95127
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Zenty
    hát de jobb mint a szabad ég alatt lövöldözni.. :D
  • degenerator
    milyen járművekkel vannak felszerelve az afganisztáni egységeink? azt olvastam a egyik napilapban, hogy nem golyóállóak.
  • [NST]Cifu
    Hát megvédeni azért annyira nem, egy önjáró löveg elég harmatos páncélzattal rendelkezik, csak a könnyű kézifegyverek tüze ellen véd, önvédelmi fegyerük pedig legfeljebb a torony tetejére szerelt géppuska lehet. Persze direkt módban használhatják a löveget is, de messze nem optimális erre a célra.
  • Zenty
    önjáró tüzérség előnye még, hogy a személyzet meg tudja védeni magát. Így nem annyira védet helyen is tudnak dolgozni. Nekünk persze nem ártana, de a lánctalp miatt ugrott. De akkor vegyenek g6 az kerekes :D
  • harcu
    Akkor zárjuk rövidre:

link
  • harcu
    "eredeti meghatározásom valóban pontatlan volt, amit Te félre is értelmeztél. "

Tévedés, pontosan azt értelmeztem, amit leírtál, mégha az nem is egyezett meg azzal, amit írni szerettél volna.
  • [NST]Cifu
    RWR és zavarótöltet vető a kezdetektől fogva volt, beépített ECM viszont nem. Egyes netes források szerint a későbbiekben a Szu-27-eshez hasonló módon, a szárnyvégekre szerelhető ECM konténereket kapott, viszont képen csak a MiG-31M prototípusán látható ilyesmi:

[center]

• [NST]Cifu
    Yupp. Kapkodva írtam, sok dologról akartam írni, aztán a nagy része kimaradt. :)

Szóval a gyors helyváltoztatás azért is fontos, mert megjelentek a tüzérségi radarok. Ezek olyan eszközök, amelyek képesek egy tüzérségi eszköz (legyen rakéta vagy tarack) lövedékét is észlelni, és a pályájából visszaszámolnak, hogy honnan is lőtték ki. A koordinátákat pedig azonnal továbbküldik a saját tüzérségnek, amely válaszcsapást adhat.

Tehát ha lősz, akkor felfeded a poziciódat, és várhatod, hogy hamarosan záporozni fognak a gránátok a nyakadba. Ezért üdvös, ha pár lövés leadása után gyorsan odébbállsz. Önjáró tüzérségnél ez nem probléma, a vontatottnál viszont nem megoldható...
  • Molnibalage
    Cifu, a MIG-31 önvédelmi rendszereiről mit lehet tudni? ECM, RWR és zavarótöltet kivetők vannak a gépen?
  • dara
    Nem tudom, hogy csak simán elfelejtetted-e, vagy egy későbbi írász tárgya lett volna, de elfelejtettél visszatérni a gyors tüzelőállásváltás fontosságára.

Egyébként azért jó ez nekünk, mert így csökkentjük a sikeres ellencsapás lehetőségét (lévén nehezebb bemérni az ellennek a tüzelőállás helyét, de ha be is méri, mi már nem leszünk ott az ellencsapás idején), illetve valamilyen szinten tudjuk követni az előretörő páncélos csapatokat, támogatva azokat tüzérségi tűzzel.
  • DJ Skyline
    sziasztok
    erről a bázisról keresek normális képeket, tud valaki valami oldalt? leginkább az épületekre vagyok kíváncsi (hangárok, stb)
    googleben keresgéltem már, de nem találtam sok hasznosat, képek szekcióban minden van, csak az nem ami kéne
  • [NST]Cifu
    Rengeteg mindenben.

Először is a mobilizációban. Az önjáró tüzérségi lövegek nagyon elterjedtek, és nagyon hasznosak. A lényege, hogy képesek arra, hogy gyorsan felvegyenek egy tüzelési poziciót, leadjanak pár lövést, majd odébbálljanak. Mindjárt visszatérünk miért is jó ez nekünk.

Másodszor az újabb hajtótöltetek, speciális ötvözetekből készült ágyúcsövek és lövedékek miatt a hatótávolságuk jelentősen megnőtt. Az utolsó részt egy kicsit mindjárt kifejtjük, de a lényeg, hogy manapság egy tüzérségi löveg képesek általában 30km feletti lőtávolságra.

