187
hogy működik ez a dolog?
  • Marvi
    #187
    hi all!
    nekem van egy wifi-s routerem itthon, amire csatlakoztatva van 2 asztali számítógép rendesen utp kábellel, illetve mikor hazajövök a laptopom, vezeték nélküli hálózattal. Az IP címeket kézzel szoktam kiosztani, a dolog müködik is, a kérdésem viszont az lenne, hogy amikor mindemellé a laptopot még külön összekötöm egy másik asztali számítógéppel (tehát közevetlenül egymásra kapcsolódnak, csak a laptopnak van köze a routerhez) akkor azt valahogy tető alá lehet hozni hogy így is lássák egymást az asztali gépek is? mert probáltam már hid kapcsolatot létrehozni de nem nagyon sikerült a dolog....
  • zsoltikakaka
    #186
    oksé ha megakadok valahol majd írok nagyon köszönöm srácok ! :D
  • Carlos
    #185
    Egy switch kell neked. Azt rádugod az AP-re, majd a madzagokat a gépbe és a switchbe, kész.
  • Petko
    #184
    de megnéztem neked ezt a konkrét típust amit rádsóztak, elvileg ezzel meg lehet oldani több módon is (van benne egy rakás wds opció)... egy switchet kell utánnnakötni, és arra fűzheted a kis otthoni vezetékes hálódat
  • Petko
    #183
    általában nem, ez egy speciális funkció amit bridgelésnek neveznek, és erre külön eszköz is van (azaz bridge)... de úgy tudom az utóbbi időben terjednek azok a multifunkciós eszközök (routerapk) amik képesek bridgeként is viselkedni, meg szerintem a tákolósdis wrtkkel is össze lehet hozni
  • zsoltikakaka
    #182
    Értelek titeket:D csak még egy dolog ! a szomszédból kapom a cuccot dhcpvel lett kiosztva vagy mi ! :D nem akarok wifizni tovább, azt akarom hogy a net kábeleken mennyen szét a lakásban! szóval vettem egy tp-link tl-wa601g típusú acess pointot amire azt mondták a boltban hogy ez kell nekem ! mondom hiszek nekik! ezen csak egy lan bemenet van! na most ezt beállítom hogy vegye a jelet meg a netet,(apropó: hogy tom megnézni mik a beállításai a jelenlegi pci kártyának ? ) és utána ha oda bedugok egy síma router vagy switchet akkor az szétosztja? remélemy jól értelmeztem amit mondtatok !

    nagyon köszönöm hogy válaszoltok eddig gőzöm nem volt erről :D
  • Carlos
    #181
    Ha kommersz wifi-d van, akkor veszel egy acces pointot. Beledugod a modem-ből jövő madzagot a WAN port-ba, majd némi kalibrálás után (lentebb volt leirva bővebben) minden gépen tudsz wifizni!
    (hálókártya szabványoknak azonosaknak kell lennie (802.11b vagy hasonlót támogasson mindegyik például)
  • Dj Faustus #180
    Ha olyan szolgáltatóról van szó, aki 2,4 vagy 5 GHz-es (vagy más, hasonló magas) frekvencián adja az Internetet (WIFI/WiMAX Internet-szolgáltatók), ahhoz szokott járni egy vezetéknélküli klienseszköz, aminek van egy Ethernet kimenete.

    Ezt kell összekötni a router WAN nevű kimenetével, és a router webes felületén be kell állítani a csatlakozás módját (WAN setup vagy ehhez hasonló menüpont). Ha idáig felhasználónév+jelszó megadásával csatlakoztál, keresd a PPPOE-t, ha automatikusan kaptad az IP-címet, keresd a DHCP-t.

    Ha mobilszolgáltatóról (T-Mobile, Pannon, Vodafone,...) van szó, kissé árnyaltabb a helyzet. Olyan routert kell beszerezned, amiben van GSM modem, vagy képes USB porton keresztül GSM modemek csatlakoztatására. Ilyesmit gyárt például a Draytek (Draytek Vigor széria pár darabja), vagy a Linksys (Linksys WRT54G3G).
    De ha értesz a Linuxhoz, és be tudsz szerezni egy mini-ITX-es procival egybeépített, kisfogyasztású, USB-vel és Ethernet portokkal (minimum 2 legyen benne!) felszerelt alaplapot, meg egy switchet, akár magad is készíthetsz egyet. ;)
  • zsoltikakaka
    #179
    sziasztok kérdeznék valamit !

