95130
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • timexxx
    ez az oldal
  • timexxx
    Találtam egy egész jónak tünö oldalt.. lehet érdekel vkit

[link]http://www.armyweb.extra.hu[/link]
  • [NST]Cifu
    A vicc az, hogy a Cheyenne végülis beváltotta az igéreteket, csak éppen közben az igények változtak, ez lett a vége.

A Speedhawk találó név, de véleményem szerint sokmindent feláldoznak azért a sebesség oltárán, páldául a két hatalmas csonkaszárny engem a Mi-24-re emlékeztet. Az meg nem arról híres, hogy szeret például egyhelyben lebegni...
  • repvez
    Érdekes hogy a AH-56 Cheyene helikoptert elvetették és most mégis épitenek egy hasonlo elvü gépet.Még a végén ujra elövesznek régi projekteket ,hogy a mostani technikával megvalositsák ami akkor nem ment.
    X-49A
  • Molnibalage
    Amiért én nem tudom őt hibáztatni, ennyi repült órából... Szekeres meg az interjú során vigyorgott a kamerába. Hát mit ne modjak elég agresszív lettem. Mi mosolyog? Ez olyan vidám dolog? Az összes korány jól elkúrta a honvédelmet, hogy idézzek valakitől...
  • [NST]Cifu
    Az első felmérések szerint a pilóta hibázta el a touch & go manővert...
  • fujicu
    Véleményem szerint azért zuhant le mert ezeknél a gépeknél nagyon fontos a hajtómű karbantartása, de mivel ez költséges a Honvédség ezt elspórolta így átéghetett a hajtómű.
  • Punker
    hát kannibál karbantartás van, szerelgetik át a dolgokat hogy talán 5-6 működjön.
  • HunGripen
    Bocs, rosszul fejeztem ki magam. úgy értettem, hogy régebbi és nem feltétlenül kap annyi karbantartást, mint amennyit egy vadászgép igényelne. Persze nem értek ehhez, szóval lehet, hogy tévedem.
  • [NST]Cifu
    Kuvait M1A2-es harckocsikat vásárolt az 1990-es években, ugyan információt nem találtam mi lett az M-84-esekkel, de gondolom addig rendszerben tartották a maradékot.
  • [NST]Cifu
    Mitől olyan régiek? Ennél sokkal öregebb gépek is rendszerben vannak a Francia, a Német vagy a Amerikai légierőben...
  • Freeda Krueger
    Egy kérdésem lenne.
    Mi lett a sorsa a Kuvaiti M-84 eseknek 91 után.
    esetleg rendszerben maradtak,talán kiegészültek iraki T-72sekkel,vagy sürgősen kivonták őket?
  • HunGripen
    Hát igen, egy ilyen régi gépnél és a magyar hadiköltségvetésnél(karbantartás) ez talán nem is olyan meglepő.

Tényleg, nem derült ki, hogy miért zuhant le januárban az a Mi-8-as?
  • Tikal #30667
    ez nagyon jo hir, tavaly nem tudtam elmenni és azt hittem megint két évet kell majd várni, de nem :D

Belenéztem a tavalyirol készult dvd-be de Jézusum, ki volt a felelős a zenei aláfestésért? könyörgöm idén ne az a majom csinálja, borzaszto, mintha vmi paraszt diszkoba csöppentem volna, miért nem lehet ezt igényesebben megcsinálni?
  • Gundark
    Aham. A repülőnap honlapján az van hogy a Németek is meg a Spanyolok is hozzák. Remélem nem csak nehezéknek :)
  • Adam II
    Kecskeméten???
  • Gundark
    Köszi szépen! Majd Kecskeméten megnézem jobban :)
  • [NST]Cifu
    Igen, olyasmi. Az Eurofighternél DASS (Defensive Aids Sub-Systems) podokként ismertek, van bennük két-két radar-besugárzás érzékelő antenna (RWR), két rakéta-indítás érzékelő rendszer (PIMAWS vagyis Passive Infra-red Missile Approach Warning System) és az angol légierő gépein egy-egy Ariel TRD (Towed Radar Decoy, vontatott radar csali).
  • Gundark
    Cifu, kérdezhetek? :) Szépen meg van pakolva a Tájfun. De mi az a szárnyvégen? Olyan ECM mint amit a Szuhojoknál látni? Előre is köszi. :)

• bardocz
    mindjárt kezdem is:D
  • Molnibalage
    Miért van az, hogy tecnikai és HT techniaki analfabéták mondják a magukát megállás nélkül?

Makic kommentjein csak sírni és röhögni lehet.
  • Molnibalage
    Nahát, nem hibás a lista?

"1998. júl. 23. A kecskeméti repülőtér légterében a repülőnapon lezuhant a légierő egyik MiG-29B típusú vadászrepülőgépe, pilótája meghalt."

Szó se róla, de ez nem a repnapon volt...
  • Bucser
    Az hogy mit képzelünk el és mi számítható ki a számokból két különböző dolog.

