69150
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • gordon 24
    Hát ja:D
  • CrazyCharlie
    Ahogy Petyus mondaná:
  • Glpetyus
    Há' már hogyne lenne jó.
    De inkább vegyél MM-t,azt szépen vissza lehet zárni,nem sűrün szárad be,mint a revell,v a humbrol.
  • Adam II
    A Revell festékekről mi a véleményetek? Festékszóróba jók azok amik ilyen kis tégelyben vannak?
  • Jeffjohnson
    mennyi idő múlva válik elavulttá egy makett? mert több helyen látom azt ,hogy egyes készletekre azt írják ,hogy régi vagy ez csak a minöségére vonatkozik?
  • Glpetyus

reggelt :)

A matrica "ügyhöz" lenne még annyi esetleg,hogy HA úgy leázik,hogy nem tudsz vele mit csinálni (egyes gyártók elspórolják a ragacsot róla) megoldás lehet ez a tubusos "stift" papír ragasztó.
    Én a SA rakétánál szívtam,ha emlékeztek rá.
    Egy darab ragasztót feloldottam pár csepp melegvízben,aztán azzal ecseteltem be a felületet.
    Szépen felragad,utána a felesleget le lehet törölni.Nekem a félfényes felületen semmi nyomot nem hagyott.Persze lelakkoztam a felületet utána.
  • modellmaker
    Aham, meg egy nagy tál tiszta víz.
  • Adam II

Akkor megteszi a vizes ecset is :D
  • modellmaker
    Nem ezt mondtam. :) Folyó víz alá ne tedd be, ne fürdesd le!

A temperát ecsettel viheted fel igen. Nem kell félni tőle, ami a csövön kifér. A lényeg hogy minnél mocskosabb legyen, és mindenhol befedje. Egy viszonylag nagy méretű puha ecsettel érdemes visszamosni. A kisebb ecset az apróbb helyekre is befér, ami most nem célszerű.
  • Adam II
    OK
    Tehát nyogudtan csapvíz alá lehet nyomni az egészet nem kell a matrica miatt aggódni. Ha mégis lejönne akkor kevés lakkal vissza lehet tapasztani gondolom.
    A temperát ecsettel kell felvinni?
  • modellmaker
    Jaja!

Igazából matricára nyomathatod egyből az átmosást, ha rendesen felpakoltad nem fog leesni. Viszont az uccsó matt vagy félfényes lakkréteget mindenképpen igényli.
  • Adam II
    Nos amennyit ebből ki tudtam venni: amikor lefestettem az alapszínnel a makettet és már a matricákat is ráraktam akkor valami sötét színű temperával átfestem ami kitölti a panelvonalakat és egyéb mélyedéseket majd száradás után lemosom a felesleget és lelakkozom ,hogy ne kopjon ki a tempera a panelvonalakból.
    Valami ilyesmi akkor az átmosás igaz?
    Ha igazam van akkor tulajdonképp 3 lakkréteg van ugye egy azért ,hogy a matrica jobban feltapadjon a felületre a második ,hogy ne kopjon le a matrica és akkor a harmadik gondolom végleges az átmosás után.
  • modellmaker
    Nincs mit, jó lesz a DMK honlapra is. Persze, matricázás után jön a java. ;)

Ezt olvasd el, ha utána van még kérdés (legyen! :D) csak nyugodtan. Nem vagyok benne biztos, hogy a válasz benne van, mert igazából én egyszer nem olvastam el, csak az elejét, meg azokat a mondatokat néztem, hova kell a képet beszúrni. :D
  • Adam II
    Köszi. Én sose tudtam ,hogy a matricát nem szabad víz alá nyomni
    Matricázás után még gondolom újra át kell lakkozni.

A másik dolog amit még szeretnék tudni mi az az átmosás és hogyan kell csinálni illetve a panelvonalak befolyatását ,hogy is kell csinálni?

Ha nem akarod ,hogy itt foglalja a helyet küldheted priviben is úgyis elmentem .txt-be így majd ha veszek makettet nem kell újra kérdezősködni.
  • modellmaker
    Így képek nélkül elég tré, majd vmikor kap azokat is.
  • modellmaker
    Akkor ahogy ígértem. Amit most írok az nem a Biblia. ÉN ÍGY SZOKTAM. Nem igazán szoktak lepotyogni és/vagy buborékosodni a matricáim.

