95127
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • dara
    Afganisztánban nem vált be igazán. Lippai Péter alezredes szerint off-roadozni jó eszköz, de harceszköznek, főleg sivatagi viszonyok közepette, nem.
  • degenerator
    a zrínyisek szerint jó kis jármű, lehe vele tépni a terepen. hogy afganisztánban mit mutatna, nemtom.
  • dara
    Nem tudom jártál-e idén a C+D-n. Volt ott egy gyári "páncélozott" Szarci. A kiegészítő "páncélzat" 4 vagy 5mm (nem mértem meg, ott helyben mondjuk 3mm-re saccoltam) vastag lemezekből állt. De csak a felépítményen. A motortér és a hűtő maradt az eredeti "védettségű", ahogy a motortűzfal is. Szóval az egész egy lófasz, akár 43M-mel is átlőhető, a 39M és a 7,62x51 számára pedig még csak nem is kihívás. Emellett ha valami a motortér alatt robban, akkor a tűzfalon keresztül bizony bemegy az utastérbe ez-az. Szánalmas.

A két éve kiálított HM-TH féle páncélozott verzión érdekes módon minderre oda tudtak figyelni.
  • [NST]Cifu
    ...más részük élvonalbeli külföldi partnerektől beszerzett, átalakított jármű...

Mint a G-Wagen?
  • SgtChris
    Rába H-14, H-18 Végülis, ha ezekre rákeresel lehet találni ezt azt...
  • tomcat1
    Ezekről a járművekről tud valaki képet mutatni?
  • tomcat1
    A Rába 14 milliárdért szállít katonai járműveket a HM-nek

2007. december 27. 13:12

* küldés
    * Nyomtatható verziónyomtatás
    * betűméret

A Rába Jármű Kft. bruttó 14,1 milliárd forint értekben szállít katonai járműveket a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének - tette közzé a Rába csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A Rába Jármű Kft. és a Honvédelmi Minisztérium 2003. áprilisában egy 15 évre szóló együttműködési keretszerződést írt alá, amelynek értelmében 2018-ig a társaság nemzetközi partnereivel együttműködve terepjárókat szállít a honvédségnek.

A Rába most katonai szállítójárműveket, valamint különleges felépítmények hordozására alkalmas járműveket szállít a katonaságnak egy két éves időszakra aláírt kiegészítő megállapodás keretében. A járművek egy része speciálisan a magyar haderő számára fejlesztett Rába H típusjelű járműcsaládból, más részük élvonalbeli külföldi partnerektől beszerzett, átalakított jármű.

A társaság korábbi közlése szerint a Rába Nyrt. árbevétele az év első kilenc hónapjában 11,8 százalékkal 40,903 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A nettó nyereség ugyanebben az időszakban 45,6 százalékkal volt kevesebb, 623 millió forintot tett ki.

MTI
  • Siluro
    Nemtudom, hogy ismeritek-e, de érdekes lehet. wartapes
  • [NST]Cifu
    Algéria: 40(70?) MiG-29SzMT, új gépek (a gépekkel a hírek szerint rengeteg a műszaki probléma)
    Jemen: 12 MiG-29SzMT, felújított MiG-29B export gépek
    India: 66 MiG-29SzMT (?), felújított MiG-29B gépek (új hajtómű, avionika)
    Peru: 17 MiG-29Sz/SzE, új gépek
    Szlovákia: 12 MiG-29AS, felújított gépek
    Szíria: 42 MiG-29SzMT, új gépek

Eritrea: 2 MiG-29SzMT (?)

Oroszország: MiG-29Sz és SzMT (~60-80db)

Románia: MiG-29 Sniper, felújított gépek (2004-ben kivonva)
  • Molnibalage
    Cifu ki állított rendszerbe a mai napig bármilyen modernizált MIG-29-et?
  • Punker
    lehet neten követni :)
  • Cat #28865
    Amerikai űrerők vigyáznak a Mikulás biztonságára

Az Észak-Amerikai Légi és Űrvédelmi Parancsnokság (NORAD) biztosítja a Mikulás - ottani nevén Santa Claus - biztonságát, amikor kihordja az ajándékokat - jelentette be szombaton Victor Renshart tábornok, az amerikai haderő északi parancsnokságának vezetője.

