95112

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
JanáJ #88059 Tudom, hogy ezért nincs deckes, azért írtam, mert így eggyel kevesebb dolognak kellet megfelelni és ez sem ment. Az egész program egy katasztrófa. Biztos fasza a T3B, csak mire lesz belőle mennyiség, addigra minek. -
Az EF-nek pontosan azért nincs deck-es változata, mert a franciákon kívül senkinek nem volt erre igénye...
Azért papíron az T3B EF változat elég fasza főleg, ha végre lenne hozzá az AESA radarja. Persze kurvadrága az is és vannak vele üzemeltetési gondok bőven. -
JanáJ #88057 Egy idő után semmiből sem tudsz kiszállni. Most sem teljes a Rafi képesség, de legalább nem kell kukázni az első szériás gépeket mint az EF-ből. A Rafit a franciák összerakták úgy, hogy talán a legjobb nem amcsi 4.gen/alu gép a világon. Az EF meg több sebből vérzik, nincs hordozós verziója pedig több hasonlóan nagy vagy nagyobb állam áll mögötte. Az EF az igazi szánalom, meg a Tejas.
Nem tudom mit számít ebben az, hogy a CdG egy ócskavas. -
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.06.07. 11:49:12 -
Ehhez képes több év alatt gyártottak le 260 darabot. Valahol vicces, hogy ez az európai és más hh utáni gyártáshoz képesti tempó is LRIP-nek minősül. 21 gép/hó tempó talán a '70-es évek óta nem volt, amikor a McDD egyszerre gyártotta az F-18-at, még az F-4 is és Harrier II-őt az F-15 mellett. Hát, az egy egészen más korszak volt... -
Tegnap nézegettem vissza korábbi GAO jelentéseket. 2006-ban arról volt szó, hogy 2018-ban már évi 260 gépet fognak legyártani...
A Lockheed a gyártósorait is erre a mennyiségre kezdte el megtervezni anno... -
Ez ebben a formában nem igaz, mert a francia program is arról szól, hogy keresztülvitték kerül, amibe kerül alapon. Már 18 éve kijelentették, hogy a Rafi lesz az utolsó tisztán francia vadászgép. Nem telik még egy ilyen hóborta.
A Rafi alatti CdG is olyan jól sikerült, hogy évekig a korábbi hordozóról kellett átkendácsolni a hajócsavart mert rejtélyes vibráció volt, ami még töréshez is vezetett. A megrendelés után 15 évvel, az építés kezdete után 12 évvel később állt korlátozottan hadrendbe. Egész egyszerűen nevetséges a tempó. -
JanáJ #88052 Nem tudom mi az oka, hogy ők nem bolondultak meg, de lehet nekik megvolt a józan eszük, hogy minden nem fér bele. Az amiknak meg van pénzük, bele fér hogy hülyék legyenek. De ez már nem haditechnika. Miközben meg nem lesz lassan pilóta a csilliárdos vasakra. -
Kb. mintha egy szép és átlagos családi ház építése előtt és közben találták ki, hogy akkor mégis kéne pince meg legyen n+1 extra épületgépészet. Lehet, csak kicsit drága ezt utólag kitalálni... -
A Rafi arra jó példa, hogy lefektették az igényeket, és ha kisebb döccenőkkel is (a Rafale M problémái ott is megvoltak, azért nem mehettek évekig nyugdíjba a Super Etendard-ok), de megugrották azt. A franciáknál is van éppen elég példa arra, amikor ez nem sikerült (Charles de Gaulle hordozó...), de especiel a modern repülőgép-fejlesztéseknél eddig a Rafi a pozitívabb példák közé tartozik.
Itt az a probléma, hogy húztak egy képesség-szintet, majd miután az F-35 program elindult (és a JSF tendert lezárták), ezt elkezdték tovább húzogatni, illetve menet közben változgatni. Aminek nem lett jó vége... -
JanáJ #88049 Mennyit tettél volna arra, hogy a Viper még repülni fog mostanra és a világ egyik legjobb - elérhető - madara lesz?
Nem tudom mekkora átalakítások kellenek a heli hordozókon, de a japók ugye már rég erre készülnek. Nekik ez aranyat ér.
