Digitális és analóg fotográfia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mike at home
nem art =/= kell

azt jelenti hasznos, jo ha van
de vki nem akarja nem hasznalja

biztos van olyan ember, aki ugy is tud allni mnt egy szobor

na de mindegy, szvsz errol hulyeseg vitazni

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

Bunyós Pityu
Ez a szabály még bõven az analóg korszakból ered, ahol nem voltak megapixelek, viszont akkorára nagyítottak, amekkorára akartak. Természetesen egyénenként változhat ez az érték, de ha valakinek nincsenek elvonási tünetei és nem is fázik nagyon, mûködik a képlet.

hi púh

Bunyós Pityu
Ezt egy fórumozó kérésére csináltam, aki Z1-et akar venni, de aggódott a 10x-es zoom használhatósága miatt. A kép 1/400-al készült, kézbõl.

hi púh

FREAK
hagyjuk, legyen igazad, a jövõben nem vezetem félre a kezdõket....

megteszik helyettem bizonyos fotós könyvek

Riszpekk

FREAK
hidd el, 30mm-en is be fogsz mozdulni 1/40-es záridõvel, max szabad szemmel nem látod

de jól kinagyítva észre lehet venni, nyilván ehhez kevés a 3-4 mpx

Riszpekk

Bunyós Pityu
Ha az átlagos eset, hogy 60mm-es fix objektívekkel fényképeznek az emberek, akkor elfogadom, de szerintem ez nem így van.

hi púh

Bunyós Pityu
Egy kezdõ egy profinak tûnõ személytõl érkezõ "nem árt"-ot "kell"-nek vesz a saját értelmezése és tudása szerint, de ez csak általánosítás. De ez részletkérdés, az 1/60 viszont önmagában egy értékelhetetlen határérték, nem lehet rá elméletet alapozni.
Én azért továbbra is a reciprokszabályt használom, hiszen nálam jóval okosabb emberek találták ki már jópár éve, és technikától függetlenül most is tökéletesen helytálló.

hi púh

FREAK
na jó, én így nem fogok vitatkozni, mert csak minden második soromat olvasod el

mekkora betûkkel írjam, hogy ÁTLAGOS esetben?

én ezt pont olvastam, úgyhogy köszi, túl vagyok rajta, de ha gondolod, ajánlok neked pár jó könyvet

mindemellett a legtöbbet gyakorlás közben tapasztalhatsz, én kipróbáltam az általam említett dolgot, és igaznak találtam

de ha te nem hiszed, akkor nem hiszed, semmi közöm hozzá

(gondolom, megint én szólogatok be....)

Riszpekk

Bunyós Pityu
Legalább olvass utána...
Amit te akarsz bizonygatni (1/60s), az olyan mintha azt mondanád, hogy a minimális követési távolság ne 2 másodperc, hanem mondjuk 10 méter legyen.

hi púh

FREAK
"ne tanítsunk olyat a full kezdõknek, hogy 1/60 fölött állvány kell"

Látod megint azt írtad, "kell", pedig én ilyet nem mondtam.

Riszpekk

FREAK
láttam már embert 1/15-ös idõt is kézbõl kiexponálni (pont két napja), de az térdre támasztva, stabil guggolásban volt - emberi "állvány"

Riszpekk

FREAK
márpedig attól, hogy még nem hallottál róla, kb. ugyanannyira elfogadott tény, mint az 500ms - az átlagos emberi reakcióidõ (ne zavarjon meg, nem ide tartozik, csak példa)

szabadkézzel exponálva 1/60 s az az idõ, ami fölött már az ÁTLAGOS kézremegés belezavarhat a képbe

nyilván hogy ez mennyire látszik, az a fókusztávolságtól függ, de attól, hogy valamit nem látsz, még ott lehet, remélem, veszed az adást (erre már valóban az általad említett törvény alkalmazható)

Riszpekk

Bunyós Pityu
Valóban nem hallottam róla, mert ez így ebben a formában nem igaz. Ami viszont közelítõleg igaz, az a reciprokszabály, ami nem annyira matematikai, mint fotós fogalom. A lényege pedig, hogy az aktuális gyújtótávolság reciproka az a záridõ érték, aminél még az átlag fotós bemozdulásmentesen meg tudja tartani a gépet. Tehát az 1/60-ad mellett egy nagylátószöget könnyedén lehet exponálni, de egy 300-as objektívhez már 1/300 kell. Tehát ne tanítsunk olyat a full kezdõknek, hogy 1/60 fölött állvány kell mert még megjegyzik.

hi púh

FREAK
nem igazítottál helyre

nyilván még nem hallottál róla, hogy 1/60 az a határ, AMI FÖLÖTT NEM ÁRT az állvány, fókusztávolságtól függetlenül (mivel a kérdésben sem szerepelt ilyen adat)

a NEM ÁRT, az jelenthet sokmindent, te úgy értelmezted, hogy KELL, csak hát én ilyet nem írtam

Riszpekk

I.C.ram
Joggal 😊
Bunyós Pityu
Baj, ha helyreigazítalak?

hi púh

Guest
FREAK
na az új matekzseni 😄

a sok szabály közül csak ezt ismered?

