95127

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
az igazság mindig fáj..... -
Na az elmúlt pár hónapban a topik színvonala nagyot esett.
1. Mo. hadserege deszar -> 2. Hülye politikusok -> 3. Jajj mi lesz ha megtámadnak -> 4. Ugorj vissza az 1. pontra
Mindez rengeteg flémmel és 0 új tartalommal. -
minek híd, pl kassa felől miskolcra? -
A szimulátor megerősítő tréningekre jó, de CSAK azzal nem lehet kiképezni a pilótát. Ha így lenne, akkor nem repülülnének semmit.
Miért kell úsznia vagy repülnie? Vannak hidak... -
Zenty #27869 Nem kell ahhoz műhold. Ahogy mondtam a hírszerzés elég. Egyébként eddig miért nem támadtak meg minket( amíg nem volt nato)? A románok szerint pannonia is az övék..
Azért, mert félnek az ottani magyaroktól. Szóval szlovák részről öngyilkság lenne ez az egész. Slota jöhet nyugodtan, majd akasztjuk :) -
Zenty #27868 Én igen, de te..
Nem a "középkorba" vagyunk.
Egyébként a t-72 tud úszni vagy repülni? Mert ugye Szlovák támadásról beszélünk..
Gripen dolgot meg honnan veszed? Ott a szimulátor. Nem kell ahoz éles, hogy most valahogy ledobják. Ha nagyon muszáj bármit lehet. -
bgabor #27867 És magyarországnak hány kémműholdja is van jelenleg?
-
kb mennyibe fáj egy ilyen D-20as? hogy így hagyjuk megrohadni? -
guderian ellenfeleinek voltak műholdjai? -
harcu #27864 És 13700 fő a haderejük.
Akkor
9 db hadműveleti-harcászati és harcászati rakéta (kb 5 ember / rakéta azaz 45)
271 db T-72M harckocsi (271*3 = 813)
404 db BMP-1 páncélozott szállító harcjármű (3*404 = 1212)
291 db felderítő harcjármű (minimum a vezetők 291)
113 db OT–90 páncélozott szállító harcjármű (minimum a vezetők 113)
7 OT–64 páncélozott szállító harcjármű (minimum a vezetők : 7)
75 db D–30 vontatott tarack (tarackonként legalább 5 fő: 375)
49 db 2Sz1 Gvozgyika (4*49 = 196)
16 db M–200 Zuzana-2000 (tipp 5 fő / löveg = fő)
155 mm-es 134 db Dana (4*134 = 536)
87 db sorozatvető (3 *87 = 261)
12 db 120 mm-es aknavető (2*12 = 24)
466 db páncélelhárító rakéta (466)
200 db 30 mm-es és 57 mm-es légvédelmi löveg (1000-1400)
48 db légvédelmi rakétakomplexum (legalább 480 fő)
Csak az eszközöket kezeli eszerint legalább 5889 fő. Ebbe még nins beleszámolva, hogy pl. a légvédelmi lövegeket vontatni is kell valamivel, tehát vannak teherautók, amiket szintén emberek vezetnek, a páncélozott és a felderítő járműveket sem csak a söfőr szórakozására találták fel, tehát azokban is úl még pl. egy fegyverkezelő.
Azaz eljutunk oda, hogy csak az eszközök kezelésére számolhatunk egy 7000 főt. Ebben még nins benne az üzemeltetését felelős rész, nincs benne a tiszti kar, és nincsenek benne a lövészek. Úgy vélem, reálisan számolva Szlovákia max 5000 lövészt tud kiállítani, ami nagyjából megfelel a kb. 500 csapatszállító járműnek. Ugyanakkor a hadsereget élelmezni is kell, ellátni ruházattal, lőszerrel, a laktanyát üzemeltetni kell, fűteni, takarítani, a járműveket szerelni. Tehát szerény véleményem szerint a fent leírt adatok túloznak, nem tudnak ekkora menninyégű hadianyagot ennyi emberrel üzemben tartani. -
Ember te magadnál vagy. A jelenlegi gripen piltók 0 órát gyakorlotak eddig éles fegyverekkel földi csapásmérést, ez a képesség még egy ideig nem fog relizálódni.
