95125

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Az lehet, hogy voltak nehéz pillanatok, de nem volt hülye, aki kitalálta azt a mondást, hogy "nem a csatát kell megnyerni, hanem a háborút..." És az izraelieknek ez összejött. :-) Ez a történelmi tény, a többi meg már a HA....-val kezdődő mondatok birodalma. :-) -
horthy #26228 Ha gondolod szivesen elküldöm a Szovjetunió titkos hábóru cimű sorozat Izraeli-Egyiptomi háborúval kapcsolatos részét abba minden benne van 1973-ig ! 350 MB DivX . Ha esetleg érdekel ? Voltak azért az Izraelieknek is nehéz pillanatai ! Elég jó kis 50 perces film 4 -
Lényegtelen. A Lényeg úgyis az, hogy a zsidókat segíti egy szuperhatalom a buckalakókat meg már senki, mert a SZU összeomlott. Lassan az Olaj helyett is más erőforrást keresnek és akkor már a buckákért sem lesz érdemes harcolni.. hátha rájönnek, hogy a teve is lehet világhiányban szenvedő erőforrás? -
Ki mondta, hogy megszállni kéne egy országot? Gazdaságilag nem is tudom mikor volt utoljára olyan, hogy megérte megszállni egy teljesen ellenséges beállítottságú országot. Arról van szó, hogy ha valaki nagyon pattogna azzal, hogy valami keményet tesz izrael ellen, akkor az IDF-et ha szabadjára engedik SEMMI nem tudja megállítani a Közel-keleten és EZ a lényeg.
"De egy háborúhoz gazdaság is kell ,pénzügyi bevételek , nyersanyagok a hadiiparhoz utánpotlás biztositása"
És az arab országok szerinted honnan kapták az a töménytelen hadifelszerelést nagyrész tök ingyen?? Azzal vagdalkozol, hogy az USA tolja Izrael szekerét. Ez részben így is van, de nézzük meg a '73-as háborút. Az USA kb. 20 ezer tonna felszerelést juttatott Izraelnek, az araboknak az Keleti blokk országai 100 ezer tonnát (!), magyar MIG-21-eseket reptettek át MAGYAR pilótákkal az arabokhoz. Belegondolni is rossz mi lett volna, ha izraeli vadászokkal összefutnak, majdnem biztos, hogy lelőtték volna őket mind egy szálig.. Tehát akkor most ki tolta és milyen mértékben a másik szekerét?? Az araboknak lényegében korlátlan utánpótásuk volt. 3 zsinórban elvesztett háború után is (56,67,73) ellátták őket az szovjetek. A szíreknek még SZU-22 és MIG-25-ös gépük is volt ami azért elég magas techikai színvonalat képviselt. A '80-as években modjuk az szovjet technkia már elavult volt nagy részben az izraelivel szemben, de sok volt belőlük. -
horthy #26225 Én nemnézem le azIDF-et . De egy háborúhoz gazdaság is kell ,pénzügyi bevételek , nyersanyagok a hadiiparhoz utánpotlás biztositása , olaj stb . Csak arra akartam kijukadni hogy Izrael le tudná győzni Sziriát , de megszálni szerintem tulságosan gyenge legalábbis USA pénzek nélkül rá menne a gatyájuk . Meg ki tudja milyen politikai helyzetet teremtene . Nem véletlenül nem támadják meg iránt se ,Kinai , Német , Japán gazdasági ( Olaj ) kapcsolatok , ha ennek oda csapna USA biztos következményei lennének , ha katonai nem is gazdasági biztos , ami most nekik nagyon rosszul jönne ! Pénz és gazdasági háttér nélkül nincs komoly hadsereg !!!!! -
Ez mát összetettebb kérdés, megválaszolása holnap, hacsaka valaki meg nem teszi helyettem. -
na és az uccsó kérdés. kína mekkora katonai potenciállal rendelkezik, atomfegyvereket ugyancsak nem számítva? és viszonyítva, ki tudná velük felvenni a versenyt? pl japánok? -
ezt számold át....
A 2007-es év prognózisa bevételi oldalon 6814 milliárd forint.
kiadásin pedig 8328.
Nem hiszem, hogy a kiadásain k 1000 milliárdal nőttek volna tavalyhoz képest és a bevételek pedig csak 1100-al. A megszorítások mellett.
