Milyen gépet vegyek most?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Kb. egy-két óra, és némi bátorság kell hozzá. Ha nem esel pánikba, ha a gép induláskor a POST képernyõig nem jut el, akkor nincs gond. De szvsz tuning nélkül is elleszel, pláne, hogy ugye ezeknél a prociknál van Intel Turbo Boost (gyakorlatilag egy beépített kisebb mértékû tuning, ami figyeli a terhelést és hõmérsékletet, és ez alapján túlhajtja némileg a procit).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Ahogy Fazer írja, annyira nem bonyolult. Bár hozzáteszem régen se mindig volt az. Tuningoltam Pentium Pro 150Mhz-t 180Mhz-re. Két jumper-t kellett olyan állásba rakni, ahogy az alaplapra fel volt szitázva. <#zavart1>

Apró téma:

Gianni-nál úgy mûködik, hogy megírod mailben mi kell neked, visszaír hogy mi mennyi, és ha kell, általában egy napon belül beszerzi, aztán Kelenföldön át is veheted. Minden van nála, én komplett gépet vettem, ház, táp, alaplap, proci, hûtõ, ram, videókárty és vinyók.

Ettõl függetlenül az Ipon se rossz, csak persze egy kicsivel drágább (viszont az ajtó elé hozzák).

win7 ultimate x64.
Ezt olvastam. Ez lapján mondtam.
"FSB-t se nagyléptekben húzzunk, érdemes 5-7-10Mhz-ként emelgetni, különben sûrûn kell a CMOS Clear jumperhez nyúlni."
"Ez a tûrésfok teljesen egyforma konfigoknál is radikálisan más lehet, ezért nehogy azzal gyertek hogy „a havernak ugyanilyen gépe van, és õ 2x tovább tudja huzni""

V43 1105
Kitapasztalod? Áh.. manapság már nem annyira bonyolult, nem igényel hardcore tuning tudást.. egyszerûen szorzót beállítod, még egy-két opciót és kész ennyi..

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Nem szeretnék a tuningolással foglalatoskodni. Még nem tuningoltam és ahogyan olvasgatom, eltart egy ideig, míg kitapasztalom, h mennyire növelhetem apránként.
Mathematica benchmarkingból én is csak azt találtam, amit linkeltél.
Felõlem aprón is jó volna, de lehetõleg mindent egy helyrõl szeretnék. Itt az ipont ajánlották. De ahogy látom Gianninál olcsóbb volna.

[NST]Cifu
Iszonyatos a hozzászólásod tördelése, picit odafigyelhetnél erre, és akkor talán ki is lehetne olvasni azt, hogy mit akarsz kérdezni... 😊

1.: A GA-P43T-ES3G és a GA-M52LT-D3 alaplap is egyaránt ATX szabvány méretû, tehát a házadba belemenne feltehetõen.
2.: Nálam az esetek jó részében sikerült a Windows-t átplántálni az új hardver alá már az XP-s idõkben is (sikeresen kihagytad melyik Windows van fent nálad, az XP esetében általában macerásabb a dolog, a Win7 már sokszor probléma nélkül túléli az átplántálást - persze attól is függ melyik verzió), bár megjegyzem hogy azért néha felüdülés egy "tiszta" Windows a leterhelt, agyonpakolt Windows után...

[NST]Cifu
Nekem is i5-3570K-m van, gyári hûtõvel 4Ghz-ig lehetett elkergetni, igaz légkondis környezetben, egy 7-8e Ft-be fájó hûtõvel gond nélkül mehet akár 4,2-4,4Ghz-en is, 40°C-os szobában szerintem... Persze innen nézve már csak 13e Ft-t spóroltál...

Az OpenCL és CUDA támogatásnál nem tudom, hogy az hogy számítják bele a CPU magok/szálak esetébe, vagy egyáltalán foglalkoznak-e ezzel.

