95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • dara
    Revolver = forgótáras pisztoly, röviden forgópisztoly.
    Az öntöltő pisztoly meg öntöltő pisztoly.

És valóban attól öntöltő, hogy belső energiák végzik el a hüvelykivonást/kivetést, zárfelhúzást, újratöltést. A revolvereknél pedig külső energia. Leszámítva pl a Mateba önfelhúzó revolvereit. (Ezt add össze! :) )Mateba Model 6
  • Saintgerman
    Már bocs, hogy belebeszélek, de szerintem a revolverek (revolv=forgó) legfeljebb az "egykezes" fegyverek közé tartoznak, de nem a pisztolyok közé, és attól revolver, hogy forgó dobtára van. A revolverre nem mondanám, hogy öntöltő, mert míg a pisztolyoknál a csőben lévő elsütött töltény energiája tölti újra a fegyvert, addig a revolvernél az újjad energiájával fordítod csőre a dobot.
  • Punker
    Cifu H&K G3-asról kéne pár adat :)

megjött az airsoft csúzlim :)
  • SZU
    Szerintem az öntöltő pont azt a részt emeli ki, hogy emberi erő nélkül kerül a következő lőszer a töltényűrbe (kivéve az első csőretöltést), míg a DA revolvereknél neked kell erősebben húzni az elsütő billentyűt a kívánt hatás eléréséhez.
  • [NST]Cifu
    A revolvereket és a félautomatákat (más néven öntöltőket) külön szokás szeparálni egymástól, bár a revolverre is lehetne azt mondani, hogy öntöltő.
  • bgabor
    Nahát én is így gondoltam.

De hogy jönnek ide a revolverek? Azok nem számítanak öntöltőnek?
    Bár ha így belegondolok, a single action revolverek nem öntöltőek, csak a double action fajtájúakat lehetne annak nevezni.
  • bgabor
    Dehát nyilván nem rövidítik a félautomatát automatának, hiszen az az elnevezés pont hogy a másik fajtát jelöli.
  • SZU
    Ja, meg az elöltöltős fegyverek között is vannak pisztolyok! =)
  • [NST]Cifu
    Az automata pisztoly elvileg a sorozatlövő pisztoly lehetne, de az inkább géppisztoly akkor már. Az M1911 a félautomata vagyis öntöltő pisztolyok közé tartozik.

De ha már belemegyünk a "helyes, nem helyes" megnevezésbe, akkor te is vétettél egy kis hibát:

Tudomásom szerint a pisztolyok félautomata fegyverek.

A revolverek is a pisztolyok közé tartoznak tudomásom szerint. ;)
  • Ren
    Szerintem meg azért, mert néha az angol is használja, csak ott a semi-automatic "röviditése"
  • Sadist
    Azért mert nem automata :| A gépkarabélyt is géppisztolynak fordítják, a géppisztolyt gépfegyvernek, a távcsöves puskát mesterlövész puskának, sörétes puskát vadászpuskának, vagy duplacsövűnek és így tovább. Itt SG-n is az egyik Rainbow Six cikkben a cikkírónak csak a pisztolyt sikerült eltalálnia, azon kívül mindegyiket össze-vissza fordította.
  • bgabor
    Valaki árulja már el, hogy egyes magyar források miért emlegetnek úgy bizonyos pisztolyokat, hogy "automata pisztoly". Tudomásom szerint a pisztolyok félautomata fegyverek. Következésképpen én automata pisztolynak maximum a Glock 18C-t vagy Beretta 93R-t nevezném.

Goldolkodtam rajta, miből jöhet ez az egész, és arra jutottam, hogy
    a .45ACP lőszert tűzelő pisztolyok esetében értelmezhették rosszul az Automatic Colt Pistol (ACP) rövidítést.
    Szóval szerintetek miért is automata pisztoly egy M1911-es?
  • Thanatos
    ha van milliomos de inkább milliárdos nagybácsi akkor azért el lehet engedni a fnatáziát :DDDD
  • ColdFire
    akkor olyat se kérek karácsonyra
  • Thanatos
    nah kb erről beszéltem :) és lövedékeknél emg hasonloknál lehet az a 100 fps még nem is olyan sok :)
  • Molnibalage
    Hát, én dolgoztam olyan digitális kamerával ami 100FPS-t tudott fekete-fehérben és az került kb. 2 millió forintba 3-4 éve..
  • Thanatos
    ha olyanra gondolsz amikel a lövedék-et is lelassitják a levegőben meg iylenek, akkor azok kurva sokba... :)
  • ColdFire
    egy kicsit off, kicsit on

láttam itt régebben slow motion kamerával felvett videokat. (szines)
    mennyibe kerülhet egy olyan kamera?
    előre is thx.

