95127
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • lopbisz
    Nemrégen át is nevezték őket. Eddig szimpla felderítő besorolást kaptak.
    Viszont azt nem tudom, hogy olyan szintüek e mint a deltások vagy hasonló.

• Punker
    mondom nem új egység, és igen már évek óta megállják a helyüket.
  • Zenty
    de most nemzetközlieg mennek, és új kiképzést kaptak. Nemzetközileg is elitnek számít az ernyősök? Mit tudomén egy zöld sapkásokhoz képest?
    Mert nekem a hírből az jön le, hogy új igazi elite egység született :)
  • Punker
    mondom megint hivatalsoan az ernyősök az elit nálunk.
  • Zenty
    Nemugyértem, hogy itthon kezdők, vagy hogy ne lennének tapasztaltak. De köztudott, hogy "hivatalosan" nálunk nincs igazi elite alakulat képzés.( és eddig nem is volt ilyen alakulatunk)
    Ez a parncsnok azt mondta, hogy ilyen "igazi" képzésen vettek részt. Ezért ebben a kluban lényegében kezdők. Pontosítva akkor ők az első komolyabb elite egységünk.
    Gondolom eldőslegesen azt mondják nekik a kiképzés miatt küldik őket. Valszeg nem csak kisérgetés lesz a feladatuk most...
  • Punker
    az a kezdő egység már vagy 30 éve a legkeményebb, az országban 2 valódi harcoló alakulat volt a szolnoki ernyősök és az egri mélységi felderítők, az elmúlt 15 évben bárhol kiküldetés volt (délszláv válság stb,) mindenhova ők adták a legtöbb embert.
  • Zenty
    pff.
    Az mondjuk nem rossz ha van egy igazi elite egység, de mindesetre az érdekes, hogy miért pont( a most kiképzett igazi elite képzésen) így kezdő különleges egységre lenne szükség az amiknak? A legalább 85 fajta különleges egységével nem hiszem, hogy hiány lenne náluk..
    Persze tudom magyarok hát küldjük őket elöre nem kár, de akkor is...
  • Punker
    pénz pénz pénz, ember élettel váltják ki az tamit nem költenek a kötelező tech fejlesztésre.

amúgy innetől kezdve nem kérdés számomra miért kezdték el tavasszal felszerelni a szolnoki egységet M4-esekkel, tudták már akkor hogy US egységekkel együtt fognak menni szerintem.
  • Punker
    a szolnoki egység mindig is a legkeményebbek közé tartozott, de itt most nem ez a lényeg, hanem hogy befogják a NATO száját a pénz hiány miatt inkább elküldik olyan bevetésekre az embereket ami nem feltétlenül retur jegyes.....
  • öregharcsa
    tényleg nem!

a f@sznak kell nekünk mindenhol okoskodnunk..nincs elég baj ebben az országban?
    még az kellene hogy elfogjanak egy olyan muksót aki kissé nevesebb a terrorista világban, rögtön a nyakunkon lenne néhány robbantgatós kedvű idióta...
    én nem értem miért kell folyton bizonyítgatnunk milyen tökös legények a magyarok...
  • Zenty
    miért akkor ezek tényleg rambo szintüek?
    Vagy nálunk csak az a elite akinek van rendes ruhája, és fegyvere? :)

• Punker
    sajnos ez nem vicces :(
  • Zenty
    lol ez mi? :D

magyarszki elite alakulat
  • Molnibalage
    "hol írtam, hogy mi-24 mellé kéne venni cobrát"

Khöm..

#27015 "jah vehetnénk egy pár cobrát."

Jó, de ha csak hipotetikusan gondolkozunk, akkor mi legyen a MI-24-gyel? A két 30-as gépágyús most lett nemrég felújítva. Megnint új felújított gépeket dobjunk ki, mint a SZU-22-esek esetében? Kinek adjuk el? Kinek kéne? A környéken mindenki modernizálni akarja őket, arra van forrás arra, hogy MÉG vegyenek technikát arra kevésbé.

