Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Blasta
"És ha csak simán felviszem gépre és megnézem (mondjuk laptopon), hogy ne az legyen, hogy de jól néz ki a 2 centis lcd-men, aztán nagyban érne a meglepi, mert az egész kép homályos"

Akkor így jártál. 😊
Gondolj bele, az analóg fotósoknak még ennyi esélyük sincs.
Tovább megyek. A tavalyi fotomarathon helyezettjei legtöbbjének szintén 2centis lcd-je volt.

(az már más kérdés, hogy egy ilyen akciót ki lehet úgy vitelezni, hogy a zsûri ne szúrja ki a turpisságot 😄)

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

Jano
De azért törölni lehet, ha: fos lesz a kép, ugye?

És fingani ér?

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

egyelore az is messze van, de szerintem divatfotozas teren minosegre mar nincs feljebb, es ahogy nezem megrendelokre sem...

http://gaborszantai.co.uk/

Tikal
ha majd elértél erre a szintre akkor majd kitalálsz valami mást hogy miért leszel boldog, elégedett... 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

89
Köszi mindenkinek a válaszokat

Tehát tilos a szerkesztés és sorrendváltoztatás
És ha csak simán felviszem gépre és megnézem (mondjuk laptopon), hogy ne az legyen, hogy de jól néz ki a 2 centis lcd-men, aztán nagyban érne a meglepi, mert az egész kép homályos <#szomoru1>

Autonómiát Székelyföldnek! \"A szeretet nem szűnik meg soha\" Pál apostol

jajo, en a tavalyi szabalyokra emlekeztem...

Blasta
Képtelen máshogy fogalmazni, sztem amúgy szimplán értelmesen fogalmazni sem képes

Blasta
Semmijen utólagos szerkesztgetés, sorrendberakás nem megengedett!

(és idén mindenki a saját kártyáját használja, verseny végén simán letöltjük a képeket és kapja is vissza)

30Dani
Marathon fórumán most is errõl megy a vita, Rezsõ már megint kétértelmûen fogalmaz. Amúgy elvileg nem megengedett.

thank you for helping us help you help us all

30Dani
Nincs ajcsikari.

thank you for helping us help you help us all

kapsz egy kartyat Blaszatektol es azon kell visszaadni futam utan - tehat semmit nem tehetsz kozben a kepekkel...

89
Nem voltam az elsõn, úgyhogy lehet hülye kérdés lesz:
A megadott idõben van lehetõség, illetve megengedett-e a fotókat számítógépre vinni, válogatni, szerkeszteni? Vagy csak a fényképezõgép használható?

Autonómiát Székelyföldnek! \"A szeretet nem szűnik meg soha\" Pál apostol

GregSB
Most nézem hogy a Seadragont is felkarolta a Microsoft... beépítették a SilverLightba (ami a Flash konkurense) DeepZoom néven.

Itt egy tesztoldal. Silverlight kell hozzá.

Nem olyan gyors mint a TED-en, de azért így is komoly 😊

asus p5k se, c2d [email protected], 4gb ddr2, 1.7TB hdd, leadtek 8600gt extreme, LG M228WA MSI s270, 30d,,85/1.8,50/1.8mk1,430ex,tamron 28-75/2.8,sigma 18-50DC,cokin szurok,m42 uvegek

Blasta
A többiek válaszát még azzal egészíteném ki, hogy akompakt gépek érzékelõje (mint a Te S2IS-ed) sokkal kisebb mint egy DSLR-é, így sokkal kisebb képpontok kerülnek rá, jobban össze is vannak zsúfolva, ezáltal jobban melegítik egymást és a kép zajosabb, illetve részlettelenebb lesz.

De a Te fotódon a meleg miatti elmosódás (vagy hogy nevezik) nem a gép hibája sztem, egyszerûen más szögbõl csináltad.

Ahhoz, hogy arányaiban akkor képmezõt töltsön ki a repülõgép kb 300-as kell igen. De a nagyítás mástól is függ. Egy D60-as eleve 10 megapixel (az S2 meg ugye 5) és a nagyobb érzékelõ miatt jobban is nagyítható. Tehát a téma nagyobb méretû lesz monitoron és papírra is jobban nagyítható.

