103176
1411386313.png
  • bardocz
    Ez nekem tök új, H-s alaplappal is lehet húzni ugyan úgy? Nézegetem, hogy hogyan kéne majd skylake-re váltani a 2500k-ról, és erősen gondolkozok, hogy hagyom a tuningot a fenébe inkább.
  • Moby
    Már párszor leírtam, de jobb ismételni: Z-s alaplapot akkor kell venni, ha kellenek a Z-s featureök, K-s proci tuninghoz feleleges, arra bőven jó egy non-Z OC-s alaplap, mondjuk egy asrock H81-M szériás bármelyik, azokban nincs feszkorlát, a halálba lehet bennük húzni a procikat. Tizenpárezerért.
  • Maala
    Jogos, kevertem a sima Greennel, ami már beolvadt a Blue-ba, és csak 5400-as (WD20EZRZ). Amit te kinéztél, az meg WD20EZRX.

Gigabyte B85M-D3H alaplap 19 896 Ft
    Intel Core i5-4590 processzor 58 059 Ft
    Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury HX316C10FK2/8 memória 13 199 Ft
    EVGA GTX 970 4GD5 SuperClocked ACX 2.0 04G-P4-2974-KR videokártya 104 863 Ft
    Kingston 120GB HyperX Fury SHFS37A/120G SSD meghajtó 15 029 Ft
    Western Digital 2TB 64MB SATA3 WD20EZRX merevlemez 21 575 Ft
    FSP 550W Raider S 550 80+ tápegység 19 825 Ft
    Zalman Z9 U3 számítógép ház 17 782 Ft

Gépösszeszerelést kérek 4 990 Ft
    Összesen: 216 706 Ft + áfa 275,217 Ft

Opcionálisan:
    DeepCool GAMMAXX 300 processzor hűtő 5 816 Ft (Ha halkabb gépet szeretnél)
    Sapphire R9 390 8GB DDR5 Nitro 11244-01-20G videokártya 115 139 Ft (A GTX 970 helyett)

Fontos, hogy ez a lap ezzel a procival csak BIOS-frissítés esetén működik, de mivel boltban állítod össze, a BIOS-frissítés benne van a gépösszerakás árában.

PCX.hu-n állítottam össze. Aqua-nál olcsóbb a gépösszeszerelés, cserébe nincs gépösszerakó, magadnak kell kikeresned és a kosárba raknod a cuccokat. Viszont állítólag jobb a supportjuk, ha esetleg valami gond lenne a géppel, vagy a szállítással.

Ipon van még, ami korrekt supportilag és gépösszerakójuk is van, de mivel házhoz szállításról van szó, max az árazásuk szólhat közbe. (személyes átvételnél van gond, hogy egy putritelep közepén vannak Zugló vasútállomásnál)

Viszont a helyedben mindenképp megszabadulnék a monitorodtól (Ha nincs baja, akkor 15-20ezer között el tudod adni), és beruháznék egy LG 22MP57VQ-P FHD IPS monitorra 39k környékén (+2k egy HDMI kábel). A különbség szemet gyönyörködtető lenne, igazán 2015-ben éreznéd magad tőle.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.11.15. 18:03:57
  • Maala
    A 6100 és a 4460 között azért elég sok különbség van. Egy 4590 és egy 4460 között már nem annyira.

i7 játékra felesleges többletköltség, azt munkára éri meg venni, e-pénisz méregetésre max akkor, ha telik rá miből.
  • Alexzel
    Köszi!
    Örülnék ha tudnál 250-300 között ajánlani egy érdemleges összeállítást, amoin egy Fallout 4 is elfut.
    A monitorom egy régi Samsung SyncMaster 214T (1600*1200), amit egyenlőre nem tervezek lecserélni.

Én a Bluechip oldalán próbáltam meg összeállítani egy konfigot, mivel azt ajánlották (én inkább összeállíttatnám a gépet és házhoz szállíttatnám). Eredetileg az Aqua-t néztem de ott nem sok változtatási lehetőség volt az összeállításban.

Rossz szokásom a magyarázkodás:
    -A táp és a ház nem spórolás miatt lett Cooler Master, hanem mert korábban is azt használtam, és anó úgy tudtam jó típus. Az Aqua-nél rendelhető gépeknél/összeállításoknál is (amit néztem) ilyen táp volt (500+os árú összeállításnál is).
    -7200-as vinyót akartam én is, a "WD 2TB 64MB CACHE SATA-III/600 Caviar Green"-t azért választottam mert ahol megnéztem ott a specifikációjában '7200 rpm' szerepelt, nem ellenőriztem utána máshol.
  • nagykispeter
    Az a 60 -70 most meglenne rá.Viszont azt se szeretném ,hogy 1-2 éven belűl megint cserélni kelljen mert most is csak épp elmeggy,de lehet 2 év múlva már a minimumnak se elég.Azért írtam,hogy sok különbség van e a jelenlegi FX 6100 és i5 4460 között.Mert ha nem akkor lehet többet ér várni pár hónapot és akkor egy i7-et rakni bele ami lehet még 4év múlva is elmegy minimumnak.Sajna az a gondom ,ahogy nézem a 6100 már sokszor minimumnak se megy el.
  • Maala
    Szia!

