22
 • 3P
  #22
  Bár igazán nem akarok off-olni, de egy pár szót ez megérdemel...

  A paksi uzemzavart a media es nemely politikus sajnos tulzottan is felfujta, sokan hozzanemertesbol adodoan, sokan egyeni cellal. Valoban nem szabad lebecsulni a jelentoseget annak ami Pakson tortent, de kar lenne nagyitani is azt (mint most is teszik).

  Az allitasod masodik felevel viszont 100%-ig egyetertek, sajnos egy atomeromunek nem a mukodese a problema, hanem a kiegett futoelemek utogondozasa, ill reprocesszalasa.

 • ollie
  #21
  évekig? inkább évszázadokig...
 • 3P
  #18
  Szerintem felre ertettetek BJ-t,l o nem azt irta, hogy a mukodese fog kornyezetszennyezo lenni, hanem az eloallitasa, sot energia oldalrol nezve kerdes, hogy mennyi energiat igenyel az eloallitasa.

  Tovabbik kerdeseket vet fel:
  "Amikor a "vízakku" lemerül, egyszerűen csak fel kell pumpálni."

  Na most ez pumplas mekkora energia befektetessel jar? Ugyen nem szabad elfelejteni, hogy ahhoz is energia kell...

  A tengerparti megvalositasban ket okbol nem hiszek.
  1. Mint elottem is irtak a tenger vize kelloen sos (ok ionokat is tartalmaz), ezert ez a kapilaris rendszert rendszerint eltomiti. A desztillalas meg szoba sem johat, hogy miert:
  a, energiat igenyel, megpedig sokat
  b, a desztilalt vizben nincsenenek ionok, magyarul tok jo szigetelo....

  2. Kornyztvedelmi okokbol sem jon letre. Nem tudom hogy ki jarulna hozza hogy a vilag tengerpartjkait ilyen ipari objektumok (Szalacsi rulez) ovezzek. Ezt latszik igazolni, hogy a mai technikaval is eromuvi szinten(!!!) megvalosithato ar-apaly eromuvek, vagy hullamter eromuvek sem valosulhatnak meg, tobbek kozott kornyezet esztetikai okokbol.

  A technika viszont tenyleg igeretes, de szerintem sem az alaperomuveket fogjak felvaltani, hanem a mobil arramforrasokat, magyarul az akkumulatorokat forradalamasithatja.

  Es van meg egy fontos kerdes, megpedig ez a technológia altal aloallitott villamosenergia egyseg koltsege (Ft/kW).
  Ami azt tukrozi, hogy 1 kW energiat hany Ft-ert lehet eloallitani. Itt a koltsegek kettosek 1. allando koltseg (Beruhazasi koltseg, karbantartasi koltseg). 2. Valtozo koltseg (itt az uzemanyag koltseg szokott felmerulni).
  Valtozo koltsegrol itt elvileg nem igen beszelhetunk, leven az energia termeszetes viz, de valoban nincs? Talan megis van, pont a cikben emliotatt "pumpalas", amely aranyos lehet a termelt energiaval. 2, ha megis kell valamifele tisztitas, pl (reszleges)sotalanitas, akkor annak a koltsegre...

  Csak tajekoztatasul egy szamadat ma a Paksi Atomeromui Rt. 6 Ft-ert allit elo 1 kW villamosenergiat, megpedig ugy, hogy ebben benne van minden koltseg, beruhazas, uzemyanyag karbantartas, ber+berkoltseg, illetve minden ami koltsegkent felmerulhet. Ez a 6 Ft a legalacsonyabb osszeg az orszagban, pedig az atomeromu fizette vissza egyedul eddig a teljes beruhazasi koltseget az allam fele.

  A kis paksi kitero utan vissza ide, tehat hasolo egyseg-koltsegekkel kell versenyezni ennek a technologianak is, ha ezt szeretnek a vilagon alaperomuve tenni. Szamos mas jo otlet van, ami kornyezet szennyezes nelkul, vagy mersekeltebb kornyezetszennyezessel allitana elo az aramot, de azok terjedeset is az a bizonyos egysegkoltseg gatolja meg. Tehat nem szabad elfelejtkezni a fotocellakrol, a (sajnos teljes egeszben meg nem valosult Bos-Nagymarosi vizeromurol), es nem szabad elfelejtkezni a szeleromuvekrol sem. Csak egy masik szamadat hazank egyik uj szeleromuve a kulcsi (Dunaujvaros kozeleben) a paksi 6 Ft-tal szemben 30 Ft felett kepes csak villamos energiat termelni. Persze igy is lehet, csak egy dolgot nem szabad elfelejteni, a kulonbozetet mi fogyasztok fizetjuk meg...
 • papabear
  #14
  A kínaiak megveszik, jól fog jönni a Holdon... :o)
  Pár éve arról olvastam, hogy ami a '90-es évek fejlődése volt, az csak a kezdet volt...
  A robbanás most jön. Bízzunk benne.
 • Balea
  #12
  Egyszer egy vezető pozícióban dolgozó "okos" ember pár évtizede az IBM-nél azt mondta, hogy a számítógép nem fog elterjedni és teljesen fölösleges a fejlesztésére áldozni...
  Hááát???...
  Séf bátyó. Majd 10-20 év múlva meglátjuk mekkora ökörség ez a találmány.
 • Hmuda
  #9
  Ezt most nem modod komolyan! Már miért keletkezne bármilyen káros anyag? :PPP
 • Darth Sith
  #4
  mér lenne ökörség te fasz? mert nem szenyezi a levegőt, és mondjuk nem döglesz mega szmogtól 20éven belül? ha ezt elterjesztik, és tovább fejlesztik, nagyon kirr dolog lehet!!
 • Hmuda
  #3
  Szerintem hatalmas dolog. Ugyan még mindig messze van a víz, mint tiszta energiaforrás hasznosításától, de akkor is előrelépés egy tiszta és környezetbarát energiaforrás kifejlesztéséhez. Aki szerint ez ökörség, az húzza le magát a WC-n. :PPP
 • rolika
  #2
  mér, tök jó...

  "Szükség lesz egy jókora területre, mint például egy partvidék" - na ebből megint kimaradunk... mire kifejlesztik, kiszárad a balaton :-(