34
Ezentúl teljesáron kell majd utaznunk?
  • Kmarha
    #34
    én 2 évig minden hétvégén. De 2,5 órát :) Nem.. egyszer egy barátosném felajánlotta ha elbirom hgoy az ölembe ül, akkor van egy helyem... szép nap volt az :D
  • 89
    #33
    Én is a legutóbb 2 órát álltam/ültem a folyosón végig, hát nem volt túl kellemes.
  • Punker
    #32
    nyáron ki lehet ülni a lépcsőre, nem túl biztonságos de mókás :)
  • Kmarha
    #31
    hát ez az. Kanizsáról tudtam Pestre utazni félig normálisan. vagy 10 vagont inditottak 100-200 embernek.

    Egerszegen? 2 vagon 300-nak. Mert túl drága még két kocsit hozzárakni. Pedig alap elvárás lenne, hogy még ha szarba is, de le tudjunk ülni, és ne úgy szállítsanak, mint holmi állatokat.
  • 89
    #30
    És akkor csodálkoznak az elégedetlenségen, meg a blicceléseken?
    Előbb biztosítsák a járatokon a megfelelő színvonalat, ne kelljen már minden reggel a másik hónaljszagát szagoljam, miközben próbálok talpon maradni, mert kapaszkodni azt szinte lehetetlenség. A fűtés az egyenlő az utastársam hőkibocsátásával, a légkondi nyáron egyenlő azzal, hogy legyezem magam, vagy próbálok közelebb jutni az ablakhoz (de már azt sem szabad kinyitni, mert akkor leáll a "légkondi") egyes sofőrök pedig elég pszichopatán tudnak vezetni, "a fék egyenletes lenyomása" óráról lemaradtak. Na ha ezek változnának, (talán) lenne értelme fizetni a szállításért
    A MÁV, meg a Volán állapotáról inkább nem is beszélek....
  • Kmarha
    #29
    nem teljesen politika.. elégé érinti a diákok hétköznapi életét, szerintem elfér ez az általános eszemcserébe, amig nem politikai flood forum az egész.

    Más. Elvileg fejlett ország vagyunk. Nem tudom pontosan mi a neve, de létezik egy fogalom, ami a fejlett országokra igaz. Azt foglalja magában, hogy az állam olyan dolgokra is pénzt add, amiből bevétele nem lesz, legalábbis nem azonnal, nem nyiltan. Azt hiszem az ország fejlödésébe beletartozik, hogy a diák el tudjon menni tanulmányi kirándulásra. Most akinek nem tellik az utazásra 8 ezer forintja, az nem fog menni.

    Elég nagy hangsúllyal voltak az ilyesmik az életemre, és arra, hogy milyen pályát válasszak magamnak. Valószínüleg az évenként, Pesten megrendezett felsőoktatási bemutató sem felesleges dolog. Oda is fel kell utazni. Ha valaki az állami támogatott felsőoktatás mellett elvégez egy másik városban egy levelezőt, annak két diplomája lesz, talán többet is fog keresni és tenni az országét, mint egyébbként. Csökken a levelezősök száma is. A diákkedvezmény nem csak azért volt, hgoy a diák szórakozni utazon ide vagy oda. Persze főleg erre használtuk, de akkor is, ennyi nem jár? Maradjon az ember egész életében egy vagy két városban, tanuljon amig meg nem örül, azt dolgozzon amig bele nem gebed?! Mertem remélni hogy ennél kicsit fejlettebb ez a régió, de úgylátszik tévedtem.

    Így sem olcsó az utazás.. persze olcsóbb mint külföldön, no igen. De a fizetés sem annyi mint odakint.

    Jönnek majd ide emberek azzal, hogy a diákkedvezményünket mások adójából finanszírozták, olyanok is, akiknek soha nem volt ilyen kedvezményük. De istenem, akkor most az az adórész hova fog szállni? Fellendül az ország fejlödése? Nem hiszem. A másik, mikor dolgos ember leszek, az én adom egy része is elmegy ezen kedvezményekre. Késöbb visszafizetem én is, még ha nem is azoknak személyesen akik most állták, de talán a fiaiknak, unokáiknak.

    Persze, a diák az ne utazzon. De a nyugdijas az simán. Nem akarom én az ő kedvezményüket eltörölni, nem én, de az enyémét miért kell? Elég sokat jártam más városokba előadásra. Sokszor mentem gyárlátógatásba. Most inkább költöm kajára a pénzem.

    :D de persze, ne legyek felháborodva, igy is mennyit kapok az államtól :D Majd egyszer részletezem, hogy azért mennyit kell nekem és családomnak güriznie hogy én oda járjak ahova. De csak vegyenek el minden kedvezményt tőlem. Ez nem az egyetlen, csak egy a sok közül. Kicsit már elég lesz belőle (most találták ki a büntetéseket.. 2000 forint. Olyanért is amiért eddig nem járt, olyanért is, amiért eddig csak 500 forintot kellett leperkálni). De most hogy kevésbé elit helyre járok, legalább kollégiumom van, nem kell az albérlet díját kiizzadnom.
  • n3whous3
    #28
    Télleg, hogyhogy mehet itt a politika???
  • n3whous3
    #27
    Akárki, akármit mond, abban azért igazuk van, hogy elég támogatniuk a suli és a lakhely közti utazást.

