95127

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
lopbisz #26953 mondjuk nem hiteles forrás wikipedia :)
A Magyar Légierő fegyverzete 2010-ben (tervezett) [szerkesztés]
Jas-39 Gripen
Jas-39 Gripen
Gripen
Gripen
Repülők:
* 12 db Saab Jas-39 Gripen EBS HU C
* 2 db Saab Jas-39 Gripen EBS HU D,
* 13 db Mig-29B, Mig-29UB raktáron (őket 2009-2010 között váltják a Gripenek)
* 10 db L–39ZO Albatros (kivonásuk után repülési óráinak vásárlása, majd új típusokkal helyük pótlása)
* 5 db An–26 szállítórepülőgép (egy ideig marad, aztán újabb típussal kiváltva 2010-ben),
Helikopterek:
* 12 db Mi–24P, Mi-24V, Mi-24D harcihelikopter (modernizálva),
* 8 db Mi-8T, Mi–9 szállítóhelikpopter (ezek új típusokkal kiváltva 2010-után),
* 7 db Mi–17P.(modernizálva)
Raktáron:
* 27 db MIG-29-es (a 2009-ig rendszerben tartott MIG-29-esekkel együtt)
* kb. 55 db MiG-21-es, MiG-23 és Szu-22-es
o ezek a raktáron lévő gépek már nincsenek rendszerben, csak raktáron, vagy a kifutókon állnak, sorsukat még nem tudni. (eladás, vagy megsemmisítés)
* 8 db Mi-8 szállítóhelikopter
* kb. 10 db Mi-24 harcihelikopter
o ezek raktárokban, kifutókon állnak, hiányos állapotban, ezért nem is kezdődött felújításuk.
Pilóta nélküli felderítőgépek:
* 2 db SOFAR, pilóta nélküli felderítőgép (UAV).
Légvédelmi rakéták:
* Még pontosan nem tudni a 2010-re tervezett légvédelmi rakéta komplexum állományt, az biztos, hogy a KUB rendszerek újakkal lesznek kiváltva, illetve több Atlas-2 Mistral lesz rendszerben.
-
lopbisz #26952 elírtam mi-8 néz ki gázul :D m-17 valóban nem rossz, de szerintem neki sem árt egy csere vagy felújítás. -
nagyon rosszul tudod, a tervben további csökkentés van. -
lopbisz #26950 hát nem is nyugati új cuccra gondoltam hanem valami újabb verzójára. Ha jól tudom tervbe van véve ezeknek a jövőbeni cseréje. Meg egyébként is szerintem túl gázul néznek ki semmi komolyság vagy elrettentés nincs bennük :DDD
-
Mi bajod van a MI-17-tel? agyon jó cucc, SOKKAL olcsóbb, mint bármelyik nyugati heliokopter, olcóbban, egyszerűbben üzemeltethető, itthon is nagy múltja van és számtalan helyzetben bizonyított. Nagy reneszánszát éli még most is a gép. Ennek is van valami még újabb verziója asszem. -
Bulvár cikk a javából. 20-30 darabos mennyiség alatt 0 kihatása van ennek...
A titiktartáson is röhögnöm kell. Belenko '76-ban repült át a szabadabb világba és már ő is beszámolt készülő gépről, mikor még nem is létezett csak rajzasztalon. Hol volt az titok??
-
lopbisz #26947 mi-24 update jó, de akkor maixmális update ne ilyen félmegoldás.
mi-17, mi-8 amit cserélni kéne elég gázak.
A leopardokat nem tudnánk fentartani. Szerintem is leginkább a földi erő ügyében az oroszoknál kéne ügyeskedni. -
Még asszem az sem valósult meg, hogy a csehekkel közösen legyen Gripen szimulátorunk. Minek is az... ? Olcsóbb lenne, és javítaná azegyüttműködést is. Újabb töketlen lépés.
