95113
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Hát azért hajdanában sem rohadt rájuk a ruha, mikor a francia idegenlégiósok, vagy az angol expediciós erők jártak/harcoltak arrafelé, igaz szaguk az biztos volt. :)
  • [NST]Cifu
    A teljes rendszer fegyverrel, sisakkal és a ballisztikai mellénnyel együtt 25kg. Hogy ebből mennyi az aksi, azt nem tudom. :)
  • JYeti
    Hogy tudnak majd ekkora felszerelésben melegebb éghajlatokon szolgálatot teljesíteni ? pl Irak (40+Cfok)

Sosem értettem, a katonák a sivatagban hogy tudnak egyáltalán harcképes állapotban maradni első osztályú utánpótlás nélkül (pl DAK). Nem vlszínű, hogy akár 5 naponta tudnak ruhát cserélni, az pedig csúnyán rájuk "rohad", abból pedig betegségek lesznek stb.
  • dara
    Az ismétlő fegyverek nem is félautomaták. Teljes nevükön kéziismétlésű fegyverek. Ide tartoznak az alsókulcsos (lever action), pumpálós (pump action, ez még értelmesebben is hangzik) és (forgó)tolózáras (rotating/strait pull bolt action) fegyverek. És a revolverek is.

A félautomata az már öntöltő, az automata pedig sorozatlövő. (A külső hajtású fegyverekről most szemérmesen hallgatunk.)
  • Punker
    igazából a sisak kamerát irígylem, milyen jó kis videket lehetne csinálni airsoft-ozás közben :)
  • Punker
    mekkora súlya van az aksiknak? :)
  • [NST]Cifu
    [center]
    Ballra a Hollandok, középen az Amerikaiak, jobbra a Franciák "jövő katonája".
  • [NST]Cifu
    Volt már Land Warrior program (most éppen úgy tünik, nem lesz), volt már szó a franciák FÉLIN programjáról. A németek Infanterist der Zukunft és az angolok FIST programjáról. És itt a van az olaszoké:

A "szokásos" dolgokkal vértezi fel a program a katonákat:

-1,3km-es távolságon belüli rádió- és adatkapcsolat
    -Fegyverre szerelt kamera
    -Sisakra szerelhető szem elé hajtható képernyő
    -Galileo-rendszert használó helymeghatározó
    -Egy 4"-os kijelző a bal karon, ahol a különféle adatok, ill. a térkép megjeleníthető
    -24 órás időtartamra elegendő energiát biztosító cserélhető akkumulátorok.
  • [NST]Cifu
    Az A4 1980-as évek végi színvonal, tehát M1A1, Challenger Mk1. szintjén. Ami hiányzik belőle a modern hk.-k szintjén, az az adatkapcsolat, amelyeken keresztül a parancsnok egy képernyőn látja, hogy a baráti, és az ismert ellenséges egységek merre járnak. Továbbiak a GPS hiánya (bár ez viszonylag könnyen és olcsón pótolható), illetve hogy az A4-eseknél a parancsnok saját 360°-ban körbeforgatható független optikai rendszere nem rendelkezett passzív infravörös éjjellátóval, az csak az A5-ben jelent meg.

A Leo2A5 már rendelkezik GPS-el és független éjjelátóval a parancsnok számára, valamint opcionálisan adatkapcsolattal.
  • JYeti
    Aham. A Leopard2 (A4+) elektronikai minőségben (kicsit fura a fogalmazás, ezalatt műszerei fejlettségére, felszereltségére gondolok a konkurens típusokkal szemben - pl M1A2) hogy áll ?
  • [NST]Cifu
    Gazdag, de a hadserege költséghatékonyságra törekszik, nem pazarol feleslegesen, és a céljainak megfelelően vásárol (valjuk meg, reálisan így kellene hozzáálni a hadsereg felépítéséhez).

Eddig Centurion és AMX-13 harckocsikkal rendelkeztek, ez utóbbiakat átépítették, modernizálták az 1980-as években, új löveget, meghajtást, tűzvezető rendszert és passzív infravörös éjjellátó berendezést kaptak. A Leo2A5/A6 listaára valahol 6-7 millió dollár körül lehet "pucéron", tehát pótalkatrészek, kiképzőeszközök, stb. nélkül. Ehhez képest a használt Leo2A4-esek 1 millióért "best buy"-nak számítanak. Számukra ezek is tökéletesen megfelelnek, a közvetlen régióban még így is messze a legmodernebb harckocsikkal ők fognak rendelkezni.
  • JYeti
    Miért nem mondernebb A6/A5-t vesznek ? Szingapúr azért elég gazdag ehhez.
  • Punker
    azt nem mondtam hogy akarattal.
  • SZU
    Ja! Hihető! =)
  • Punker
    mert 3x küldted el :)
  • SZU
    Miért 3x?
  • SZU
    Ezt írtam le én is, csak sajátos cinikus hangnemben... =)
  • [NST]Cifu
    Hát az első revkók mind fekete lőporral működtek, jogos az öt pont. ;)