-
harcu #26221 Javítom a magyar költségvetési számot: 2006-ra 5776 milliárd forint bevételt terveztek, ez kb. 32 milliárd dollár. Kiadási oldalon 7310 milliárd forint = 40.6 milliárd dollár van (1 dollár = 180 forintos árfolyamon számolva) -
harcu #26220 Rákerestem kicsit a weben. Amit találtam, aszerint a 2006-os katonai költségvetés 8.2 milliárd dollár volt, plusz az USA 2.2 milliárd dollárt adott még segélyként, amiből 75%-ot kellett levásárolni fegyverzetként az USA-ban. -
harcu #26219 A teljes magyar költségvetés tudtommal olyan 5-10 milliárd dollár / év.Ennek kb. 1-2 százaléka megy a hadseregre. Sokallom az izraeli évi 10 milliárdos katonai kiadásokat, bár nem vitatom, hogy igazad van. A 2006-os teljes költségvetés Izraelben kb. 48 milliárd dollár volt. -
harcu #26218 Az összes arab háborúban az volt a gond, hogy az ellenfelek megosztottak voltak, és nem hangolták össze a cselekedeteiket, így lényegében egyesével verték meg mindig őket. Az egyiptomi- szíriai támadásnál, mikor az egyiptomiak a számított 24-36 óra helyett 12 óra alatt átkeltek a csatornán, akkor nagy pánik volt izraeli oldalon. Az egyiptomiak rakétaernyőt építettek ki mindenhova, és nem mozdultak ki alóla. Amíg tartották magukat ehhez, addig az izraeli repülők óriási veszteségekkel tudták csak a feladataikat végrehajtani. Ráadásul az egyiktomiak bevetettek páncélelhárító rakétákat is, amik jelentősen megtizedelték az izraeli harckocsikat (nem lényeges, hogy milyen volt a találati arány, akkora számban indították őket, hogy a találat szinte biztosan bekövetkezett). Ekkor akarták bevetni az izraeli atombombákat, de az izraeliek szerencséjére a szíreket meg tudták verni, és a teljes izraeli hadsereg rátámadhatott a beérkezett tartalékosokkal együtt az egyiptomiakra. Ráadásul azok feladták az addigi taktikájukat, és kimozdultak a rakétaernyő alól, aminek a következménye az lett, hogy az izraeli repülők a támadásaik súlypontját a Golan helyett áttették a csatorna partjára, lényegében felszámolva az egyiptomi harckocsik nagy részét. Az utána meginduló izraeli támadás pedig menetrend szerint elsöpörte a legyengült ellenfelet.
Az arab katonák kiképzési szintje nem volt rossz, csak a választott taktika és a támadások összehangolása billentette szinte mindig az izraeliek elé a mérleg nyelvét. -
Cnut #26217 1 milliárd dollár segélyt kapnak, ami levásárolható (ilyet magyarország is kap, csak az 1 millió USD környékén van), a védelmi költségvetés egy tizede ez. -
harcu #26216 Azért azt az évi pármilliárd dollárnyi segélyt, amit haditechnikára költenek, talán megéreznék, ha az USA megvonná tőlük. Tény, hogy mindent le tudnak gyártani, ha akarnak, és világszínvonalon is dolgoznak, de a gazdasági háttér nem olyan erős. -
Az Izralei hadiipar már régen megvan az USA nélkül is, saját elektronikai iparuk világszínvonlaú. A két fő légiharcrakétájuk képességei úgy tűnik meghaladják még az USA fegyvereinek minőségét, gondolok itt a Python 4 és Derby légiharcrakétákra. -
Erőlködés nélkül, simán.
Az előző hozzászóláshoz hozzátenném, hogy az arab BAKA volt képzetlen nem a pilóta. Számos orosz kiképző visszaemlékezésében megemlíti, hogy ÖRÖM volt az arab pilóták nagy részét képezni, mert gyorsan tanutak. A probléma abból állt, hogy az orosz doktrína túlságosan rugalmatlan volt, mint maga a rendszer, nem bíztak a pilótákban mindig a földi irányítással akarták "kézivezérléssel eldönteni", hogy fönt mi legyen.
Mellesleg a '73-s balhéban az arab légierő akijelölt célok legalább 50%-át elpusztította, csak hát milyen áron...
"Ezért vigyáz az IDF a legyőzhetetlenség nevű image-ra."