A kivonásra kerülő MIG-ek helyett is kéne 4-5 db együléses Gripen. A repült óraszámot is meg kéne duplázni kb! Azt aki meg a légiutántölthetőséget kérte a szerződésben foglaltak repült órák ismeretében agyonlövetném. Tudható volt, hogy a vásárolt repült órák teknitetében mennyi jut majd egy pilótára. Max. 110-120 óra! 180 óra alatt tanker közelébe sem mehetsz, magyarán vettünk egy olyan képességet, ami 10 éven belül a buzi politikusaink miatt nem lesz realizálható, hacsak nem változik valami radikálisan. Gratulálok... -
horthy #26945 Ugy látszik lassan nem csak a Mig-29 verziókat , Szu-27 tipusokat de Mig-31-est is sikerül exportálni !
Kiváncsi vagyok tudnak-e a Sziriaiak valamit kezdeni ezzel a nagydarab madárral ?
Vagy csak egy ujjab Pulyka lesz az izraeli vadászok számára !
http://www.kitekinto.hu/cikk.php?cikk=1944&s=kit -
" Mi-24-esek mellé vehetnénk pár Ka-50-est vagy Mi-28N-t."
Igen elvetemült ötelet, hogy jut ilyen butaság eszedbe?? Párhuzamosan üzemeltessünk több típust? Ráadásul olyat ami az oroszokon kívűl senkinek nincs (nekeik is 0 mennyiségben...) és 0 tapasztalat van vele a MI-24-gyel összevetve. Modernizálni kell a MI-24-et, az a járható út és venni még, annyit, hogy legyen kb 16-20 db. Az másik két gép SOKKAL többe fáj, mint a MI-24... MI-17-ből is kell vagy 20-22 db.
Harckocsinak a használt belga Leopardok nagyon jók lettek volna. Elszalasztott lehetőség, mint amikor C-130-at kínáltak fel, de a románok vették meg végül... Töketlenség a köbön. -
HunGripen #26943 Szerintem is vehetnénk fegyvereket a keletről. Az oroszhaditechnika is elég fejlett(az amerikai sztereotípia ellenére), mondjuk az elektronikai részeken eléggé le vannak maradva. A Mi-24-esek mellé vehetnénk pár Ka-50-est vagy Mi-28N-t. A mostani T-72-eseink modernizálása mellett(vagy helyet) vehetnénk T-90-eseket, de a Leo2-eseket sem utasítanám vissza.
Az orosz fegyverek nemcsak hogy elég fejlettek(mindenesetre fejlettebbek a mostani hadieszközeinknél) olcsóbbak is, mint pl. az amerikai társaik. Sajnos úgy tűnik, hogy nem csak a civil szférában, de a hadviselésben is kezdünk lemaradni a szomszédainktól. -
"Kinaiakon a régi néphadsereg image miatt"
Hát azt kezdik már nagyon hátrahagyni, egyre kisebb, de nagyságrendekkel modernebbek a mandulaszemű skacok. 10 (!) év alatt a légi csapásmérő erő J-6 és Q-5-ről átállt SZU-30MKK-ra, bár a teljes folyamat azért még javában tart. Egy ilyen gép 6-10 régi gép potenciáljával egyenértékű csapásmérő erő, de légi harcra is kiválóan alkalmas. -
horthy #26941 Pedig lehet hogy jobban járnánk ha tölük vásárolnánk egész jopofa tankjaik , terepjároik ( koppincs ), harci repülőik vannak ! Na nem a Brilliant nevű autóra gondoltam ! Legalább ha másra nem , a fegyverekre adnak ! Az EU is csak az USA miatt nem ad el haditechnikát Kinának , de szerintem itt még lesznek változások ! Ez nem okoz komoly gondot , hiszen az USA legjobb barátjától majd Izraeltől megszerzik az USA technikát ! Hiába a jó öreg Izraeli üzleti vérvonal ( mindenből pénzt csinálnak )! A nemzetközi politika mágusai ! Lehet hogy most sokan röhögnek a Kinaiakon a régi néphadsereg image miatt , de szerintem elfog jönni az az idő is amikor midenki róluk beszél , meg a technikájukról ! Japán iparnak is kellet idő a II. vh után mig a csúcsra jutott ! Ugyanazt az utat probálja most Kina bejárni ! És szerintem ez sikerülni fog ! -
Az lenne még szép. A EU által fegyverembargóval sújtott Kína fegyvert exportálna egy EU tagországnak. Hülyére röhögné magát a fél világ... :D -
MuldR #26939 Jonnek a kinai cegek, majd hozzak a "szok, occo" tankokat :)
Felfegyverkezunk kinai technikaval :)
Csak a katonak mindig ossze fogjak keverni a sok type nevu harceszkozt, es logisztikai kaosz lesz :) -
Cnut #26938 "A magyar fél cserébe a honvédelmi minisztérium kötelékében szolgáló színjátszó csoportot küld a Kínai Népköztársaságba."
