51
  • Tikal #51
    :D
  • Tikal #47
    kérdeztem hogy honnan veszi hogy nem volt rajta fékező :)

de most tényleg ugy gondolod hogy ők erre nem gondoltak? biztos volt rá okuk hogy nem tettek rá rakétát, viszont ha nem tettek rá akkor biztos kitaláltak mást...

A: tegyunk rá fékezőt srácok?
    B: ááá, minek azt, meg lové sincs rá, hagyjuk a picsába, lőjjuk ki, jo lesz az ernyő
    A: okés, lőjjuk, aztán majd meglátjuk mi lesz
    B:ja, majd az sg-n elolvassuk a kommenteket hátha ott tudnak segiteni....
  • Tikal #45
    amcsik még nem csesztek el semmit, mi?

az űrsiklokat nem is számolom, az más kategoria.... :(
  • [NST]Cifu
    ...és hogy ez lehetett azért más landolási technikát alkalmaztak mint ami már bevált a tengeren túlon?

Figyu, a helyzet az, hogy a tengerentúlon sincs bevált technika. A Pathfinder szonda (amely a jelenlegi két Mars Rover szállítására képes szondának az alapja) leszállórendszerét pl. alaposan átdolgozták, miután a tesztek szerint messze nem volt kellően biztonságos az eredeti rendszer. Az új rendszerben sem voltak teljesen biztosak, ezt jól lehetett látni a "Hat perc terror" kisfilmben, ami itt, az SG.hu-n is be volt linkelve egy korábbi hírben. Szóval azzal ellentéteben, amit itt egyesek sugalmazni próbálnak, az amerikai módszer sem bombabiztos...
  • Tikal #42
    ha már névtelnul pattogsz akkor figyeljél is: a gond az hogy itt mindenki azt hiszi olyan nagy tudos, nem olvastam az előző cikket, ahol irták hogy nem volt rajta fékező. na és? gondolod csak kilotték az urbe lesz ami lesz? vagy te akarod nekik elmagyarázni hogyan kell leszállitani egy szondát?
    Ha figyeltél volna nekem az volt a gondom hogy itt mindig van egy okos aki mellesleg atomfizikus, rakétamérnők nobel dijas aki megmondja mit rontott el több száz ember aki tervezte a szondát....érted már?
    szoval én nem pattogok mert nincs diplomám ezekbol azt megteszik helyettem az olyanok mint te :D
  • Marki..
    Én azt sem tartom kizártnak, hogy a landoláskor esetleg belegabalyodhatott az ernyőbe. A Spiriten pont ezért engedték el még talajt érés előtt korábban. De gondolom ezt is letesztelték.
  • [NST]Cifu
    z.p.e.:
    Elég lomoly tévhitben élsz...

1.: A Beagle 2 sokkal kisebb, és könyebb, mint az amerikai Mars-szondák (Pathfinder ill. Mars Rover szondák). Az egész Mars Express akkora (amely a Beagle 2-őt szálította), mint a teljes Pathfinder. A Beagle 2 tömege összesen akkora, mint a Mars Rover szondák leszállásért felelős része. Természetesen építhettek volna fékezőrakétákat bele, csak akkor annyival kevesebb tudományos műszert vihetett volna...

2.: Az angol tudósok a NASA segítségét is kikérték a leszállórendszer építésénél. Ebbe beletartozik a légzsákrendszer is.