"tankokkal nem olyan könnyű operálni. Föleg meglepetés szerüen nem lehet támadni"
Ekkora hülyeséget még az életben nem halottam. Guderian forog a sírjában. -
Maverick 18 #27862 Meg tudná valaki pontosan írni hogy ezek milyen lőszerek?
ami ki van írva azt én is látom:) -
most miért ilyen hangvételben írsz nekem? én csak belinkeltem az egyik "szutyok balkáni" haderőről egy tömör leírást.
bár lehet, náluk is vannak olyan csúsztatások, mint nálunk a D-20asoknál. -
Zenty #27860 :(
Nálunk, hogy zajlik a fejlődés? Ha majd GDP 3% 5 milliárddal? :D -
etnies #27859 Meg háború esetén felgyorsulnának a beszerzések. -
Zenty #27858 tankokkal? :D
Át se jutnának, és tankokkal nem olyan könnyű operálni. Föleg meglepetés szerüen nem lehet támadni. És ne híd ,hogy egyszerre tudnának ennyivel jönni. Sőt szerintem wikipedia alapján elég kétséges, hogy nekik is mennyire igaz, hogy mennyi használható igazán. De ha már a wikipediából hasonlítunk..
nincs szinte különbség. "48 db légvédelmi rakétakomplexum" nah az jó, de a többitől nem vagyok elájulva.
A gripenek esetében lenne fegyverzet. Ahogy mi-24-nél is. Mivel háború várható, és a Szlovákok szinte biztos, hogy nem tudnának villám háborút művelni. Így nem nagy feladat a hírszerzésnek kitalálni, hogy lomha tankok várhatoak. Vagy készülnek oda menni 1 hét múlva. A Szlovákoknak meg egy nagy szívásuk van. Sok magyar él náluk. Mit gondolsz nem alakulna legalább egy minimális partizán csoport ami belül szívatja őket,és kémkednek? :D Ez a mi nagy előnyünk főleg nemzetbiztonság terén. -
kiküldjük a tábornokokat molotov koktélt dobálni rájuk, van elég.....mármint tábornok
-
bgabor #27856 Aha, és elmondanád, mi a fenét csinálnánk, ha mondjuk egy nap a szlovákok megindulnának ellenünk a 271 db T-72esükkel, mondjuk egy
Jan Slota féle buzeráns unszolására? Kiküldjük a Gripeneket ellenük?
(no nem mintha lenne a Gripenhez levegő-föld fegyverzetünk)
Vagy netán a 40 éves ócskavas Mi-24eseket küldenénk ellenük? -
bgabor #27855 Na és elmondanád hol van nekünk
9 db hadműveleti-harcászati és harcászati rakéta
271 db T-72M harckocsi
404 db BMP-1 páncélozott szállító harcjármű
291 db felderítő harcjármű
113 db OT–90 páncélozott szállító harcjármű
7 OT–64 páncélozott szállító harcjármű
75 db D–30 vontatott tarack
49 db 2Sz1 Gvozgyika
16 db M–200 Zuzana-2000
155 mm-es 134 db Dana
87 db sorozatvető
12 db 120 mm-es aknavető
466 db páncélelhárító rakéta
200 db 30 mm-es és 57 mm-es légvédelmi löveg
48 db légvédelmi rakétakomplexum
ami az áldatad belinkelt oldal szerint szlovákia hadereje?
A magyar honvédség ennek tizedét se tudja felmutatni! -
Ha fa, akkor lecsiszolni, és újralakkozni. Más megoldás szerintem nem igen van. -
a büdös mocskos fegyver bevizsgáló gecik, megint kb beledobták a satuba a fegyvereket, a faszért nem lehet oda rakni 1 rongyot vagy valamit hogy ne karcolja összevissza a fát???
ötlet az eltüntetésre? -
Szerintem ez a bér dolog kamu.
Nem kamu. A HM kiadásainak több, mint fele bér és bérjellegű kiadás, vagyis egy jó része vándorol vissza a kincstárba. -
lopbisz #27851 Röhejes :(
Mindegyik szinte elérte a 2% GDP. A Szlovákok 1.89%, és ennek ellenére az 1 milliárdot se ütötték meg. Mi meg 1% lenyomjuk az összeset, és puttoskodunk?. Hogy lehetünk ennyire bénák? -
Zenty #27850 Szerintem ez a bér dolog kamu. De ha igaz akkor valamit nagyon rosszul csinálnak, és rugdosni kéne az embereket.