Új lőszertípusok jelentek meg, egyfelől a lőtáv megnövelésére a lövedék végébe kis rakétahajtómű került, ezzel pedig 25-50%-al (extrém esetekben még ennél is többel) megnőhet a lőtávolság. A lövedékek orrába irányító berendezés kerülhet, ez lehet lézeres vagy GPS alapú, az elöbbi gyakorlatilag pont szintű, az utóbbi fél-egy méteres pontosságot jelenthet. Ez utóbbi előnye, hogy egy célpont elpusztításához nem kell sok sortűz, csak elég néhány a garantált hatásért. Mindkét fent említett dologra igaz viszont, hogy a lőtávolságot illetve a pontosságot azon az áron tudják növelni, ha feláldoznak a robbanóanyagból, ami a lövedéktestben van.

Megjelentek olyan lövedékek, amelyek kis résztölteket bocsátanak ki, amelyek maguk képesek az ellenséges harcjárműveket felderíteni, majd elpusztítani őket.

Végül pedig a tüzérség kvázi belőtte magát a 150-155mm körüli űrméretre, a nyugat az 155mm-et, a kelet a 152mm-et preferálja. Az ennél kisebb és nagyobb tüzérségi eszközök kezdenek kikopni általánosságban.

Tűzérséghez tartozik az aknavető, itt a nagy tűzgyorsaságú öntöltő aknavetők elterjedése figyelhető meg, önjáró alvázra telepítve. Az aknavetőknél is igaz, hogy megjelentek az irányított aknagránátok.

A rakétatüzérség relative kevesett lépett előre, de itt is igaz, hogy az GPS irányított raktalövedékekkel sok rakéta helyett csak keveset indíthatnak egy célpont leküzdésére.
  • Punker
    valamelyik ilyen dok filmes csatornán volt nem rég GPS-es tüzérség ami valami 50 centit szórt pár kilóméterről.
  • degenerator
    na kedves szakbarbár urak.
    meg tudnátok mondani, hogy a 2. vh óta miben fejlődötta tüzérség technikája? (ha már úgyis erről volt szó)
  • dara
    Totálisan rosszul értelmezted. Minden tarack mind alsó, mind felső szögcsoporttal képes tüzelni! Az eredeti meghatározásom valóban pontatlan volt, amit Te félre is értelmeztél. Amit Te írtál, az valóban értelmetlen. A csőhossznak nincs köze alapvetően a besoroláshoz. Csak vannak szokások az építésben. Ágyú pl van a szinte mérhetetlen csőhossztól (pl KwK37 L/24) az egészen hosszúig (pl ZISZ2 L/73). Amit Te írtál csőhosszra, az nem a mozsár és tarack, hanem a mozsár és aknavető közötti különbség. Ezek valóban csak felső szögcsoporttal képesek tüzelni.

Ágyútarack: tarack, amit tipikusan ágyúként (azaz alsó szögcsoporttal) használnak.

Tarackágyú: olyan tarack, amit alapvetően felső szögcsoporttal alkalmaznak, viszont a szokásos tarackoknál hosszabb a csöve (pl a sima M-109 tarack, a Paladin már tarackágyú).
  • Punker
    akkor érthető a sok rail, így lesz olyan mint 1 svájcibicska :)
  • Ren
    Jobban megnézve valóban gárántvetőnek tűnik és így sikerült is megtalálni: ez egy svájci GL-06-os.
  • Zenty
    nem az ( kihagytam :D)
  • Punker
    az MP7 azért elég más, inkább a H&K kis gránátvetőjére emlékeztet rail-ezve.
  • Zenty
    elsőre Heckler & Koch MP7, de szerintem az.
  • Punker
    nem valami gránát lövő cucc?
  • Ren
    Ez milyen pisztoly szerintetek?

