95127

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
SZU #27713 Jó kis nextgen digit minták! -
Na hát ez aztán tényleg kurva nagy reform volt... Ezután most már tényleg egy ütőképes és erős honvédséggel rendelkezünk. Istenem hogy ezek a kártékony tetvek miért nem tünnek el a francba!! -
dara #27711 Az F-15-nek tervezték SEAD változatát (F-15/PDF), amit végül töröltek, helyét az F-22 veszi majd át. Az AARGM pedig alapvetően egy jócskán korszerűsített HARM (AGM-88E).
Emellett a USAF szerint a Strike Eagle a jelenleg rendszerben levő bármely levegő-föld fegyvert bevetheti. -
Ami azt illeti, nem nagyon láttam olyan képet, ahol HARM van akármilyen F-15-ös szárnya alatt. :S
Mindenestre ha a képességgel rendelkeznek is, jelenleg az egyetlen USAF gép, ami HARM-ot használ, az az F-16-os...
Az F-22A és F-35 esetén amúgy a HARM tudomásom szerint nem opció, inkább az AARGM program keretében igyekeznek egy alacsony észlelhetőségű változatot létrehozni, ami befér a belső fegyvertérbe is. -
dara #27709 Ahogy nem szerepel pl az A-7E és a Tornado sem. Pedig mindkettő bevetette éles helyzetben is (Corsair: Líbia, Tornado ECR: Balkán). Szintén nem szerepel a Prowler sem.
Alapvetően kijelenthetnénk, hogy az F-4G-t (AN/APR-38/47) és Tornado ECR-t (ELS) leszámítva egyetlen egy típus sem alkalmas a bevetésére, lévén csak ez a két típus rendelkezik beépített HTS-sel. Hasonló, de nem ennyire kifinomult rendszerekkel van felszerelve a Prowéer is. Szintén elő lett készítve (lényegében kulcsrakészre) az F-111G és RF-111C is. Az F/A-18 esetén is zajlik a TAS integrálása. Semmi több. AZ F-16-nak már külső eszközre van szüksége (AN/ASQ-213). Ez viszont gyakorlatilag bármely gépre függeszthető, amelyiknek be van kábelezve legalább egy csomópontja MIL-STD-1553 busszal... -
Ja még valami :
Cifu szokott erre hivatkozni, és itt nem szerepel inditó platformok között 15ös.
Szóval nem tud vinni 15ös radar elleni rakétát. -
Az F15 radarjának földi cél elleni szoftvere soha nem készült el.1975 ben le is mondtak róla. Magyarán Mk bombákat dobhat semmi mást. Szerintem azt nem is gyakorolják. (majd Cifu megmondja :) Mert a vasban van "huzalozás" de vezérlés nincs :) Erre hozták létre az E-t 82ben. Ez már csapásmérő. Ettől függetlenül tudnál képet adni arról hogy az E HARMot vagy Shrike-ot hordoz? Én nem találok. SZóval valószinűleg azért nem alkalmazzák csapásmérésre mert egy B-17es is pontosabban dobott a Nordennel :) -
dara #27706 Tévedsz, az amerikaiak már jó ideje minden gépükbe beletervezik a csapásmérési lehetőségeket is. Az F-15 a kezdetektől fogva alkalmas 7300kg-nyi függesztmény hordozására, akár bombákéra is. Maga az APG63 teljesen programozható, bármikor bővíthetőek az üzemmódjai. Kezdetektől fogva tartalmazza a csapásmérési és térképezési üzemmódokat is (lévén eleve több üzemmódúra tervezték).
Azért nem használja senki csapásmérésre, mert alapvetően nem erre szerezték be. Az izraeliek is csak azért mert nem volt más típusuk a szükséges hatósugárral. -
Hát éppen ez az! A-ra nem lehetett. Annak egyetlen grammja sem szolgált csapásmérésre. Ezek csak valmi kísérlet részesei voltak.
Az izraelieken kívül senki nem használta csapásmérésre a típust és ott is csak egy esetről tudok, amikor valahol észak Afrikában bombáztak szét valami terrorista kiképző bázist. (Arafat csak azért úzta meg, mert éppen futni volt...) -
dara #27704 A képen egy A és egy D van (elnéztem, nem C). Ha ezekre lehetett HARM-ot függeszteni (bár a D-n Shrike van), akkor az E-re miért ne lehetne.