Szlovének: $640 million (FY 2006)
Horvátok: $804 million (2007) GDP 1.7
Magyarok: $1,350 billion (2007) GDP az 1 % közeli :)
Szerbek: $ 1 billion (2007) GDP 2.6 <- LOL :D
csak így hirtelen. Jah meg a Szlovákoknak is olyan 700-800 lehet most. -
fogalmazzunk úgy hogy a kevés pénzt is csak elherdálják, annak az 1,35 milliárdnak a legnagyobb része bérekre megy el. -
Zenty #27848 Tudod nálunk a gondolkodással van a baj. A honvédségnek 1,35 milliárd (USD)(2007) volt az éves költségvetése. Ha el nem cseszik.. 2010-re 1,612 milliárd USD lesz. A szomszédok többsége fele ennyiből gazdálkodik, és jobban.
Valószínűleg a Tábornok "ezredünk" úgy gondolkodik: Lehetetlen minket meg támadni ezért spórolunk, és majd veszünk egyszerre mindent. A tervet halasztatják, és inkább magukra költik a pénzt, meg borozgatnak. Szóval az is tény, hogy a vezetéssel van itt nagy probléma, nem a pénzzel. -
Zenty #27847 Igen, de az Osztrákokkal mióta versenyzünk? Kicsit más a gazdasági szintünk :) -
Olyan embertől van az info, aki többé-kevésbé napi kapcsolatban van a MH-val (MH = Magyar Honvédség), nincs okom kételkedni abban, hogy igazat mond.
6 D-20 rendszerben, 6 készenléti tartalékban. Az tény, hogy sokszáz tüzérségi eszköz van még kivonva, de tartalékban, ám ezek állapota kérdéses (általában a szabad ég alatt rohadnak ezek az eszközök...). -
A sógoroknál (osztrákok) van Leo2A4, 114db, ex-holland járművek. -
A fenntartási költség soktényezős dolog, kezdve ott, hogy milyen igénybevételnek vannak kitéve a harckocsik, át azon, hogy hány ember tartja karban őket, ők milyen kiépzéssel rendelkeznek, stb.
Sajnos sokéves adat, de úgy rémlik, hogy egy T-72-es üzembentartása éves szinten 5 millió forint körül mozog, nem számolva a gázolajat és a lőszert, és az esetleges főrészegységek cseréjét. A Leo2 azért legalább 10-20x ennyibe kerül, ráadásul a pótalkatrészek ára is ennek megfelelő, egyetlen MTU MT88x szériás motor ára fél és egy millió euró között mozog. -
Zenty #27843 Rég utánanéztem. Szerbek= 0
Tankásguk van, és semmi több + talán nagyobb légvédelmük. Szlovéneknek nincs légierőjük. A legtöbb szomszédnak elavult a légiereje vagy updaelt.( ami csak fél megoldásnak mondható)
Mindenki tank buzi körülöttünk ez tény, de szárazföldi erőknél nem erőltetik túl magukat ők sem. Ők új eszköznek vettek patriát a románok gepárdot meg a szutykok updaelését. Nekünk gripen kellet.. Ennyi a story :) -
Az M109 nem ágyú, hanem tarack.
Korábban kiskorúval már vitatkoztunk erről (pontosabban ő oktatott ki engem :)). Mivel alsó szögcsoportban is tud tüzelni, ágyúnak is tekinthető, illetve a helyes elnevezése ágyútarack.
3000LE-t legfeljebb akkor ad le az a motor ha felrobban.