A tábornok elmondta, Santa Claus december 24-én washingtoni idő szerint reggel négy órakor (közép-európai idő szerint délelőtt 10-kor) indul szarvas vontatta szánján, és a következő nap reggel 4 óráig osztja az ajándékokat. A NORAD Colorado Springs közelében, a Cheyenne-hegy gyomrában lévő operatív központjának ügyeletesei követik mozgását - mondta el a tábornok. - "Pontosan meg tudjuk mondani, mikor hol tartózkodik, mikor hova várható, biztosítani tudjuk számára a szükséges védelmet és garantálni, hogy teljesíti a küldetését" - tette hozzá.
    Mint mondta, az internet-hozzáféréssel rendelkezők maguk is követhetik Santa Claus mozgását a www.noradsanta.org honlapon. A honlapon hat nyelven - angolul, németül, spanyolul, olaszul, franciául és japánul - olvashatók az információk. A honlapot november 16-án nyitották, és eddig 167 országból több mint 330 ezren keresték fel. A gyerekek telefonálhatnak vagy kéréseiket e-mailben is elküldhetik a NORAD-ba. Leveleikre 800 önkéntes válaszol, ugyancsak hat nyelven.
    A NORAD tájékoztatása szerint tavaly 210 ország több mint 941 millió állampolgára látogatott el a Mikulás-honlapra, naponta több mint 65 ezer telefonhívást fogadtak.

A Télapó "űrbiztosításának" ötlete 1955-ben született meg, véletlenül. Karácsony előestéjén a Santa Hotline kereskedelmi cég reklámjában szerepelt egy telefonszám, ahová a gyerekek kívánságaikkal betelefonálhattak. A sors iróniája következtében a telefonszám az Egyesült Államok kontinentális részének légvédelmi parancsnokságáé, a NORAD elődjéé volt...
  • degenerator
    kaptam egy könyvet, kőr ász címmel. bár nem nagyon érdekel a repülős téma.
    olvasta már valaki?
  • [NST]Cifu
    Az első M1A2 csomag 600 harckocsit tartalmazott, 1998-2004 között. Eredetileg 1150-et szerettek volna, de időközben anyagi okok miatt a programot elkaszálták. Ennek ellenére 2004-ben 60 M1A2SEP, 2006-ban pedig 240db további M1A2SEP került megrendelésre.

Az export harckocsik, beleértve a Szaudi és a Kuwaiti Abrams-eket vadonatújak voltak, kivétel csak az Ausztrálok M1A1 vásárlása, amik felújításon átesett US ARMY M1A1-esek voltak.

Az eredeti M1-esek egy részét teljesen felújították, és átalakították őket M1A1-esre, a nagyobb része viszont először az NG-hez került, vagy tartalékba. A tartalék harckocsik közül párat aztán felhasználták a különféle upgrade programok keretében, vagy alkatrészbázisul, vagy a megrongálódott harckocsik részére alkaltrészforrásként lettek kannibalizálva.
  • [NST]Cifu
    A kísérleti hajó él év virul, 2005 környékén Koreában volt, per pillanat sajnos nem tudom merre jár, de úgy tudom továbbra is rendszerben van.

Azért US ARMY, mert a hadsereg úgytünik megunta, hogy a többi haderőnemre van utalva a harctéren lévő szállítmányozás terén, ennek köszönhető, hogy kis méretű teherszállító repülőgépeket, és kis méretű helyi szállításra szánt hajókat üzemeltet (az USMC hasonló cipőben jár). Még az 1990-es évek végén született egy összefegyvernemi együttműködés, ami a gyors, közepes méretű szállítóhajók jövőbeni közös használatára tüzött ki egy tendert. A TSV-1X (USAV Spearhead), három másik Incat trimaran hajó van rendszerben, a WestPac Express (HSV 4676), ami az USMC alá tartozik, a Joint Venture (HSV-X1), ami a TSV-1X testvérhajója és szintén az US ARMY üzemelteti, valamint a Swift (HSV-2), ami az USMC üzemeltet.