A fotót megtalálod a Squadron Signal Walk Around No2 A-6 Intruder kiadványában. Emellett a World Air Power Journal vol.12-ben (Spring 1993) is vannak ilyen képek.
Az A-6-osok esetén ez csak kiegészítő lehetőség volt. Alapvetően az A-7E Corsair-ek feladata volt a SEAD. Egészen addig, amíg a Hornet rendszerbe nem állt. -
Mit alkalmazhat az A és C? Az A-6E nagyon érdekes. Hol találtad a fotót. Sehol nem találtam említést erről. Az is lehet, hogy ez csak egy speciális A-6E alaulat volt a többihez képest, a Hornetek később átvették a helyüket. -
Ren #27702 Ja igen, ezek régi képek, akkor még nem is volt F-15E. Mint irtam ezek demonstartor gépek, amikből végül az F-15E lett kifejlesztve. -
dara #27701 Az van a felsőn. De abból is csak CFT lett a végén.
Egyébként ha az A és C alkalmazhatja (amik ugye vadászgépek alapvetően), akkor miért gondolod, hogy a csapásmérő E nem?
A6-E-ről kép. -
Nem semmi képek, eddig soha nem láttam ilyet. Viszont ez NEM F-15E!! Gnudark pont tegnap írt erről egy keveset a Falcon 4.0 Generations topicba, szerintem ezek a képek pont arról szólnak.
(FAST rendszer)
-
dara #27699 Viszont van egy sejtésem, hogy sokakban megütközést kelt majd, hogy az F-15 szárnyai alatt kívül is van csomópont. -
dara #27698 A felsőn mondjuk AGM-45 Shrike van. -
Ren #27697
Mondjuk a képaláírások alapján ezek demonstrator gépek voltak, szóval nem igazán tudom mennyire képesek használni. -
dara #27696 F-22 esetén van lehetőség külső függesztésre. Az F-117-ről meg simán kijelentették, hogy ami befér a fegyvertérbe, azt alkalmazni is tudja. Pl a HARM-ot és a Maverick-et is
A sima A-6E pedig jóval korábban volt képes bevetni, mint a Prowler. Utóbbi hosszú ideig teljesen fegyvertelen volt (ahogy az EF-111A is), csak később kapta meg a HARM-okat, az ICAP II Block 82 képességjavító felújítás keretében. De akkor is csak részlegesen, a végleges az ICAP II Block 86 keretében került megvalósításra (1989 körül). -
F-117 és F-22? Ezt sem tudtam. Erről valami forrás? A HARM nem túl nagy mértetű ehhez? Szetintem el sem fér a belső rekeszekben. Az EA-6B és az F/A-18 az nyilvánvaló és az A-7E is, de a sima Indtruder tudtommal nem tuodtt HARM-ot vinni. -
Jöhet, szükségem lenne rá! -
dara #27693 Képesnek képes rá az F-117A és az F-22A is (és az E/A-6B, F/A-18 és A-7E, A-6E is). Viszont HARM Targeting System-mel csak az F-16 van felszerelve, így a leghatékonyabban ő tudja alkalmazni. -
Ren #27692 Az én tipusleirásaimban azt állítják, hogy képes a hordozására. Csak mivel nem az F-15 van kijelölve a "Wild Weasel" feladatokra, ezért egyszerüen nem hordozzák. Van 1-2 nem tul jó minőségü fotóm is, felrakom ha nagyon kell. -
dara #27691 A USAF Fact Sheet-je szerint az állományukban jelenleg csak az F-16C van kijelölve a bevetésére. -
Soha egyetlen képen sem láttam, sehol nincs feltüntetve, mint hordozó gép és egyetlen repszimben sem lehet rá tenni. Magyarán EDDIG semmi olyan infóm nincs ami alátámasztána, hogy hordozhatná... -
Ren #27689 Honnan veszed hogy nincs? -
Thanatos #27688 mert szeretné hogy kibasszák reklámért, remélem attol mgé hogy sg free forumot reklámoz megteszik a modik... -
ezt miért ide kellett? -
Az F-16A gépen volt terepkövető radar? NCTR képesség mikortól van? -
Az F-15E fegyverzetében miért nincs AGM-88 HARM? Doktrínális okokból? -
Zenty #27683 "Szekeres Imre arról is szólt, hogy mindezen feladatokat takarékos gazdálkodás keretében hajtották végre" akkor tényleg takarékosak voltak :) -
Sajnos a G-merdzsókat egy packban vettük a szállítójárművekkel együtt. Nem volt választás, a HM-ben kitalálták, hogy egybeveszik a beszerzést, tehát a győztes tenderező által nyújtott járműveket vesszük meg, függetlenül attól, hogy melyik tenderező melyik járműosztályban milyen járművet adott.