Nem vitatom, hogy nem kell B a bőrnyakúaknak, de nem mérnökök találják ki mi kell nekik, ezért vannak hülyeségek. Ellenben a többiek örülhetnek neki. -
JanáJ #88048 Nem direkt maradt ki. A Rafi jól halad(t), de egy nyomorult 4 gen gép. Persze a többieknek még ezt sem sikerült megugrani. De ne mond nekem, hogy a Rafi és a Villám azonos nehézségi szint. Mindenki sütögeti a pecsenyéjét és nem érdekli mennyi pénzbe kerül ez Samu bácsinak. Te írtál az orosz űrprogram keveréseiről ahol pont ez ment. Ez sajnos ilyen. Ugyan ez volt az F-14, F-15, F-16-nál. -
480-at, ahogy az USMC is 480db F-35B-t kért először, majd mindkettőt megvágták az említett költségvetési okokból - miközben a NAVY kiharcolta, hogy további F/A-18E/F gépeket vásárolhasson. ;) -
Az F-35C eredeti US Navy száma emlékeim szerint 400 db felett volt, csak költségvetési okokból megvágták, mert a SH + Growlerben valahogy a Navy bizodalma. -
Lehet cikizni őket, hogy mennyit bénáznak, de ők az úttörők. Nálunk mi van? Németeknél mi van? Britteknél mi van? Oroszok mit vilantottak? Kínaiak a sok összelopott infóval mit tudnak?
Tegyük mellé a Rafale-t is, nem véletlenül hiányzik a felsorolásodból, nemdebár? ;)
Mellé tehetjük az F-16V vagy az F/A-18E/F Block III programot. Azokban is voltak botladozások, ám egészen más a nagyságrend... -
A balfaszkodó angolok rendelése is alig 100 db, kb. kerekítési hiba az F-35A mennyisége mellett az összes export F-35B.
Azért nézzük meg az F-35B és C arányait is egymáshoz:
F-35B:
USMC: 340 (tervezett)
Royal NAVY és RAF: 138db tervezett, 10 + 14 + 42 leszállítva vagy megrendelve
Olaszország: 15 gép megrendelve (haditengerészet), 15 gép tervezett (légierő)
Export esélyek:
Japán: 20-40db
Dél-Korea: 15-40db
(India): ? db
(Spanyolország): ? db
F-35C:
USMC: 80 tervezett
US NAVY: 260 tervezett
Export esélyek:
Nincsenek...
Ha így nézzük, akkor az F-35C még kevésbé 'érte meg', mint az F-35B... -
Erre sem fogadnék, mert minden hajót kb. át kell alakítani, ha nem ehhez tervezték az F-35B piszok magas gázhőmérséklete miatt. A jenkiknél az F-35 képes LHD-k elvesztik a well decket vagyas 0 db nehézfegyverzet tehető parta, csak helik maradnak. Ennyi erővel lehetett volna egy új mini CV hajóosztály is...
Vicc az egész. Elképesztő faszságokra képes a jenki védelmi szféra az elmtúlt 20+ évben... -
JanáJ #88042 Nem vitatom, de létezik. 5-10 év múlva lehet az összes ilyen kis teknőn ez lesz. -
JanáJ #88041 Ez az átke, ha nem egy diktatúrában fejlesztenek. :-) Mindenki bele ugat. A B változat vicc, a C-t meg nem igazán akarja a navy, de ettől még csodákra - leszz - képes a gép. Nem tudom mit fognak csinálni a Raptorok, ha elterjed a Villám. Lehet cikizni őket, hogy mennyit bénáznak, de ők az úttörők. Nálunk mi van? Németeknél mi van? Britteknél mi van? Oroszok mit vilantottak? Kínaiak a sok összelopott infóval mit tudnak? -
Egyiknél sincs semmi ok az exportsikerre. Az F-35B csakis LHD szerűségekre alkalmas, csak azok egyes potenciálját teljesen szétbarmolja. Cserébe jó drága...
Ha lenne is AWACS változata az OV-22-nek 0-24-es AWACS CAP nem megy vele vagy kb. a hajó erőforrásainak fele arra menne el. Akkor megint ott vagyunk, hogy minek...? A USMC nélkül lényegében nem létezne F-35B... A balfaszkodó angolok rendelése is alig 100 db, kb. kerekítési hiba az F-35A mennyisége mellett az összes export F-35B.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.06.07. 08:51:50 -
JanáJ #88039 Eddig nem exportsiker, de még lehet. -
Ok és a hülye USMC-n kívül ki venné meg? Ha eladájk egyáltalán...
Akinek F-35B STOVL hordozója lenne. Japán, Dél-Korea, Olaszország, stb...