A legfontosabb dolog az előkészítés, és az hogy biztos legyél magadban. Előkészítés alatt azt értem, hogy a felület megfelelő minőségű, és JÓL előkészített legyen. Magabiztosságon pedig azt, hogy mindig legyen a fejedben a következő munkafázis. Nem kell ezt azért halálosan komolyan venni, a lényeg, hogy odafigyelj.

1. A felület

A matricák fényes felületre sokkal jobban tapadnak és kisebb az esélye (ha jól csinálod) annak is, hogy bebuborékosodik. Tehát amikor kész vagy a festéssel, jöhet egy vékony(!) réteg fényes lakk. (Persze ha ecsettel festesz akkor ez kimarad, de akkor meg fényes lakkot kell keverni az alap festékbe és meg van oldva nagyjából a probléma.) Ez ugye az elején leírtak miatt kell, plusz könyebb lesz a panelvonalak befolyatása is. Ha az első rétegtől nem lesz tükörfényes akkor sincs nagy baj, egy félfényes felület már megfelelő lehet, csak jobban oda kell figyelni. A lényeg hogy ne teljesen matt felületre tedd!

2. A matrica előkészítése

A matricák egy vékony hordozó rétegre felhordott festékből és ennek a másik oldalára "kent" ragasztóból állnak. Ez a hordozó film száradás után elég illúzió romboló tud lenni. Plána évek múlva, ha szépen kifehéredik. Ezért (főleg az apró matricákat) körbe kell "trimmelni", azaz a festékrétegekhez amilyen közel csak lehet, le kell vágni az átlátszó hordozó filmet. (persze csak ha Te azt akarod!!! és úgy érzed, hogy enélkül nem lenne teljes amit csinálsz!) Ezt egy éles szikével, vagy egy nagyon apró ollóval egyszerűen megejthetjük, csak vigyázni kell bele ne vágj a mintába. Ha mégis sikerült inkább vágd ketté az egész matricát, és az adott mintát rakd fel kettő darabban. Több szívás van vele ha úgyhagyod, mintha külön tennéd fel. Nem kell izomból körbevágni a papírral együtt, elég a hordozó filmet elnyesni. Ha ez kész és a felületet is megfelelőnek tartod, jöhet a lényeg, a matricák felhelyezése.

3. Áztatás és felhelyezés

Ehhez mindig egy megfelelő méretű edényt válasszunk! Ha csak egy kicsit is kisebb, mint a legnagyobb használni kívánt matrica, csak szenvedés lesz. A edénybe érdemes langyos vizet tenni, jobban szereti a ragasztó. Persze a végére úgyis elhűl, de még mindig melegebb lesz, mintha puci hideg vizet engedtél volna a csapból. Miután szépen kivágtad az adott mintát a matricalapról, egy csipesszel a víz felszínére kell helyezni! Nem szabad lenyomkodni a víz alá! A hordozó papír ilyenkor átnedvesedik és összepöndörödik kisebb-nagyobb mértékben. Akkor kell kivenni a vízből, mikor elkezd visszaegyenesedni. Ekkor lesz elég nedves ahhoz, hogy lemásszon a papírról, de lesz még rajta elég ragasztó, hogy megragadjon a felületen. Semmi képpen nem szabad addig áztatni, hogy teljesen leázzon a papírról és ott lebegjen a vízen!!! Ilyenkor leázik róla a ragasztó is! (Ha esetleg ez mégis bekövetkezne (sic!) akkor kevés(!!) fényes lakkal lehet a helyén rögzíteni.) Tehát amikor elkezd viszaegyenesedni, akkor még picit benne hagyod és kiveszed. Olyan felületre kell rakni ami nem issza be a vizet!! Ott hagyod szépen még pár percig(?), vagyis inkább annyi időre hogy könnyen meg tud mozdítani egy ecsettel. Ne a mintán próbálgass hanem a levágott hordozó filmet terelgesd el az útjából. Ha már jó tegyél a maketten a matrica helyére 1:1 arányú víz:lágyító keveréket. A matrica papírját fogd meg egy csipesszel, érintsd oda a maketthet, és egy megfelelő méretű ecsettel csúsztasd át a matricát. Így nagy valószínűséggel elkerülhető, hogy levegő kerüljön alá. Igyekezz úgy csinálni, hogy minnél kevesebbet kelljen igazgatni már a helyén. Ha jó helyen van, adhatsz neki még egy kevés lágyítót. Ami nagyon a matrica mellett van felesleges lágyító, víz azt egy papírzsebkendővel fel lehet itatni.