Amennyiben B85-ös lapot szeretnél, felesleges 4790K-t venned, mert nem tudod kihasználni az "erejét". Egy min 40k-s Z97-es lap, plusz egy min. 10-15ks hűtő kell, hogy a K-s proci tuningját kihasználd, ez magának a procinak a felárával egy 40-50ks többlet. Játékok miatt ez gyak. nem éri meg.

I7-es processzort kizárólag játékra sem érdemes venni. Egy jobbféle i5-ös processzor bőven megteszi, pl 4590, vagy esetleg a Skylake-ből a 6500-as. Utóbbi kisebb fogyasztású, kevesebb hőt termel, így hűtésre elég rá a gyári hűtő, amit adnak hozzá.

Alaplapból én inkább a D3H-t ajánlanám, kis különbség, de ha úgysem veszel dedikált hangkártyát, valamivel jobb alaplapi van rajta. Skylake esetében oda kell figyelni, hogy DDR4-es lapot vegyél, mert bár drágábbak a DDR4-es ramok (egyelőre), de időtállóbbak is.

Memória is elég 8GB egyelőre játékra, bár a jövő szempontjából megfontolandó a 16 GB. Vagy később majd cserélsz. DDR4 esetáben a 16 GB ára még kicsit necces.

Házból inkább N300-ast vegyél, ha már mindenképp ezen akarsz spórolni, bár egy "játékos" gépnek legalább olyan fontos a szellőzése, zajcsillapítása, mint a többi alkatrésze. Zalman Z9, Corsair 200R is megfontolandó többek között.

Táp is hasonló az előzőhöz, nem szeretnéd, hogy a 2-300k-t érő géped azért száll el, mert nem volt elég minőségi a táp. Ez a CM pedig nem épp az ajánlott kategória. Egy minőségibb 550 W-os táp egyébként bőven elég lenne a gépednek.

VGA. Amit megfogsz az i7-en (vagy akár a tuning elhagyásán), azt inkább ide fektesd. Egy i5-4590, de még egy i5-4460 is képes kihajtani egy GTX 970-et FHD felbontás mellett, talán utóbbinál már néha pihen a videókártya, de előbbinél még egy GTX 980 is csak néha. Mindezek mellett azért megemlítem, hogy egy Sapphire R9 390 legalább olyan jó, mint egy jobbféle 970-es (pl. MSI Gaming), szóval megfontolandó alternatíva. Főleg, hogy a 390-es már teljeskörűen támogatja a DX 12-t, míg 970-est véve azért valószínű, hogy jobban jár majd az ember, ha lecseréli a kártyáját egy Pascalra.

Háttértár tekintetében a WD vinyó helyett én egy 2 TB-s Seagate-t ajánlanék, mert annak 7200-as rpm-je van, szemben ennek az 5400-ával, tehát gyorsabb.

Mindezeket figyelembe véve vagy összeállítasz magadnak egy másfajta setupot a fentiek alapján, vagy írsz egy keretet, hogy mennyit szánnál rá, és jobban tudok segíteni.