    Tegnap láttam egy csávót, aszongya: "Idáig a hátamra vehettem a hátizsákom és beutazhattam Európát"

    1: Külföldre nem hinném, hogy járna a diákkedvezmény (legfeljebb a határig)
    2: Ha van annyi pénze, hogy bejárja Európát, akkor akár be is foghatja.
  • Kmarha
    #26
    Érdekes az index cikk többi része is:

    "Nagy elmondta, a közgyűlés felhatalmazta a HÖOK elnökségét, hogy tegye meg a belátása szerinti szükséges lépéseket. Konkrét demonstrációról vagy esetleges akcióról nem született döntés, egyelőre "passzív rezisztenciában" gondolkodnak, tette hozzá. Közlése szerint a közgyűlésen nagyon sok ötlet merült fel, így többek között az is, hogy a diákok ne váltsák meg a menetjegyet, esetleg javasolják a miniszternek, közlekedjen ő maga busszal vagy vonattal, hogy lássa mennyibe is kerül az utazás.

    Az alelnök megismételte, hogy a HÖOK elfogadhatatlannak tartja a gazdasági minisztérium tervezett intézkedését a hallgatói kedvezmények megszüntetéséről. Kifogásolta, hogy a szaktárca illetve a kormány ismét elfelejtette legalább megkérdezni az érintettek véleményét. Ezt a politikai stílust a HÖOK elutasítja - mondta az alelnök." (végül is demokrácia van :D)
  • Kmarha
    #25
    A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn találkozik a gazdasági tárca képviselőivel, hogy egyeztessenek a hallgatói utazási kedvezményekről, amelyeket a kormány meg kíván szüntetni. Minden további lépésről ezt követően dönt a HÖOK elnöksége - közölte Nagy Zoltán, a szervezet alelnöke a HÖOK nyíregyházi közgyűlését követően.

    Kóka János gazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy megszűnik az esti és a levelező tagozatos hallgatók vasúti kedvezménye, a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások pedig csak a lakóhelyük és az iskola között utazhatnak ötven százalékos kedvezménnyel, egyéb vonalakon megszűnik számukra a kedvezményes utazás. A HÖOK elnöke a csütörtöki bejelentés követően felszólította a kabinetet az intézkedések visszavonására, ellenkező esetben a hallgatói szervezet országos méretű akciósorozatot indít.


    --index--

    A tervek szerint csökken a vasúti és a távolsági autóbusz-közlekedés kedvezményezettjeinek köre. A diákok viszont 67,5 százalék helyett 75 százalékos utazási kedvezményt kapnak, amit azonban kizárólag otthonuk és az iskola között vehetik igénybe – írja a Napi Gazdaság.



    Csökken a kedvezményezettek köre, de lesznek olyanok is, akik a jelenleginél nagyobb kedvezményben részesülnek. A nappali tagozatos diákok 67,5 százalékos kedvezménye például 75 százalékra emelkedik, de ezt csak a lakóhely és az iskola közötti viszonylatban vehetik igénybe. Nem részesülnek viszont utazási kedvezményben a levelező képzésben részt vevők. A vasút-, illetve a Volán-társaságoknál várhatóan három vagy négy kedvezmény: az 50, a 75, illetve a 90 százalékos marad az új rendszerben. A lap értesülései szerint nem szűnik meg a 100 százalékos kedvezmény sem, vagyis a 65 év felettiek a későbbiekben is ingyen utazhatnak. Korábban a közlekedési tárca azt tervezte, hogy megszünteti az ingyenességet, és 10 százalékos térítést vezet be, a szocialista frakció azonban ezt visszautasította.


    --www.pecstv.hu--

    Most jó szar annak akik közel tanulnak a sulihoz, vagy levelezősök. Én legalább 240 kilométert olcsón utazom, aztán kell csak Pestig teljeset vennem.. mert hát ugye a nagyfaluba sok embernek kell egyébb-okokból mennie. Éljen!
  • I.C.ram
    #24
    Ennél szarabb kormányunk a rendszerváltás óta nem volt! Hihetetlen, hogy eddig semmi nem csökkentettek (kivéva a juttatásokat), ellenben minden növeltek! Az biztos, hogy nem fogják újraválasztani az MSZP-t, ezt most megmondom!
  • dikki*yysw
    #23
    De sajnos igen. MO-n több a buta ember, mint a nem buta.
  • Pheel
    #22
    Nem 67.5 lesz és nem látok senkit, aki sírna...
  • RelakS
    #20
    Arra kiváncsi lennék azért, hogy a hétvégi diszkóban mennyit iszik el
    Mondjuk engem már az is zavart, amikor a 75%-ból 67,5%-ot csináltak. Nem anyagi okokból ugyan, de minek szivatni a szerencsétlen diákot?
  • Crokin
    #19
    De könnyedén beszél itt valaki bazzeg! Megnézném mit csinálnál ha anyuciék nem támogatnának!
  • SoDI---
    #18
    Amikor kikerült ez a tervezet, a róla szóló korridor fórumot ellepték a "a koleszból eddig is csak két hetente tudtam hazamenni, mert nem bírtam anyagilag. jaj most meg majd megyek havonta".

