30
Laptop AKKU help!
  • gavidu
    #30
    Sikerült megoldani a problémát, visszaküldtem az akkut postán és kaptam egy másikat, ami működőképesnek tűnik. Köszönöm a segítséget!
  • suba53
    #29
    Szia!

    Ez elég körülményes. Az összes mérőprogram csak azt tudja megjeleníteni, amit a számítógépbe épített szenzorok, akkudiagnosztikai áramkörök közölnek vele. Azok meg nem biztos, hogy 100%-ig pontosak.
    Egy akkunak a kapacitása egy adott érték. Van gyártási szórása is, és nagyon függ ennek a kapacitásnak az időtállósága a használattól, időben és minőségben is.

    Az amperórás kapacitást elvileg lehet ellenőrizni, ha hozzáférsz az akku kapcsaihoz. ( Ez laptop akkuk esetén nem egyszerű )

    A 7800mAh azt jelenti, hogy teljesen feltöltött állpotban az akku egy órán át képes 7800mA, ( vagy 7,8A ) leadására, vagy tíz órán keresztül képes 780mA ( vagy 0,78A ) leadására.

    Tehát ha teszel rá egy változtatható terhelést, amit mindig úgy állítasz, hogy az áram 780mA legyen, és méred, hogy ezt mennyi ideig képes leadni, akkor tudod megállapítani a valós kapacitását. Ha tíz órán át tud leadni folyamatosan 780mA-t, akkor megvan a 7800mAh kapacitása, ha csak öt órán át, akkor már csak fele a valós kapacitása az eredeti, vagy gyárilag megadott értékének.

    Aztán az meg akkumulátor típustól is függ, hogy milyen terhelés mellett tudja leadni a maximális kapacitását. Túl nagy illetve túl kis áramoknál a névleges kapacitásnál általában kevesebb mérhető.
  • Killmort
    #28
    lemaradt az előzőből:
    Everest 6600 mWht ír tervezettnek, és 10% elhasználódottságot.
    Kérdés: 10% normális e, és tudom e ellenőrizni hogy valóban 7800mAh-s?
  • Killmort
    #27
    Üdv!
    A minap vásároltam egy akkut és felmerült bennem, hogy nincs minden rendben vele, ezért szeretném egy hozzáértő segítségét kérni. Az aksi: 7800mAh 11.1V
  • suba53
    #26
    Szia!
    Elég nehéz lesz így érvényesíteni a garanciát.
    Az lenne jó, ha lenne egy hasonló gép a környezetedben, és azzal kipróbálni. Ha egy másik gépen is ugyanígy viselkedik, akkor egyértelműen rossz az utángyártott akku. Ha a másik gépen jó, akkor a te gépedben van a hiba. Amíg ezt ki nem tudod deríteni, addig csak a sötétben tapogatózhatsz. Illetve az a tény, amit írtál, hogy a régi, már gyenge de még működőképes akkuval kifogástalanul működik, arra utal, hogy mégis csak az utángyártásban van valami hiba.
  • gavidu
    #25
    Szia!
    Egy új utángyártott akkura cseréltem ki, ami teljesen megegyezik a régi paramétereivel (áramerősség, feszültség). A foglalatába is simán be lehet tenni, illetve a laptop is felismeri és hibátlannak érzékeli. A töltést felveszi és meg is tartja, de amint kihúzom a töltő-csatlakozót azonnal kikapcsol a laptop. A boltba visszavinni a laptoppal együtt meglehetősen nehézkes, mivel több száz kilóméterre vagyok a kereskedőtől.
  • suba53
    #24
    Szia!

    Nem mondtak hülyeséget, valóban jó az az adapter a te gépedhez is.
    Az, hogy az akkud mostanra érte el a kritikus szintet az ettől független.

