69150
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • m1garand
    Egyetértek! :D
  • McFrost
    Mindenképpen tankot akarok rá.
    De nem tudom, a nagyja megvan, elégedett vagyok vele. Innentől pedig bármikor alakítható.

Most nagyon tetszik, szerintem félprofit alkottam :D
  • m1garand
    Ötlet, mi lenne ha törmelék beborítaná az utcát?
  • m1garand
    Lehetne több is.
  • McFrost
    Felraktam a téglákat, majd koszolom és csá.

• McFrost
    0,6-0,7-et olvastam, de sajna még nem tudtam kipróbálni. Úgy szoktam, hogy a reduktorom nullára zárom és finoman nyitom, mikor pattan egyet benne egy szelep akkor elengedem, ez a legkisebb nyomás, olyan 1 bar körüli, lehet valamivel kisebb.
  • m1garand
    Értem, mert szerintem finom munkához egynél kisebb nyomás kell.
  • McFrost
    Az a bajom, hogy kellene szereznem egy olyan reduktort ami 1 bar alá is állítható, mert ez 1-10 között működik.
  • m1garand
    Nem próbáltad, kisebb nyomáson fújni hígabb festékkel? Úgy talán tudsz kontúros vékony vonalat fújni.
  • McFrost
    Köszi!
    1,5 és 5 bar között dolgozom vele. Egy szabványos 6 kg-os poroltó a tartály, kb. 9 liter levegő megy bele. 1 feltöltéssel 1 rétegben lefújok vele 1 1/35-ö makettet lazán.
    Poroltó a legtutibb tartály! 15 barra van hitelesítve, a fej része gyárilag pumpa foglalatos, autó szelepes, így visszacsapó is egyben.
  • m1garand
    A piros izé az airbrusba menő levegőt szabályozza. A nyomáskapcsoló az a fekete izé a kábellel a végén. Azt nem tudjuk óra hiányában mekkora nyomásnál kapcsol ki a nyomáskapcsoló de bőven 1 bar felé nyomja mire kikapcsol. Emiatt nem megy folyamatosan, ha van tartályod. Ha nincs tartály folyamatosan ki-be kapcsol majd. Így is tojást lehet majd sütni rajta, és valószínű, hogy emiatt termel olyan sok párát, de a motor elég jól bírja. A kimeneten elég 1-1,2bar FONTOS A FESTÉKET RENDESEN HÍGÍTANI KELL A FESTÉKHEZ VALÓ HÍGÍTÓVAL. HA JÓL VAN HÍGÍTVA AKKOR OLYAN A FESTÉK MINT A TEJ AMIKOR LEFOLYIK A POHÁR FALÁN. ÉS TÖBB VÉKONY RÉTEGBEN KELL FESTENI.
  • greg benz
    Az a miénken is van, nem? Meg minden jobb kompresszoron
    Erre a piros keretes tekerős izére gondolsz az óra mellett, nem?

• m1garand
    Nagyon profi, állítható nyomáskapcsoló stb. Le a kalappal.
  • m1garand
    Ez sem egy olcsó készülék.
  • m1garand
    Adok linket.
    http://www.modelhobbies.co.uk/shop/
    http://www.modelsforsale.com/
    http://www.creativemodels.net/
  • McFrost
    Revell ideális.
  • raptor22
    Már régóta szemezek a Tamiya-val h na akkor azzal fogok a jövőben festeni. Csak ugye 1xrűbb bemenni itt a boltba és megvenni mint keresgélni. Bár még mindig nagyon jó árban van a revell. Na de ha legközelebb rendelek hobbye-ről akkor ahhoz a maketthez már tamiya-t veszek és szépen fokozatosan átállok rá.
  • m1garand
    A tamiya nagyon jó fújni. A vallejo model color meg ecsethez olyan mint egy álom.
  • raptor22
    Jelentem én:) itt Nyíregyházán Revell-en kívül Humbrol van még és Modell Master. Mondjuk lehet h gyáva vagyok egy másik márkát kipróbálni. De viszont Revell-ből már elég sokat sikerült felhalmoznom. Tudom, hogy az enemal festékek nem a legjobbak, megvan a maga hátránya, de azért van előnye is:) ecsettel viszonylag sokat festek, pisztollyal is egyre többet, de eddig nekem bejött. Lehet h 1x eljön az az idő, hogy na próbáljunk ki mást és utána csak az lesz a nyerő:)
  • McFrost
    Nekem ipari Beta nanoszűrős páramentesítős nyomásszabályozóm van :D
  • McFrost
    Haladás:

