hátsó kertben. :D Valakinek ismerős?
    Asszem egy tudós akart otthon reaktort építeni, valamit elszúrt és nem tudta kontrolálni a folyamatot, befutott és kirángatta a hasadóanyagot. Megmentette a szomszédokat, aztán darabjaira esett.
  • marcio mela
    Te 100-200 tonna TNT-t írsz a Brooking Institution meg 10 vagy 20 tonna TNT-t.
  • [NST]Cifu
    Ne feledjük, hogy a Davy Crocket az 1950-es évek világa, ott még az irányított páncéltörő rakéták éppen hogy elkezdték próbálgatni a szárnyaikat a katonai kísérleti telepeken, a preciziós bombavetés is inkább távirányítású, TV-képernyőn követett, nehézkesen kezelhető bombákat jelentett.

A Davy Crocket lényege az volt, hogy 3-4 katona egy kis méretű atomfegyverrel akár több századnyi szovjet harckocsit is képes volt harcképtelenné tenni.
  • sz4bolcs
    Arra jó, hogy azon a területen ne építsenek kertes családi házat medencével úgy párezer évig. :D Szóval megszivatható vele az építkező szomszéd.
  • marcio mela
    Valamit csak tudott ha megcsinálták (akkoriban nem volt olyan precíziós bomba mint ma.De ez sincs rendszerben 1971 óta.
  • [NST]Cifu
    Pedig itt már említettem egyébként. ;)
  • Cat #18483
    ezért nincs értelme atomot bevetni, vállalhatatlan.
    ugyanezt a romboló hatást jóval kisebb precizíós hagyományos bombákkal is el tudják érni
  • marcio mela
    Azt hiszem 0,01 vagy 0,02 kilotonna a robbanóereje.
    The Davy Crockett
    Az van rá írva a felső képen Hi There
  • sz4bolcs
    ez mit tud?
  • marcio mela

Davy Crockett Missile
  • marcio mela
    Ezt akanrtam na
  • marcio mela
    És akkor a fagyi visszanyal
  • Ren
    Hozzávetőlegesen:

1. A vetőtöltet kb 115 m/s-ra gyorsítja a gránátot, a 10m után binduló hajtótöltet pedig kb 300m/s-ra. A maximális lőtáv 900m körül mozog, de kb 300m-ig lehet vele hatásosan célzott lövést leadni és tipikusan leginkább 100m alatti távolságokra szokták leginkább használni.
    2. 0.5*m*v^2 :)A gáránát tömege változattól függően 2-2.6-4kg. És igen, azért nincs visszrugás, ld hátrasikás nélküli (HSN) fegyverek
    3. Itt majd kijavít valaki, de szerintem a sima gránátvetőben csak egyszeri vetőtöltet van a gránátban, ami kiveti a csőből és utána már ballisztikus pályán mozog a gránát, az RPG-nél pedig van egy hajtótöltet, ami a pálya nagy részén aktív meghajtást biztosít.
    4. Azért, mert működésbe hozza a csapódógyujtót ami felrobbantja a töltetet, még akkor is, ha a maga a gránát kinetikai energiával amúgy át tudná ütni a karosszériát
  • steweee
    http://www.videovat.com/videos/1987/trout-fishing-basics.aspx

mivel az rpg-k ki lettek korábban tárgyalva, méghozzá az én felvetésemre reagálva (külön köszönet cifunak) a kérdés most csak annyi lenne, hogy
    1. mennyi lehet a gránát kezdő sebessége és hatékony lőtávja
    2. kb mennyi lehet a mozgási energiája, és vajon azért nincs nagy visszarúgú erő mert a cső másik végé meg kiáramli a meghajtógáz
    3. ezek a gránátok működési elvüket a meghajtás tekintetében ua mint a gránátvetőkből kilőttek vagy sem
    4. egy olyan gyenge célponton mint egy humvee ha oldalról kapja miért robban be a belső térben, miért nem megy át rajta mielőtt robbanna
  • marcio mela
    De még hogy!
  • Doma #18474
    A fegyverek is meghalnak...
  • SZU
    Köszi! Valami ilyesmire gondoltam én is, csak nem értettem, hogy találja telibe a rakétát. Arra nem gondoltam, hogy repeszgránát "szerűséget" lő a közelébe. =)
  • [NST]Cifu
    Én eddig nem találtam arra vonatkozólag megbízható forrást, hogy a Trophy elhárítótöltete pontosan hogy is működik. A videók és a leírások alapján azonban a működési elve hasonló lehet, mint a Drozd-é, tehát egy elhárítórakéta (vagy gránát), amelynek az indítóállása forgatható, maga az elhárítótöltet feltehetően nem képes az irányváltoztatásra (igaz helye és ideje sem marad, hogy ilyesmit csináljon). Ha a radar befogja a célt, akkor az indítóállás a cél felé fordul, és egy elhárítótöltetett lő ki, amely az előre kiszámolt találkozási ponton repeszhatással, aféle "sörétespuska" elven megrongálja/megsemmisíti a közeledő rakétát.