    Ha valaki vezeték nélküli netet kap és azt megszeretné osztani, akkor azt könnyen megtehetei, mivel kábelen keresztül tudja adni a netet a másik gépnek! Ez mind szép és jó,de ilyenkor egy gépnek mindig mennie kell, és az eléggé energiapocsékolás! szóval valami router félével ezt meglehetne oldani hogy az mindig vegye a jelet és utána kábelen szétossza?
    Érdekelnek ezek a témák mostanában úgyhogy a válaszokat köszönöm előre is ! :D
  • Carlos
    #178
    Hajjaj, akkor más lesz a gond.
    Annyit tegyél meg, hogy átállítod a csatornát valami másra. Általában 6-oson vagy 11-esen szokott lenni, de mivel mindenkinek azon van ezért lehet, hogy összeakad. Tedd át valami másra hátha ok lesz.
  • kawaclipse
    #177
    ok, megpróbálom ezeket. Nincs messze, kb 5 m.
  • Carlos
    #176
    Nincsenek túl messzi az AP-től? Milyen a kapcsolat minősége? Vannak zavaró tényezők a közelben (mikró, mobilszolgáltató átjátszója, stb)? Konkrétan az a két laptop csinálja, vagy ha odaviszel egy másik eszközt akkor az is?
    Próbáld ki, hogy a két laptopot odaviszed az AP-hoz és megnézed ott hogy műxik. Ha ott jól működik, akkor valószínű hogy valami zavarja a laptop és a AP közötti kommunikációt vagy egyszerűen csak túl messzi vannak.
    (esetleg állíts be a routeren másik csatornát a wireless használatra, mert lehet, hogy a szomszéd AP-jával zavarodik össze).
  • kawaclipse
    #175
    Sziasztok. Érdekes problémával állok elő:

    Asszonyéknál UPC silver csomag van. Van egy vezeték nélküli belkin 54G router, rá van kötve 4 gép, egy vezetékkel, 3 pedig vezeték nélkül. A vezetékesen az internet tökéletes, és az egyik vezeték nélkülin is, de a másik két vezeték nélkülin pl. az MSN kilépeget kb. 1 percenként, ez roppant kellemetlen tud lenni, főleg amikor nem veszed észre, sok félreértésnek forrása. De az internet is hallatlanul lassú rajtuk. Az utóbb említettek mindkettő laptop, és máshol ha vezeték nélkül csatlakozok, nincs ilyen probléma....
  • iptv
    #174
    Hat a Dlink-en nincs ilyen, gondolom automatikusan megy.

    Koszi a segitseget, mar nem parazok. :)
  • Carlos
    #173
    Group key renewal vagy valami ilyesmi.
    Bár lehet, hogy ez csak a linksys-éknél állítható.
  • iptv
    #172
    Rendben, koszi.
    Ilyen beallitast nem talalok sehol.

    WPA2 only.
    Cipher type: Both (TKIP & AES)
    PSK / EAP: PSK
    + egy network key

    de tobb beallitasi lehetoseg nincs.
  • Carlos
    #171
    Ez már bőven elég.
    Hány másodpercet állítottál be a WPA2-nél? (ennyi másodpercenként cseréli a titkos kulcsot a WPA (ebből te nem veszel észre semmit, csak a csomagok keretébe beágyazott hitelesítési jelszót cseréli le magától)).
    (érdemes egy olyan 30 percet beállítani (1800 mp))
  • iptv
    #170
    Hat koszonom sracok. Amit irtok, azt mind hasznalom:
    - router admin user / jelszo megvaltoztatasa
    - SSID rejtve, megvaltoztatva
    - WPA2 titkositas
    - MAC szures
    + van egy Wlan Watcher nevu progim is ami jelez, ha valaki be akarna hatolni a rendszerbe.