Riszpekk

Bunyós Pityu
Pár hete, nemtom mi történt.

hi púh

Carlos
Nem csodálom...
Azért kéne...

Þór vígi þessi rúnar

Kandurex
Te meg mióta vagy szabadlábon?

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯

Bunyós Pityu
Ez így önmagában hülyeség. (reciprokszabály)

hi púh

Hosszú záridõnél a zoomolgatást is kerüld. Nagy zoom + hosszú záridõnél szinte kötelezõ az állvány, vagy letámasztás.

FREAK
persze, 1/60 fölött már nem árt az állvány

Riszpekk

Mike at home
az nem art

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

Kim Basinger
Gyerkek ez itt 11.1 megapixel

a kepet be sem merem linkelni

8.000$

Csak egészség legyen, meg térerő! (H. András) PS3 ID: kisapostagi

Ha a zársebességet magasabb értékre teszitek, akkor ugye állvánnyal dolgoztok?
Vagy ennyire béna lennék?? Mindig homályos.

Mike at home
ertem

FREAK
"plusz fénymérõ"

már ha olyan környezetben fotózol...

Riszpekk

FREAK
nem is az SLR analógok árával van baj, 80-100 körül már nagyon jót veszel, hanem ami utána jön

objektívek, vakuk, stb.

plusz fénymérõ, hogy ne utólag derüljön ki, elbasztál 3 tekercset egy rossz beállítással 😊

Riszpekk

Mike at home
gondolom ezért jobb a tükörreflexes

és az analógban egész elfogadható áru

bele vmi jó minõségû dia

FREAK
átnézeti keresõ

belenézel, és kinézel a túloldalon, az objektív mellett

komoly célra tökéletesen használhatatlan

Riszpekk

I.C.ram
leggagyibb keresõtípus? Mit értesz ezalatt? 😊
FREAK
az, csak kicsit drága, de mondom, ez már magánügy (és szerintem fontos, hogy ne a leggagyibb keresõtípust használd)

Riszpekk

I.C.ram
Végülis ez a Leica is kompakt.
FREAK
ja értem

szerintem bõven elég neki egy komolyabb kompakt (na nem Minolta A1 😊, de EVF keresõvel

Riszpekk

I.C.ram
Leica Digilux 2

és grafikus/designer.
FREAK
milyen munkához kell 10D?

profi fotós?

Riszpekk

I.C.ram
Valamikor a közeljövõben, mert éd'sapának kell munkájához, és a tesómon keresztül szeretnénk egyet behozatni amerikából. Ha lesz valami konkrét dolog, akkor szólok, igérem.
Mike at home
mostanaban rendeled?
akkor majd szamolj be legyszi, hogy sikerult

I.C.ram
Kösz!
Ja vagy a zíbéj !

Nézd meg a www.dealtime.com-on. Ez ilyen árakat összahasonlító oldal. A legalább 4 csillagot (pipát) kapott cégektõl érdemes megrendelni, azok megbízhatóak.

De konkrétan itt egy link. Ezek megbízható cégek (a vásárlók szerint), viszont egyiknek sincs ilyen gépe raktáron, és 1800 a legolcsóbb köztük.

http://www1.shopping.com/xPC-Leica_Digilux_2

FREAK
www.ebay.com 😊

Riszpekk

I.C.ram
Gondoltam valaki ismer valami jó kis webshopot, ahol meg is lehet rendelni...
Mike at home
3 betu

net

Mike at home
az mar egesz jo, es legalabb nincs olyan messze

230 USD vs 90e HUF?

kozel a duplaja

I.C.ram
Amerikából akarjuk behozni, mert ott állítólag olcsóbb. Nem tudja valaki, hogy Amerikában mennyiért lehet kapni?
Pl. most nézem egy megbízhatónak mondott cégnél 140 a váz simán, tehát nem olyan nagy a szórás. A legótvarabb objektívvel kitben 190 dolcsi.
Azzal az objektívvel, amivel irrhon 90 körüli, ott 230 dodó.

Ha zavar az itthoni magas ár, akkor tényleg érdemesebb behozatni, de Bécsben is olcsóbb szokott lenni. Mindjárt megnézem...

...ja ott 235 euroért már van

http://www.digitrend.at/deeplink.php?EXT=extern&PROD=330&PFAD=178