Óha! Gyarmatosításba kezdünk! -
Berkut111 #26937 Milyen lenne? Semmilyen. Az is a 70-es evek szintjen. -
a tankelhárításunk milyen? -
bgabor #26935 Előbb lesz anyahajónk hozzá tengerrel mint újonnan vásárolt tankjaink.
Vagy egyáltalán tankjaink. -
dara #26934 Annyira azért nem voltak azok jók. A futóművet pl elfelejtették megerősíteni, ahogy a hajtáslánc se változott. Szóval a mozgékonyság elég rendesen csökkent. Ahogy az ágyú is ugyan azokat a lőszereket alkalamazta, szóval a a tűzerő sem nőtt (ebben azért még az alap cuccokkal is jobb a 2A26/46). -
Hát igen a német harckocsi hagyomány...
-
Erről jut eszembe! Mi van a flotillával? Ha jól emlékszem azt vissza kellett állítani NATO utasításra. A sereg meg nem adta el az összes megmaradt dunai hajónkat? -
MuldR #26931 Mindenkit legjobbabban megvedo nemzet :) -
MuldR #26930 Ha jol tudom a Currus a T-55-osoket is modernizalta olyan szinten, hogy jobbak voltak mint a T72esek. Talan T-55 Am volt a nevuk, de nem vagyok benne biztos. Szerintem abbol se lett semmi, mert nincs mar 55osunk. Gondolom szetvagdostak mindet. :(
Amikor meghallom, hogy nem fogadunk el Leo2-eseket, mindig sirni tamad kedvem.
Azok olyan szepek! :)
A celkituzes amugy eleg egyertelmu. Pici hadsereg. Nem lesz itt semmilyen fejlesztes. Majd ha nyugdijba ment ez a 10 000 tabornok, akkor lesz egy 5000 fos normalisan felszerelt hadseregunk. Addig semmi. -
Cnut #26929 Majdnem felfedted az igazságot!
Tényleg gyűjtenek valamire. ÉS mivel ez egy elég belsőséges fórum, kiszivárogtathatom. 2db Akulát veszünk és egyiket északi irányba, másikat pedig él felé berakjuk a Dunába az Erzsébet hídnál.
Azon kívül hogy hathatós vízi védelmet ad, minden évben augusztus 20-án megtorpedózzák a partot, mintegy kiegészítve a tűzijátékot. Év közben nappal, pedig a Hapci és a Kuka nevű BKV hajók útvolnalán látnak el kísérőfeladatot a Szent István Park és a Margit sziget között, természetesen váltva, mert csak úgy férnek el. -
black eagle a magyar hadseregben? akkor már vegyük meg a régi virginia tengókat a balcsira az orvhorgászok ellen -
D00M #26927 Sziasztok!
Kicsit kivűl esik az aktuális témán a kérdésem ami az lenne, hogy tudnátok-e olyan oldalt, könyvet mondani vagy akár ti tudtok segíteni a porosz hátultöltős fegyverek megismerésében. Találtam mindenfélét a neten, de eléggé összevissza. Az 1800-as évek porosz hadsereg fejlesztésére gondolok azon belül is az újjonan megjelent hátultöltős fegyverekre. Leginkább a működésük érdekellne. Köszi előre is! -
Ezért írtam, hogy talán( de csak talán )bevállalnák a "garasoskodok" a t-90et egy kaktus reaktív páncélzattal + avval a rakéta elhárító ízével. Mennyibe kerülhet 1 darab így extrásan?