Rossz dolgokról minek hipotetikusan is beszélni. Ennyi erővel a magyar holdprogramról is beszélhetnénk..
  • lopbisz
    "Ez nem személyeskedés"
    de az
    "de ti TÉNYLEG nem olvastok és gondolkoztok?"
    pont az, hogy te nem gondolkozol, és nem is olvasol.

nézd már meg a hsz...
    hol írtam, hogy mi-24 mellé kéne venni cobrát? Meg, hogy mindenképpen azt kéne venni? Egyszerűen a képzelgéseidet hangoztatod tényként...
    Az meg a másik, hogy egy feltevésre nem úgy reagálunk mintha kitört volna a háború
  • Molnibalage
    Ez nem személyeskedés, de ti TÉNYLEG nem olvastok és gondolkoztok?
    Nem csak én írtam, hogy ez logiszitikai rémálom lenne, igen sok $-ba lenne, amúghy se lenne neki repóra, drágább is mint, meglevő MI-24 és, ha csak 8-10 darabot veszünk akkor is meg kell venni hozzá ugyanazt teljes infrastruktúrát, mintha vennénk 50-et! Erre jössz egy ilyen elvetemült ötlettel? Most erre mit mondjak????

• lopbisz
    nemtudom kinek képzeled magad, de befejezthetnéd ezt az állandó indokolatlan személyeskedést. Más topicba is látom hogy ezt csinálod. Vegyél be pár xanaxot ha nemtudod kontrollálni magad.
  • Molnibalage
    Épp lentebb írtam, hogy hatalmas ökörség lenne több típust rendszerben tartani. Ennyire nehéz ezt felfogni? Remélem nem vagy döntéshozói helyzetben.
  • lopbisz
    jah vehetnénk egy pár cobrát.
  • dara
    Ugyan annyi fegyvert képes hordozni mind a kettő. Páncélzat egy dolog, a Cobra sem gyenge ebből a szempontból (a Mi-24 viszont igen), viszont sokkal kisebb célpont, főleg szemből, ami megintcsak egy fontos tényező. Ráadásul a SuperCobra és a Viper is magasabb fajlagos teljesítménnyel rendelkezik.

Longbow nincs Cobra-hoz, viszont az optikai rendszerei legalább olyan jók, a Viper esetén pedig egyértelműen jobbak, mint az Apache-éi.
  • Molnibalage
    10? Én 6-ról tudok.
  • Zenty
    hát arról beszélek, hogy a mi-24 ekhez képest mekkora költsége egy cobranak..

Egyébként 10 van ami még tud repülni a másik 10 meg rohad :)
  • Molnibalage
    Jaj... MI-24!!!
  • Zenty
    micsoda cobra?
  • Molnibalage
    Nekünk is van kettő...
  • HunGripen
    Hát ez szerintem is túlzás. Mostanában épphogy a minőségre mennek jobban rá, ahogy ezt már Molnibalage is írta.

Kiváncsi leszek mi lesz a Bulavával. Az orosz tudósok most épp azért harcolnak, hogy had hajthassanak végre még pár próba indítást, ugyanis a 7 indításból csak 4 volt sikeres. Tudtommal korábban a ballisztikus rakétákkal 10-30 próbaindítást végeztek és 80%-nak kellett sikerülnie.
    Ebben mondjuk valószínűleg az is közre játszik, hogy az orosz haditengerészet minél előbb szolgálatba akarja állítani a Borej-osztályú tengeralattjárót.
  • Zenty
    mi-24 említem akkor szerinted melyik ország, és melyik verzója.. :) ?
  • Molnibalage
    Hát azért ez erős túlzás. Az AH-64 jobban páncélozott tudtommal, sokkal több fegyvert visz, ráadásul messzebbre és a Longbow verzió extrája ott fent nem hátrány.. (Super Cobrán most nem vágom fejből, hogy van vagy nincs.)

A fenntartási költség meg nem határozhó meg így. Milyen verziójú MI-24?
    Ez pont olyan debil kérdés, hogy mennyi a fenntartása egy F-16-nek? Melyiknek Block 25 vagy Block 60? Melyeik országban? Mennyi gépre vetítve. NAGYON nem mindegy..
  • Zenty
    m1 a lényeg, hogy esélyes, hogy össze jöhet az üzlet ami nekünk jó lenne.