    Csókolom, ha ennyire szarban van, akkor tessék egyetem mellett elmenni dolgozni valamit, és ne nyivákolni bazmeg.
  • Pheel
    #17
    Tudomásom szerint az eddig 67.5% helyett ezentúl CSAK 57.5% lesz a kedvezmény, azaz az eddigi 32.5% helyett ezentúl a teljes ár 42.5%-át kell megfizetnie a diákigazolvánnyal rendelkező utasnak.

    Más kérdés, hogy az első hivatalos tervezetben 48% volt, azaz 52%-ot kellett volna fizetni.

    Az újraválasztás kérdése: biztosan nem lesz újraválasztva. Még hidegfúzióval sem :))))))))))
  • SoDI---
    #16
    Valóban kikerült egy ilyen tervezet egy minisztériumból. De siettel cáfolni. A tipikus "egy kollégia eljátszott az alternatívákkal, nem a nyilvánosság számára készült az anyag".
    Hát kösz.
    És vajon még milyen vad gondolatokkal játszadoznak a szagértő illetékes elvtársok?
  • Taranov
    #15
    Teljes mértékben igazad van.
    A jóléti államnak augusztus 19-től vége, pedig a választási programból teljes mértékben az derül ki, hogy jólét lesz 4 évig.
    Az első száz napos programnál azt gondolta mindenki, hogy a miniszterelnöknek a beszédkészsége nem nyerő, de olyan jól kormányoznak, hogy 8 évig kormányon lesznek.
    Később jött ugye az államkassza kiürülése, amikor kiderült számukra, hogy nincs az országnak annyi pénze, mint teszem azt amerikának.
    Később jött a Gyurcsány, meg a brókerbotrány.
    Mostmár nem hiszem, hogy megválasztanák őket újra.
  • [HUN]PAStheLoD
    #14
    ok ok ok :DD
  • The Garrett
    #13
    meg beköplek dzsininek és megb*sz anyád hátán :D
  • The Garrett
    #12
    simán :D
  • [HUN]PAStheLoD
    #11
    mér ? átjössz az ismerkedős topicba és lerendezzük? :DDD
  • The Garrett
    #10
    nyepolitika itten plize!
  • [HUN]PAStheLoD
    #9
    Ezt a kormányt nem hiszem hogy egyáltalán megválasztják mégeccer... legalábbis ha választásokig nem csinálnak valami csodát (aranylelőhelyek meg olaj meg magyar űrprogram ... hipertér felfedezése ... hidegfúzió.. nulltérmezős gravitáció :))
  • Taranov
    #8
    Szerintem a diákkedvezményeket nem merik eltörölni, mérget vennék rá, hogy alaptalan a pletyka.
    Azt a kormányt, amelyik ezt bevezetné nem választanák újra, ez bizonyos.
  • Punker
    #7
    kb 2 hónapja volt valahol hogy a diák kedvezményt csökkentik, de nem megszüntetik csak többet kell majd fizetni. Százalékot ne kérdezzetek mert nem emlékszek, lehet HVG-ben volt a cikk majd utánna nézek.
  • Bandew
    #6
    Tudom tudom, de nem úgy jött ki az egész, hogy csak kamuzott volna. De tényleg nem tudom. Várunk és meglátjuk.
  • FtranX
    #5
    akkor hiteles a forrás. :)
  • Bandew
    #4
    Egy srác mondta ma nekem a buszon hazafele menet. Azt mondta egy osztálytársa mondta neki, aztán szinte az egész suliban ez volt a téma náluk. Hááát nem tom, remélem valaki csak hülyült.
  • FtranX
    #3
    Ezt hol hallottad? Link?

    Szerintem ilyet úgy sem mernek megtenni, bár várjuk ki a végét.
  • Arch
    #2
    Nagyon meg lennék lepve, ha ez tényleg igaz lenne.
  • Bandew
    #1
    Nos ma hallottam egy olyan "pletykát", miszerit lehet, hogy beszüntetik a tömegközlekedési vállalatoknál (MÁV, Volán, BKV) a diákkedvezményt. Tehát teljes áron kell megvenni a bérleteket. Hát nem tudom mi lesz itt ha ezt megcsinálják, de ebből semmi jó nem fog kisülni az tuti.