    A töltőáramkör egyébként nem az adapterben van, hanem magában a laptopban. Neki kell egy nyers feszültség, kb 18-20V amit az adapterek biztosítanak, és abból állítja elő a töltéshez szükséges áramot. Ha a csatlakozó stimmel, és megvan a megfelelő teljesítmény az adapter kimenetén, akkor megfelelő. Minden mást, az akkufigyelést, a töltöttség ellenőrzést a laptopban levő töltőáramkör intéz.
  • bboyatty
    #23
    Helló! Van nekem egy Lenovo G555-öm, aminek megment a töltője és a szervizben azt mondták, hogy nem lehet javítani vagy ha igen nem érdemes és hogy szerezzek egy kb ugyan olyat mint ez ami 19-20v ad le 3.2 vagy nagyobb amperrel. A barátnőmnek van egy Asus laptopja aminek a töltője 19 voltot és 3,4 ampert ad le, kb egy hete azzal töltöm a laptopom és most azt írta ki az akksi mellett a tálcán, hogy "Consider replacing your battery" ami tudom mit jelenet, a kérdésem csak annyi, hogy ezek szerint hülyeséget mondtad nekem, hogy egy bármilyen 19-20 voltos töltővel tölthetem a laptopom? Ennek az akksinak kb annyi, bár ugyan annyit tart de ott van mellette egy kis piros "x" ami azért picit aggaszt.
  • suba53
    #22
    Szia!

    Mire cserélted ki? Egy gyári új hozzávaló HP akkura?
    Vagy egy utángyártottra?
    Mindkét esetben van rá garancia, ha valóban új volt, és nemrég vetted.
    Az is lehet, hogy nem hozzávalót kaptál, így nem úgy működik.
    Vidd vissza a boltba a laptoppal, és a régi akkuval együtt, hogy lássák hogy a régivel működik, és cseréltesd ki egy hozzávaló működő darabra.

    Ha szereztél egy használtat, és azt tetted bele, akkor így jártál, dobhatod ki.
  • gavidu
    #21
    Sziasztok!
    Kicseréltem az akkut a HP Pavilion dv 1000-es laptopomban, teljesen feltöltött állapotban kihúzon a töltődugajt és a gép abban a pillanatban kikapcsol. Akkuról nem is tudom bekapcsolni. Vissza tettem a régi akkut, azzal be is lehet kapcsolni és töltő nélkül is működik. Hálás lennék bármilyen segítségért.
  • orangutan
    #20
    üdv
    hozzám került egy laptop, amit jó pár évig csak hálózatról használtak, és az aksi nem volt kivéve, se lemerítve. Most ugy 5-6 percet bír. és ugy pát%-osnak mondja a rendszer az állapotát. Meg lehet ezt még valahogy menteni, és ha igen mennyivel lehet olcsóbb mint egy új aksi 20-30e-ért? illetve ha felújíttatom, az minőségben tud e eleget, vagy 1-2 hónap után dobhatom ki az egészet..?
    köszi
  • kgb1
    #19
    jayzeehun

    0%-ról nem fogod tudni az aksit feltölteni.A kukába sem kell még egyenlőre kidobni,mert van egy cég a III. ker Szentendrei úton(Akkuker),ahol biztos segítenek neked.
  • jayzeehun
    #18
    Kedves fórumozók!

    Van egy Hp nx6110-es notim. Az aksi nagyon régi nem volt használva kb. 1,5-2 évig. Viszont most ha berakom semmi reakció windows-tól nem tölti 0%-on áll, ott is marad. Volt valakinek hasonló tapasztalata? Mit kell ilyenkor tenni, mehet a kukába?
  • 12346
    #17
    Szevasztok!

