25245

• Mirázs
    nem akarok beleszólni a társalgásotokba, mert szinte egyáltalán nem értek a fotózáshoz, csak szeretek elkattintani pár kockát, mindenféle további műveletek nélül.
    Lehet ezzel a képpel valamit kezdeni?
    (Nem engedett nagyobbat feltenni, bocsi)
  • Gladiator
    ez sokkal jobb. adj neki egy keretet.
  • GregSB
    Simán. Holnap átépítem a konyhát :D
  • G_ArchAngel #12016
    Szentpéteri-stílusban nem megy?:)

Nehéz az a szekrény?:)
  • GregSB
    Teljesen szemből nem lehet, mert akkor nem tükröződik a lemenő nap.

"úgy, hogy ha a képet 3×3-as raszterre osztod, akkor a kilincs a balalső harmad és a középső harmad találkozási pontjába essen..."

Próbáltam törekedni az aranymetszésre, de ez egy fejmagaságban lévő polc (tányéroknak, poharaknak). A kilincsek alatt 5 centivel vége a szekrénynek, és ha jól exponálom ki a tükröződést alatta csak sötétség látszódik a képen. Ha a kilincseket a bal alsó aranymetszéti pontba teszem, akkor a kép alső negyedét sötétség teszi ki.

"... míg a fény akkor lenne ideális, ha a mélyedésekbe 45°-os szöggel esne be, így adva mélységet a lapnak..."

Ez szemből megvalósíthatatlan. Legalábbis most, ebben az évszakban. Szerencsére a nap vándorol az év folyamán, szal lehet később az évben 1x úgy fog majd lemeni, hogy szemből is látszódjon a tükröződés.
  • G_ArchAngel #12014
    szemből...
    úgy, hogy ha a képet 3×3-as raszterre osztod, akkor a kilincs a balalső harmad és a középső harmad találkozási pontjába essen, míg a fény akkor lenne ideális, ha a mélyedésekbe 45°-os szöggel esne be, így adva mélységet a lapnak...
    aztán megtartva a kilincs által meghatározott harmadolási arányt vágnám a széleket függőleges vagy vízszintes téglalappá - persze ez csak a teljes felület ismeretében lehetséges, így csak a fantáziámra hagyatkozhattam...

én még megpróbáltam volna egy átlós kompoziciót - amolyan "döntött kereszt" szerű dolgot, de akkor a mélyedéseknek az átellenes sarkokba kellett volna futnia...

harmadszorra pedig a kilincs köré fókuszáltam volna nyitott rekesszel, az objektív tengelyét párhuzamosan tartva a szekrénylappal, hogy a mélyedés a távolban elhomályosodjon - úgy képzeld el, mint a Halálcsillag felszínén lévő csatornát, ahol a kilincsek lövegtornyok - persze itt sem törekedtem volna szimmetriára, inkább próbálgattam volna...
  • GregSB
    Még meg fogom próbálni újra. Leírád te hogy komponálnád?

A kilincsek legalul vannak, így ha kicsit feljebb rakom őket alattuk csak nagy sötétség lenne. Most pont ott van elvágva alul a kép ahol a sötétség keződne.
  • GregSB
    Sajnos kompaktal készültek a képek. Állvány + hosszú expo = nagy adag zaj. A zajszűrés miatt + a JPEG tömörítés miatt néz ki ennyire kimosottnak :(

Egy DLSR-el + fix obival szerintem olyan képet tudtam volna csinálni, hogy meg lehetett volna számolni a karcolásokat az ajtókon.
  • G_ArchAngel #12011
    teljesen más így, de az alsó jobban tetszik...

a felső sem lenne rossz máshogy komponálva a bútorlap és a kilincs...
  • GregSB
    Az előbb kihagytam a felsorolásból a perspektíva korrekciót. Ezen most nincs. Valahogy jobban tetszik ferde vonalakkal:

• GregSB
    Mindjárt beteszek egy kicsit tágabb vágást erről a képről, akkor majd egyértelmű lesz mi ez :)
  • G_ArchAngel #12008
    érdekes...

ez egy függöny?
  • GregSB
    [center][/enter]

Egy kis naplemente tükröződés. Nem nyúltam hozzá komolyabban, ez így jött ki a gépből. PS: vágás, keret, enyhe USM.
  • Blasta
    Így is van, korrekt, nincs vita.
  • G_ArchAngel #12005
    azt hiszem ez így korrekt...
  • Galy
    visszatérve a tegnapi témához : Mi számít, és mi nem számít a fotó manipulálásának?

lap alja
  • GregSB
  • 300Dani
    10 proból 9, az 1 pro
  • GregSB
    PS-ben is van RAW konverter

Egyébként én végigpróbáltam sample képekkel pár progit, és nekem a Capture One jött be a legjoban. Meg 10 proból 9 ezt ajánlja, szal... :D
  • ivjoe
    Igen, tudom mi a RAW, csak még 1 kivétellel sosem dolgoztam vele. Az érdekelne, h mi az, amit RAW-ban meg tudok csinálni, JPG-ben nem.