Izrael ma megtehetné, hogy elmasírozik Damaszkuszig és SENKI nem tudná megállítani a környéken. Ez TÉNY. Iránban a KULCSFONTOSSÁGÚ célokat is 99%-hogy meg tudnák semmisíteni, csak az ár a kérdéses. A lelőtt pilótákat gyakorlatilag halottnak kell tekinteni, minimális egélyük van rá, hogy túléljék a kalandot, bár ezt egy katonának el kell fogadnia szerintem, ez a hivatással jár. -
Erről már egyszer volt szó, izraeli pilóták a LEGELITEBB orosz pilótákat is simán leiskolázták...
A külföldi hadgyakrolatokon is rendre alázzák a többieket. A német MIG-29-eket porig alázták és meg is volt írva több helyen is. -
szóval az izraeli hadsereg elméleti síkon, felvenné a versenyt oroszországgal is? (atomfegyvereket nem számítva) -
hm. és erre az arabok mit lépnének? -
horthy #26210 Szép nagy haderő papiron az izraeli , de USA pénzügyi és hadfelszerelési támogatás nélkül nem sokall gyengébb volna ! Tavaly nem alkotott valami nagyot a Hezbollah ellen ! Igaz hogy asszimetrikus háború volt , de kijöttek azért a gyenge pontok is ! Még az 1973-as Yom-Kippur háborúban is olyan ellenféllel ált szemben aminek 40-50%-a irástudatlan volt ( tépték is a hajukat a szovjet katonai tanácsadok ). Most nem lebecsülni akarom az Izraelieket csak arra akartam célozni hogy milyen ellenféllel és milyen minőségű haditechnikával állnak szemben ! Ilyeneket nem nehéz megfélemliteni ! Ezért vigyáz az IDF a legyőzhetetlenség nevű image-ra . -
harcu #26209 Izraelben háború esetén a nőket is behívják, tehát azoknak is kell fegyverzet. A Merkavák az első vonalbeli csapatok felszerelését adják, a többiek a tartalékcsapatokét. Szükség esetén az ötmilliós ország 2-2.5 milliós hadsereget tud kiállítani a tartalékosokkal együtt, ami azért már igényli a fegyverzetet. Ráadásul tudtommal kötelező a katonaság mindenkinek 2 (3???) évre, ami jelentős állandó létszámot jelent. -
Értem én, szolgál most is, de EKKORA mennyiségben?? Hétvégén lehet, hogy utánjárok ennek a dolognak.
(Egyébként megvan az 1989-es NATO hadrend, hogy mi és hol állomásozott, ha valakit érdekel. Potom 130 oldal asszem.) -
Nézz képeket az izraeli M113-akról! -
Hát az M113-ból az a 6100db nekem még mindig soknak tűnik. Nagyon kevés helyen teljesít elsővonlabeli szolgálatot, már Vietnamban sem volt ifi a cucc, nemhogy ma. -
Ren #26205 Találtam pontosabb adatokat, ezek már hihetőbbek egy hangyányit:
Merkava 1-4: kb 1700 db (azért ez durva így is)
Tiran 5-6 (T-54/55/62): kb 120 db
Magach 5-7 (M48/M60): kb 1400
Sh'ot (Centurion): kb 200
M113: 6100 db !
M2/M3 fellanctalpas: 4000 db (kötve hiszem hogy ebből sokat valóban használnának is, ez kb ilyen M-zárolt kategória lehet)
Acharzit: kb 200 bd
Nagmashot/Nakpadon: kb 400 db
Nagmachon: kb 400 db
-
Hát a Wikin kb. akkora mennyiség van, mint amit te írsz, de nekem ez túl soknak tűnik, a hidegháborúban nem volt ekkora az USA kontingnes egész Európában... Persze lehet, hogy ez a szám a harmadrangú tartaléban levő cuccokat is magában foglalja. A 10000 APC és 3700 harckocsi azért is hihetetlen, mert ennyibe nem is hiszem, hogy lenne szmélyezet. Mennyi ember is ez? Kb. 10000x6 + 3700x3 = 71700 (!!)
És akkor hol vannak a vadászpilóták, helikopterpilóták, műszakiak és a többiek? Mekkora lehet a teljesen feltöltött IDF? Az egész országban asszem kb. 5 millióan élnek.
TELJES IDF-et bepaplhatnád, ami totál irreális szerintem. Valami itt nekem bűzlik, a wiki sajons egyre több hülyeséget tartalmaz. Persze még mindig fennálhat az a lehetőség, hogy én tévedek. -
Semennyire. Fejből nem tudom, de kb. 400-600 Merkava lehet a reális és kb. 500-1000 APC. Azt persze lehet, hogy én tévedek...
