Milyen gépet vegyek most?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Apró téma:
Gianni-nál úgy mûködik, hogy megírod mailben mi kell neked, visszaír hogy mi mennyi, és ha kell, általában egy napon belül beszerzi, aztán Kelenföldön át is veheted. Minden van nála, én komplett gépet vettem, ház, táp, alaplap, proci, hûtõ, ram, videókárty és vinyók.
Ettõl függetlenül az Ipon se rossz, csak persze egy kicsivel drágább (viszont az ajtó elé hozzák).
"FSB-t se nagyléptekben húzzunk, érdemes 5-7-10Mhz-ként emelgetni, különben sûrûn kell a CMOS Clear jumperhez nyúlni."
"Ez a tûrésfok teljesen egyforma konfigoknál is radikálisan más lehet, ezért nehogy azzal gyertek hogy „a havernak ugyanilyen gépe van, és õ 2x tovább tudja huzni""
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
Mathematica benchmarkingból én is csak azt találtam, amit linkeltél.
Felõlem aprón is jó volna, de lehetõleg mindent egy helyrõl szeretnék. Itt az ipont ajánlották. De ahogy látom Gianninál olcsóbb volna.
1.: A GA-P43T-ES3G és a GA-M52LT-D3 alaplap is egyaránt ATX szabvány méretû, tehát a házadba belemenne feltehetõen.
2.: Nálam az esetek jó részében sikerült a Windows-t átplántálni az új hardver alá már az XP-s idõkben is (sikeresen kihagytad melyik Windows van fent nálad, az XP esetében általában macerásabb a dolog, a Win7 már sokszor probléma nélkül túléli az átplántálást - persze attól is függ melyik verzió), bár megjegyzem hogy azért néha felüdülés egy "tiszta" Windows a leterhelt, agyonpakolt Windows után...
Az OpenCL és CUDA támogatásnál nem tudom, hogy az hogy számítják bele a CPU magok/szálak esetébe, vagy egyáltalán foglalkoznak-e ezzel.
Fél-off:
Azon nem gondolkoztál, hogy aprón szerzed be a cuccost? Én Gianni-nál vettem a PH!-n a saját gépemet, és összességében kb. 8%-ot takarítottam meg a vételárban az Ipon-hoz képest, ami ilyen összegnél már nem elhanyagolható tétel...
Ha a legtöbb játék a számodra kielégítõen fut per pillanat, akkor értelemszerûen semmit sem kell(ene) cserélni. A kérdés az, hogy van-e olyan játék, amelyik a közeljövõben várható, és érdekel. Ez esetben meg kell nézni milyen gépigénye van, és mire háklis, és azon a ponton lehet elkezdeni fejleszteni.
Ha jelenleg elégedett vagy a gépeddel, akkor én azt mondom, hogy ne is akarj fejleszteni rajta semmi, gyûjts pénzt, és majd késõbb, ha már tényleg indokoltnak érzed a cserét, váltasz új platformra alaplap/proc/ram/videokárty/(merevlemez)/(ház)/(táp) téren. Most hiába mondom például, hogy ha 64 bites op.rendszer van fent, akkor rakj bele még 2Giga ramot, mert a következõ rendszerben úgy se tudod õket felhasználni.
Ugyan ez a baj a csendes (teljesen zajtalan?) géppel is. Rákölthetsz mondjuk 40-60e Forintot a vízhûtésre, vagy legalábbis is csendesebb/hatékonyabb VGA és CPU hûtõkre, zajszigetelésre a házon, és efélék, de ha mondjuk egy év múlva lecseréled, akkor egyes (vagy összes) elemét is dobhatod ki, mert az új gépben nem fogod tudni felhasználni.
A csendesebb gép esetén egyébként azt kell megvizsgálni, mi a legzajosabb a gépben, és azzal kezdeni valamit. Hangos a CPU hûtõ? Lecserélni az egészet, vagy legalábbis a hûtõventijét (ha lehetséges). Hangos a VGA hûtése, ugyanez. Hangos a ház ventije? Lecserélni egy halkabbra... és ezt így szépen sorban végigjátszani...
Mondjuk késõbbi verziók lehet támogatni fogják. Akkor lehetne spórolni rajta 20ezret. Iponon 3570-bõl csak K-s van.
http://www.tenke.hu
"The return rate reported is the parts sold between April 1 and October 1, 2011, for returns created before April 2012, six months to one year of operation." link
Utána kéne nézni az OpenCL / CUDA támogatás terén mi a szituáció, mert ha kihasználja, akkor lehet az erõsebb videókártyával a Mathemathica is gyorsabb egy jobb videókártyával. Azt látom, hogy támogatja, de a skálázódás terén.
További probléma, hogy ahogy nézem a Mathematica esetében több féle kiadás létezik, és az alap licenc csak max. 4 szálat / procit kezel. Ez pedig azt jelenti, hogy az i7 nem fog sokkal tud többet felmutatni, mint az i5, lévén az i5 is négy magos, az i7 pedig négy mag és 8 szál (Hyper-Thread). Itt például látható, hogy a 4 magot/szálat támogató Mathematica 8 alatt az i5 és az i7 között nincs komoly különbség!