Az OV-22 finoman szólva eddig nem exportsiker és az F-35B sem annyira...
Viszont STOVL hordozókra nincs túl nagy választék... -
A célballisztika ez nem egy egzakt tudomány ág. Lásd egyéb faktorok, a lóvédék tömege, a lóvédék anyaga, stb.

A célballisztika pont, hogy exakt tudomány...
Érdekes módon a ballisztikus mellények ellen szánt fegyverek pont, hogy kisebb kaliberűek (4.6x30mm, 5.7x28mm), de majd egy 12,7mm-es lövedék erre alkalmasabb lesz... miért is? Az átütéshez az kell, hogy minél kisebb felületen add le a lövedék mozgási energiáját. Ezért van a pct. lövedékekben is vékony, hegyes orrú nehézfém mag, ugyanis nem a lövedék köppenye, csak a mag jut át a páncélon.
Nagyobb átmérőjű lövedéket akkor használsz, ha minden energiát át akarsz adni egy puha testnek, ezért van az, hogy a vadászfegyvereknél is a nagy energiájú lövedékek nagyobb átmérőjűek (.375 H&H, .416 Rigby, .460 Weatherby Magnum, stb.). -
fade2black #88036 Nem ez volt a kérdés... Hamár viszont ez elég relatív. Akiknek ez kell azok tapsikolnak azért mert létezik. helikopter hordozó helyett lehet F-35Bs hordozójuk. Elérhetik az adott helyet mert V22. Nekik sztem nagy siker.
Nem feltétlen értek egyet. Wiki alapján egy JC pl 600m$, Dokdó 300m$, készülő Trieste 1.300m$. Mennyibe került a legolcsobb CDG catobar? 5.500m$? Az 4db Trieszt?
Utoljára szerkesztette: fade2black, 2018.06.06. 23:00:54 -
Az OV-22 finoman szólva eddig nem exportsiker és az F-35B sem annyira...
Na ennek specializált változatát pár példányban az F-35B-vel annyira drága, hogy ennyi erővel CATOBAR hordozó és F-35C is lehetne belőle... -
(laikusként csak olvasó vagyok rendszerint, azonban most felötlött bennem, hogy) ...plusz még erősen ideértendő a politikai vonzat is, gondolom. Japán esetében a környező országokat már az Izumo-osztálytól és a lobogójától is a gutaütés kerülgeti, innentől kezdve el tudom képzelni a kiborulást, ha mondjuk japán tengerészeti "véderő" elkezdene frankón teljesértékű hordozókban spekulálni.
Olaszország esetében sem értem mondjuk egész pontosan, mi a gyásznak volna per van szükségük hordozóra. -
fade2black #88033 Most akkor döntsd el fontos ez a képesség vagy nem? Mert szerinted igen és ha igen akkor mért ne vennék meg?
Én amúgy azon a vonalon vagyok, hogy elég a helikopter + F-35B kombó. Ha meg még földről dedikált nagy gépet is fel tudnak küldeni, (Olaszo mediterán, Japán KK tenget, Japán tenger...) akkor egyszerűen pazarlás. -
Ok és a hülye USMC-n kívül ki venné meg? Ha eladájk egyáltalán... -
Berkut111 #88031 A célballisztika ez nem egy egzakt tudomány ág. Lásd egyéb faktorok, a lóvédék tömege, a lóvédék anyaga, stb. -
Attól függ, mi a célod vele.
Egyfelől ha valódi igény lesz rá, megcsinálják az EV-22 AW&C gépet.
Másfelől középhatalmi / USMC szinten force projection-ra (erődemonstráció) bőven elegendő az F-35B és a hajófedélzeti szenzorok ill. a műholdas felderítés (figyeld meg, egy évtizedet nem adok, és 24/7-ben folyamatos megfigyelést biztosító műholdhálózat fog keringeni a világűrben, gyakorlatilag feleslegessé téve légtérmegfigyelő gépeket...). -
Hát, ezért ez túlzás. Számomra komolyan a rephordozó AWACS nélkül. A helis radarozgatás szegény ember (büdös) vízzel főz esete. -
Közben a középhatalmak (Olaszország, Japán, Dél-Korea, Nagy-Britannia és gondolom előbb-utóbb Spanyolország ill. India) tapsikolnak annak, hogy teljes értékű CATOBAR hordozó nélkül is lesz majd repülőgép-hordozójuk, mert az USMC kitaposta nekik az F-35B-t...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.06.06. 15:59:15 -
Ahhoz képest, hogy anno felmerült, hogy ne is legyen minden F-35-ön radar "picit" durva lett minden gép. Mert minden gépen van pl. TGP, amit a bevetésre zavart F-15C/E és F-16C/D-k nem mondhatnak el magukról. Meg a stealth F-16 is érdekes kijelentés volt. Ok, gondolom árra értetteék, de még a legfejlettebb F-16 Block 60-on is csak MAWS és korábbi AESA radar van és TGP sem integrált, mert nem is lehet.