A Szenet nem fogják a benzingyártásra használni, mert nem éri meg. Egyszerűen fűtésre, és elektromos energia termelésre fogjuk elhasználni ha nincs több olaj.
  • Molnibalage
    "Ma már vannak olyan eljárások, hogy nem lenne sokkal drágább szénből előállítani üzemanyagokat"

Hogy konkrétan vannak -e azt nem tudom, de a II.Vh óta nem nagyon fejlesztették a technikát. Akkor egy hasonlattal élve nézzetek rá az akkori autókra. Ez az akkori szintje annak amit a műbenzin gyártása elért. Akkor nézzetek rá a maiakra. Na kb. ilyen szinten, ha fejesztik a technikát akkor 100-120 dolláros olajár mellett a beruházás utáni X évben már kőkeményen olcsóbb lehet szénből előállított cucc.

• dara
    Az amerikaiak részéről mindenesetre ez egyfajta nyomásgyakorlásként is felfogható. Amennyiben tényleg átállnak, elég komoly bevételektől fosztják meg az olajtermelőket. Természetesen ez olajimport csökkenést okozna, a saját termelőikkel nem basznának ki (annyira).
  • I.C.ram
    Make your own AK :D
  • I.C.ram
    Nem csak a németek. Apartheid idején olajembargó volt Dél-Afrika ellen, viszont Dél-Afrika igen gazdag szénben, ezért nagyon komolyan ráált a kőszén krakkolásra, és a szintetikus üzemanyaggyártásra. Gyakorlatilag ebből fedezte szinte a teljesen üzemanyagszükségletét Dél-Afrika.

Ma már vannak olyan eljárások, hogy nem lenne sokkal drágább szénből előállítani üzemanyagokat, csak még mindig abban a sávban mozgunk, ahol még pont nem éri meg.
  • Molnibalage
    Hát szomorú, de a magyar légierő balaseti statisztikája valami elborzasztó az utóbbi 10 évben. 3 MIG-29, 2 MI-24 és egy MI-8. Ez durva. És mennyi repórából...
  • [NST]Cifu
    Hivatalosan 13 volt (14db alapból, -1db ugye két éve), most 12db lett. A pilótáktól visszahallva ezen gépek közül csak az nem repképes, amelynél valami műszaki hiba kijavítása van éppen, tehát a nagy részükkel nincs baj. Két hete éleslövészeten is voltak S-80-as irányítatlan rakétákkal.
  • Punker
    " Leszállás közben lezuhant egy MiG-29-es repülőgép csütörtökön a kecskeméti repülőtéren, a pilóta katapultált, közölte Bocskai Isván, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

A baleset nem sokkal 16 óra előtt történt."

még 1 minusz, hány darab lehet még működőképes? 5-6 db?
  • Tikal #30650
    Lezuhant egy Mig-29-es Kecskeméten
  • degenerator
    eközben nemrég láttam egy német propagandafilmet a spektrumon, ami a szénbányászat mellett kardoskodik.
  • Bucser
    Nem a szintetikus gyárral van a gond hanem a kitermelhető szén mennyiségével a felszínrehozás erőforrásigényével piacgazdaságban. Egy militarista országban ami nem számíthat kőolajra sehonnan -> ergó állnak a kőolajfinomítói szénből pedig sok van a vidékén megérheti egy ilyen beruházás. csakhogy nem a 40-es években járunk amikor is a világ üzemanyag, de legfőképp energiafogyasztása a mai 4-10%-a volt.
  • dara
    Az amerikaiak módszerével állítólag a jelenlegi olajárak töredékéért tudják előállítani.
  • Bucser
    +kína importálja a szenet mellette.
  • Punker
    valós? tavaly több mint 6 ezret ismertek el, azt nyugodtan lehet szorozgatni kínáról beszélünk.....
  • Molnibalage
    Nem attól olcsó a szén, hanem azért mert nem kell túl mélyre lemenni. Az 5-10 ezer azért erős túlzás szerintem. Olyan 1-3 ezer körül lehet a valós szám. Figyelmébe ajánlanám ezt azoknak akik az atomenergia ellen pampognak...
  • Punker
    évente hány ezer bányász is hal meg kínában? 5-10 ezer? persze hogy ott olcsó a szén, itthon már mind bezárt tudtommal.
  • Molnibalage
    Tartósan 100 dolcsi feletti üzemanyagár mellett megéri. Tanárom mesélte, még 2005 januárjában, hogy kínában éppen akkor építettek (vagy fejeztek be?) egy ilyen szénből benzint előállítő kísérleti üzemet. A kísérleti az kínai léptékben van. Mo. benzifelhasználásának kb. 1/3-át képes lenne fedezni..
  • Kurfürst
    Nem olyan különösebben nagy történet felhúzni 1 szintetikus üzemanyag gyárat, a németek a világháborúban jórészt ezekre támaszkodtak, és itt többszázer tonnás _havi_ kapacitásról beszélünk. Egyszerűen azért nincsenek ma ilyen gyárak, mert nem éri meg - mi a bánatért állítanál elő, mondjuk, 50 dollárért egy egység üzemanyagot amikor az arab öbölben, ha leszúrsz egy botot feltör az olaj, olcsó kitermelni és 10 pénzért előállíthatod ugyanazt? Max. stratégiai szempontból lenne értelme ilyen gyárnak, gazdaságilag nem igazolható..