Olyan 3 millió dollár. Cirka fele annyi mint egy Leopard 2A5 v. A6. Nemrég a dánok ajánlottak fel Leo2A5-ösöket, bőven piaci ár alatt. -
lopbisz #26925 leo 2 kaptunk volna szinte ingyen, de elvetteték mert drága hozzá az alkatrész :)
Ezért írtam, hogy talán( de csak talán )bevállalnák a "garasoskodok" a t-90et egy kaktus reaktív páncélzattal + avval a rakéta elhárító ízével :D
Mennyibe kerülhet 1 darab így extrásan? Gondolom közel sem annyi mint egy leo 2 vagy társai..
Mondjuk lehet azért toják le a mostani tankokat mert várják a fekete sast! Azt majd jól bevásárolnak (szép álom) :D -
"Albatroszok lecserelésée valami hasonló könnyű kiképző/támadó gépre (akár L-159-re) (legalább 2 század)"
Szerintem használt Hawkokkal sem járnánk rosszul.
"Mi-24-esek modernizálása és legalább egy 30-40 db-os géppark üzembentartása"
30-40 gépre szerintem nincs szükség. 20-25 aktívan üzemben tartott és kiképzett állomány a mostani méretekhez megfelelő lévén szállító és támadó helikopter a Mi24 vegyesen. A Maradék 10-et inkább szállítóhelikopterekre költeném hisz árvízek esetén rengeteget jelent a hadsereg által nyújtott helikopteres segítség.
Szárazföli haderő terén inkább csak rendbe kéne előbb szedni logisztikailag az egészet, hogy ne 6-7 féle nehéz szállítójármű legyen hanem egységes típusok. -
Ren #26923 Az a baj, hogy a hadsereget nem lehet úgy fejleszteni, hogyha baj van, akkor hopp, hirtelen rendelünk pár tucat harckocsit. Szerintem ránk férne egy kis fejlesztés még. "Kívánáslista" :)
Légierő:
-legalább még egy század többfeladatú repülőgép, a jelenlegi helyzetben
nyilván még egy század Gripen lenne a legésszerübb
-Albatroszok lecserelésée valami hasonló könnyű kiképző/támadó gépre (akár L-159-re) (legalább 2 század)
-Mi-24-esek modernizálása és legalább egy 30-40 db-os géppark üzembentartása
-An-26-osok cseréje (ebből elöbb-utóbb talán lesz valami)
-légvédelem modernizálása sem ártana, az a pár mistral elég nevetséges
Szárazföldi haderő:
-minimum egy zászlóalj MBT, minimális esetben modernizált T-72-esek, jobb esetben Leo 2-esek (A4 verziótól fölfele mondjuk)
-megfelelő 8x8-as kerekes járműcsalád (pszh, önjáró tüzérség, páncétörő, stb) ebből nem tudom mennyi kéne, de nagységrendileg gondolom néhány száz
-megfelelő 4x4-es járművek
-modern személyi védőfelszerelés
De asszem lehetne még folytatni :) vagy inkább :( A fentiek beszerzése legjobb esetben is legalább 10-15 évig tartana szerintem, de a felső vezetés szintjén nemhogy pénz, de szándék sincsne ezek nagy részére. -
lopbisz #26922 Gondolom ők is úgy gondolkodnak már, hogy minket ugyan ki támadna meg? így minek elsietni...?( majd akkor is ezt mondják majd mikor jön az offenzíva) :)
Olvasom, hogy akarnak a jövőben még 1 gripen századot, hogy a Natot is ki tudják szolgálni az "alap" légtér védelmen túl. Ezért lehet erre spórolnak...?
Viszont az tényleg jó ötlet, hogy az összes régi miget vissza adjuk az oroszoknak, és ők ezért updatelik meg karbantartják mi-24 ket. Az új ka-50( remélem jól írtam) szerintem úgyse adnak vagy ha még azt szokás szerint úgy elbaltáznák, hogy ne adjanak..