"Éles helyzetben szerzett gyakorlattal rendelkező személyzet"
Sőt, még a régi nagy háborók személyzete képezte/képzi ki a maiakat is. '73 és '82 ászai. Elég jó oktatók lehetnek az múlbéli eredményeik alapján. A Red Falg-ről is hallani ezt-azt, hogy az izraeli pilóták, milyen kiváló eredményeket érnek el. -
plusz a legfelbecsülhetetlenebb: Éles helyzetben szerzett gyakorlattal rendelkező személyzet. -
Ren #26201 Én ilyen 2-3000 Merkavát ill 10000+ APC-t olvastam valahol (talán Wiki) ez mennyire hihető szerintetek? -
Izrael? Hát szerintem magasan az európai átlag felett vannak légierőben EGYÉRTELMŰEN, de a szárazföldi haderejük sem piskóta. A Merkava IV szerintem ma talán a legjobb harckocsi. Európában nem sok haderő tudna dacolni velük, de lehet, hogy egy sem... Az IDF-et nemcsak a jó kiképzés, hanem az általánosan magas technikai színvonal jellemzi, légierő terén főleg. -
a szárazföldi csapatokról beszéltem, nem az atomfegyvereikről. no és izrael? az európais országokhoz képest milyen szinten van? fegyvernemekként külön-külön... -
Egy atomhatalommal? Természetesen egyik sem. -
de egyenként egyik ország se ér fel vele, nem? -
tudom, csak elméleti síkon érdekelne -
Ugyanaz van mint a hidegháború idején. mIndenki keménykedik és fegyverkezik, de senkinek nem érdeke, hogy csináljon is valamit... (világszinten) Kis helyi villongások meg mindig is voltak, hogy szinten tartsák a közvéleményt. csak jelenleg a szembenállló felek egyx asztalánál ülnek és jópofiznak egymással. -
Pontosan. Technikai színvonal terén lévő előny miatt egy össz-eu haderő képes lenne szvsz megállítani az orosz hadsereget, de az ilyen gondolkodásmód két okból sem értelmes: egyfelől Oroszország nukleáris hatalom. Franciaország és Anglia szintúgy. Másfelől a két fél erősen kötődik egymáshoz gazdasági téren. Kalap-kabát... -
Oroszhon felől a legnagyobb támadás az lenne ha elzárnák a gázcsapot... -
összesítve az ütőerőre.
és az európai szárazföldi csapatok, úgy egészében mennyit érnének egy oroszhon felől jövő támadással szemben? nameg, egy arrafele irányuló támadással mennyit érnének el? -
Mit értesz technikai szempont alatt? A technikai színvonalat, az adott technikai színvonalon lévő létszámot vagy összesítve az űtőerőt.
Szárazföldön amúgy a Németek és a Franciák vannak a toppon, az Angolok, majd a Spanyolok nem sokkal mögöttük, a Svédek technikai szinten nagyon ott vannak, ahogy a Svájciak is, de létszámban méni hiánnyal küzdenek. Ha ütőképességet nézünk, akkor a Török hadsereget nem lehet figyelmen kívűl hagyni, ahogy Ukrajnát sem.
Tengeren egy kicsit faramuci a kép, Anglia és Franciaország nukleáris nagyhatalom SSN és SSBN tengókkal. Nekik kettőjüknek vannak hordozóik, a Franciáknak egy teljes értékű, az angoloknak STOVL gépekhez való (ilyenjük van az Olaszoknak és a Spanyoloknak is). A tengeren lévő technikai színvonal viszont nem nekik áll, hanem a Spanyoloknak, Németeknek, Hollandok és a Norvégoknak, akiknek az új egységeik bizony igencsak komoly technikai színvonalat képviselnek. A tenger alatt Német és Skandináv fölény van, bár a Francia és Spanyol SSK tengók sem rosszak. -
Thanatos #26190 megint tévedés, a 2REP ezred annyival "külömb", de nem is külömb inkább csak más mint a légio többi ezrede hogy ők ejtőernyős alakulat, de ennyi, akik a légioban tényleg spec force kategória az a GCP ami tényleg a 2REP alegysége, de ez emgint oylan hogy a 2REP egy ezred a GCP meg néhány fő... :)