Egyébként monitorod van? Milyen felbontásban gondolkodsz?
  • Maala
    Először tisztázni kellene, hogy mekkora kereted van rá most, utána tudunk csak érdemben tanácsolni, hogy gyűjts-e még, vagy már most van olyan opció, amivel jól járnál.
  • Jim Morrison
    Most csak töröltem, de ha újra lesz személyeskedés, stb akkor mennek a bünti pontok.
  • Alexzel
    Sziasztok!
    Mostanában szeretném a régi gépemet teljesen elcserélném úgy hogy lehetőleg évekig ne kelljen módosítani, és a játékok is mint a Fallout 4 lefussanak rajta.
    Én erre gondoltam, de a véleményeteket kérném erről az összeállításról.
    Processzor: Intel Core i7-4790 dobozos(BX80646I74790S) vagy Intel Core i7-4790K(BX80646I74790K) + Cooler Master Hyper TX3 EVO hűtő
    Alaplap: Gigabyte B85-HD3
    Memória: Kingston HyperX Fury 1600MHz 16GB CL10 Kit2
    Videókártya: Gigabyte GV-N960OC-4GD
    Ház: Cooler Master Force 500
    Táp: Cooler Master B600 ver.2 600W vagy Cooler Master B700 ver.2 700W
    Háttértár: Kingston HyperX Fury SATA 2,5" 120GB (op. rendszer és 'konstans' programok) + WD 2TB 64MB CACHE SATA-III/600 Caviar Green
    Előre is kösz a választ.
    Utoljára szerkesztette: Alexzel, 2015.11.15. 10:32:35
  • alyr2
    Akinek van kis esze, nem ad ki +30-40 ezret azert hogy jatekban 60 fps helyett legyen neki 70.. I7 otthoni felhasznalasra(jatekra) tökeletesen felesleges mert semmivel nem lesz jobb mint egy I5 de legalabb vagy 50% plusz kiadás..persze mindenki azt vesz amit akar..
  • simonl #96545
    Mindenképpen érdemes cserélni i5/i7 -re.
    Ha napi szinten használod a géped, és az említett játékokkal akarsz játszani akkor tedd minőségi alkatrészekkel.
    Az windows újratelepítés 25 perc. És igen, észrevehető lesz a különbség.
    Rá kell szánni a forintokat, hidd el megéri. Semmiképpen ne hallgass az olyan tanácsokra: "benne fog állni a pénzed a gépben" + "jó lesz ez , ezen is elfut meglátod"
    Mit fogok kapni ezekért a mondatokért, már előre látom.
  • nagykispeter
    Játéknál Tomb Raider, Division ami rázósabbként érdekel.
  • nagykispeter
    Köszi!
    Igazából nem tudom megéri e váltani most vagy érdemesebb lenne hagyni így egy ideig kb egy évig és i5 vagy i7-re váltani.Akkor pénz is több lenne rá.Ez függ attól is ,hogy a közeljövőbe megjelenő játékok milyen gépigénnyel fognak megjelenni.Közbe megnéztem Witcher 3 kültéren 35-40 fps-el,városba 30-körül mozog.Néha esik be 25 esetleg 22-23-ra rázosabb jelenetekél,de ott is csak egy-egy pillanatra.
  • alyr2
    Épp vehet ASUS lapot is vagy MSI-t csak asusbol az evo r2 nel kezdodik 30 kornyeken MSI szinten..Giganak van 23-24 körul az ud3p a 8+1 fazissal, ami a legjobb legolcsobb lap fxhez. a legdragabb legjobb meg a sabertooth r2..
  • gforce9
    " AMD/Intel procit vegyél, Giga alaplappal, és DDR3-as rammal. :D"

Anno belefutottam olyanba, hogy csak a kék nyákos alaplap, az a jó esetleg a piros..... :)
  • alyr2
    ha nem nagyon akar tuningolni akkor nem kell hutot venni az fxre, a 8xxx szeriahoz ha minden igaz gyarilag hocsoves hutot adnak ami megbirkozik a feladattal. egy Hyper t4 meg boven eleg az meg 7 ezer kornyeke
  • Maala
    Milyen a házad, tápod, vinyód típusa, és milyen programokat szeretnél futtatni?

Elég általánosan írtad a dolgokat, gondolom nem lenne jó, ha én is általánosan írnék, hogy AMD/Intel procit vegyél, Giga alaplappal, és DDR3-as rammal. :D

Webshopnak PCX-et, Aquat, Ipont tudom ajánlani.
  • Maala
    Nos igen, sajnos, azzal a lappal nem sok mindent fogsz tudni kihajtani, azért, amit alyr is írt. A processzor áramkörének a kialakítása enyhén szólva is hagy kívánnivalót maga után.

Gigabyte GA-970A-UD3 (rev 3.0), vagy GA-970A-UD3P (rev 2.0).

És ebbe akkor rakhatnád is az FX 8320-as procit, valami 5k-s (ha gyári órajelen járatnád), vagy 10k-s (ha tuningolnád is) hűtővel, ha még nincs, aztán lenne előrelépés.