Szóval ha tényleg ez az indok, akkor ezt alaposabban körül kellene szaglászni...
Asus P8Z77-V, Intel Core i7-3770 3.40 Ghz, Corsair 32GB DDR3, ASUS RTX 2070 SUPER 8GB, WD 1000 GB 7200Rpm, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Cooler Master Hyper 212 Evo, Corsair HX 650W, HAF 912 Plus
Asus P8Z77-V, Intel Core i7-3770 3.40 Ghz, Corsair 32GB DDR3, ASUS RTX 2070 SUPER 8GB, WD 1000 GB 7200Rpm, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Cooler Master Hyper 212 Evo, Corsair HX 650W, HAF 912 Plus
A Procin és a procihûtõn spóroltam, de e mellé a 7950 már talán túlzás is, ha nem nagyobb felbontásban (1920x1080, 1920x1200 és felette) játszol.
Ha ennél kisebb a monitorod felbontása, akkor inkább egy 7870, és akkor a fennmaradó pénzmagból vegyél jobb fülest, egeret, stb. például...
Illetve én azt mondanám még esetleg, hogy 7850, ahogy választottál, és kezdj el gyûjteni légkondira. Hidd el, sokkal kellemesebb nyáron a 23-24°C-ban ülni. 😊
Szerk.: Megkérdezhetem miért kell az erõsebb proci? <#fejvakaras>#fejvakaras>
Mindjárt összedobok egy listát akkor a tied alapján.
Ami a kettõ között van különbözet mehet videokártyára, vagy procihûtõre stb...
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
Hûtõ -> A gyári intel hûtõ valóban elég, ha nem tuningolsz, az Ivy Bridge ráadásul hûvösebb, mint az elõdje, a Sandy Bridge - viszont hozzá kell tenni, hogy a gyári hûtõ nem valami hû, de tartós darab.
A "pár tized debicel" terén pedig vitatkoznék, nekem két napig volt gyári hûtõ az i5-3570K-n, és beinduláskor (max. fordulatra pörög fel a venti) ill. tuningolásnál, terhelés alatt iszonyú hangos volt. Azért a Freezer 13 PRO CO pár nagyságrenddel halkabb...
A ventik is változtak és az újabb gyártástechnológiával készült eszközök kevesebb erergiát igényelnek, ezáltal hûvösebbek is. Én a gyári Intel ventit használom 30-35 fokos tetõtéri szobában, procit 3,9-re húzva. 60 fok fölé ritkán melegszik.
Manapság külön CPU hûtõre kizárólag akkor van szükség, ha feszültségemeléssel járó masszív tuningot alkalmazunk. Egyébként felesleges. Esetleg, ha valaki annyira vájt fülû, hogy zavarja az a tized decibel amivel az Intel hangosabb.
[merlinw.org]
Mert Blum szerint nem, mivel csak 9cm-es és nem 12cm-es. De õ még nem reagált és lehet hogy õ többre gondolt, mint a felsorolt feltételek.
Persze nem tudom, de szted változott az elmúlt 8-9évben a gyártók politikája és már erõsebb hûtõket adnak a procikhoz?
Zajról végül annyit, h fejhallgatóban úgysem hallom. A szobámban meg mást úgysem zavarhat.
Egyébként nálad az igényességet abban mérik, h ki költ minél többet számára szükségtelenül jobb dolgokra?
Egyébként majdnem kihagytam egyéb általános szempontokat. Pl. ha két áru egyforma teljesítményt tud nyújtani, akkor esetleg ráfizetnék valamennyivel egy olyanért, amelyiket:
- nem éhbérért dolgozók gyártják
- az üzeme telesíti a szigorúbb európai környezetvédelmi elõírásokat
- spórolnak a szállításra használt üzemanyagon, például vitorláshajóval hozzák (nem romlandó áru révén) és nem nagy konténerszállítóban pöffögnek, h gyorsabban érjenek ide vele
Amiket felsoroltál jó magam sem ajánlanám senkinek megvételre.. Tápon spórolni, hát azt azért ne nagyon már ! :-)
Ha alul van a táp a házban, akkor Corsair CX széria vagy ThermalTake TR2 széria, he felül, akkor lehet Chieftec CTG-xxxA széria, FSP Hexa széria, stb...
Amit kerülni kell az Chieftec iARENA széria például, vagy a Codegen, KOLINK, Trust, stb. márkák. 😊
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Az cél az, h minél olcsóbban és hosszabb ideig megvalósítsa ezt valami.
Drágábban és biztosra menni mindenki tud, azon nincsen mit dicsekedni. Tudod nem az a nagy szám, ha valaki 10ezer forintból megy 150 km-t, mikor csak 100-at akarna menni, hanem ha 1000Ft-ért megy 100km-t.
Fagyasztóba is beszerelhetem akár valszeg az még jobban fog hûteni és csendesebb is lesz, csak az meg már 40ezernél kezdõdik.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
hdd-compare.com