4. A lágyító

Elég erős cucc, nem árt ésszel kell dolgozni vele. A lényege hogy kis mértékben megoldja a matricát (a hordozó filmet), majd a hogy elpárolog lényegében rászívja a felületre. Amikor elkezd "dolgozni" összeráncosodik a matrica, pláne ha nem sajnáltad. EKKOR NEM SZABAD RÁNÉZNI SE, NEMHOGY MEGPISZKÁLNI!! Majd szépen kisimul. Mikor megszáradt a matrica előfordulhat, hogy vékony fehér valami van körülötte. Ez a láágyító maradványa. Egy vizes fültisztító pálcikával szépen le lehet törölgetni.
  • Jeffjohnson
    Kicsi a világ :D ment a privi
  • vass17
    nem tudom miért nem csinálnak vmi normálisabb minőségű matricát...
    2. makettem amit összeraktam anno egy revell swordfish volt. a festés(matt) meglehetősen darabosra sikeredett, mivel sürü volt a festék. DE a matrica semmilyen korábbi tapasztalattal is ugy felment arra az érdes felületre, hogy le sem lehetne szedni, és egyszerúen nem is lehet észrevenni, hogy valaha a géptől külön volt:P szoval nekem ez olyan erősen megmaradt, hogy azota is a revell matricáira esköszöm, annak ellenére, hogy pl. a könyvben nem irnak róla tul jokat..
  • CrazyCharlie
    Nekem működött matt felületen Academy matricán, szépen felsimult a felületre és egyáltalán nem csillogott be...mindaddig, míg kb. 2 nap múlva át nem mostam a gépet! "Valamiért" széttöredezett a matrica, ráadásul izgató fehéres trutyi jelent meg alatta...szép látvány, nem mondom!
  • vass17
    ok, majd belenézek, ha otthon leszek:D mind1 még szerencse a szerencsétlegségben, hogy nem minden matricát csináltam meg vele:S
  • modellmaker
    Este írok akkor egy hogyan matricázzunk cikket. :) (most sajnos mennem kell)
  • modellmaker
    Nem kell bemutatni a debreceni viszonyokat. Én is ide valósi vagyok. :)

A mester utcán van egy makettbolt. Vmi panel első emeletén, lépcsőn kell felmenni. Egész tűrhető a választék.

plusz ajánlanám figyelmedbe a Debreceni Makettező Klubot. Jó társaság, segítőkész emberek, jó hangulat. Tényleg sokat lehet tanulni!! Ha érdekel (érdekeljen!) keress meg priviben, megbeszélünk mindent. :)
  • modellmaker
    én is abból a könyvből írtam, amit. :) olvasd át mégegyszer a matricázás részt. ;)
  • Adam II
    Az Academy matricáival nekem is sok gondom volt. Érdekes ,hogy bizonyos esetekben jók más esetekben leválnak buborékosak lesznek.
    Leírná valaki részletesen ,hogy kell (bármilyen gyártó) matricáit felrakni? Csak simán a festékre aztán ráfújni a lakkot vagy előbb ráfújni a lakkot és a matricákat a lakkrétegre rakni?
  • Jeffjohnson
    Boltban venni vagy neten rendelni érdemesebb mert én debreceni vagyok és sajna itt a választék nuku. Mostanában a tankelhárító lövegek vagy gyalogság elleni ágyúk érdekelnek de sztem 1:35 ben fogok valamit venni mert ahogy néztem az pont jó méret ha diorámát szeretnék készíteni bár attól még a tudásom messze van ,hogy igazán jót csináljak de gyakorlásnak jó lesz.
  • vass17
    jah még ami félrevezetett, hogy a makettező könyvben (gondolom tudjátok melyikre gondolok), szoval ott is ha jol tudom az van irva, hogy matt felületen is kitünően működik a matricafeszítő... hát ennyit róla..
  • vass17
    látom hamar rájöttél a hibámra, matt felület volt:S ÉS a baj az, hogy anélkül is jól mutatott volna, egy lakkréteg pedig rögzíti anélkül, hogy használtam volna a folyadékot. Nem volt benne tapasztalatom, mert most használtam először....:S
  • modellmaker
    Kezdésnek harcjárműből a Revell és a Tamiya készleteit ajánlom. Revellt azért mert a többihez képest olcsó és viszonylag szinten van a minősége. Tamiyat pedig azért mert kibaszott jó. Drága ugyan, de nem kínlódás lesz az összerakás, hanem élvezkedés. Ne egyből egy hatalmas fullos készlettel kezdj, hanem vmi egyszerűvel. Pl. egy Tamiya 1/48-as csörömpös. Kisebb ugyan, mint egy 35-ös, de nagyobb mint egy 72-es, ami azért már elég pici és kezdőként ha nagyobb méretű vmi, akkor lényegesen könnyebb rajta dolgozni. Plusz nem is olyan drága, mint egy 35-ös.
  • modellmaker
    a buborék nem a folyadék hibája, hanem a felhasználóé. nem csodaszer a matrica lágyító folyadék, csupán segítség. ugyanolyan fontos a megfelelően előkészített felület, mintha nem is használnád.