Bár őszintén szólva nem tűnsz valami tuningolós fajtának, szóval megfontolnám a helyedben a GIGABYTE GA-H81M-D3H alaplap + i5-4440 proci párost is, persze ezzel Intelre váltanál. Hűtőt ide nem kell venned.
  • nagykispeter
    Igen ez az alaplap az
  • nagykispeter
    Értem,köszi a segítséget
  • macleody
    Nem néztem utána, csak azért linkeltem, mert azt írtad, hogy nem támogatja. De ha 4+1-es, akkor tényleg nem sokra megy vele. Főleg, hogy egy 8320-at szinte kötelező húzni. Nekem is fel van pöckölve.
  • alyr2
    Az egy dolog hogy támogatja...az enyem is tamogatta a 6300-at..de a 4+1 fázis ami hűtetlen is nem birja kiszolgálni a procit, ezért dobja az orajelet. Ennyi a történet..ha használni is akarja akkor kell masik alaplap
    Utoljára szerkesztette: alyr2, 2015.11.14. 18:01:36
  • macleody
    Gondolom ez az alaplapja.
  • alyr2
    Az alaplapod nem alkalmas tuningra. Az mindenképpen kuka.NEkem is az volt mint neked csak LX3. az a 6300 alaporajelet sem birta.8xxx procit meg nem is tamogat eleve. Szoval neked bármit akarsz lappal egyutt kell cserélni. Vagy veygel most egy normalis lapot es akkor lehet dob neked meg a teljesitmenyen kicsit mert a procit jobban kiszolgalja. Ajanlom azt ami az alairasomban szerepel. Ez a legolcsobb legjobb FXala
  • nagykispeter
    Köszönöm!
    Alaplapom:ASUS M5A78LE .
    Viszont én is azon gondolkoztam és ezért kérdeztem,hogy nem biztos tudna a gép annyival többet,hogy azt a 65-70 000-et ráköltsem.Eszerint nemigen,játékra használom leginkább a gépet.Még annyit ,hogy a 6100 3,3 GHz-et mennyire lehet feltuningolni?Igen gyári hűtő van még rajta ,de akkor azt veszek rá másikat legfeljebb.Esetleg tudtok e a tuningról valami leírást belinkelni? A garancia is letelt már rolla!
  • pacclacc
    Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni.

Szeretnék venni számítógép alkatrészt (Alaplap, processzor, RAM). Házam, Tápom, Videokártyám Vinyom van. Persze nem a legújabbak. Nos nem játszani szeretnék vele, csak programokat szeretnék futtatni rajta, meg hogy jó pár évig ezen alkatrészeket ne kelljen cserélni. Mit tudtok ajánlani? Nagyon fontos lenne, mert mióta konzolon játszom, nem nagyon tudom mit érdemes használni mivel :D Ha esetleg tudtok még ez mellé jó PC-s üzletet webshopot nagyon megköszönném.
  • Maala
    Ahogy alyr mondja, az egész attól függ, hogy milyen alaplapod van. De még ha jóféle is, akkor se vegyél 8350-et, max 8320-at, mert ugyanannyira húzható a kettő, csak a 8320 gyárilag alacsonyabb órajelű - és ezért olcsóbb is.

No meg AMD-nél az sem mindegy az órajel szempontjából, hogy milyen hűtő van a processzoron.

De kiindulásképp mindenképp azt kellene megtudni, hogy milyen alaplapod van.
  • alyr2
    Éz attol fugg most az alaplapod miféle! 8350 egy jó processzor, de en a helyedben nem vennék most se AMD se intel procit. Nekem az alaírasomban szereplő konfig bőven elég, mindent elfuttat high beallitason, bőven játszható fps értékkel. a kérdésedre a válasz hogy minek felel meg, hát ttol függ mit csinálsz vele..az enyém I3 és I5 között van, valamiben hozza a vele idős I5 szintet vagy kicsit jobbat valamiben meg nem. Ha mindenképpen vasarolni akarsz és esetleg intelt, akkor kell uj alaplap ami procival egyutt ugy 70 ezer. Ha a mostaani lapod gyenge egy 8350 ala akkor is naggyabol 60 ezer kiadásod lenne. De ha neked jol megy most is amire hasznalod, akkor folosleges cserélni..azért az esetleges +5-10 FPSert nem éri meg az az osszeg.
  • nagykispeter
    Sziasztok!
    Szeretném kérdezni van egy R9 280 3GB videókártyám, ezmellé van egy AMD FX 6100 proci ez kb Intelbe milyen procinak felel meg.Érdemes e váltani Intelre ,vagy inkább AMD FX 8350 mivel az nem jár alaplap cserével.Gondolom alaplapcsere gépújratelepítéssel is jár.Észrevennék e valami különbséget játék alatt vagy sokat nem.Witcher 3 GTA5 egy két kisebb akadáson kívül símán fut rajta full HD-n,magas beállítással.
  • Maala
    Azzal a procival egy 970-et, de még egy 980-at is simán kihajtasz. (vagy ekvivalens AMD-t)

A többivel is minden rendben.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.11.11. 21:15:10
  • Shiwo
    2 éves a táp

a ház egy Fractal Design Define R4 Titanium, ránézésre elég sok hely van benne

a proci egy Intel CORE i5-4570 3,2GHz 6MB Cache BOX

nem feltétlen baj, ha nem hozza ki a maxot, mert idővel majd procit is vennék újat, tán majd nyáron, videókártyát viszont egy újabb 2 évig nem szándékozom.. (Gigabyte H87-D3H, socket 1150, ahogy elnézem, elbír pár jobb procit)

köszi a tippet

• Maala
    R9 390, vagy GTX 970.