De mostmár leszedem RawShooter Essentials-t, menézzük, mit tud. :D
  • G_ArchAngel #11999
    azért mondtam, mert Te úgy értesz a PS-hez (saját tapasztalat), mintha könyvet írtál volna róla:)

RAW -> JPEG -> végtermék

RAW egy nyers fájl, amit a Te dolgozol fel a gép algorítmusa helyett, így a képet jellemző értékeket Te állíthatod be, úgy, ahogy Te elképzeled a helyes feldolgozást - tehát Te leszel a Digic II processzor:)

Így alapvetően nem kell szenvedned a gép által kidobott jpeg PS-beli modósításával, hiszen Te már helyesen előhívtad a képet...
    Esetlegesen a retus és a vágás marad, ha nagyon kell a PS:)
  • ivjoe
    Contest jó ötlet, csak akkor tisztázni kéne a szabályokat. Hmm, sztem PS játszhat az ésszerűség keretein belül.

Ha beindul a dolog, lenne egy ötletem egy már működő php motorra:
    Röviden: Témánként/feladatonként megjeleníthetőek a képek + kommentálás. Lehet, h fasság, csak így rendszerben lennének.

"ezért írtam, hogy ne modósítsunk - pl. Ivjoe PS-sel jobb képet csinál egy fehér lapra, mint én fényképezve...:)" Eztmeg melyik újjadból szoptad? :o

Más: Valaki homályosítson fel, h mennyivel jobb RAW-ot PS-elni, mint JPG-t?
  • Amse
    téma : frászkarika

mellesleg ötlet rulz

ps szvsz mehet, de azért túlzásba ne essünk és tüntessük fel a kép alá, hogy miket állítottunk.
  • Placebó
    Pl egy Szupernova?
  • Blasta
    Janem.
    SOSE!!!!!!! :-)))))
  • Blasta
    Most???? FOLYTON!!! :-))))
  • Galy
    ok, de most hirtelen más nem jut eszembe :)
  • Blasta
    No és gondolni kell azokra is, akiknek ez a téma még (vagy már) nem megörökíthető :-)))))
  • Blasta
    túl kommersz :-))))
  • Blasta
    Szal úgy képzeled, hogy mindenki mond valamit, és ezeket a témákat hetente megoldjuk?
  • G_ArchAngel #11989
    ezért kértem az elején mindenkit, hogy adjon egy ötletet, amin végigmegy mindenki, mert ha egy témát keresünk, akkor lesz akinek nem tetszik...
  • Galy
    mint téma
  • Galy
    pIna?
  • Blasta
    Jó, az igaz, a lényeg, h mindenkinek tiszta mostmár, hogy milyen retusálást engedhet meg magának.
    Találjunk ki vmi fotótémát és jövő hétre várjuk a képeket. 1 hét elég hozzá, vagy sok? Hmmm?
  • Blasta
    "mutass egy képet Blastától, ahol ilyen durván belenyúlt volna a képébe?!"

HÁTITTPÉLDÁUL
  • G_ArchAngel #11984
    amúgy nekem az lenne a kihívás, ha lenne 1 szabad órám fotózni...
  • GregSB
    Vagy PS install cd a természet lágy ölén :D
  • G_ArchAngel #11982
    PS hivatalos doboz fotózása...:)))
  • GregSB
    De ahelyett hogy ezen vitáznák még napokon át inkább találjuk ki mi legyen a hétvégi contest téma SZVSZ ;)
  • GregSB
    "persze, az ég zöld, a fű kék, a tenger meg bauxittól vöröslik..."

Nem értelek. Tudom hogy ez most kicsit túlzás, de mutass egy képet Blastától, ahol ilyen durván belenyúlt volna a képébe?!

"mert Te még azon szeretnél módosítani, amit a gép algorítmusa készre csinált, míg a Raw egy nyers adathalmaz, ahol Te vagy az algorítmus..."

Igen, pontosan azon akarok változtatni. Mert a Canon, amikor megírta a kis kompaktjába a JPG algoritmust akkor nem tudta potosan az én ízlésemhez igazítani az élesítési/expozíciós/szaturációs arányokat. Csakis azért változtatok rajta hogy közelebb álljon ahhoz amit én elképzeltem. Ha lenne olyan gépem ami tud RAWot csak abba fotoznék ne félj.

RAW konv. progikat próbáltam már (sample képekkel), szal nem teljesen kínai a téma nekem :)

"szvsz nem mindegy, hogy már félkész pizza-t kell feltuningolnod, hogy jól nézzen ki, vagy egy üres konyhával kezdesz..."

Ha nincs üres konyhám, akkor ne is próbáljam meg feltuningolni a pizzát?