69150
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • Glpetyus
  • modellmaker
    de ha nem pancsolom tele akkor nem kell törölgetni :DDDDDDDd
  • DJ Skyline
    k*rva nagy meló rátenni a pzst 2 másodpercre a makettre,amíg felszívja a vizet!:DDDD
  • modellmaker
    úristen.. mennyi vízzel együtt nyomjátok át a matricát a felületre???!! :C

félreértés ne essék: nem azt mondom hogy az én módszerem a veribesztof. kinek a pap kinek a papné csak nem szeretek fölöslegesen törölgetni ill. egyéb dolgokat csinálni fölöslegesen. mármint makettezés terén :D
  • modellmaker
    azt hittem :D mondom kitelik tőled :D
    nem lesz buborékos ember.. :D csak gyakorolni kell
  • Glpetyus

én is fel szoktam áztatni a vizet pzs-vel :o
    (Már vagy 10 éve bevált módszer,és csak néha napján esik le 1-2 )
  • DJ Skyline
    nem úgy értettem amíg nem kezd el úszni a vizen,hanem amíg nem kezd el mozogni rajta!
    ja,és majd szép buborékos marad a matrica?:D
    nálam bevált mind és nem potyognak le a matricák!
  • modellmaker
    "hagyom leázni a matrica lapról"

így leázik egy csomó ragasztó is.

beleteszed a vízbe, és egyből bepöndörödik a hordozó papír. vársz vele egy kicsit míg kezd kisimulni. ekkor kiveszed a vízből és leteszed egy olan helyre ami nem issza fel a vizet. mikor már úgy gondolod hogy fasza akkor megfogod a papír egyik sarkát egy csipesszel és a matricát átúsztatod a felületre. előtte érdemes picit bevizezni. ha használsz valamilyen segédeszközt (segédanyag, feszítő/lágyító) akkor azzal.

"fülpucolóval szépen kinyomkodom alóla a felesleges vizet"

ezt nem szabad. majd elpárolog.
  • DJ Skyline
    1. matrica függő! ha egy 20 éves matica szettel próbálkozol,akkor lehet leesik másnapra az egész! de vannak ilyen olyan matrica feszítő/lágyító folyadékok asszem, mondjuk én nem használom egyiket sem...hagyom leázni a matrica lapról,mondjuk 15 másodperc után megnézem mennyire ázott fel,ha már mozog rajta akkor ok! aztán matrica lapostul kiemeled,ráteszed a lapot a makettre,és szépen rácsúsztatod! én még fülpucolóval szépen kinyomkodom alóla a felesleges vizet,meg buborékokat,majd ha nagyon ázik a makett a víztől,akkor egy papírszepivel letörlöm,a többi meg majd megszárad!

2. az átlátszó alkatrészek mindíg is kényes darabok voltak! óvatosan kell bánni a ragasztóval,tehát ha lehet csak ott ragasztózd be ahol kell,és ott is keveset! de vannak ilyen speckó ragasztók,amik nem fehérítik ki az "üveget",bár ilyet még nem használtam
  • modellmaker
    1. he? ha nem rontassz el semmit a matricázás folyamán akkor nem lesz probléma azzal hogy festett felületre teszed.

2.
    at 1: kevés ragsztó. tényleg nagyon kevés.
    at 2: vannak olyan spec ragasztók amik nem csinálnak vele iylet. pl: Humbrol Clearfix
  • Glpetyus

1. Nem,de a matt felületen nem tapad jól az tény.

2. Ügyesen Vannak direkt ilyen ragasztók,kevesebb benne az oldószer,nem mar annyira.
  • bgabor
    Még két kérdésem lenne:
    1:Azt hallotam, hogy a befestett felületeken nem tapadnak meg a matricák.
    Igaz ez?

2:Ti hogyan éritek el azt, hogy a megszáradó ragasztó kipárolgása ne fehérítse el a kabintetőt belülről?
  • bgabor
    Kösz a segítséget!
  • ChevyG work
    hogy lehet az, hogy több dolog van a modellpostán, mint a trumpeter katalogusába???
  • DJ RUSH99
    és mennyiből jönne ki nekem egy garnitúra kerék? mert anyagilag nem vok a topponkicsit túlköltekeztem magam:D
  • Glpetyus
    faja ^.^
  • Csoder
    Egyszer valami hasonló dögöt össze rakok. A mostani PM-ben lévő B-17-es is írtó szexi.
  • olympus
    Külföldről honnan érdemes rendelni?
    Moduni az jó?
  • kbx
    Hát, minél hamarabb, mert nekem még júliusban be kéne fejeznem a Chargert, ahhoz meg kell a kerék!!!
  • DJ RUSH99
    vazze nekem sosem tud ilyen szerencsém lennide legalább neked van:)
  • Seaweed
    OOOOhh jeah! Almomban se gondoltam volna hogy pont most mikor kivansaglistan van kezdi ujra gyartani az Italeri.....jejejejeeeeeeee