Értelmes dolog volt, mondhatni. Amúgy a G-mercik még a kiskereskedelmi piaci árnál (ami akkor valahol 10-12 misi körül volt) is drágábbak voltak, szóval itt kőkemény lehúzás volt... -
Magyarország biztonságát nem hagyományos kihívások veszélyeztetik, hanem legtöbb esetben a határainktól rendkívül távol, a nemzetközi terrorizmushoz kötődő eseményekben kell megmutatni, hogy mire is vagyunk képesek - jelentette ki a kormányfő.
Igen, és mire is vagyunk képesek?
Gyurcsány hangsúlyozta: a mostani hadgyakorlat is megmutatta, hogy a szerződéses katonák harckészsége jelentősen meghaladja a sorozott állomány képességét és felkészültségét.
Sajnos ezek a "látvány-hadgyakorlatok" nem mutatnak sokat, mivel arra szolgálnak, hogy a politikusokat és a médiát szórakoztassák... Szóval legalábbis erre tényleg jobbak. :S
Az elmúlt egy évben olyan mély átalakulás ment végbe a Magyar Honvédségnél, amelynek eredményeként ma a harcoló alakulatok száma arányában és létszámában is meghaladja a korábbit, s ezzel a honvédség harcképessége és felkészültsége jelentősen növekedik.
Yupp. Mennyivel is változott a korábbi ~ 1:1:1 arány a beosztott katona : tiszthelyettes : tiszt arányban? Kb. semmivel. Komolyan növekedhetett tehát a harcérték, tényleg...
Szekeres Imre, honvédelmi miniszter a hadgyakorlatot követő sajtótájékoztatón azt tudatta: a mai nappal befejeződött a haderőreform.
Ez bizony tényleg kiemelésre érdemes szöveg. Fejlesztések nuku, nagyottmondásokból viszont nincs hiány... -
tomcat1 #27680 Hacsak nemjön egy nemkivánt háború, aztán még ez sem marad.. -
lopbisz #27679 akkor nálunk ugye ez azt jelenti, hogy vagy 30 évig marad minden ami most van? :) -
lopbisz #27678 "a víztisztító képességet." ezen jót röhögtem :) -
Értem. csak kérdeztem:) -
dara #27676 Az 50k az alap M998 ára tokkal vonóval. Egy általunk használt G Merci ennél semmivel sem több, az az alu- vagy acélfólia ami a kasznit alkotja semmivel sem nyújt több védelmet, mint a Humvee ponyvája. Azért írtam oda, hogy ennyiért veszi a US Army, mert másnak mindenképpen dárgább (mint ahogy az F-16-ot is $24M-ért veszi a USAF tán a mai napig). -
Zenty #27675 nekem is kicsit túl olcsónk tünik :) Egyébként jah Avenger. Jó ötlet volt párosítani. -
Az US Army. Aki 10K darabnál kevesebbet nem rendel belőle egy-egy változatból. Szerinted a magyarok óceántúli szállítással mit érhettek volna el?
Egyébként ez az 50K dollár erősen gyanús nekem per darabra... az nem csak az alap hordóváz (motor + alváz + korszszéria ajtók és egyebek nélkül 4 sebességes váltóval) Aztán ha vaélamire használknád is officer fuvarozáson kívül akkor már jóval drágább. -
dara #27673 Egy G Merci 35millió HUF-ba fájt a költségvetésnek. A US Army a hasonló felszereltségű HMMWV-t $50000-ért veszi (napi árfolyamon 9,1millió HUF).
Melyik légvédelmi kialakítás? Az Avenger? Az tényleg rendesen meg van csinálva, az Unimog/Atlas meg, háááááááááát... Főléeg hogy mindenféle felderítőrendszer nélkül vannak.