Fél-off:

Azon nem gondolkoztál, hogy aprón szerzed be a cuccost? Én Gianni-nál vettem a PH!-n a saját gépemet, és összességében kb. 8%-ot takarítottam meg a vételárban az Ipon-hoz képest, ami ilyen összegnél már nem elhanyagolható tétel...

sziasztok. van egy Gigabyte GA-P43T-ES3G alaplapom,abban egy 2 magos pentium e6500.as procim.van 4 giga ddr3-as ramom 1333mhz-es.van egy sata2-es wd vinyóm 500 gigás és egy radeon 6670-es 1 gigás videókártyám.próbáltam szerezni egy 4 magos procit,de a 775-ös foglalatú 4 magos procikat szinte lehetetlen beszerezni.na már most ha vennék egy Gigabyte alaplap, sAM3, M52LT-D3, NF520LE, 4xddr3/1666, 2xsata, 4xusb, 10/100lan, raid, 7.1 alaplapot és ebbe egy AMD Athlon II X4 645 procit akkor újra kéne telepítem a wint is? egyáltalán bele menne a gépházamba ez a lap?
[NST]Cifu
Irtó összetett kérdést tettél fel, erre jól válaszolni egyszerûen nem lehet. 😊

Ha a legtöbb játék a számodra kielégítõen fut per pillanat, akkor értelemszerûen semmit sem kell(ene) cserélni. A kérdés az, hogy van-e olyan játék, amelyik a közeljövõben várható, és érdekel. Ez esetben meg kell nézni milyen gépigénye van, és mire háklis, és azon a ponton lehet elkezdeni fejleszteni.

Ha jelenleg elégedett vagy a gépeddel, akkor én azt mondom, hogy ne is akarj fejleszteni rajta semmi, gyûjts pénzt, és majd késõbb, ha már tényleg indokoltnak érzed a cserét, váltasz új platformra alaplap/proc/ram/videokárty/(merevlemez)/(ház)/(táp) téren. Most hiába mondom például, hogy ha 64 bites op.rendszer van fent, akkor rakj bele még 2Giga ramot, mert a következõ rendszerben úgy se tudod õket felhasználni.

Ugyan ez a baj a csendes (teljesen zajtalan?) géppel is. Rákölthetsz mondjuk 40-60e Forintot a vízhûtésre, vagy legalábbis is csendesebb/hatékonyabb VGA és CPU hûtõkre, zajszigetelésre a házon, és efélék, de ha mondjuk egy év múlva lecseréled, akkor egyes (vagy összes) elemét is dobhatod ki, mert az új gépben nem fogod tudni felhasználni.

A csendesebb gép esetén egyébként azt kell megvizsgálni, mi a legzajosabb a gépben, és azzal kezdeni valamit. Hangos a CPU hûtõ? Lecserélni az egészet, vagy legalábbis a hûtõventijét (ha lehetséges). Hangos a VGA hûtése, ugyanez. Hangos a ház ventije? Lecserélni egy halkabbra... és ezt így szépen sorban végigjátszani...

Igazad van. CUDA and OpenCL Support
Mondjuk késõbbi verziók lehet támogatni fogják. Akkor lehetne spórolni rajta 20ezret. Iponon 3570-bõl csak K-s van.

tenkenorman
Sziasztok. Van egy GA-p35-DS3L (rev2.0)-m msi gts450 1giga ddr3-mal, 2giga rammal, jah és e7200 -core2duo. a legtöbb játék maxon, de legalább is médiumon megy. ha nem is menne max lejjebb veszem az élsimítást vagy az árnyékokat. (de amúgy sem szeretem az új játékok 90%-át...) ti mit cserélnétek rajta? továbbá erõsen gondolkodom rajta hogy csendes PC-vé operálom át! kivitelezhetõ szerintetek? jó lenne ha nem adna ki hangot 😊

http://www.tenke.hu

visszavitelek alapján, corsair

"The return rate reported is the parts sold between April 1 and October 1, 2011, for returns created before April 2012, six months to one year of operation." link

[NST]Cifu
Mert nem csak játékra használnám kifejezetten, arra is, de nem arra hegyezném ki. Például az elkövetkezõ években várhatóan egyre komolyabb számolásokat is végeznék vele.