De egyébként az szép lesz, hogy eltelik mit tudom én modnjuk 20-30 év: A légierő topon a szárazföld meg középkorba... :D
Miért nem olvasztunk be mindent, és vissza hozzuk a lovaságot, és + bicigli ezredet hozunk létre? :D -
ambasa #26921 Csak a pontosság kedvéért. A harckocsicsapatoknál a harckocsi maga a raj. a 4 harckocsi az a szakasz, és a 3 szakasz a század.
A +3-ról, nem tudom, de eltudom képzelni, hogy a Szentendrén van kikézési céllal, mivel ott korábban is tarottak ilyen céllal nehézfegyverzetet.
TG
-
te el szoktad olvasni legalább ezt a fórumot? vagy csak írsz ami épp eszedbe jut? -
horthy #26919 Ezek az ujfajta 100 mm-es páncéltörő löszerek a felturbozot ( modernizált ) T-55-ösökhöz mennyivel jobbak mint a mi 3VBM-6 páncéltörő lövedékeink ? Egyébként nekem a modernizált T-72-esek közöl a Horvát hadsereg tankjai teszenek a legjobban kinézetre is durvák M-95 "Degman" még ha kevés is van belőle (prototipus) ! De hát ezen nincs mit csodálkozni ök legalább egy autopályát ha csinálnak abbol nem sporolják lopják ki az anyagot ( hasonlat ) meg is lehet nézni Horvátországot és uthálozatát ! Mi még egy normális G-36-os Nato szabvány löszert tüzelő fegyverre se tudjuk össze dobni a lovét nem hogy modernizálni azt a pár T-72-esünket ! Amugy érdekelne hogy lesz-e valami modernizáció új haditechnikai eszközök beszerzése a villanykörte cserén kivül a Magyar Honvédségbe ?
-
A kérdés jó. Nincs akarat. Talán ez a legvalószínűbb magyarázat. A Currus Rt. is csinált egy T-72-es felújítási programot. Ebben szerepel egy hazai fejlesztésű ERA blokk, egy feljavított hajtáslánc, új lövegstabilizátor, új tűzvezető rendszer (ez elöbbi három lehetővé teszi a menet közben való tüzelést), lézer besugárzás jelző, passzív éjjelátó és a többi. Egy protopéldány el is készült, pár éve ki is volt állítva az akkori C+D-n. Ugyan messze nem volt tökéletes, pl. a parancsnok előtt beszerelt kijelző gyakorlatilag lehetettlenné teszi, hogy harchelyzetben kicserélje a párhuzamosított PKT géppuska rakaszát, de mégiscsak előrelépés lett volna. Nem kért belőle a HM.
Ennyi... -
a költségvetés HM rész eelmegy bérekre, és a külföldi missziókra, fejlesztésr eszinte semmi nem jut.
szerintem amit az inkal-nak fizetnek laktanya őrzésra az több mint amit modernizálásr aköltenek..... -
Thanatos #26916 miota szokása magyarországnak a racionalitás? főleg ilyen téren? hát már elég rég nem az tuti... -
lopbisz #26915 ha ilyen szépen fel lehet újitani a régi eszközöket, akkor mi miért nem csináljuk? A költségvetést nézve símán új dolgokra is telne nemhogy egy sima felújítást ne tudnának. Szal nem értem... A Tábornokok kaszinóval ütik el a sok pénzt vagy mi van?
-
HunGripen #26914 "A kárpát medence legfejlettebb, és legütőképesebb hadserege a miénk jelenleg, bárki bármit mond."
Hát ekkora baromságokat. Hogyha tényleg így lenne , akkor szerintem nem aggódnának állandóan azon, hogy már meg se tudjuk védeni magunkat, meg hogy a legrövidebb határszakaszunkat se tudjuk telejesen lezárni.
A Mi-24-esekről jutt eszembe. Nemrég tárgyaltak Oroszországgal arról, hogy ha a MIG-29-einket majd 2009-ben visszaadjuk, akkor ők cserébe kedvezményesen adnak el nekünk helikoptereket és modernizálják a jelenlegieket.
De ez még csak egy futótárgyalás volt, semmi több.