25245

• Crem
    Egyébként egy skylight 1A-t illetve egy Pol-filter circular-t rendeltem még, csak azok "állítólag" ritka szürők ezért 1hét mire meghozzák. Az utobbira nagyon kíváncsi vagyok!:)

• Galy
    :DDDDDDDDDDDDDDD
  • Crem
    Azaz Galy!:P
  • Crem
    Kösz az infot Rulez!:)
  • Galy
    na majd ha lesz időd nézzél már utána, mert kiváncsi vagyok
  • FREAK
    ja de azóta se néztem utána, hogy ezt megerősítsem :)

lehet hogy csak olvastam valahol, hogy a "legtöbb polár UV is egyben"
  • Galy
    hát ezaz! :D
  • Galy
    aszontad a polárodon van uv szűrő is
  • FREAK
    de ez most üti a 1601-et :/
  • Galy
    Szokásosnál több az ultraibolya fény a tengerszint felett 2000 m-nél magasabb helyeken, és a főleg higanygőz lámpákkal megvilágított helyíségekben. Az UV-szűrő használata normál körülmények között semmilyen optikai hatással nincs a fényképfelvételre. Viszont védi az objektív lencséjét a karcolódástól és az objektív menetét az ütődés okozta deformációtól, ezért állandó használata nem indokolatlan.
  • FREAK
    hmmmm, lehet hogy én írtam fordítva, bár ha logikusan végiggondolod, akkor kiszűri az "ultra violet" színeket, vagyis elvesz a kékből...

de én még nem próbáltam, majd tavasszal veszek egyet
  • Galy
    Az ultraibolya vagy (német rövidítés alapján) UV-szűrőt a szokásosnál több ultraibolya sugárzás kiszűrésére használják. Az ultraibolya fény szemünk számára nem hordoz információt, de az összes fényérzékeny anyag nagyon érzékeny rá, így túlexpozíciót, kékbe hajló színtorzulást okoz.
  • Galy
    na, én úgy tudom, hogy inkább növeli a színmélységet, mintsem leveszi a kéket
  • Crem
    Köszi Freak!

Az elöbb kipróbáltam. Érdekesség, hogy pont az Uv szűrős lett kékebb. Bár... Az is lehet, hogy mire lecseréltem a filtert változtak a körülmények.
  • Crem
    Oké, várjuk!

Addig viszont ezt a pár "rossz" képet kivehetnéd...

Előre is ThX!
  • Mauro
    Majd csinálok, digitális géppel egy párat azzal meg leszel elégedve.
  • Galy
    úgy van!
  • Penta
    Egy (több) rossz képre soha nem indok az, hogy szar géppel készült. Nem geci vagyok, de próbáljuk meg a topikot arra használni, amire való.
  • Mauro
    Ezzek 6600-sal készültek ne várj tölük 3.2 milió pixeles képeket.
  • Penta
    tedd be a jól sikerült fényképeidet!
  • Mauro
  • Mauro
    Az

• Mauro
  • Galy
    édi kutya
  • Mauro
  • Mauro
  • FREAK
    az UV szűrőket napfényben kell használni, akár folyamatosan is

elvileg a szemmel nem látható kékeket szűri, ami azt jelenti, hogy maga a kép is egy hangyányit veszít a kékből, és közelebb lesz a szemed által látott állapothoz (értelme nem sok, itt úgyis a WB dönt)

de lencsevédőnek jó
  • Crem
    Hi !

Tegnap kaptam egy UV 390/o-haze szürőt... Mivel csak németül van, ezért sejtelmem nincs pontosan mikor és miért érdemes ezt használni.
    Esetleg, ha valaki használt már hasonlót és tudna segíteni...

Előre is ThX!
  • CybearBoy
    Már ez is vágott, de tényleg nem épp szűken. Akartam bennhagyni az ég kékjéből, de lehet felesleges. Levágom az antenna tetejéig, bár lehet inkább a feléig, nem fontos, hogy teljesen látszódjon. És megvágom még a többi oldalról is. Köszi!
  • FREAK
    jó ez, csak vágd meg

felül baromi sok, és jobbról is van mit lecsapni

előtte hagyj még egy autónyi helyet
  • CybearBoy
  • CybearBoy
    Szerintetek ez a kis motion blur javít a kép dinamizmusán, vagy rontja az összképet? Az eredeti is úgy készült, hogy követtem az autó mozgását, de talán az 1/320-as rekesznél kicsit hosszabbat kellett volna választanom, ezt próbálom most motion blurrel kompenzálni:
  • CybearBoy
    Ezt a képet most délután csináltam, öcsém játszott, én meg fotózgattam:
  • KM
    Maszkold ki.
  • FREAK
    lehet benne valami, de nekem nem hiányzik
  • Penta
    Sokmindent meg lehet oldani PS-ben, de nem ártana, ha alapból tudná. Azáltal hogy zajt szűr, bizonyos részeken élvezhetőbbé teszi a képet, de működési elvéből adódóan értékes részeket is elbuksz.
  • FREAK
    ezt meg tudod oldani PS-ben

nekem mellesleg nem kent el semmit, nagyon szépen leszedte a zajt, pedig nem is állítgattam
  • Penta
    Mondjuk hogy egy részletgazdag városképet ne kenjen el (ott úgyse feltűnő a zaj), csak a felette lévő eget.
  • FREAK
    az minek?
  • Penta
    ÁZ!
    Leszámítva, hogy nem lehet felosztani a képet több egységre.