Tomo15
Szerintem amiatt nem látszik, mert más szögbõl készült.
repvez
Pl ezt a képet is egy EOS 350-essel csinálták és nem látszik rajta semmi vibrálás a melegtöl eos350
És hasonlo beállitásokknál az én gépem:
S2IS
Vagy ennyi különbség van a kompaktok között ?
repvez
Köszi ezek szerint ha ugyan akkora nagyitást szeretnék elérni a nikonnal mint az s2is full zoomnál akkor egy 300-as obit kell rátenni.
Amugy bocsi a sok hülye kérdésért csak gondolkodok hogy kéne egy belépõszintü DSLR gépet vennem és hogy hogyan tudok elérni hasonloan részletgazdag és közeli képeket mint amilyenek pl az airlainers. net oldalon látható repnapokon készült fotokon.
Csak azt nem értem, hogy néhánynál ki van irva hogy mivel készitették a képet és eddig 200-as obinál nagyobbat egyiken se láttam és mégis sokkal közellebbrõl és részletesebbnek látszanak a gépek repülés közbe mint nálam a teljes 432mm-es zoom állásnál.
Ezt mi befolyásolja még?
Blasta
Túlkomplikálod 😊

DSLR-ek esetén minden gyártónál FIX értékekkel kell számolnod.
Nikonnál 1,5-tel, Canonnál 1,6-tal, Olympusnál 2-vel, stb. kell megszoroznod az objektíved TÉNYLEGES (tehát ami rá vagyon írva) gyújtótávolságát, hogy megkapd a 35mm-es kisfilmmel ekvivalens értéket.
Amúgy a fotósok általában a tényleges értéket használják, nem pedig a crop-fakctor-ral felszorzottat. Azzal elég, ha csak úgy tudatában vagy, hogy a 300mm-es obid egy Nikon gépen 450mm-es teleobinak felel meg, kisfilmes viszonylatban.
Ez az érték természetesen gyártófüggetlen, tökmindegy milyen gyártmányú obit teszel a Nikon D60-ra, a crop factor mindig 1,5 lesz.

Kompaktoknál már nem ilyen egyszerû a szitu, mivel ott elég sok méretû ccd-vel találkozhat az ember. De a kompaktoknál általában a leírásban, a specifikációkn ál megadják, hogy milyen 35mm equiv. gyújtótávolságnak felel meg a kis kompakt gép obija.

Ennél többet nem is kell foglalkoznod a témával sztem. 😊

Jano

repvez
Erre azért rájöttem hogy a 2 érték hasonlo arányba van egymással.De akkor az érzékelö méretének tudatában melyik méretével kell számolni?
Hogy érthetöbb legyen vegyük példának egy nikon D60-as gépet.
Ott az érzékelö nagysága 23,6 x 15,8 mm és addnak mellé egy 18-55 és egy 55-200mm-es obit.
Ezeböl az adatokból hogyan tudom összehasonlitani az S2IS nagyitási értékéhez.
És ha egy 3rd gyártott obit felrakok egy másik gépre aminek mások az érzékelö méretei akkor változik a zoom tartomány is?Ha nem ismerem az érzékelö nagyságát csak az obi gyujtotávolságát mm-ben akkor nem is tudom átváltani 35-ös kisfilmesre?
Blasta
Egyszerû matek.
Névleges (vagy 35mm ekvivalens) gyújtótávolság OSZTVA a tényleges gyújtótávolsággal EGYENLÕ a gépbe szerelt érzékelõ lapka méretével.
(jelen esetben 36/6=6mm de 436/72 is hasonló szám).

Ez azt jelenti, hogy az S2IS-be szerelt érzékelõ mérete kb. 6x kisebb a 35mm-es kisfilm méreténél.

Dzsini
az S2-n levõ 6-72mm a valós optikai fókusztávolság, a 36-436 a kisfilmre vetített megfelelõje. DSLR-eknél attól függ, hogy az érzékelõje milyen, aszerint van szorzója (a fullframe-eseknél természetesen ez 1:1, a kisebb érzékelõknél nagyobb)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

repvez
A kérdésem a következö lenne.
A digi gépek objektivjére minden esetben a valos zoom távolságot adják meg vagy a 35mm-es kisfilmes megfelelöjét?
Mert az adatlapokon az S2IS-hez 36-436mm van irva zoomra de az optikán 6-72mm.
akkor a DSLR gépek optikáján a szerepló adat pl 40-150mm melyik adatnak felel meg?Mert ha a 436-hoz akkor ugye 2,5-szer kevesebb a zoomja de ha a 72mm-hez akkor ugye a duplája a közelitése.
Mekkora a váltoszám a két értél között ha kisfilmes értékröl akarom megtudni a valos számot ill. vissza?