Utána kéne nézni az OpenCL / CUDA támogatás terén mi a szituáció, mert ha kihasználja, akkor lehet az erõsebb videókártyával a Mathemathica is gyorsabb egy jobb videókártyával. Azt látom, hogy támogatja, de a skálázódás terén.

További probléma, hogy ahogy nézem a Mathematica esetében több féle kiadás létezik, és az alap licenc csak max. 4 szálat / procit kezel. Ez pedig azt jelenti, hogy az i7 nem fog sokkal tud többet felmutatni, mint az i5, lévén az i5 is négy magos, az i7 pedig négy mag és 8 szál (Hyper-Thread). Itt például látható, hogy a 4 magot/szálat támogató Mathematica 8 alatt az i5 és az i7 között nincs komoly különbség!

Szóval ha tényleg ez az indok, akkor ezt alaposabban körül kellene szaglászni...

Krisztiam
amúgy ssd-be jó a corsair vagy inkább ocz??

Asus P8Z77-V, Intel Core i7-3770 3.40 Ghz, Corsair 32GB DDR3, ASUS RTX 2070 SUPER 8GB, WD 1000 GB 7200Rpm, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Cooler Master Hyper 212 Evo, Corsair HX 650W, HAF 912 Plus

Krisztiam
Core i7 3770 -re és nem akarom tuningolni..

Asus P8Z77-V, Intel Core i7-3770 3.40 Ghz, Corsair 32GB DDR3, ASUS RTX 2070 SUPER 8GB, WD 1000 GB 7200Rpm, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Cooler Master Hyper 212 Evo, Corsair HX 650W, HAF 912 Plus

1920x1080

egér, bill, füles megfelelõ sztem, ha ezt abban lehet mérni, h a mittomén milyen razeres vérpistikék eddig minden általam játszott játékban azt mondják, h biztos wh-zok és kickelnek

Mert nem csak játékra használnám kifejezetten, arra is, de nem arra hegyezném ki. Például az elkövetkezõ években várhatóan egyre komolyabb számolásokat is végeznék vele. Ezért is kell az új PC, mert most is már a tabomat használom mindenre (mathematica felment rá;-)), mivel az is gyorsabb nála. Böngészésben is lassabb, Maple, matlab, mathematica használhatatlan, cfx-et meg sem próbáltam feltenni.

[NST]Cifu
No, akkor egy hozzávetõleges lista:

A Procin és a procihûtõn spóroltam, de e mellé a 7950 már talán túlzás is, ha nem nagyobb felbontásban (1920x1080, 1920x1200 és felette) játszol.

Ha ennél kisebb a monitorod felbontása, akkor inkább egy 7870, és akkor a fennmaradó pénzmagból vegyél jobb fülest, egeret, stb. például...

Illetve én azt mondanám még esetleg, hogy 7850, ahogy választottál, és kezdj el gyûjteni légkondira. Hidd el, sokkal kellemesebb nyáron a 23-24°C-ban ülni. 😊

Szerk.: Megkérdezhetem miért kell az erõsebb proci? <#fejvakaras>

és nagyjából ilyet is akartam , izmosabb proci+memória és annál rosszabb vid kari

[NST]Cifu
Nézd, szigorúan saját vélemény, de alapvetõen kiegyensúlyozott rendszerre kell törekedni. A te listád pedig nem kiegyensúlyozott. Az i7 egy csúcs proci, a 7850-ös Radír egy felsõ-középkategóriás kártya.

Mindjárt összedobok egy listát akkor a tied alapján.

V43 1105
i5 bõven jó neked amire kell, ha hiszed ha nem ..

Ami a kettõ között van különbözet mehet videokártyára, vagy procihûtõre stb...

