25245

• Jano
    Milyen kocsi? :O
  • Pyx #4410
    nemtudom, csak egyszer probáltam :D

azthiszem nincs messze a zállomás, tényleg nem volt gyors :)
  • The Garrett
    Szép!
    Magasabb ISO val mennyire lett volna zajos?
    azé a zé1 tényleg jó! :D
  • Dzsini
    nem sietett az a vonat... (ha jól számoltam)
  • Pyx #4407
    EXIF
    Camera
    Make Minolta Co., Ltd.
    Model DiMAGE Z1
    Exposure time 1/1 s
    F-number 3.2
    ISO speed ratings 100
    Exposure program Manual
    htx
  • Dzsini
    kir kép :) egy kis EXIF infot lehet hozzá kapni? :) (iso, időzár, stb...)
  • Pyx #4405
    (eüh, a z1, a z1 jó... )

[képszpem, csak így, a hátsóülésről D:]
  • FREAK
    ezt tudom, de ezek szerint rosszul fogalmaztam... na mindegy, aki érti, az érti
  • GregSB
    Rosszul tudod.
  • GregSB
    Elég sok értelme van, ha olyan szinten foglalkozol fotózással, hogy munkákat vállalsz el. Egyik fotós ismerősöm már nem elősször tépte ki a haját az miatt, mert megcsinált egy munkát, otthon megvágta/retusálta PSben, majd a digilaborban szép foszöld képek jöttek ki a printerből. Ő pl. most fogja bekalibráltatni a monitorját.
  • Dzsini
    egy rendes párszázezres/milliós nyomtatónál nem :o) (azért megnézném az arcukat amikor kalibráltatni szeretném a 9tűs mátrixot ;) )
  • FREAK
    monitor még OK, de nyomtatót kalibrálni.... valami úgyis túlcsordul :D
  • Dzsini
    nem az a lényeg, hogy kinek milyen színű, hanem hogy a képernyőn és a nyomtatón/nyomdán ugyanúgy nézzen ki vagyis ha a klienske egy pirosra azt mondta, hogy az kell neki (esetleg kiválasztotta egy pantone skáláról), akkor utána a nyomdában azt ugyanolyan pirosra nyomják. erre való az egész kalibrálás és az ICC profilok létezése.
    házi felhasználásra annyira nem számít, bár mondjuk webdesign téren történtek már furcsa dolgok...
  • FREAK
    én értem, de végső soron a "helyes" kék is csomó embernek zöldeskék lesz, másoknak lilás, így mi értelme helyesre kalibárlni? ha robotok lennénk, ok, de ez a hülye emberi agy..... :D
  • Dzsini
    ott van lent a weblapon egy jó példa - hogy ami a képernyőn valamilyen színnek néz ki, az ugyanaz legyen a nyomtatón és a nyomdában is - az már "mindegy", hogy azt ki milyennek látja, de legalább ugyanaz lesz mindenhol.

én is erősen színtévesztő vagyok, de az feltűnik, hogy valami a képernyőn és kinyomtatva nem ugyanaz :) és erre való a kalibráció.
  • FREAK
    persze a nagy kérdés, hogy mennyi értelme van az egésznek, amikor "nem sokan vannak akik nem színtévesztőek valamennyire"

a durva az, hogy én napi szinten vitatkozom asszonnyal, hogy mondjuk egy ruha "inkább kék" vagy "inkább zöld"... ebből kiindulva a tudat, hogy a monitorom hivatalosan színhelyes nem több, mint egy állapot, gyakorlatilag úgyis mindenki másképp látja a színeket
  • Dzsini
    nem pénzkidobás az, a programok kicsit kevesek tudnak lenni (főleg, hogy az emberi szemet "veszi igénybe", és nem sokan vannak akik nem színtévesztőek valamennyire)...
    a kalibráltatás amúgy szép pénz, de annyiért összehangolják a monitor(ok)at, a nyomtatókat, a szkennereket... olyan 10-30ezer/eszköz árakon szokott futni.
    (nemreklám : http://www.colormanagement.hu/)
  • Blasta
    Drágaszágom :-)
  • I.C.ram
    szvsz csak pénzkidobás. Vanna külön errekitalált képek, amin szinek vannak, és ezalapján belehet konfigolni a monitort.
  • FREAK
  • FREAK
    lehet kapni valami kis kalibráló "pókot", de nemtom mennyi
  • Lateralus
    Állíccsa be azt a monitort, vagy dobja ki, me' nem jó !
  • GregSB
    Ha valaki komolyan retusál PSben, az a minimum, hogy színhelyesre bekonfigoltatja valakivel (több cég is golalkozik ezzel, kimennek házhoz, és pár perc alatt megcsinálják) Árakat nem ismerek, de asszem eléggé húzósak :)
  • I.C.ram
    Mitsubishi monitorokon nagyon szépen a szinek!
  • Dzsini
    el van tekerve a kontraszt azon a monitoron...
  • The Garrett
    kicsit off: monitor és monitor közti különbségek:
    Itt ülök most unokatesóméknál és nézem a topikot. Az itt lévő képek 90% a nagy fekete paca egy LG studioworks monitoron. Ami itt full fekete kép, az nálam otthon a szürkének vagy 10 árnyalata meg rengeteg részlet.

így picit értelmetlenné vált a helyes expozíicó/beégett/tul sötét/világos fogalma.

suxx.
  • The Garrett
    jah attól a narancsságra gyűrűtől kicsit vadabb lesz :)
  • FREAK
    talán így jobb, nemö?

• Ch_Slater
    csinos...
  • Aspyrin
    ezdejó
    micsoda grimasz a tigrincs képén :-)
  • FREAK
    Blasta új nője :)))

• Ch_Slater
    nah még egy utolsó, aztán visszafogom magam...

• FREAK
    nem a képet, az épületet
  • Ch_Slater
    bár ez lett volna :)
    az két dolgot is jelentene:
    1. lenne egy 300D-m
    2. jó képeket csinálnék (ami katalógusba kerül)
  • GregSB
    Picit ződ. Ha tudatosan lett ilyen akkor nem szóltam :)
  • Ch_Slater
    nem. Londonban a British Museum belterében fényképeztem.
  • FREAK
    ezt asszem láttam anno egy 300D referencia katalógusban (online)
  • Blasta
    Tán párizs?
  • Blasta
    ok
  • Ch_Slater