103176
1411386313.png
  • izb
    Részlet dara kolléga megjegyzéséből a prohardver "nagy ramos" topicjából.

"Mennyivel növeli a teljesítményt a dual channel?
    Socket A rendszerben 3-5% teljesítménynövekedés
    Socket478 és LGA775 rendszereken 20-80% teljesítménynövekedés
    Socket939 rendszeren majdnem annyi mint az inteles rendszereken

Ezek azonban csak a mért sávszélességre igazak! Az alkalmazások futási teljesítményében (tipikusan):

Socket A: ~0% növekedés
    Socket478 és LGA775: 10-70%
    Socket939: 3-5%

"
  • czky
    Dual Channel:

Single Channel:

• czky
    Nem gondoltam fordítva. Nagyon sokan - főleg akik nem hardwermániások :D - nem úgy gondolkodnak, hogy ha most vesznek valamit, azt fél év múlva eladják és másikat vesznek helyette.
  • Gerygrey
    És socket am2-vel mi a helyzet? Mert én direkt úgy vettem 1 giga ramot hogy egyben legyen, mert tavasszal ha jön a vista akkor veszek hozzá mégegyet és akkor mehet a dual.
  • NeoMaN
    Socke A-nál nem volt változás. Tudtommal 939-nél sokat jelent, mert a cpu-ban lévő vezérlő is a dualra lett kihegyezve.
  • izb
    939-es rendszereken nehezen okozhat ekkora sebesség növekedést lévén a memóriavezérlő a processzorba van építve....
    ott eleve gyorsabb a memória kezelés....
  • scorpeeon
    Egy PH-s fórumból idézet:
    "Mennyivel növeli a teljesítményt a dual channel?
    Socket A rendszerben 3-5% teljesítménynövekedés
    Socket478 és LGA775 rendszereken 20-80% teljesítménynövekedés
    Socket939 rendszeren majdnem annyi mint az inteles rendszereken"

Szóval Pentiummal ha jól csinálod, tényleg majdnem a duplája lehet.
  • izb
    amd max 5% jobb esetben...
  • BenceYCE
    Ezt fordítva gondoltad ugye? Könnyebb eladni a dualramot és venni helyette másik kettőt mint egyhez szerezni egy ugyanolyan időzítésűt, nem? Lehet rosszul tudom.
  • Inquisitor
    "Elvileg a duplája."
    És tényleg csak elvileg, ha jól emlékszem 800-as FSB-s P4 procinál +38%, az 533-as procinál szinte semmit, 400-as FSB-vel pedig semmit nem gyorsít. AMD-t nem tudom, de ott elég kicsi a difi ...
  • czky
    A Dual Channel-ről hallottál? Nagyob lesz a memóriák adatátviteli sebessége. Elvileg a duplája.
    Amúgy szerintem annyiból jobb az 1gb ram egyben, ha pl a közeljövőben bővíteni akarod a ramot, akkor könnyebb lesz még egy ugyanolyan ramot venned, mint még 2db 512-est. Mert nagyon fontos, hogy egyformák legyenek a ramok. Ugyanattól a gyártótól, ugyanolyan időzítésekkel.
    Árulnak is ramokat 2db-os kitben
  • totl
    az mi?
  • Sir Quno Jedi
    Mer akkor mehet a dual channel!
  • totl
    egyébként mér jobb ha 2 részben van a memória?
  • Sir Quno Jedi
    No most már legalább valóban közepes géped van! :D De tényleg nem rossz. Ezzel ki lehet húzni még egy-két generációváltást.
  • czky
    Az egy pocsék kártya!!! Azt semmiképpen. A 7600gt jobb tőle, nem is kicsivel!!
  • totl
    Sapphire PCI-E X1600PRO, 512MB ilyetr találtam ez is jó? vétel?
  • Gerygrey
    Megvan az új vas :)

Szeretném ezúton megköszönni mindenkinek, aki segített ezen a fórumon, nélkületek még mindig abban a hitben élnék hogy a régi 1600+ konfigom egy "közepesen jó" gép, és egy videokari csere "esetleg ráférne" :D

Asus M2N-E - AMD A64 3500+ sAM2 - Inno3D gf7600GT 256MB - Samsung 1GB DDR2-667 - 200GB Samsung SATA2 8M 7200RPM - NEC mittomén labelflash DVD/RW - AeroCool AeroEngine II ház - Spire RockeTeerIII 500W 12cm blue silent LED táp