    Esetleg van meg ertelme barmi masnak?
    (Bocs, csak kezdo wlan-os vagyok, azert a para) :)
  • Carlos
    #169
    Szerintem aki már veszi a fáradságot, hogy betör egy olyan helyre ami WPA2-vel van védve, értelmes SSID-val annak ez már nem probléma.
    Bár szerintem az "átlag user" nem fog /29 vagy /28 -as hálózatokat számolni magának... :D
  • [HUN]FaTaL
    #168
    Ha kikapcsolod a DHCP-t és fix ipre rakod a gépeket, akkor, aki próbálkozik annak fogalma sem lesz hogy milyen ip cím tartományból kéne IP címet beállítania magának, így még ha fel is törte a hálózatot, még szórakozhat az ip beállítással is. Hát ezért :D
  • Carlos
    #167
    Nem növeli a biztonságot.
    Legalábbis miért növelné? Nem látom...azért homályosíts fel, mert lehet, hogy van benne valami.
  • iptv
    #166
    Koszonet a goyrs valaszert !

    Amit emlitettel azt mar mind beallitottam, de tobb szaklapban (PCWORLD, CHIP) onlvastam, hogy ez is noveli a biztonsagot, magyarul ha a routerre dugott pc-knek szeretnék fix ip-t osztani...

  • Carlos
    #165
    Butaságot hallottál.
    Egyáltalán nem kell statikus IP-t használni.
    Ha alapvető biztonságot akarsz, akkor állítsd át az SSID-t defoult-ról valamire (routeren is, gépeken is), kapcsold ki az SSID üzenetszórásos terjesztését, majd állíts be titkosítást (WEP, WPA, WPA2 (azt használd amit az összes számítógépben lévő hálókártya ismer)). Amennyiben a WPA2-t használod, akkor egy igen erős titkosítást érhetsz el!
  • iptv
    #164
    HEEEELLLLLPPPP Legyszi! :)

    Sziasztok,

    nemreg vettem egy D-LINK DIR-615 os Wireless routert amit itthon hasznalok 2-3 Pcvel. A UPC kabelmodemere van csatlakoztatva es onnan osztom meg a halozatot. Minden frankon mukodik csak 1 kerdesem van a biztonsaggal kapcsolatban.

    Sok helyen olvasom, hogy a routerben a DHCP helyett inkabb fix IP cimet kellene beallitani a csatlakozo gepeknek, mert sokkal biztonsagosabb.

    Mar mindenhol utananeztem de nem tudtam rajonni, hogy kellene ezt beallitani. :( Tudna valaki segiteni?

    + ugy tudom a UPC nem fix IP cimmel fut, ez gond lehet? A fenti dolog csak a WLAN router "utan" vonatkozik, ugye?

    Elore is koszi,
    G.

  • [HUN]FaTaL
    #163
    Bár nemigazán vezetéknélküli volt a téma :D
  • [HUN]FaTaL
    #162
    Szivesen. :)
  • Sordoran
    #161
    Köszönöm szépen a segítséget, működik :)
  • Carlos
    #160
    Ehhh...Megelőzött a kolléga úr!
    Énis IP ütközésre tippeltem volna.
  • [HUN]FaTaL
    #159
    Vezérlőpult->Hálózati kapcsolatok->Helyi kapcsolat -> Jobb klikk->Tulajdonságok->Tcp ip -> Tulajdonságok-> Automatikus IP cím, automatikus DNS -> OK
  • Sordoran
    #158
    Tényleg, koliban fix IP címünk van, de most meg se Firefoxban se IE-ben nem találom hol kell azt állítani, megőrülök :S Hol lehet átállítani? Pedig tudom ált. én szoktam másoknak segíteni, de most nem találom.
  • [HUN]FaTaL
    #157
    Nincs véletlen FIXIP beállítva a kártyádra? Nézd meg a hálózati beállításoknál és állítsd DHCPre. Ha még úgy sem megy akkor indítsd újra a routert (nem reset, hanem konnektor kihúz, visszadug).
  • Sordoran
    #156
    Lécci segítsetek, van egy kis gondom:
    Van egy D-Link DI-524-es wifi routerünk, és nem tudok csatlakozni rá. Most jöttem haza koliból, és rá dugtam kábellel a routerre a gépet, jelzi is hogy egy lan kábel be van dugva, de a gépen nem hoz be semmit, még a router paneljét se. Beállítottam hogy nincs proxy a böngészőben, mégse tölt be semmit. Mit felejthettem el?
    Most a másik gépről írok, ez wifi adapterrel csatlakozik, és simán megy, nincs baja. Ötlet?
  • Beast Machine
    #155
    Értem, kösz.
  • Carlos
    #154
    ok.
    Akkor. Kell neked egy wireless router. Ha olyat veszel aminek beépített switch portjai vannak (legtöbbször ez az alap), akkor switch sem kell (utp-seknek).
  • Beast Machine
    #153
    Namost mi nagyon elbeszélünk egymás mellett... :)