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Nem feltétlen azt várom, mert tfh te biztosra tudsz olyan megoldást, ami jobban megfelel a leírt szempontoknak, lásd MerlinW tanácsa (azt most köszönöm szépen). Tfh te rendszeresen foglalkozol a témával (én meg csak amikor éppen vásárolni mennék). Így neked jó tanácsot adni pár pillanat, míg én, h mindennek utánanézzek addigra újra borotválkozhatnék, kétszer is.

[NST]Cifu
i5 vs. i7 -> ha fõleg a játék a cél, akkor szerintem az árkülönbözetet inkább öld bele jobb videokártyába, többet számít.

Hûtõ -> A gyári intel hûtõ valóban elég, ha nem tuningolsz, az Ivy Bridge ráadásul hûvösebb, mint az elõdje, a Sandy Bridge - viszont hozzá kell tenni, hogy a gyári hûtõ nem valami hû, de tartós darab.

A "pár tized debicel" terén pedig vitatkoznék, nekem két napig volt gyári hûtõ az i5-3570K-n, és beinduláskor (max. fordulatra pörög fel a venti) ill. tuningolásnál, terhelés alatt iszonyú hangos volt. Azért a Freezer 13 PRO CO pár nagyságrenddel halkabb...

[NST]Cifu
Ha igen/nem választ vársz, akkor igen, elég lesz, ha nem akarsz tuningolni.

MerlinW
Aham.

[merlinw.org]

Akkor ha jól értem, szerinted egyelõre nekem fölösleges a nem gyári ventikkel foglalkoznom, majd ha esetleg nem tetszik vmi (tönkremegy, túlmelegszik), akkor ráér ezzel foglalkoznom?

Igen, eleinte én is i5-ben gondolkodtam, de aztán végül mégis úgy döntöttünk, h fizetünk annyit még az i7-re. Lehet késõbb tudni fogom, h hülye voltam, de attól még ezt bevállalom.

MerlinW
"Persze nem tudom, de szted változott az elmúlt 8-9évben a gyártók politikája és már erõsebb hûtõket adnak a procikhoz?"

A ventik is változtak és az újabb gyártástechnológiával készült eszközök kevesebb erergiát igényelnek, ezáltal hûvösebbek is. Én a gyári Intel ventit használom 30-35 fokos tetõtéri szobában, procit 3,9-re húzva. 60 fok fölé ritkán melegszik.

Manapság külön CPU hûtõre kizárólag akkor van szükség, ha feszültségemeléssel járó masszív tuningot alkalmazunk. Egyébként felesleges. Esetleg, ha valaki annyira vájt fülû, hogy zavarja az a tized decibel amivel az Intel hangosabb.

[merlinw.org]

Köszi, de konkrétan az a kérdés, h a CM Hyper TX3 elegendõ lesz-e?
Mert Blum szerint nem, mivel csak 9cm-es és nem 12cm-es. De õ még nem reagált és lehet hogy õ többre gondolt, mint a felsorolt feltételek.

Én ebben azért kételkedek, mert a mostani PC-m gyárija sem bírta. Egy melegebb nyári napon túlmelegedés miatt gyakorlatilag be sem lehetett kapcsolni a gépet. Új ventit kellett venni.
Persze nem tudom, de szted változott az elmúlt 8-9évben a gyártók politikája és már erõsebb hûtõket adnak a procikhoz?

Zajról végül annyit, h fejhallgatóban úgysem hallom. A szobámban meg mást úgysem zavarhat.
Egyébként nálad az igényességet abban mérik, h ki költ minél többet számára szükségtelenül jobb dolgokra?

Egyébként majdnem kihagytam egyéb általános szempontokat. Pl. ha két áru egyforma teljesítményt tud nyújtani, akkor esetleg ráfizetnék valamennyivel egy olyanért, amelyiket:
- nem éhbérért dolgozók gyártják
- az üzeme telesíti a szigorúbb európai környezetvédelmi elõírásokat
- spórolnak a szállításra használt üzemanyagon, például vitorláshajóval hozzák (nem romlandó áru révén) és nem nagy konténerszállítóban pöffögnek, h gyorsabban érjenek ide vele

MerlinW
6850, 6870 ->, Sandy vagy Ivy i5, 4-8GB RAM, 500-550W táp

[merlinw.org]

Ricsi234
Sziasztok! Milyen gépet ajánlanátok nekem a BF3,GTA4-re?