163.500 volt a vége, asszem megérte... Úristen mennyi gammát kell még kipróbálom full grafikával, amik eddig minimumon is szaggattak :D Mégegyszer köszi mindenkinek, nélkületek sosem tudtam volna ezt összehozni!
  • BenceYCE
    Vinyóból meg természetesen SATA2-t, 16Mb de legalább 8 Mb cache-es és a garancia lehetőleg 3 év legyen.
  • czky
    Én a procit semmiképpen nem venném meg. Vétek nem Core 2 Duo-t venni. Egy E6300 proci csak pár ezerrel drágább mint amit beírtál.
    Videokariból meg valami 7900gs, vagy ati x1950pro ami most nagyon jó vételnek számít.
  • totl
    és szted milyen jobb vga kéne?
  • Gunner
    memóriát 2x512be, egy picit jobb vga most v késöbb, és akkor nagyon kircsi :)
    most raktam fel vista 32bit-et, kurva jó :D
  • totl
    ez jó gép? :proci:intel P4 945 3.4 Ghz 2x2 MB dual core 64 bit
    alapl:Asus P5LD2/ C s 775
    memória:samsung 1 GB 667 MHz DDRll RAm
    winyó:samsung 250 GB HDD 7200 8MB
    videókari:ASUS GEFORCe 7600 GT 256 MBPCi
  • Gunner
    Már kitárgyaltuk, hogy ha új lapot veszel, akkor inkább vegyél valami cput is bele meg egy kis ramot, és akkor a lap által még késöbb egész kényelmesen tudod fejleszteni a gépedet.
  • GoKu x
    sziasztok! elöször is a konfim: msi865pe(s478) northwood cpu-m ami 2.8ghz, 2.512 kingston és club3D 6600GT. arra gondoltam h vga-t cserélek! ki is néztem már egy inno 3D 7600GT, ami kb 35e.(pci-E) az a baj h a mostani lapom nem tudja fogadni a pci-E vga-t ezért azt is kéne venni. vki tudna nekem segíteni ebben? olyan 25e körül gondoltam a lapot. meg még azt nem tom h ha veszek uj lapot akkor a mostani proci jo e bele. elöre is thx
  • Gunner
    Winyó zakatol és kész, na. Meglett véve új gép, de fater nem akarja odaadni karácsonyig, vki ötlet h mivel bírjam rá? Mellesleg 1/3 részét én fizettem, ez elég intő :D
  • scorpeeon
    Lehet h a vinyó csinálja? Erre nem is gondoltam. Mindig akkor hallani ezt a hangot, amikor töltést jelez a led. Nem Maxtor van benne, asszem Samsung. De az enyémben is Samsung van és nem zakatol :)
  • NeoMaN
    Szerintem meg mindent be tudsz állítani driverből kúlbitsel, ami egy Omegában van.
  • NeoMaN
    szerintem a Maxtor vinyó zakatol.
    :D
  • scorpeeon
    A vinyót ő tudja h mekkora kell, a házat ő tudja h hogyan nézzen ki, egy jó hangkártyára ő tudja h van-e szükség. Tápból viszont csakis Chieftec vagy FSP. A 7900GT-t csak úgy odaírtam mert azt láttam kb a kereten belül, most AGP karit vettem magamnak, abban vagyok inkább otthon. Az viszont tuti h PCI-E-sből a 8800GTS/GTX hosszútávon nagyon jó. Az más kérdés, hogy van-e szüksége/pénze egy ilyen karira.

Egy kérdés: most vettem egy teljes konfigot sulinettel, E6300 dübörög benne. Szinte tuti h OEM, merthogy dobozt nem adtak hozzá és a teljes konfig egy része. Hőmérsékletileg jónak tűnik. (húzni persze még nem próbáltam, viszont az alaplap miatt ez nem is menne nagyon) Viszont töltés közben időnként halk, zakatolóhangot hallok. Sok gépnél hallani ezt a hangot. Csak azt furcsállom, hogy míg a régi pentium2-esem, P4 2,4-esem és most ez az új Core 2 Duo E6300 is kiadja ezt a hangot, az én P4 2,8GHz Northwood HT-m nem ad ilyen hangot soha magából, halkan sem. Ez mitől függ, nem tudja vki? :)
  • GyPeter
    csak egy kicsit kiegészítettem de nem akartalak leszólni vagy ilyesmi
  • Inquisitor
    Most ezt miért nekem ...? Én ezekkel tisztában vagyok, itt direkt a prociról volt szó.
    (Amúgy nem OEM-es HDD-t összesen 1x láttam életemben, ami azért nem psikóta.)
  • GyPeter
    és most a #4858 as ra is valaki, köszi
  • GyPeter
    Az OEM termékek minimális csomagolással kerülnek forgalomba, mivel eredetileg nem kiskereskedelmi forgalomra szánták, hanem viszonteladóknak komplett konfigurációk összeállítására - ha az a működéshez szükséges - az illesztőprogramokat tartalmazó CD-vel és esetleg rövid magyar nyelvű leírással. Szoftver esetén például OEM lehet, ha komplett konfigurációhoz vásárolják meg (érdekes módon nem feltétlenül teljes gépről van szó, a szabályok szerint OEM szoftver már adható néhány alkatrész együtteséhez is).

Az OEM termékek olcsóbbak, néha nagy az árkülönbség, de figyelni kell arra, hogy például egy OEM processzorhoz nem jár hűtőventillátor, míg a dobozos változathoz igen, illetve rövidebb lehet a garancia időtartama is, amit általában a forgalmazó/összeállító vállal.
  • Inquisitor
    "mit jelent az, hogy egy processzor pl. Intel Core2Duo E6300 (OEM) vagy (BOX)? Az OEM-en nincsen cooler vagy mi?"

Feltéve ha jó helyen vásárolsz, akkor a dobozos procikra (Intel vagy AMD) nem 1év hanem 3év gari van a hűtőn kívűl. Van akinek számít.
  • Inquisitor
    "Vidkariból elég sok van, pl GeForce 7900GT - 70k"
    Én ezt nagyon drágállom, ennyiért kap egy X1900XT-256MB vagy egy GF7900GTO kártyát, és mindkettő sokkal gyorsabb.
  • Gunner
    winyó - ház - táp - hangkártya?
  • scorpeeon
    Az elég márkás :) Elnéztem, tényleg 30k.
    Kingston HyperX az volt 40 fölött :)
  • GyPeter
    adnátok pár webcímet ahonnan lehet cucokat rendelni?
  • ToCsEk
    Szerintem a Kingmax elég márkás, vagy nem?