fényes vagy matt felületre tetted a matricákat?
  • vass17
    a harcjármű kategóriában nem a legjobb választás (habár olcsó), de nem tul részletes. amugy viszont elég pontos kitteket gyárt elfogadható áron. sztem a repülőit, helikoptereit mindenképpen érdemes venni. egy dolog amit nem szeretek bennük, az a matrica, gyakran nem tapad jól és felfénylik, ráadásul nekem a matricázo folyadékkal sikerült melléfognom az
    1:35-ös black hawkomon, mert millioszámra képződtek buborékok a matrica alatt:S.
  • Adam II
    Academyvel mi a helyzet?
  • Jeffjohnson
    thx!
    egy kérdés elöbb rakjam össze és aztán fessem le az ágyút vagy fordítva?
  • Glpetyus
    hogyne.
    kicsit bonyolúltnak tünhet az oldal,de a fórumban sok makett megépítését lehet végigkövetni lépésről-lépésre.
  • Jeffjohnson
    tudtok adni valami hasznos linket amiböl nemlétezö festési és összerakási tudásomat tudnám bövíteni
  • Glpetyus
    Hát senki nem születik makettezőnek :)
    Gyakorlás a köbön + a net azért sokat segít a technikák ellesésében.Nem úgy mint annak idején...,max klubbokból,újságokból,saját kút főből lehetett tapasztalatot szerezni :)
  • Jeffjohnson
    hát igen van még mit tanulnom legutobb kb 15 éve maketteztem ezt a makettet meg egy Shermant takaritáskor találtam :P gondolom a drágább márkák pontosabbak mert ezen elég sokat farikcsáltam hogy az elemek összepasszoljanak. A festéssel még biztosan lesznek gondjaim.
  • Glpetyus
    Hát akkor kezdéshez pont jót választottál,az Italeri tipikusan olyan márka,hogy egy kezdő,és egy profibb makettező is elvan vele,..persze a végeredmény nyílván ég és föld.
  • Glpetyus
    Mindenesetre HARCJÁRMŰ témában ajánlom a Dragon-t ( csakhogy ez drága,és NEM kezdőnek való),és a Trumpeter-t,régebbi készleteik olcsóbbak,és szerintem egy kezdő is elboldogúl velük,mert pl. az összeállítási útmutató elég egyértelmü,ellenben a -szerintem- nagyon túlzsúfolt Dragonéval.
    Kezdéshez még szintén jó választás az Italeri,Revell,Tamiya (utóbbi kicsit drágább,de egy fokkal jobb is).
  • Jeffjohnson
    most van egy Italeri 7.5 cm howitzerem de pakkot is szivesen raknék össze.
    Árfekvés jó kérdés nem igazán vagyok vele tisztában mi mennyi és azért milyen minöséget kapok.
  • Glpetyus
    mégis milyen kategóriában / árfekvekvésben?
    (repülő/harjármű/autó/hajó)?