    Bocsi, ha nem nyertem hangszórót a topikválasztással, de már mindenhol kérdeztem:)

    Volna egy régebbi Acer Travelmate, friss XP SP3-al, ami olyat próbukál, hogy akksi nélkül gyönyörűen megy. Amint beszúrom az akksit, elkezd kegyetlenül lassulni, és a végén gyakorlatilag fagy egy fél percen belül. Akksi kivesz-betesz, restart: ezt követően XP csilingelés, hogy belépett, és ennyi. Kurzor középen marad. Csökkentett módban, BIOS-ban, boot közben viszont hibátlanul megy akksival is. Ha valaki tud valami tippet, köszönöm szépen! Már sikítok tőle:)
  • TothLaci
    #16
    Sziasztok!
    Egy PI2512-es gépről írok.
    Az aksia kb. 2 éves, és ha minden igaz, max 47 órát volt használva.
    Az elhasználódás kb. 12% az everest szerint.
    25 perc alatt 19%-ot merült.
    Meglehetne oldani, hogy felújítani, de úgy, hogy bírjon legalább 4-6 órát?
    És ha igen, mennyibe fájna?
  • hajosbogi
    #15
    Sziasztok,olvasom lentebb hogy érdemes kivenni az akkut a laptopból,ha naponta használom. Már nekem is feltűnt hogy feltöltés után kb.4-5 órát pötyögök és lemerül,új készüléknél normális ez?Ki hogy van ezzel,írjatok...köszi
  • Inquisitor
    #14
    Lehet jobban jársz ha "új" aku helyett inkább újracelláztatod a régit.
    Miért?
    - Lehet, hogy nagyon drága beszerezni, pláne régi modellekhez
    - Ha viszonylag régi a modell (Li-ion aksit szerintem ma ritkán használnak), akkor az újracellázott lhet akár sokkal hosszabb élettartamú is. Arról nem beszélve, hogy régi modellhez gyártott aksi ki tudja mennyit állt, és meddig fog működni.

    Mellékesen meg akkor én tudom rosszul, hogy Li-Ion aksinál éppen az a gáz ha nem merítik le teljesen?
  • Mersh
    #13
    muszály lesz újat venni
  • SD456
    #12
    Hi!

    Van nekem egy Li-ion-os akkumlátorom ami mostanában nem működik túlságosan jól. A probléma az, hogy se feltölteni se kisütni nem lehet. Az eggyik haverom azt monta, hogy nem szabadott volna hagyni teljesen lemerülni mert Li-ion-os de sajnos lemerült és azóta nem is megy. A kérdésem az lenne, hogy mit lehet ilyen esetben tenni. A BIOS-ban van egy akkumlátor karbantartó program be nem nagyon használ. Muszály leszek új akkumlátort venni vagy lehet a régivel valamit kezdeni? Aki tud kérem segítsen! Előre is köszönöm!

    Bye!

    SD456
  • Adam5
    #11
    na felhivtam http://www.notebook-szerviz.hu/ és azt mondták olyan 15ezer körül lenne a csere :(
  • Adam5
    #10
    találtam egy notebookot kijelző hibája van ezt irja:
    "Az LCD háttérvilágító lámpáját, és annak elektronikáját kell kicserélni"
    ez mennyi árban?
  • Fam
    #9
    ua, csak nem uszod meg annyiból
    az is egy megoldás ha veszel egy usb csatolós perifériaházat, és akkor abba tudod dugdosni az ide felületű eszközöket (hdd, cd, dvd, stb.)
  • Adam5
    #8
    és cd meghalytó?
  • Fam
    #7
    pcmcia
  • Fam
    #6
    vegyél usb, vagy pcmicia csatolósat, max 5000-ből megúszod
  • Adam5
    #5
    mennyi laptopba floppy meghajtó?(használt)
  • Taranov
    #3
    2-3 hetente süssd ki!
  • Taranov
    #2
    Ha sokat van bekapcsolva a gép feltétlenül vedd ki az akkut és használd hálózatról.
  • Kulinpapa
    #1
    Sziasztok!

    Azt szeretnem kerdezni hogy kb. mennyibe kerul egy laptop tonkrement litiumos akkujanak a javitasa?Illetve ha sokat van hasznalva a gep akkor inkabb akkurol hasznaljam(feltolt, lemerul), vagy toltorol vegig?Koszi!