    Wii-t és a DS-eket hogy a rákba hozzam össze egy UTP-kábellel? Ezek a masinák csak WiFi-t tudnak, azt viszont nagyon jól, ők hárman az elsődleges okai, hogy be akarok egy WLAN (Wireless LAN) routert.
  • Carlos
    #152
    Namost.
    Neked nem egy újabb router kell, hanem egy nagyobb switch (ha jól értem, akkor legalább egy 4 portos).
    Routerből bedugod a netet a switch uplink portjába. Aztán onnan mehet utp kábellel a négy gépbe. Vlan-ra pedig ezesetben nincs szükség (márha erre gondoltál (virtual lan)). Az privát ip cimeket beállítod, hogy ne legyen ütközés, megadod a DNS-t, alapértelmezett átjárót és a PAT-olást elintézi a router (címfordítás (sok privát címből csinál egy nyilvánost (public)))!
  • Beast Machine
    #151
    Sziasztok, most tervezem kicsi megreformálni az itthoni hálózatot, és kétségek közt vergődök, kérlek segítsetek!

    A szitu az, hogy rádiós netünk van (Haninet talán mond vkinek vmit), szal antennán kapjuk a netet, amibe be van építve a modem. namost a modemből lejön egy kábel, ami egy szimpla kis switch-be megy, ami kétfelé (két gépnek) osztja szét a delejt.

    Namost, szeretném a Wii-met, 2 Nintendo DS-t, és a laptopomat is egyszerre rákötni egy WLAN routerrel a netre (jelenleg a vezetékes megoldással a laptopomra megy a net egyik fele, de ha már WLAN-ban gondolkodok, legyen ez is így megoldva). Ehhez van is jópár jelöltem, de ez most nem fontos; ezt úgy képzeltem el, hogy a szobámban a netet biztosító UTP kábelt nem a laptopba, hanem a vásárolandó WLAN routerbe dugom be, ami majd az így jövő jelet szétosztja a jelentkezők között.

    A probléma az, hogy a mi netünk fix-IP beállításokat követel meg, tehát a kapcsolatoknál az IP-címtől, a DNS-ekig minden kézzel kell megadni. Egy WLAN routert be lehet "tanítani" ilyesmire? Mennyire jó ötlet egyáltalán egy ilyen hálózatba beékelni egy WLAN-cuccost?
  • Carlos
    #150
    Erősen irányított antennával 10Km-re is el lehet sugározni, de a szabad rálátás nélkülözhetetlen (pont-pont kapcsolat).
    A Faustus álltal javasolt 802.11a nagyjából 25-30 Mb-es áteresztőképességgel rendelkezik. Amennyiben nagyobb sávszélt szeretnél, akkor meg kell várnod a 802.11n technológiát.
  • Dj Faustus #149
    5 GHz-en (802.11a) megfelelő irányított antennákkal és eszközökkel ilyen távon, pont-pont kapcsolatban, ha van optikai rálátás, kihozható 30 Mbit/sec.
    Bérelt frekvencián még több.
  • tomo
    #148
    a két útban levő panel miatt megoldhatatlan ( se rádióval se optikával ).

    N es wifi eszközökkel érhető csak el a 30 megabit, az olcsóbb G eszközök kevesebb mint 24 megabitet tudnak , de titkosítással még ez is csökken.

    mindkettőtöknél van internet? ( VPN csak annyi, hogy két gépet interneten összeköt , de gyanítom, hogy nem ez kell neked )