3.: Ennyi pénzt is elég nehezen szedtek össze. Egyszerűen ennyi pénzből kellett megalkotniuk az egészet. Költségcsökkentésként olyan döntéseket hoztak, hogy pl. a Szojuz-Fregatt indítórakéta vitta fel az egész Mars Express-t. Viszonyításképpen a Delta II. inditórakéta, amelyel a Spirit indult 60 millió $-ba került, a Szojuz-Fregatt árának duplájába...
  • Marki..
    Ha elég nagy, akkor igen. Kezdetben a légkör fékezi a Beagle-t kb. 20000 km/h-ról, majd mikor lecsökkent a lassulás egy biztonságos értékre hangsebesség körüli sebességnél nyit ki az első ernyő, ami tovább lassítja 335 km/h-ra. Ekkor nyit a főernyő és 200m-en amikor felfújódnak a légzsákok már csak 56 km/h-val esik lefelé. A főernyő egészen addig nem válik le, amíg meg nem történt az első talajt érés. A spirit esetében ez korábban, már a felszín felett bizonyos magasságban megtörtént, igaz a rakéták szinte megállásig lassították, de mikor földet ért 85 km/h-val csapódott be, ami jóval több, mint a Beagle esetében.
  • Marki..
    A Beagle-n tényleg nem volt fékező rakéta, csak ejtőernyő, de az elég nagy, hogy lelassítsa biztonságos sebességre mielőtt talajt ér. Amíg viszont a Spirit sok buborékból álló légzsákjával körülvéve szépen pattogva megállt egy helyen, addig a Beagle, a három légzsák szétválasztása után még úgy egy jó méteres magasságból esett le szabadon. Egy rossz földetérésnél a légzsák is könnyebben megsérülhetett, mint a Spiriten.
  • Tikal #30
    vagy szerinted csak kilotték az urbe lesz ami lesz, aztán majd ilyen okosok megmondják hogy legyen legkozelebb? lol
  • Tikal #29
    :) 1.honnan veszed hogy nem volt rajta fékező?
    2. szerintem ne nézd már olyan hulyének oket.
    szoval nem értem mit pattogsz, birom hogy ilyenkor mindenki tudos meg fizikus lesz hirtelen.
  • Tikal #25
    szerinted tényleg fékezorakéta miatt zuhant le ha lezuhant? :))) lol vagy nagyon, szerintem hivd fel oket hátha kapsz egy nobel dijat, meg állást....
  • mrzool
    1. Az ESA küldött a Holdra szondát (SMART-1)

2. Nem pénzkidobás, mert az orbiter él és virul, évekig fog működni.
  • MaDFoX
    En ugy tudom hogya MERA fedelzeti szamitogepe az erzekelt ereszkedesi sebesseg, magassag szelsebesseg "leg"nyomas es egyeb adatokbol illetve pl a 3 kepebol amit leszallas alatt csinaltak a felszinrol adatot nyerve a vizszintes sebessegrol, igy jelentosen modosithatta a leszallasi fazisban az idoziteseket, pl a lassitoraketak egesi idejet, ernyo nyitasat, elszakadast az ernyotol stb (aktiv leszallasi manover).
  • Marki..
    A Spiriten is egy szaros vekker indított el minden fázist. Attól, hogy volt telemetria, illetve igazából állapotjezés a Spiriten, nem tudtak volna semmit sem tenni, ha baj lett volna. Persze jobb lenne, ha most tudnánk, hogy mi nem működött úgy ahogy kellett volna, de ez egy elég új dolog és a Beagle nem alkalmazta, remélem a jövőben fogják.
  • 505thZajcev[PT]
    Szerintem a Mars-on eggyel tobb krater lett az angol "tudos"-oknak koszonhetoen :DD
  • MaDFoX
    A technologia jo, csak beszart valami... Ezt nem lehetett volna elkerulni, ha minden jol muxik akkor a cucc epsegben sasol a marsi voros porban.
    Bar egy aprosag mar az eleje ota zavar: Miert hagytak ki a folyamatos telemetriat a leszallasi fazisbol? Egy szaros vekker inditotta az ejtoernyok kidobasat, es idozitesre ment --volna-- az egesz leszallasi folyamat... ...ez igy --az elet sem cafol-- nem egy eletbiztositas...
  • juhand
    Inkább a németeknek kellett volna azt a szondát készíteni.
  • TeszteloPontHu
    A Vikingre gondoltál?
  • mrzool
    A Voyagerekre? Minek?:)
  • [NST]Cifu
    Ez egy ritka értelmes hozzászólás volt...
    Mikor doktoráltál rakétamérnöki szakon?
  • MaDFoX
    RIP

DE eljutott odaig - es ez nem kis szo!
    Az Express ragyogo felveteleket fog produkalni es tovabbi teruletek fenykepeivel egyre tisztul a marsi felszini kepzodmenyek terkepe.
    Szamos merest tud majd meg elvegezni.