on
  • kiskorúbézoltán #21581
    Még egy apróság , ha képes vagy felfogni mindent amit ott írnak akkor - hidd el nekem - akkor arra is képeslennél , hogy megtanulj mindent ami szükséges . Akik ezekkel foglakoznak azokse egyetemi profok ráadásul sok más dolguk is van , mégis meg tudják tanulni .
  • kiskorúbézoltán #21580
    Nem kell mindent fejből tudni legtöbbjét elég tudni alkalmazni , igaz azt "álomból felkeltve , tökönrúgva" is . :D
    Ha lehetőség van rá bizony elő kell készíteni a lövést .
    Ha igazán cifra képleteket és háromszögeléseket akarsz találni túrj bele a tábori tüzérség megosztott irányzású tüzének lőelemszámításába .
    Ha szereted a koordinátageometriát matekból és a ferde hajítást fizikából vagy úgy általában a ballisztikát akkor ezt is szeretni fogod . :DDD
  • Sadist
    http://www.globalsecurity.org/military/library/policy/army/fm/23-10/index.html
    Ballistics
    Effects of weather
    Holdoff
    Engagement of moving targets

Nem kell elmagyarázni, én is értem mindet, pusztán nem volnék képes arra, hogy álmomból tökönrúgva fölkeltve is kívülről fújjak pl. egy ilyen
    táblázatot.
  • Thanatos
    ahogy nagyapám mondaná inden addig bonyolult amig nem érti az ember ;)
  • kiskorúbézoltán #21577
    "Az előzőből meg még kimaradt a hőmérséklet."
    És még sokminden más is ... ;)
  • kiskorúbézoltán #21576
    A #21562-ben lévő linkeken csak ilyen képletek vannak ill. ezek kombinációi , ha adsz linket a többihez azt is kibontom Neked ha érdekel .
    De ha nem is érdekel annyira , azért hidd el vannak ennél jóval bonyolultabb dolgok is , de ha egy kicsit belemászik az ember akkor átlátja a dolgot és sokkal könnyebbé válik .
  • Sadist
    Jah és matematikailag igazolható, hasonló háromszögek módszerével.

Az előzőből meg még kimaradt a hőmérséklet.
  • Sadist
    És ebbe beleszámoltad a tengerszint feletti magasságot, a páratartalmat, a lövés szögét, a célpont sebességét?
    A távolság meghatározása nem nagy kunszt, ahhoz tényleg elég egy pitypang IQ-ja.
  • kiskorúbézoltán #21573
    Konkrétan egy korvettkapitány . :) Bár ez náluk rendfokozat is lehet nem csak beo ... De tuti , hogy nem SEAL-esek voltak .
  • [NST]Cifu
    Hát végülis a NAVY SEAL két százada is sivatagi harctérre van kondicionálva...

Vagy sima matróz volt partra vettve? :)
  • [NST]Cifu
    Hopp, a demokraták előre törtek az amerikai politikában nemrég. Az US ARMY pedig látva, hogy nem számíthat több extra korrekcióra, elkezdte az FCS programjának a megnyirbálását, hogy valahogy befoltozza a várható költségvetési pénzek, és a jelenlegi betervezett költségek között tátongó űrt. Az első áldozat nagy meglepetésre a Land Warrior program lett. Bezony. Alig pár hónapja, hogy az első széria Land Warrior felszerelések kikerültek az első egységhez, ami komoly előrelépés, figyelembe véve, hogy a TV sorozatok és filmek sugalta állapotokkal ellentétben az átlag GI-nak nincs személyi rádió adó-vevője, tehát legfeljebb füstjelekkel és hangos ordibálással kérhet segítséget, ha valahova elkeveredett. A 2008-as US ARMY költségvetési tervezetből viszont kihúzták a Land Warrior-t. Bye-bye digitális katona...