Telós képek, sorry!
  • Kferro
    Próbáltam szintetikus festékkel (épp Revell volt), de azzal nem működött. Mondjuk nem is értem, ki használ még Revellt. :D
  • McFrost
    Revell?
  • McFrost
    Technika óra.
  • Kferro
    Tegnap tovább próbálgattam a Flóraszeptet. Kipróbáltam Gunze és Vallejo festéken, valamint eme két festék Sofix-szal (amit én Future helyett tervezek használni) átkent változatán. Íme az eredmény:

A végeredmény tehát: a Gunzét könnyedén lehozza, a Sofix sem áll ellen neki, de a Vallejoval egyáltalán nem boldogul. Szemre, tapintásra ez utóbbin semmi hatása nem volt.
  • greg benz
  • modellmaker
    Ja ok, megvan a válasz.
  • modellmaker
    Tud állandóan 2 bar nyomást produkálni? Vagy nem feltétlenül 2-t, hanem X-t?
  • m1garand
    A nyomáskapcsoló több bárnál kapcsol ki ezért is kellene egy tágulási tartály és akkor a tartályból a nyomás szabályzón beállított értékű levegő jönne ki. Itt a kompresszort fojtod le közvetlenül, lehet nem is egészséges, ez csak egy olcsó megoldás, nézd meg a nagy kompresszorok, hogyan néznek ki.
  • greg benz
    link
  • greg benz
    "Konstans csinál 1,5-2 bar nyomást"
    Ezt fordítsd le és akkor tudok válaszolni rá:D
    Lehet szabályozni természetesen, amennyire beállítod annyira tölti
  • modellmaker
    Ez milyen kompresszor? Konstans csinál 1,5-2 bar nyomást? Lehet szabályozni, ha én csak felet akarok?
  • modellmaker
    Jó ok megvan az is amire gondoltam.
  • modellmaker
    A ki lehet belőle dolgozni rész nem világos. A tartályban/csőben kicsapódó víz megvan.
  • m1garand
    1, Amire észre veszed a párát a csőben addigra telefújd a makettet vele és száradás után sok szép fehér pöttyöd lesz. De ha időben észreveszed akkor is mindig szakítsd meg a festést.
    2, Nekem is van olyan kis szűrőm de túl kicsi és nagyon rossz helyen van az airbrush alatt.
    Én se unalmamban vágtam szét egy hűtőgép kompresszort tartálynak és a levegő csatlakozókat sem volt egyszerű beszerezni. De megértem nem kell azzal foglalkozni, hogy tele megy párával az airbrush én is többször megszívtam és drága acryl festék, hogy többször újra fújd. De így biztos lesz alkalmad arra, hogy Kferro tippjeit kipróbáld :).
    Nagy hiba, hogy Laci nem figyelmeztet arra, hogy csak tartályos kompresszor jó airbrushoz.
  • greg benz
    A kompresszor vizet termel?

Sajnos nem így van. Pedig mekkora üzlet lenne eladni sok-sok kompresszort a sivatagban, mint víztermelő eszközt.