Idén májusban összeültek az USMC, az US NAVY és az US ARMY fejesei, és kiokumulálták, hogy további 8 hasonló hajóra lesz szükségük, de a végleges döntés csak jövőre lesz, egyfelől a konkrét típus, másfelől a gyártó terén.
  • Ren
    Az M1 -> M1A2 Upgradek számára én 600 és 1079 között számokat láttam, van erről megbízható adat? A szaudi és kuvaiti M1A2-esek azok újak vagy upgradeltek? A maradék kb 2000 nem upgradelt M1-essel mi a helyzet? Konzerválva állnak valahol?
  • [NST]Cifu
    Igen, felteszem már az 1980-es évek végén is létezett a Szorbitszia, de őszintén szólva túl sok használható infot nem találni erről a konténerről... :S
  • Gundark
    Kérdezhetek? A TSV-1x projekt hogy áll? Elég látványos darab az a kis trimarán. De miért van hadsereg felirat az oldalán? A navy nem sajátitotta ki? :) Vagy ez olyan mint a harcihelikopterek a hadseregben? Support ship, ez vinné a katonákat meg a hadianyagot a tetthelyre?
  • Molnibalage
    De akkor a hidegháború alatt akkor nem?
  • [NST]Cifu
    Szerintem a Szu-27Sz-től kezdve mind, a Szorbitszia konténer az 1990-es évek elején már általános jelenség volt.

Az oroszoknál a Szorbitszia zavarókonténer használatos, az export Szu-27SzK-hoz az oroszok már két opciót ajánlottak, a Gardenia (ami a MiG-29-es ECM-ére alapul) és a Szorbitszia konténert. A kínai J-11-eseken mind a Gardenia, mind a Szorbitszia előfordul, sőt, az Omul nevezetű ECM rendszer konténere is feltünedezik.
  • Molnibalage
    Még egy kérdés. A SU-27-ek közül melyik verziók tudják a szárnyvégi zavaró konténereket használni? Tudtommal csak a modernizált verziók, de egészen a 2000-es évekig az a képesség nem realizálódott a gépnél.
  • [NST]Cifu
    Annyira, hogy még a tervezőiroda sem egyezik meg, a MiG-29-es Fazotron radart kapott (N019), a Szu-27-es meg a NIIP tervezőirodától kapott radart (N001).
  • [NST]Cifu
    3273 darab M1-est gyártottak le (US ARMY).
    4796 darab M1A1-est gyártottak le (US ARMY és USMC)
    960 Abrams-ot újítottak fel M1A2 szintre (US ARMY)

Jelenleg az US ARMY aktív állománya cirka 4000 harckocsi, az USMC-é mintegy 500 darab. Az NG állományában további legalább 300 Abrams található.
  • Molnibalage
    Cifu az alap MIG-29 és SU-27 radarja az mennyire eltérő egymástól? Ugyanazok az alapjai vagy nem? Egyes nyugati srcáok olyasmiket írnak, hogy a MIG-29 radarja ugyanaz szinte, mint a Szuhojé, csak kisebb teljesítményű. A típusjelzésük kicsit hasonlít, de ez jelent bármit is??
  • Adam II
    Hány Abrams harckocsija van Amerikának pontosan?
  • [NST]Cifu
    Az USMC Silent Drill Team például Garandot használ, de az US NAVY (amit Punker belinkelt) és az US ARMY dísszázada Springfield-et.
  • Punker
  • SgtChris
    Raptorok harcrakészen