További programok, melyeket lenyakaztak:
    -Advanced Precision Kill Weapon System
    -Precision Guided Mortar Munition
    -Army Tactical Missile System

Kevesebb pénzt kapnak a következő programok 2008 és 2014 között:
    -Guided Multiple Launch Rocket System
    -Medium Extended Air Defense System
    -Joint High Speed Vessel
  • kiskorúbézoltán #21570
    Amióta sivatagi gyakorlón láttam NAVY feliratot én már azon se csodálkoznék ... ;)
  • [NST]Cifu
    Ha így haladunk, lassan a haditengerészetek is átálnak SI mértékegységre. :DDD
  • kiskorúbézoltán #21568
    A hadsereg már elkezdett átállni a metrikus rendszerre , de nagyon lassan haladnak . Pl. fémszerkezetet már mm-ben számolnak robbantáskor de a betont még lábban , számolj anyagszükségletet vasbatonra ... :DDD
  • kiskorúbézoltán #21567
    "Bocs, hogy nem tudok ..."
    Semmi baj , ezért modtam , hogy egy pitypang (gy.k. gyermekláncfű) IQ-ja azért kell hozzá , nincs meg , hát nincs meg ...

Kibontom neked , és öt perc alatt rájössz , hogy csak el kellet volna olvasnod a szöveget is , gondolod ha egy ami meg tudja csinálni akkor Te nem ?

Szóval ez egy becslő eljárás , matematikailag nem igazolható . A lényege , hogy egy ismert méretű tárgynak megmérjük a látószögét és ez alapján számolunk egy hozzávetőleges távolságot .
    Alapnak a következőket vesszük kiindulásnak egy 1m magas (vagy széles) tárgy látószöge 1km-es távolságban 1 vonás (a vonás v. mil a kör 0.006-ed ill 0.064-ad része) .
    Tehát vesszük a tárgy magasságát (vagy szélességét) méterben elosztjuk ezt a számot a látószögével ami ugye vonásban van és megkapjuk a távolságot kilóméterben .
    Ugyanez az ami képlet is csak ott a tárgy magasságát szorozza 1000-rel és így a végén eredménynek a távolságot méterben kapja meg nem kilóméterben .
    Amivel még megvadítja az az , hogy a hüvelyket vagy lábat átváltja méterre és ezt beletömi a képletbe .
    Így már kezd fellszállni a köd igaz ?
  • Thanatos
    izé..., nekik a láb a normális és nem a méter..., az hogy neked nem az emg már egyéni soc problem :D
  • Sadist
    Bocs, hogy nem tudok fejben lábat méterre, milliradiánt inchre átváltani, meg egész táblázatokat megjegyezni :|
    www.shooterready.com
    Ha elsőre mindegyiket eltalálod, akár úgy, hogy mellette nézed a képleteket, akkor grat. És akkor ebben még nincs is pl. hegytetőről völgy felé lövés, vagy fordítva.
  • kiskorúbézoltán #21564
    Kb. egy pitypang IQ-jára van szükség ahhoz , hogy megjegyezd és használd azokat a képleteket . Csak olvasd el a hozzá tartozó szöveget is ne csak egy pillantást vess a képletekre .
  • Sadist
    A mesterlövész kézikönyv már egész régi, legalábbis én már régebben végigolvastam :) A szélirány meg lövedékesés számolgatós rész a legdurvább benne, aki azokat a hülye számokat meg képleteket megjegyzi, annak grat :D Hülye angolszász meg amcsi mértékegységek >_<
  • SZU

Orvlövészeknek segédletMesterlövész manual
  • SZU

Orvlövészeknek segédletMesterlövész manual
  • SZU
    Naja, öngyilkos merénylők lehettek volna. A busz mozgásképtelen lett, és kigyulladt. A futó alak gyanus volt. Ok.

De az a két pacák csak ki akart jönni az égő járműből, fegyvertelenül és nem futva. Mondjuk igaz, őket nem is lőtték ronggyá, csak megsebesültek.

A futó fickó meg elcseszte. Beszaladt abba a kis épületbe, aminek a falvastagsága elérte a gipszkartonét...