Minden levegősűrítés következménye, hogy a levegő felmelegszik. Gondoljunk a dízel autókra, melyekben nincsen gyújtógyertya. Ezekben a motorokban a levegő a sűrítés hatására olyannyira felmelegszik, hogy képes berobbantani a befecskendezett gázolajat. A levegő sűrítésekor keletkező hő hatására melegszik fel a kompresszorunk, nagyon nagy tévedés, hogy ez a hő a súrlódásból keletkezik. Persze van emiatt is melegedés, de az elenyésző mennyiségű. A felmelegedett levegő felmelegíti a kompresszor alkatrészeit, és ennek a következtében pont annyi energiát veszít el, amennyit leadott az alkatrészeknek. Majd a levegőt a reduktoron (nyomásszabályozó) keresztül kiengedjük a csőbe, ahol az, az előre beállított nyomásra tágul. A sűrítés hőt hozott létre, de a táguláskor az ellentéte fog történni, tehát a levegő lehűl. Az így lehűlő levegő hidegebbre hűl, mint amikor beszívta a kompresszor, hisz azóta a kompresszor alkatrészeinek adott át energiát. De mi történik a levegővel, ha lehűtjük? A relatív páratartalma megnő, és ha ez oly mértékben történik, hogy eléri a 100%-ot, vagy ahhoz közeli értéket, a nedvesség kicsapódik. Így nagy tévedés, hogy a kompresszorból víz jön. NEM! A kompresszorból levegő jön, (a vizet a vízszűrő felfogja) csak ez a levegő párás levegő, és adott esetben kicsapódik.

A kicsapódás mértéke függ a beszívott levegő relatív páratartalmától, a cső hosszától, majd a levegő sűrítésének és visszatágulásának mértékétől. Télen szinte egy levelet sem kaptam nedvesedéssel kapcsolatban, szintúgy tavasszal sem. Esős, nedves, nyirkos időjárás idején naponta több levél érkezik ezzel kapcsolatban. Amint az időjárás ismét szárazabbá válik, visszatér minden a rendes kerékvágásba, és nem fogunk ennyit szenvedni a nedvességtől. Persze akkor is lesz, de korántsem elviselhetetlen mértékben.

Fontos, hogy a nedvesedés mértéke sosem függ attól, hogy milyen gyártmány egy kompresszor, attól sem, hogy milyen anyagokból készült. Ha Dubaiban vásárolnánk egy aranyból készültet, mely gyémántokkal van díszítve, pontosan ugyanennyi víz képződne a csövekben.

Hallottam egy nagy butaságot is ezzel kapcsolatban, mégpedig azt, hogy csak az átlátszó csőben csapódik ki nedvesség, a nem átlátszóban nem. Értem én, hogy a nem átlátszó csőben optikailag nem tapasztaljuk a nedvességet, de higgye el mindenki, hogy amit nem lát, attól még létezik.

Mit tehetünk:

A vízcseppek tönkreteszik festményeinket, hiába természetes, fizikai jelenség, ettől függetlenül utáljuk, és megoldást kell találnunk védekezésképpen. Két megoldás létezik:

1.: Ha átlátszó csövet használunk, láthatjuk a cseppek kialakulását, és mielőtt a pisztolyba kerülnének, lehúzzuk a pisztolyt a csőről, és a kompresszort tovább működtetve a levegő kihajtja a vizet a csőből, illetve néhány másodperc alatt ki is szárítja azt. Tartályos kompresszor esetében a nedvesedés kevesebb, és a lehúzom a pisztolyom technika a tartályból hirtelen kiáramló levegő miatt nagyon hatásos.

2.: Lehet vásárolni nálunk egy kis szűrőt, amelyet a kis airbrush pisztolyokra lehet felszerelni. A tömlő csatlakoztatása előtt helyezzük fel a szűrőt, majd ehhez kapcsolhatjuk a tömlőt. Ez a rendszer gravitációs elven a teljes rendszerből szűri meg a levegőt. A szűrő ára 2000.-
  • modellmaker
    Na ezt magyarázd el nekem plz, mert nem értem.
  • greg benz
    Egy kis járatással ki lehet belőle dolgozni
  • m1garand
    Víz fog kerülni a pisztolyba, én szóltam én is így jártam, majd figyeld a csövet.
  • greg benz
    Köszi, de nem hiszem, hogy fogok tartályt applikálni rá, direkt a helytakarékosság miatt vettem tartály nélkülit:)