BTW az amerikai hadseregen belül sokan nem rajonganak a Trophy-ért, állítólag még tavaly kiutazott izraelbe egy csapat megfigyelő, hogy megszemléljék a teszteket, de visszatértük után senki sem kérdezte meg őket, elégedettek voltak-e a látottakkal. Erre jött a General konszern, amely most kemény lobbyval elkezdte nyomatni a Trophy-t, hogy lám, milyen csodaeszköz, gyerünk, rendszeresítse az US ARMY. A hadsereg vezetése azonban nem kap két kézzel a lehetőség után, ők ugyanis egy könnyebb megoldást akarnak, amelyek akár a terepjárókra, teherautókra is felszerelhető (a Trophy tömege mintegy 450kg körül van, tehát HMMWV-ken aligha fog feltünni). A hadsereg már egy ideje létrehozott egy programot, amely hasonló elhárítórendszert hozna létre, de az sokkal kisebb méretű, irányított elhárítórakétákkal működne, ez az FCLAS(Full Spectrum Active Protection Close-In Shield), a hadsereg egy tábornoka pár hónapja ki is jelentette, hogy nem szándékozznak a Trophy-val foglalkozni, ők a jövőbe néznek, és a 2010 után rendszeresítendő FCLAS-t várják. Azonban a lobby nyomul, és lehet hogy mégse így lesz...

[center]
    Az FCLAS működési elve
  • SZU
    A videó végefelé lehet látni a harckocsiról a rakéta felé repülő lövedéket is egy pillanatra.

Egyébként ennek a célzása hogyan történik? Irányított "ellenrakéta" vagy valami szilárd lövedékkel lövik ki a közeledő rakétát?
  • [NST]Cifu
    Az Egyesült Államokban most folyik a hadsereg általi tesztelése, a General konszern (aki a "forgalmazó") és a Rafael (az izraeli gyártó) reményei szerint a Trophy még idén rendszerbe állhat az M1A1/A2, M2, M3 és Stryker harc- és szállítójárműveken. Izraelben szintén a tesztfázisban járnak, idén születhet döntés arról, hogy ott rendszerbe kerül-e a különféle harcjárműveken.

De még egyszer: ez nem "védőpajzs", mint azt sugalni próbálják a videók és a marketingesek, hanem egy aktív védelmi rendszer, amely védőtöltetekkel képes arra, hogy a közeledő páncéltörő rakétákat megsemmisítse vagy legalábbis súlyosan megrongálja, hogy a HEAT robbanófej működésképtelenné válljon. Noha itt most arról beszélnek, hogy ez egy hihetettlenül nagy innováció, és világszenzáció és egyebek, a nagy harci helyzet az, hogy a szovjetek még az 1980-as évek elején rendszeresítettek egy hasonló, de korlátozott képességű rendszert (ez csak a harckocsi tornyának elülső, mintegy 80°-os részét védi, és nem véd a felülről támadó pct. rakéták ellen). Az 1990-es években jelent meg az oroszoknál az ARENA, amelynél már 220-290°-os szög van lefogva. Drozd EDS és ARENA @ BoP.hu. (egyébként itt a topicban is rá lehet keresni)

Drozd elhárítótöltet-tárolótubusok (vörös védősapkával) egy T-90-es tornyán

ARENA rendszer egy BMP-3 tornyán, az "árbóc" a radar, ami érzékeli a közeledő lövedéket,
    a tornyon körül elhelyzett "gallér" az elhárítótöltetek tárolórekeszei

De még 1x: ez a rendszer "csupán" a viszonylag (~2x hangsebességnél) lassabb páncéltörő rakéták ellen nyújt védelmet, a páncéltörő lövedékek ellen nem!
  • SZU
    Sajnos én sem tudok róla többet, mint ami hallatszik...
  • tomcat1
    Ez mikor keül gyártástra, nehezen hihető..