• DJ RUSH99
    hú vazee ezek nagyon durvák mikor esedékes kb? mert,ha el tudom adni az integrát és bepályázok a mercire fog kelleni egy garnitúra görgő rá:)
  • DJ Skyline
    M5 felni jó,de a többi nem nagyon! :\
  • kbx
    Jólvan, látom benned nem csalódom:))
  • DJ Skyline
    hali
    van itt pár festéssel kapcsolatos dolog!
    3 dolog kell a festéhez: festék,higító,ecset! mivel soha nem festettél még,ezért a szórópisztoly szerintem még korai lenne! mindegyik színnek van kódszáma! pl a Revell MIG-hez Revell festékeket írnak le,de ha van átválltótáblázatod,akkor tudsz másféle gyártó színeivel is dolgozni!
    festéket használat előtt keverd fel,pl a kis humbrol,revell téglyeket felnyitod,és finoman egy gyufával felkevered...a modell master festékek ilyen kis üvegtégelyekben vannak,azokat pl hurkapálcával tudod,de én szar ceruzát is szoktam használni!:D én nem szoktam higítani a festékeket,csak akkot ha nagyon sűrű...úgy szoktak festeni a "nagyok",hogy a festéket kiveszik egy kis valamibe,és onnan veszik ki,nem a tégelyt pacsmagolják össze...én ezt sem szoktam,hanem bele a tégelybe az ecsetet és kész...igaz az én kis tégelyeim úgy néznek ki mintha ráhánytak volna,de kit érdekel,nem szárad be,mert odanyomom az asztalhoz,a tetejét meg csavarhúzóval szedem le!:D na de azt is csak finoman,hogy ne hajoljon el nagyon,mert akkor meg nem fog jól zárni! aztán festegetsz,és utánna higítóval tudod az ecsetet mosni,majd egy rongyba,vagy papírzsepibe beletörlöd! de mielőtt elteszed az ecsetet,nem árt szappanos vízzel kimosni a higítózás után,
  • bgabor
    Hahó emberek!
    Több makettet is építettem már össze eddog, de még mindig kezdő vagyok a makettezésben.
    Építettem már Tamiya Stug-40 est, Pz-V G-t, és több repülőgépet.
    Most éppen egy első generációs MiG-21-esen dolgozom,1:72 méretben.
    Egészen pontosan a Revell MiG-21F-13 készletét. Van már annyi gyakorlatom, hogy az összeépítéssel már egyáltalán nincs gondom, remekül megy.
    A gondom a festéssel van. Mert ugyebár festés nélkül nem sokat ér az egész.
    Annyit tudok, hogy vannak a kis tégelyekben a különféle színárnyalatok, és a maketthez adott útmutató leírja pontosan hova milyen színárnyalatot kell felvinni. Meg van a festékhigító.
    Soha életemben nem festettem, és dunsztom sincs hogyan is megy az ilyesmi.
    Hogyan megy az ilyesmi? Mert ez lenne a következő lépés, és amíg nem tudom hogy ez hogyan megy, nem tudok igazán szép makettet építeni.
  • MikX
    hát engem már felírhatsz ::D
    Tuti kell vmi...
  • kbx
    Na, így!! Vannak szép kerekek, csak többen olcsóbb a posta ktg.
    http://www.pegasushobbies.com/rims.htm
  • kbx
    Szasztok, nem akar vaki innen rendelni???
    http://www.pegasushobbies.com/rims.htm
  • DJ RUSH99
    hát annyit ja:D ha ez végleges ár lenne már el is vittem volna,nem kérdezősködnék:D
  • MikX
    sztem aztmondta, hogy 1-et mindenképp megér... :P
  • DJ RUSH99
    de ez licites:P még fog feljebb menni...

Akkor várom azoknak a véleményét akik ismerik,vagy láttak már ilyet:)
  • kbx
    1 euróért teljesen jó!! Amúgy nem ismerem!!
  • Seaweed
    Meg nem...nem akarok nekikezdeni mig a tobbi folyamatban van ...
  • DJ RUSH99
    szerintetek ez a kit jó? én nem nagyon rajongok revell-ért de más meg nem gyártja ezt a típustszóval várom a véleményeteket:)
  • Csoder
    Na és a tied készülget ? :)
  • Seaweed

• Seaweed

• Seaweed
    alairas
  • olympus
    a 6-dik oldalon van ez a könyv. Utána a 18-ik oldaltól kezdődik a "makettes" rész. Nem tudom milyen nyelv mert oroszul vna irva de sztem angol a könyv:P
    majd le kell tölteni.