Nem kell felrobbannia, de hosszú távon tényleg káros az egészségére az a teljesítmény. Az USMC EFV (ex-AAAV) programban is így működik az MTU MT883-as, szárazföldön vissza van fogva 850 lóerőre, mivel ott ennyi is bőven elég a 33 tonnás járműnek, vizi üzemmódban viszont 2700 lóerőt ad viszont le, így biztosít a vízsugárhajtással 25 csomós végsebességet. -
Igen, létezik egy un. "háborús" üzemmódja a motornak, de a 3000 lóerő talán kissé túlzás, én 2700 lóerős üzemmódról tudok. Amúgy a 30 perces időtartam csak becslés, és nem csak a motorra vonatkozik, de a teljes hajtásláncra (erőátvitel és lánchajtás), lévén nem arra tervezték, hogy tartósan ilyen igénybevételnek tegyék ki. -
Hát nem tudom de én megeszem a nem létező kalapom, ha ez a mai honvédség ténylegesen megfelel a NATO követelményeknek. Mikor lesz itt végre már normális honvédség?? -
Kb. három éve mesélték az (akkor még létező) Tatai harckocsizó zászlóalj emberei. -
Anno a németek felajánlottak a feleslegesség vált Leo2A4-eseik közül 128-at (a pontos szám nem feltétlen ennyi, a lengyelek végülis ennyit kaptak), a lengyelek ezekért csak a szállítási költséggel fizettek (politikai terminológusban katonai segélyként kerültek a lengyelekhez). Megjezésként le lehet írni persze, hogy a pótalkatrészeket viszont valódi áron számolják meg, ami az üzemeltetést eléggé megdrágítja a régi T-72-esekhez képest. A német hadsereg a leépítések miatt több száz Leo2-essel rendelkezik, amiktől olcsón (mint a fentiek is mutatják, olykor ingyen) megszabadulnak.
Hollandia szintén leépítette a hadseregének páncélos állományát, a Leo2A4-eseiből Kanada vásárolt, a Leo2A6-osaiból pedig 28db-ot kínált fel több NATO országnak is, köztünk nekünk is. Nem akarok hülyeséget mondani, de úgy rémlik 700.000 euró per darab áron kínálták, ami 250 forintos euróval számolva kb. 175 millió forint per darab, 28 hk. esetén cirka 5 milliárd forint. Viszonyításképpen egyetlen Leo2A6 ára újonnan olyan 5 millió euró (1.25 milliárd forint). A Holland Leo2A6-osok átalakított példányok, eredetileg Leo2A5-ösök voltak, 2003-tól kezdődött az átalakított harckocsik átadása. -
"Ezt sikeresen meg is tették, le is fényképezték a kiválasztott harckocsikat, a képeket meg hazajövetelük után odaaták a harckocsizóknak. Ők meg örültek neki vala, mert sikeresen kiválasztottak kb. tucatnyi alváltozatot, vegyesen."
Ez tényleg így volt? Vannak EKKORA állatok? Atyaisten... -
A T-72M1 kis iróniával egy gyűjtőfogalom a honvédségben lévő T-72-esekre. Amúgy a T-72M1 jelölés hivatalosan a T-72A modernizált változata erősebb páncélzattal. A T-72B modernebb nála, új tűzvezető rendszerrel és Refleksz pct. rakéta indításának képességével.
A hazai T-72 állomány nagy része ugyebár a rendszerváltás után érkezett, a szovjet államadóság fejében. A "beszerzés" rövid története az, hogy a HM-től kiment pár öltönyke az belorusz harckocsijavító egységhez, aztán ott azt mondták nekik, hogy válasszanak a kint álló párszáz harckocsiból. Ezt sikeresen meg is tették, le is fényképezték a kiválasztott harckocsikat, a képeket meg hazajövetelük után odaaták a harckocsizóknak. Ők meg örültek neki vala, mert sikeresen kiválasztottak kb. tucatnyi alváltozatot, vegyesen. Volt olyan példány is, ami még az első T-72-es változatnak épült meg, és az optikai távolságmérőjének a helyére utólag hegesztették be a lézeres távolságmérőt. Akad olyan is, ami fel volt készítve Kontakt-5 reaktív páncél felszerelésére, és rendelkezett a Refleksz pct. rakéta indításának képességével (mivel azonban mi ilyen rakétával nem rendelkezünk, ezen képesség sokat nem jelent). -
Skyflash #27835 Sajnos biztos. Raktáron is már csak 6 darab van. -
Úgy értem, az erős ismereteim addig terjednek.