• MuldR
    Ezt ugy mondod, mintha a kornyezo orszagok hadereje a XXI. szazad szinvonalat kepviselne :)
  • Molnibalage
    Na ja, de az a '80-as években volt és nem most. Mellesleg igen szépen megritkították őket.
  • MuldR
    Egy Pucaranak sem nagyobb, megis kepes volt vesztesegeket okozni.
  • harcu
    Rosszul tudod. Avagy a te értelmezésedben a tarackágyú az a löveg, aminek a fő alkalmazási területe az alsó ÉS felső szögcsoportban tüzelés, DE képes még alsó szögcsoportban is tüzelni. Ez egy kicsit értelmetlen.
    A tarack az a löveg, ami felső szögcsoportban tud tüzet nyitni, a fő különség a mozsár és a tarack között a kaliberhosszban keresendő, a mozsáré jellemzően L/10 alatt marad.
  • Molnibalage
    De nem tüzijáték kell, hanem pontos találtat. Mellesleg az Alba nem képes megvédeni magát és semmiféle elektronikai zavarvédelme nincsen, besugárzásjelző sincs tudtommal és zavarótöltetszóró sincs a gépep. Csapásmérő képességei egy MIG-15 szintjén mozognak.
  • MuldR
    Ha jol tudom azert az Albakra eleg jelenos mennyisegu nem iranyitott raketat lehet folpakolni. Jo, nem nagy a hatasfoka, de latvanyos tuzijatekot lehet vele produkalni. :)
  • Zenty
    Ezt mondom én is. Egy leo-hoz több zsé kéne..
    Ott vannak a Csehek nekik sincs leopard. ( pedig ők majdnem dupla költségvetéssel rendelkeznek.)
    Nekünk ha mindenképpen új tank kell akkor t-90. Azt legalább fent tudnánk tartani..
  • Molnibalage
    Ősi harceszköz.

• degenerator
    csak hozzáférünk egyhez.
  • Molnibalage
    Ja. De azért jelzésértékű, hogy még az én nyamvadt cikkemet se merték kiadni, mert baj lehet belőle. Esküszöm, mintha a pártállami időkben lennék. Sok helyen én nem érzek változást az régi időkhöz képest.
  • Adam II
    Ne sértődj már meg! Viszont lásd be attól ,hogy ezt minden héten leírjuk még nem fog semmi sem változni.
    Ezelőtt is szar volt mégis tudtunk másról beszélgetni.
  • dara
    Lehet rosszul tudom, de ami csak alsóval tud tüzelni az ágyú, ami csak felsővel az mozsár/aknavető, ami mind a kettővel, az tarack. Az ágyútarack és tarackágyú esetén az kerül előre, ami a fő alkalmazási csoport. M109 esetén ez spec pont a felső, szóval tarackágyú.
  • Bucser
    meg arról, hogy a Leo-k nem képesek kimenni a garázsból mert nincs pénz a karbantartásukra, különben is fele hajtóműre vár.. Így mit is fedeznének a mi-24-esek?
  • Molnibalage
    Albatrosz képes LGB vagy Maveric hordozására? Nem. Képes intenzív manőverező légiharcra. Nem. Lehet vele az adatáviteli rendszer használatát gyakrolni? Nem. Elfogást? Nem. CSAK repkdeni lehet vele, meg max. navigációs gyakorlatokat végezni, bár az Alba egy dinoszaurusz a Gripenhez képest is ezen a téren. Akkor mire is jó egy VÉRBELI harci pilótának az Alba? Max. arra, hogy ne felejtsen el repülni.
  • Molnibalage
    Tudod ez onnan indult, hogy valaki megkérdezte, hogy mi a Honvédség mai állapota. De tudod mit? Holnap felkerekdsz ls kirugdalhatod onnan az összes őskövületet és a barom feletteseiket is. Ha ez mgtörtént vonla régen akkor most arról menne itt a témázás, hogy milyen fasza, hogy repülhetének többet a pilótáink, haj de jó volt a Leopárdokkal gyakorlatozni és kipróbálni velük az M-109-es tüzérségi eszközöket és kombinált támadást gyakorloni, úgy hogy a Gripenek felülről fedezték a MI-24-es helikoptereket. Nos? Sajnos nem erről van ma szó...
  • Bucser
    Miért is?
  • Molnibalage
    És ez mennyiben segíti a Gripennel végrehajtandó harci feladatok gyakrolását? Sajnos semennyiben.
  • Bucser
    A Gripenen repülnek pilótánként 60 órát. A Maradékot az Albákon repülik ha jól tudom...