Ahh, meg is van! köszi

The Garrett
AF-L jelenti az auto focus lock ot, erre kell programozni azt a gombot amin az AF-L AE-L felirat van. ( ha a d60 olyan a menuje mint a d80 nak akkor a custom settingsben keresd)
tudod ugy állítani hogy addig rögzítse amig nyomva tartod, vagy 1 gombnyomás rögzít, még1 nyomás - nemrögzít.

I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.

Hello, Nikonosoktól lenne egy kérdésem. 😊 Most vettem egy D60-at, de nem vagyok képben atekintetben, hogyan kell rögzíteni a focust, ha egy másik területrõl szeretnék fényt mérni. A manulban le van írva, valami AE/AF-L gombot említenek, de elég zavaros, ráadásul ahhoz a gombhoz még külön beállítások is tartoznak.

Valaki leírná hogyan kell ezt kivitelezni? Tehát pl van egy bögre, ráfókuszálok, ráállt az élesség, ezután hogyan továb ha pl az égre szeretnék fényt mérni?

CSOCSO
két képbõl összeillesztett foto:

csak egy poznat kellett kivennem belole fosoppal es nagyon keveset huztam a szineken ( a narancs szin nem fake a kepen)
GregSB
A photosynth elõtti seadragon demo mondjuk nekem jobban tetszik 😊

GregSB
Ezt a technológiát is a TED konferencián mutatták be anno, mint a multi-touchot. Úgy látszik ezt is felkarolta a Microsoft.

Érdemes figyelni a TED-et, minden év februárjában rendezik meg.

Multi-touch @ TED 2006

Photosynth @ TED 2007

Tikal
aha, ez marha jó 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Dzsini

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Jano
Csókosok mit kapnak: még? <#bohoc>

Blasta
Indulni simán, max nyerni nem 😄

Danit engeditek indulni?:-)

Blasta

DirtyGab3sz
Olvasta valaki a digitális fotomagazint??
A szeptemberit konkrétan...
Az olvasói levelek között egy levél a plagizálásról, egy pedig a "csodás" Canon-Megbízás pályázatról szól!
A megbízásosban, a levélíró is a fantasztikusan sikerült medencés nénis képet hozza fel példaként!
Természetesen a Canon hazai vezetése válaszában kikéri magának hogy nem tisztességes volt az eljárás....pölö a regisztrációhoz kötött szavazás szerintük nem okoz etikai fejtörést....
Aki nem olvasta el,szerezze be,érdemes!
Jah...és nem mellékesen a Nikon déhéccáz tesztye van benne....

http://www.flickr.com/people/46265283@N06/

DirtyGab3sz
Az a nagy büdös helyzet van, hogy teljesen összezavarodtam.....igaza van végülis mindenkinek, de akkoris undorító dolog lopni a képeket szerintem...
A CC-ról meg...hagyjuk.....

Pep Bonet - Darfur (160MByte, fotonlog.hu-rol)

The Garrett
jezusom mit írtam... munkáLYUK. 😄 sry

The Garrett
többnyire olyanok hõzöngenek, akik át se olvássak a Creative Common License (ez érvényes kb az összes ilyen fotómegosztó oldalra) feltételeit, és csak ész nélkül pakolgatják fel a képeket. ( mondjuk a lenti helyzetben pont nem).

"de amíg amatõrök fotóiról van szó, hova a hõzöngés, hova a felháborodás???" - Szerintem a hivatásos fotósoknak kéne ezen felháborodni, hiszen az õ munkályuk helyett teszik be az 'ingyenképeket'.

Bulldog szulinapot, Yula<#bohoc>

Editthy
Nem tudom, h a Flickr esetében a regisztrációnál lévõ szabályzat mit tartalmaz, de vannak olyan képfeltöltõs oldalak, ahol a szabályzat tartalmazza, hogy avval, h az oldara feltöltötted a fotódat hozzájárulsz ahhoz, h bárki bárhol felhasználhassa!
Pl: az indafotó esetében: [b"A feltöltött tartalmakkal kapcsolatban feljogosítod a Szolgáltatót, hogy azokat (vagy azok részeit, kivonatait, stb.) különbözõ internetes oldalakon megjelenítse. A megjelenítés - lehetõség szerint - a forrás megjelölésével történik."[/b]

"Ugyan már. Majd ha a többszázezres kiállítási fotóját teszik be egy vicclapba, akkor oké, de amíg amatõrök fotóiról van szó, hova a hõzöngés, hova a felháborodás???"
Evvel nem teljesen értek egyet, de tény h nem kell mindjárt fenyegetõzni vagy perre vinni az ügyet.

www.koleszafoto.hu

DirtyGab3sz
Végülis......igaz amit írtál,de valahogy akkoris bassz a csõröm....