29
Sword the katana !
-
#29 nekem van egy katana-jellegű vágókardom, amit egy berbekucz viktor nevű fegyvermester készített 70 rugóért. én terveztem úgy hogy kényelmes legyen, meg vagyok vele elégedve. majd rakok be róla képet ha lesz nálam fényképező. -
#28 köze nincs a wakizashihoz -
#27 -
Don Vito #26 Hattori Hanzo rulez! hehe -
#25 Iaido-t barátom! ;) -
#24 Iaido, kendo, shinkendo??? Miféle kardforgatást műveltek srácok??;) -
#23 Iaidos emberkék! Ejha, nem gondoltam volna hogy találkozok ilyennel a fórumon :)
Övek emberek? -
#22 Egészségedre! :DD -
#21 :) -
Arden #20 aaa -
#19 csak nem egy iaido-s kolléga? :) -
#18 Kardot emberhez készítik (figyelembe véve az erejét, ügyességét, magasságát és főleg személyiségét). Ez alap dolog. Az igényesség efelett kezdődik (és olyanokkal folytatódik, amiket már leírtam). Tehát tanulnod kell és így ki is érdemled, valamint azt kapod, ami jár neked.
De ha tényleg tartani szeretnéd az igényedet, akkor keress Goro Nyudo (Masamune) névre. ;)
Az eredetiket kincstárban őrzik, de néhány másolat is borzasztó értékes lehet. Mintájára pedig rengeteg sorozatgyártott (ami ettől függetlenül eredeti japán), de dísz szuvenirnél nem több vas darab lehet a tiéd (amit akár internet-en keresztül is rendelhetsz).
Ez a kettő szélsőség létezik. Az egyiknek értelme van, a másik csak értelmetlen pénz pazarlás (hiszen akinek így és ezért kell, annak olyan értékek miatt kell, ami távol áll a kardtól). -
#17 Vannak ilyen kardok, amik "igazi japánok", de azért nem az a több-milliós kategória. 2-300e huf-ért már jobb kardot lehet venni a sima gyakorlókardtól, a határ onnan persze a csillagos ég :)
De egy határ felett egy kard értékét tényleg nem a pénz adja. Olvastam egyszer egy magyar muksóról akinek olyan kardja volt (van), aminek minden egyes részét más-más mester készítette. Még ha minőségben ez talán nem is ér fel egy igazi japán kardkovács által készített sokmillió $-s kardhoz, számára ez sokkal nagyobb érték. -
#16 Hogy ne lázadj egy cím, ami elméletileg még létezik.
Kenji Mishina
c/o T. Manabe, 7-3-8 Mure
Mitaka-shi, Tokyo 181, Japan
Tel & Fax : 001-81-422-71-1940
E-mail : [email protected]
Egy elismert mester által készített fegyver ára akár 5 millió jen is lehet. -
#15 Egyszerű. Rendelsz egy japán mestertől. -
#14 "és nem kínaizod le helyből a japán kardot"
A Kínai teljességgel direkt volt! Merthogy szvsz Magyarországon a kardok 95%-a, Kínai, Vietnámi vagy egyéb távolkeleti piaci bóvli, és csak a fenmaradó töredék ami eredeti Japán. És itt nem kell mindenáron tradíciókkal rendelkezőre gondolni!!
"boltokban is nagyon szép és csicsás, de egy vasdarabnál semmivel nem több imitációt."
De mi van, ha valaki igényes szeretne lenni és olyan "porfogót" szeretne, ami nem az említett hűtőgépgyárból származik? Nem kell tradíciókkal rendelkeznie és milliókba kerülnie, akar olyat a franc! Elég, ha legalább garantáltan japán és legalább a Józsefvárosi piacnál jobb helyre szánták eredetileg. Ééérted? :) -
#13 :)
Úgy, hogy értesz hozzá (és nem kínaizod le helyből a japán kardot ;). Akkor már tudod, hogy melyik kovácshoz, vagy gyűjtőhöz kell menned. Ha meg nem értesz hozzá, akkor minek?
BTW dísznek nagyon olcsón lehet venni akár (harcművész/küzdősport) boltokban is nagyon szép és csicsás, de egy vasdarabnál semmivel nem több imitációt.
Ha pedig egy olyan pengét szeretnél porfogónak használni, amivel esetleg 3-4-500 éve harcoltak is és esetleg egy családban generációról generációra szállt:
1. nem kapod meg.
2. ha megkapod, csak rengeteg pénzért és valójában az nem a tiéd, mert azt amit ez (a jelkép) jelenthet nem pénzért lehet megszerezni.
Nem illik hozzá a pénz. Amikor ezeket a kardokat használták teljesen más értékek voltak (pl. becsület és odaadás). És pont ezért olyan nagy most az értékük (nem csak azért mert még enyi év után is hibátlan, ugyanúgy vág, mint akkor és nem találsz rajta rozsdát). -
#12 Ok, de, ha teszem azt, én egy kardot akarok venni mondjuk dísz célra (egyébként nem akarok :). Honnan tudom, hogy melyik a kínai hűtőgépgyárban öntött, piaci bóvli és mi az, amiért esetleg érdemes pénzt ki adni?
Például hova kell mennie az embernek, ha nem egy sok milliós, de azért legalább eredeti japán dísz katanát és vakizasit akar magának? Mert gondolom nem a plázákban található késeshez... ;) -
#11 Az igazi hús, csont és esetleg páncél vágására edzett (aznagynemeskicsorbíthatatlanmindentátvágó) katana pengéjét (speciális ötvözetből) kb. 700-szor (!!!) hajtják félbe, hevítik, hűtik és kalapálják ki. Ez jópár hónapos fulltájm meló egy tapasztalt kardkovácsnak is.
Az enyém ugyan kovácsolt, de nem hajtogatott (nekem gyakorolni kell vele, nem pedig ölni). ;)
Az érték inkább a korral jár (és hogy esetleg ki használta vagy készítette több száz évvel ezelőtt). -
#10 neked mindennel bajod van. -
#9 Bár igazából minden egyes jó kardot sokáig tart elkészíteni, akár évekig is. -
#8 de -
#7 Világosítsatok fel, de egy igazi japán penge az sok-sok millió forint (dollár) és tömérdek idő, amíg elkészül, nem? Azon kívül minden csak gagyi utánzat, nem? -
#6 Az enyém ehhez hasonlít. BTW ugyanaz a személy készítette. ;)
-
#5 Érdekes változat, mert a markolat és a penge hosszának arányából inkább wakizashi-nak tűnik.
-
Cat #4 ott van a fegyverek topic, minek ez? -
#3 Csak nem te is a Kill Bill-t nézted? :D -
#2 Érdekes téma!
Azthiszem a logóm épp "idevág"... ;DDD -
A téma !
Dante......