Kíváncsi vagyok hol lesz a tűzkeresztségük...
  • degenerator
    tényleg nem itt kéne. biztos van hibrid topik.
  • Fenrir
    Egyszer volt szerencsém díszőrnek lenni egy koszorúzáson, ott mi egy SKS-sel bohóckodtunk ha jól emlékszem. Baromira dög nehéz volt tartani és soha életemben nem éreztem még olyan hosszúnak a Himnuszt mint akkor :)
  • tomcat1
    A szennyezés messze nem csak attól függ, hogy mennyi benzint eszik a gép.
    Az autó gyártása során is be kellene tartani a mostaniaknál sokkal szigorubb előírásokat. Erről megy most a vita az eu-ban. Persze a nagy autógyártó államoknak; német francia, olasz ez nem tetszik.

Bocsi, hogy beletoltam az orrom, csak a környezetvédelem az érdekel :)

De ez már off volt.
  • Punker
    lehet az ARMY-nál az, de USMC-nek nem jut azok mindig az ellátmányi lista legvégén vannak :)
  • MuldR
    en ugy tudtam a "porgetos puska" a Garand. Persze az usaban.
  • Punker
    akkor lehet a tanuláshoz van a könnyített.
  • [NST]Cifu
    Én úgy tudom, hogy az un. "Ceremonial Rifle" feladatkörben "normális" M1903 Springfield puskák használatosak, azért maradtak ezek, mert nagyon jól ki vannak egyensúlyozva, egy M14-el vagy M16-al sose fognak így dobálózni. :)

Nem egész 4 kilós fegyverek amúgy.
  • Bucser
    Annyi előnye van, hogy egy autón fajlagosan kisebb lesz a károsanyagkibocsátás így az autókból származó CO mennyisége csökken. És minnél hatékonyabb a hybrid üzem annál kisebb a fajlagos kibocsátás. Ergó növekvő autószám mellett is csökkenhet a CO kibocsátás.

Hosszútávon persze alényeg, hogya benzinüzem kiváltódjon. a hybrid nevéből adódóan is csak hybrid megodlás átmeneti és kevert.
  • I.C.ram
    Hybrid meghajtás önmagában egy félmegoldás. Nem jósolok neki hosszútávon nagy jövőt. Nem is látom értelmét a fejlesztésének.
  • Bucser
    "Lesz hybrid meghajtású Porsche Cayenne is, gondolom nem kell ecsetelnem mekkora baromság ez így önmagában, de kb. ez az oka. "

Meg megjelentek olyan hybridmegoldások amik a teljesítményt nem befolyásolják számottevően, míg a károsanyagkibocsátást igen.

4-5éve a hybrid gépek közös jellemzője volt, hogy kicsi, gyorsan tönkremegy és lassú. Manapság rengeteget fejlődtek és a jövő biztosan az övék.
  • Kurfürst
    "visszatérve erre meg a japánokon kívül a bmw is bejelnetette kb féléve hogy kész a sorozatgyártásra érett hidrogénmeghajtású szgk-ja, de mivel a kúthálózat még nins kiépítve, ezért nem várható a tömeges elterjedése. ezt is írtam, akkor is ez volt rá a válasz"

Azért azt hozzátenném, hogy a nagy német gyárak azért is bohóckodnak mindenféle alternatív, hidrogénes, meg hybrid gyártású kocsikkal, mert van egy EU előírás, ami ha jól emlékszem, a gyár termékpalettájára mint egészre szab meg egy kibocsájtási átlagot... ezt az átlagot meg - papíron - egy hybrid/hidrogénes kocsi nagyon szépen le tudja vinni, hoppá máris megfeleltél mindennek, akkor is ha évente 10-et adsz el belőle. A maradék 600 000 hetes bömcsi meg vígan okádja magából a kormot. :D

Lesz hybrid meghajtású Porsche Cayenne is, gondolom nem kell ecsetelnem mekkora baromság ez így önmagában, de kb. ez az oka.
  • Punker
    valahol 1x azt mondták max ilyen 1-2 kilós belső szerkezet nélküli, balzafás másoaltok.