Kérdés, hogy mekkora kártya fér bele a házadba? Hány éves a tápod? 4-5 évnél még maradhat simán, de 7-8 évnél eldobós már azért.

390-ből ajánlottak a Sapphirek (Tri-X, Nitro), illetve az MSI Gaming. 970-ből a Giga G1.Gaming és WindForce, MSI Gaming, Asus Strix. Black.

Az is kérdés, milyen procid van? Mert hiába ölsz bele pénzt egy 390X-be, 980-ba, ha nem tudja kihajtani a procid. De ez igaz akár a 390-re, 970-re is.

Én Sapphire Nitro 390-et vennék ma, hosszabb távra jobb talán egy picivel. 390X, 980 egy kicsivel rosszabb ár/teljesítmény arányt képvisel, cserébe 1440p-ben is megállják a helyüket bizonyos megkötések mellett. FHD-re feleslegesek viszont. Még.
  • Shiwo
    PS: bocsi a sok térközért, nem akart bejönni a topik a sima webes megoldással, így a telefonost használtam (m.sg.hu), ez meg valamiért így szétbombázta..
  • Shiwo
    Hali,

December elején tervezem lecserélni a videó-kártyámat, ebben szeretném véleményeteket kérni.

100 - 150 000 - nél többet nem igazán szeretnék rááldozni... (de jobb lenne inkább a 100-at közelíteni)

Jelenleg egy "Gigabyte PCIe GV-N760OC-2GD R2.0 - GTX760 2GB" kártyám van, amit egy "FSP Raider S 650W ATX/EATX tápegység, BOX, 80+ Silver" táp hajt

Az új kártyának legalább 4, de inkább 8 Giga RAM-ot szeretnék (tudom, nem csak ez számít, de azért férjenek már el benne a dolgok..)

Illetve sokkal jobban preferálnám a Radeon-t.. az NVIDIA is jó, de az Experience részétől már pár alkalommal idegrohamot kaptam, de ha nem tettem fel, csak simán a drivert akartam telepíteni, azzal is voltak már nehézségeim.. korábban Radeonjaim voltak, azokkal ilyen szívás sose volt

Szóval hacsak nem mondjátok többen is azt, hogy márpedig ebben az árkategóriában az NVIDIA lényegesen erősebb és jobban megéri, akkor inkább nem kérek belőle..

Ahogy elnéztem, Radeonból ebben az árkategóriában az "R9 390" illetve "R9 390X" tán a nyerő..

de van egy rakat alverzió.. melyiket érdemes megvenni ? a 390X megéri a +20 000 ft-ot ?

(btw házilag húzatni nem szoktam, így nem követelmény, hogy azt bírja)

Szóval mit mondotok, mit ajánlanátok ?

Előre is köszi a válaszokat !

• Maala
    Szerintük nem érdemes cserélni, maximum egy K-s, szorzózármentes procira. Persze csak amennyiben hidegen hagy a géped fogyasztása.

Szal max egy 3570K v 3770K jöhet szóba, de mivel i7-et akarsz, így inkább utóbbi. :) Persze ahhoz lap is olyan kellene, amit meg már nem kapni, hacsak valami véletlen folytán nincs tuningos lapod.
  • Blum
    Adott platformon (LGA-1155) csak i7-3770-re tudnál váltani alaplap csere nélkül. Arra meg szerintem nem érdemes. Szerintem várj egy pár hónapot, hogy az új lapok (LGA-1151), procik és DDR4-es RAM-ok ára lejjebb menjen egy kicsit és akkor cserélj lapot,CPU-t és RAM-ot ha van rá keret.
  • Skyvolker10
    Érdemes lecserélnem a procim i5-3570-ről valamilyen i7-re? És ha igen milyenre? Gigabyte gtx 970-em van.
  • Sippie
    áhhááá. Szóval az is csak tuningolható alaplapban használható ki. Világos, köszi :)
  • Maala
    Ha nem Z-s alaplapba rakod, akkor feleslegesen tud nagyobb órajelet, úgysem tudod átrakni. Majd ha az AMD is támogatja a DDR4-et, akkor jobban ki tudod használni. :)