Elég összetett amúgy a vita, mert bele lehetne keverni a félautomata revolvereket is akkor már egyébkét. :)
    [center]
  • harcu
    Egyébként a Henry karabélyt is ismétlő fegyvernek szokták hívni, pedig még csak messze nem félautomata sem. A revolver azért hagy lehessen már ismétlőfegyver, mivel egy csövű, de azon keresztül több lövést is le tud adni újratöltés nélkül.
  • harcu
    Azért elöltöltős forgótáras pisztolyok márpedig vannak, és azokhoz a lőszer nem egybeszerelt. Ezekbe tudtommal fekete lőpor kerül, mint meghajtótöltet. Annyira nem kell messzire visszamenni az időbe, az első egybeszerelt lőszerrel működő (hangsúly a működőn van) revolver az 1860-1870-es években jelent meg.
    lsd. kapszli
  • [NST]Cifu
    Nem lennék jó miniszternek. Nem tudnék kijönni a politikusokkal. Anélkül meg reménytelen. :)
  • Thanatos
    akinek kéne hogy támogasson az tuti nem..., szal...
  • Molnibalage
    Ilyenkor robbanok fel mérgemben... Annyi honvédelemhez nem értő balszaf volt már itthon, mintha csak ilyen embert tudnának keríteni, de vagy egy jó ötletem. CIFU-t honvédelmi miniszternek! Támogat valaki?
  • [NST]Cifu
    Most olvasom, hogy a németek által nekünk ajánlott Leo2A4-esek közül 96 darabot most Szingapúr vásárolt meg, darabját nem egész 1 millió dollárért, és ebbe már bele számították a pótalkatrészeket is. Heh... :|
  • [NST]Cifu
    Nem ezt írtad. Azt írtad, hogy a revolverek az "egykezes" fegyverek közé tartozik, nem a pisztolyok közé. Szóval pisztoly != revolver. Én meg azt mondom, hogy ez így nem helyes, hiszen a revolver az a pisztolyok egyik változata. Nem csak a szekrénytáras félautomata pisztolyokat hívjuk pisztolynak (elég az egylövetű sportpisztolyokra gondolni).
  • SZU
    Tettetem. =)
  • Cnut
    Hát ja, erről beszélgettem a múltkor pár emberrel hogy az ilyen szakasz-szintre való UAV-k gyártását lehetne magyarországon is nagy nyereséggel űzni. Nagyon nő a piaca, fogyóeszköz és annál jobbat tudok én is összerakni és olcsóbban mint amit a csapatok most használnak.
  • Cnut
    Hát ja, erről beszélgettem a múltkor pár emberrel hogy az ilyen szakasz-szintre való UAV-k gyártását lehetne magyarországon is nagy nyereséggel űzni. Nagyon nő a piaca, fogyóeszköz és annál jobbat tudok én is összerakni és olcsóbban mint amit a csapatok most használnak.
  • Saintgerman
    Mint feketelőporos ismétlő pisztoly nem létezett, revolver "forgó" viszont igen !
  • [NST]Cifu
    Így első blikk egy olyan M113, amelyre a Rafael izraeli cég reaktív páncélzatát pakolták fel, hasonló, mint az L-VAS
  • [NST]Cifu
    Már bocs, hogy belebeszélek, de szerintem a revolverek (revolv=forgó) legfeljebb az "egykezes" fegyverek közé tartoznak, de nem a pisztolyok közé,

Érdekes megfogalmazás. A fekete lőporos, elöltöltős pisztolyok akkor minek minősülnek a te értelmezésed szerint.
  • [NST]Cifu
    #2565 :)
  • ColdFire
    te jó ég vazze ilyet két nap alatt építek, csak a több millás cuccok kellenek rá :\

ilyete
  • Punker
    mi is ez a bulldog nevű új szörny?

• Thanatos
    te most tényleg ennyire értetlen vagy vag ycsak teteted? :)
  • Punker
    mi van? :)
  • SZU
    "de szerintem a revolverek (revolv=forgó) legfeljebb az "egykezes" fegyverek közé tartoznak, de nem a pisztolyok közé,"

Wow! A pisztolyok, mint tudjuk nem egykezes fegyverek, ezért is van az éles kontúr a revolverekkel szemben, amik ügye egykezes lőfegyverek, de nem pisztolyok...
  • kamov
    Így van. A revolverek ismétlőfegyverek.
  • Saintgerman
    Érdekes megoldás, de sok értelme nincs.
  • Ren
    From Wikipedia, the free encyclopedia:

Semi-automatic pistols

Semi-automatic pistols fire one round after each pull of the trigger, without the need to manually cock the hammer. After a round is fired, the pistol will cycle, ejecting the spent casing and chambering a new round from the magazine, allowing another shot to take place immediately. One of the main advantages of semi-automatic pistols is that many of them can hold more rounds than can a revolver. The term automatic pistol is occasionally used to refer to a semi-automatic pistol.