Szóval az F-35A olyan "stealth F-16" lett, aminek avionikai szintje fényévekre van minden Sólyotól és még stealth in. Naná, hogy drága lett és csúszik az egész úgy, hogy a lobbiérdekek miatt ostoba döntések is születtek. Pl. maga az egész VTOL képesség. De ezt már elég sokszor kitárgyaltuk.
(Én a VTOL-t ökörségnek tekintem. A Harrier estén sem volt értelme szerintem. Erőből vitték végig.) -
Fújok? :)
Próbálok pártatlan lenni.
A JSF esetében én anno az X-32-nek drukkoltam. Ettől még az nem vitás, hogy az F-35 volt/van/lesz a legmeghatározóbb típus elkövetkezendő évtizedekben. Csodálom a technikai képességeit, a DAS-t, a szenzor fúziót vagy a félelmetes képességű hajtóművét.
Ezzel együtt úgy vélem, hogy bizonyos szintig kényszerpálya, hiszen anno az USAF is úgy futott neki, hogy az F-22A lesz a "high" és az F-35A a "low" a szokásos "low-high" párosban (F-4 vs. F-105 (F-5, A-7) vagy F-15 vs. F-16). Aztán ebből az lett, hogy F-22A megrendelésállomány először derék-, majd térdmagasságban lett elkaszálva, és kb. ekkor (1997-2003) kezdte el az USAF egyre látványosabban tolni, hogy az F-35A kapjon meg mindent, amit csak lehet. Ennek lett az a vége, hogy az F-35A bizonyos szempontból jobb rendszerekkel bír, mint az F-22A, cserébe rohadt drága lett, és a fejlesztése nyúlik, mint a rétestészta.
Anno rosszul mérték fel a lehetőségeket és a célokat, az előbbiek nagyon lassan tudják utolérni az utóbbiakat, emiatt viszont a program olyan helyzetbe került, hogy sprintelnie kellene gumicsizmában. Ahelyett, hogy levennék a gumicsizmát, inkább elkezdenek futni, és menet közben majd féllábon ugrálva fogják a futócipőt felhúzni a lábukra...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.06.06. 15:49:52 -
Indiai. Orosz hajófedélzeti üzem alig van a 29K-val, mert a szíriai csobbanás után volt egy kis kézifék... -
JanáJ #88024 Most az indiai, az orosz vagy mindkét "flottáról" beszélünk? Mondjuk gondolom mind a kettő ilyen.
@Cifu: Nem beszólás volt a részemről, csak a kezdetek óta "fújsz" szegény gépre. -
Nem lehetséges, hogy már az elso depot level kezelés + utólagos upgrade bujtatott költsége? -
Értsed szó szerint. A deck üzem feltételei miatt a gépek repednek, hajóműgondok, stb. Ezek javítása miatt a gépek kb. 20%-a hadrafogható és kb. 40% röpképes csak. -
Nem tudom.
Főleg azért érdekes az a rész is, mert a sötétkék ugye az USAF, a világoskék az USN/USMC megrendeléseket takarja, márpedig úgy tűnik, hogy az USN/USMC gépek értéke változatlan, az USAF gépeké nő.
Hasonló értelmezhetettlen hullámzás van 2033 és 2038 között is, ahol végig 60-60db USAF gépről lenne szó, de az ár 9,2 milliárdról lemegy 7,9 milliárdra, majd felmegy 9,9 milliárdra (vagyis előre látják, hogy 2038-ban 166 millió lesz egy F-35A :D ). Értem, hogy akkori áron számolnak, de a hullámzást mégse tudom megmagyarázni...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.06.06. 14:22:56 -
fade2black #88020 Mért kezd el emelkedni az ár 2026->2028 között?
Át kéne arrafele nagyon gondolni sok mindent F-35 relációban. Mért kerül ennyibe, mért csúszik újra és újra ennyit....