De ha már helikoptereknél tartunk megnéztem ezt a super cobrát.(a tengerészgyalogos) azt írtják fele annyiba kerül mint az apache, és ahogy nézem alig tér el tőle.
    Hm ha kb olyan 6 millió az nem is sok egy ilyen helikopterért. A fentartási költsége több vagy kevesebb lehet egy mi-24 hez képest? Mert apache az tudom drága a fentartása is.
  • Molnibalage
    Hát én meg pont nem így látom, minőségre gyúrnak rá, nem régi SZU-27-et vesznek nagy mennyiségben, a meglevőket modernizálják, de csak a jobb példányokat, ami nem az irány a szemétdomb vagy pótalkatrésznek. Nem véletlenül kell nekik még minimális mennyisgében a TU-160 és a SZU-34. Ezek igencsak tápos masinák minden szempontból. Jelenleg 1 bd SZU-34-est többre tartanak maguk az oroszok, mint 4 db SZU-24-et...
    (És a SU-24 egyfeladatos!)
  • Zenty
    Ezt mondom...
    Nemtudnak új gépeket venni sokaságba ezért updatelnek. Viszont ők még mindig úgy gondolkodnak, hogy ők a "nagy" birodalom. Ezért statisztikailag meg kell lennie a sok gépnek nem számít, hogy használják e vagy sem. Minden a marketingről szól itt is.
    Nekik meg nem elég pár száz gép ők ezres nagyságba gondolkodnak.
  • fonak
    Hiába megy már jobban az oroszoknak, azért most sincsenek olyan korlátlan forrásai a hadseregnek, mint a szovjet időkben... Szerintem a meglévő gépeik egy része is M-zárolt, vagy legalábbis alig repül.
  • Zenty
    Most dobtak a kukába több ezer mig 21 est, és hasonló társait. A mig 29, és a többi új gépekel együttse jön ki 1000 fős vadászgép mennyiség. Ezért mivel szeretik játszani a "majert" akár régi gépekből is össze akarják hozni ezt a mennyiséget. Az Oroszok egyébként is az "updatet" egy 10 milliából vagy még kevesből össze tudják hozni. Nekik nem kell minden féle nato szabvényhoz igazítani. Elég, hogy valamilyen szinten tud harcolni még. Egy új gépjük azért legalább 30 milla.
  • [NST]Cifu
    Az orosz gépeknél VAGY repült óra, VAGY naptári évben van korlátozva a repülés. Ha 15 évet áll a betonon és 0 órát repül, akkor is mehet javításra vagy a szemétdombra..

Lent a #26985-es hsz.-ben pont erről írtam. Az oroszok is át tudnak állni az állapot alapú üzemeltetésre...

Az egy dolog, hogy fejlődik az orosz gazdaság és jobb helyzetben van, de miért kéne nekik ősöreg szutyok MIG-29A alptípus amik ráadásul borzalmas állapotban vannak?

Nekünk MiG-29B gépeink vannak, ugyan a jó részük tényleg nem túl vidor állapotban, de a lényeg a sárkányszerkezet, a többit jóformán egy-az-egyben lecserélik úgy is.
  • Molnibalage
    Igen, de a NAPTÁRI üzemidejük le fog járni. Az orosz gépeknél VAGY repült óra, VAGY naptári évben van korlátozva a repülés. Ha 15 évet áll a betonon és 0 órát repül, akkor is mehet javításra vagy a szemétdombra..

Az egy dolog, hogy fejlődik az orosz gazdaság és jobb helyzetben van, de miért kéne nekik ősöreg szutyok MIG-29A alptípus amik ráadásul borzalmas állapotban vannak? Akkor inkább a saját megbízhatóbb állapotban levő gépeik közül kéne modernizáli párat, mert egy modrnizált MIG-29 harcértéke megfelel többi régiének!
  • Bucser
    Nem tudom mintha te még mindig azt hinnéd, hogy Oroszország gazdasága csődhelyzetben van... Már nincs csőd... sőt hála a földgáznak igen dúrván fejlesztik a haderőt (nem amerikai léptékkel ha lennél szíves nem belekötni) És sokszor az olcsóbb megoldást választják és ha a Mi régi Mig-29A és UB gépeink alkalmasak egy felújítás után tovább szolgálni még 8-9 évig, akkor megpróbálják őket megszerezni, mert még mindig olcsóbb mint ÚJAT venni.

Ráadásul tudtommal a magyar gépek nem repülték ki magukból a sárkányba engedélyezett időket.
  • HunGripen
    Valszeg azért nem, mert ez még csak prototípus és még van mit javítani rajta. Úgy tűnik egyik orszég sem akar belemenni egy korai vásárlásba. A válasz ennyire egyszerű, nem kell itt semmin se csodálkozni.
  • Army1990
    Igen tudom , hogy ez valami harckocsi támogató páncélos jármű vagy mi. Csodálkozom rajta, hogy miért nem rendszeresítették még sehol, pedig a bemutatón amin megjelent agyon dicsérték.
  • Molnibalage
    Minek 350 gép mellé ennyi roncs? Most sem értelek. Azt is alig tudják fenntartani és repórát adni hozzá...
  • Zenty
    olvasni figyelmesebben nehéz? Nem állapotba új hanem 350 mellé új gép...