BlastR
Köszönöm

MSI Z77A-GD65 I5 3570K 4G DDR3 RAM Gigabyte HD4870 512MB

MerlinW
Tudjuk, tudjuk...😊

[merlinw.org]

MerlinW
Akkor is. Lásd egyel lejjebb😊

[merlinw.org]

MerlinW
Jó az Ivy, de elég az i5, nem kell neked i7😊

[merlinw.org]

V43 1105
TR2 szériát nem ismerem, a CX széria viszont árhoz képest nagyon is elfogadható, jó cucc!

Amiket felsoroltál jó magam sem ajánlanám senkinek megvételre.. Tápon spórolni, hát azt azért ne nagyon már ! :-)

[NST]Cifu
Most elkezdtünk hipotetikusan írni, lévén csak kérdés volt, hogy le-e kell cserélnie a tápját. 😊

Ha alul van a táp a házban, akkor Corsair CX széria vagy ThermalTake TR2 széria, he felül, akkor lehet Chieftec CTG-xxxA széria, FSP Hexa széria, stb...

Amit kerülni kell az Chieftec iARENA széria például, vagy a Codegen, KOLINK, Trust, stb. márkák. 😊

V43 1105

[NST]Cifu
Egy ~85-90e Ft-s procira azért én nem raknék gyári hûtõt. 7-8e Ft körül már van korrekt hûtõ, ami tartósabb és kevésbé zajos, mint a gyári...

[NST]Cifu
Milyen procira? Akarod tuningolni, vagy sem? Egy kevésbé fûtõ procira elég alaphangon. Ha tuningolni akarsz, akkor inkább egy Artic Freezer 13 (illetve 13Pro) vagy ThermalTake Contac 30.

[NST]Cifu
Elvinni elviszi feltehetõen (gondolom a mostani gépedben elvitte a 4870-est), ha nem akarsz tuningolni (az alaplapon már 2x4 pines csatlakozó van, a te tápod meg csak egy ilyennel bír, ha jól látom). De azért ha van 80-90e Ft alaplapra és procira, meg késõbb lesz VGA csere is, nos, én azért én egy komolyabb tápot tennék alá, és a komolyabb alatt nem feltétlen a névleges teljesítményben kell érteni, hanem inkább a megbízhatóbb márka/típus terén.

Sir Quno Jedi
Ilyen fantaztikus igényekkel meg teljesen jó neked a gyári hûtõ. 😄

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Az olcsóbba pedig beleértendõ a fogyasztásbeli megtérülés is 5-10 éves idõtartamra nézve.

Nekem például azt kell tudja, h 40°C-os külsõ hõmérsékleten sosem hagyja az optimálisnál túlmelegedni az i7 3770-et. Túl zajosat meg nem csinálnak, mert a mostani PC-mnél én még sehol sem hallottam hangosabbat. Tehát a hangját kb. leszarom.
Az cél az, h minél olcsóbban és hosszabb ideig megvalósítsa ezt valami.
Drágábban és biztosra menni mindenki tud, azon nincsen mit dicsekedni. Tudod nem az a nagy szám, ha valaki 10ezer forintból megy 150 km-t, mikor csak 100-at akarna menni, hanem ha 1000Ft-ért megy 100km-t.

Fagyasztóba is beszerelhetem akár valszeg az még jobban fog hûteni és csendesebb is lesz, csak az meg már 40ezernél kezdõdik.

Sir Quno Jedi
Jobban hût és csendesebb, miért, mi egyebet kéne tudjon még egy procihûtõ?!??!?!?!? 😄

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

A visszavitelek alapján a WD kicsit jobb.
hdd-compare.com