95125
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • SZU
    Ja igen, el is felejtettem. Az AKMnek már nem fa tusa volt, hanem talán hőálló műanyagból készült, ezért könnyebb a fix tusos, mint a fém behajtható váltámaszos.
  • SZU
    Érdekes, hogy a forgácsolt tokkal rendelkező AK nehezebb, mint a behajtható válltámaszos, míg a préselt AK könnyebb, mint a desszant verziójú. =)
  • Animefox
    Asszem a Thompson előállítása a mai napig is drága nem? Ha valami anno drága volt, az ma is???
  • ColdFire
    Üres súly:

AN-225: 175,000 kg

ezt nem tudom miért tettem be, hátha vki ehhez hasonlítja :D
  • Ren
    Üres súlyok:

AK-47: 4,07 kg
    AKSz-47: 3,47 kg
    AKM: 2,93 kg
    AKMSz: 3,13 kg

Acél tár: 330 g
    Könnyűfém tár: 170 g
    Műanyag tár: 230 g

Lőszer: 16,2 g x 30 -> 486 g
  • SZU
    Ez is igaz. Bár anno az AK hadrendbe állításakor is fontos előny volt, hogy olcsóbb volt a vetélytársainál.
  • SZU
    Az AKM-47 lényegesen könnyebb, mert préselték a tokját, s nem forgácsolták. Az általad említett súly adat az első verziójú AK-ké. Bár azokon még a BTR is átmehetett, utána is működtek! =)
  • degenerator
    higanyos tőr? az meg milyen?
  • Lacusch69
    Henry Coanda? 1910? (Persze csak az elv volt hasonló, de mégis...)
  • Lacusch69
    Az AK 4.3kg üresen, töltve durván 4.9kg. Nem hiszem, hogy a német 30db KP betárazva majdnem 2x olyan nehéz lenne, mint szintén betárazva 30db 43M. Hacsak a tárak súlya nem különbözik lényegesen.
  • Lacusch69
    Amikor leszereltem ('91), akkoriban az oroszok Szegeden egy liter pálinkáért adták az AK-t, meg forintért a lőszer darabját. (A higanyos tőrt az istennek sem akarták eladni...)
  • Lacusch69
    Igen. Nem akartam felesleges hozzászólást írni.
  • Ren
    Ezt igy nem lehet összehasonlítani, az Stg44 nyilván a ritkasága miatt kerül annyiba amennyibe, nem pedig azért mert anno drága vagy olcsó volt az előállítása.
  • harcu
    Hasonló gépek, mint az Me-262:

Angolok: Gloster Meteor, de Havilland Vampyre.
    Usa: Bell P-59 AiraComet, Lockheed P-80
  • harcu
    A világ első sugárhajtóműves repülőgépe tudtommal már 1939-ben felszállt (He-178), de nem gyártották sorozatban. Az, hogy mi volt az első hadrendbe állított gép, az nem tiszta, a Meteor 1944. július 27-én állt hivatalosan hadrendbe, míg a 262-esek is 1944. áprilisban kerültek ki az Erprobungskommando 262-höz, akiknek a feladata a leendő pilóták kiképzése, a szövetségesek elleni első éles bevetést 1944. augusztusára datálják. Már csak az a kérdés, hogy ki mit ért a hadrendbe állításon, amikortól éles harci bevetéseket repülnek, vagy amikor már megkezdhetik a pilótaképzést is a géppel.
  • SZU
    Használt kínai, afrikában 10$-ról indul...
  • degenerator
    használt yugo-s 100-120, jobb állapotban levő 2-300ezer
  • SZU
    Gondolom az egyik a tár nélküli, a másik meg a töltött tömeg. Ettől függetlenül dög nehéz.
  • marcio mela
    Ebből nem derül ki mennyi volt az ára de talán némi támpontot jelent megnézni mennyiért árulják itt-ott ezeket a másolatokat.
  • SZU
    Na de mikori német márkát vettek alapul? 1938-40 között a márka nagyon erős volt. Ehhez képest AK-t lehet venni egy zsák búzáért, vagy akár pár dollárért is! =)
  • ambasa
    Danke!

kár, hogy az MP40 ára hiányzik, de az érdekes, hogy a kar98 és az StG44 között csak ekkora az árkülönbség (gondolom a megmunkálási költségből (fa és több forgácsolás adódik).

TG
  • ambasa
    A vitátokba Én nem szóltam bele, gondolom SZU-nak címezted a második mondatodat. 8)

TG
  • Lacusch69
    MG42: 250RM

http://www.waffenhq.de/infanterie/mg42.html

Egyébként ezen az oldalon StG44-nek 4.62-5.62kg tömeget adtak meg.
  • marcio mela
    Pedig itt azt írták:M-1 Carbine, Universal, .30 caliber, with scope mounting base on receiver.Ezeknek se lehet hinni.
  • marcio mela
    Innen származik.
  • Animefox
    Ez M2 Carbine és full automata... baba nagyon! Sas leszállt című filmben láttam először... Furcsáltam hogy az m1 carbine hogy lő folyamatosan, mellesleg a tár se stimmelt elsőre...
  • Animefox
    Köszi Ren :)
  • ambasa
    Szia Marcio!

érdekes az adatod, de így önmagában nem tudom értelmezni. Nincs meg véletlenül a többi német kézifegyver ára is? Megköszönném ha közzétennéd!

TG
  • marcio mela
    Biztos,hogy még hasnoló se volt?És az M1 Carbine?
  • Ren
    http://videos.tf1.fr/video/news/france/0,,3492782,00-delegations-europeennes-.html

Itt van több video is, a jobb oldali listából tudsz válogatni (lapozni is lehet) Jobb minőségűt nem találtam még :(
  • PrasCo
    Nagyrészt teljesen igaz, de azért óvatosan a "spanyolviaszt is a németek szarták"-iránnyal. A sugárhajtómű brit találmány is, Frank Whittle Ohain-től függetlenül dolgozott, és előbb jegyezte be a szabadalmat, más kérdés, hogy az ő kutatása eleinte a kutyát nem érdekelte. Megint más kérdés, hogy ezáltal a németeknek volt először HADRENDBE ÁLLÍTOTT gázsugárhajtóműves repülőgépe, az viszont, hogy "még csak hasonló sem volt", nagy tévedés, a Gloster Meteor 1943-ban szállt először.
  • horthy
    Hát elég égő lett volna Sztálin elvtárséknak ha az StG44 tapasztalatait felhasználva rosszabb fegyvert csináltak volna ! Az a minimum minden uj fegyvernél legalább ugyanolyan vagy jobb legyen mint a régi ( inkább az utobbi ). Lényeg az hogy az StG44 hábórúban bemutatkozott konstrukció volt olyan időben és olyan háborúban amikor még senkinek még csak hasonló se volt ( hiába a Fjodorov konstrukció) , úgy mint a Me-262 a repülöknél ! És emiatt volt korszakalkotó !!

( Elnézést hogyha tévedtem ! )
  • marcio mela
    [URL=http://users.cwi.hu/sgupload/1184499203.jpg]"Aztán, ha jól tudom, az német verziót nehéz volt gyártani és drága is volt"[/URL]
  • SZU
    Szerintem igen.

Az StG44 5.5 Kg volt lőszer nélkül. Gondolom nem kell magyaráznom, hogy milyen könnyű egy gépkarabélyt célon tartani, miközben 5.5Kg-os...

Aztán hála a német precizitásnak biztos vagyok benne, hogy bár pontosabb volt, mint az Ak-47, de abban is, hogy az AK jobban viseli a szélsőséges körülményeket! Tudom, hogy Afrikában is használnak még StG44-eseket, de az AK már több helyen is bizonyított!

Aztán, ha jól tudom, az német verziót nehéz volt gyártani és drága is volt, míg a szovjet remeket olcsón, gyorsan lehet gyártani. Szerintem ahhoz képest, hogy csak 3 évvel később állították hadrendbe az AK-47-et, sokkal megbízhatóbb, kiforrottabb, JOBB fegyver, mint a német rohampuska.
  • Lacusch69
    Tudom, itt gyártották a falu végén... :)

Egyébként úgy gondolom, hogy a tár rugója akadhatott össze, és az utolsó lőszert nem nyomta fel teljesen. De ez csak feltételezés, mert a seregben nem engedték a tárat szétszedni, hogy megnézzem.
  • Lacusch69
    StG.44-hez képest is műalkotás?

Zichermann úrral itt személyesen is lehet cseverészni:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9025906
  • [NST]Cifu
    Az AMD pont nem olyan hű, de megbízható, a gyártási és összeszerelési minősége meglehetősen hullámzó volt, az AK-63-asokat viszont nem sok kritika érte, legalábbis ahogy hallottam.
  • Lacusch69
    Megjegyezném, hogy a hírhedten megbízható AK klón AMD-65-ösöm a járőrbajnokság lövészetén a 22. lövésnél elakadt, keresztbe fordult benne a lőszer... Amit én ott a tisztektől kaptam... és abszolút nem tehettem róla!
  • Animefox
    Kaphatnék fotókat meg videokat a francia dísszemléről, leginkbb a magyarokról valamit?... tegnap lemaradtam róla :(
  • degenerator
    lol