145
-
Lola. #80 hogy mondhatod azt, hogy szabad alternativa???????
Nem szabad és nem alternativa. Hanem egy bürökratikusan kikényszeritett rendszer... -
Lola. #77 nem tudom jobban elmagyarázni, igy gondolom.
Ha pedig rosszul gondolom és a teljes kinai burokráciának linuxra késztetése semmilyen kihatással nem lesz bürokrácián kivül élő emberekre, akkor máris lezárhatjuk a témát, főjjön a burokrácia a saját levesében, és hagyják a népet békén és máris semmi gondom a döntéssel (örülök, hogy nem ott kell dolgozzak...) -
Lola. #76 csak azt kellett volna tenniük ami minden civilizált országban természetes, névszerint, hagyni, hogy minden szervezet eldönthesse, hogy a saját munkájához (ami más és más!!) önmaga eldönthesse, hogy milyen rendszer az alkalmasabb.
Az ugyanilyen szar lenne, ha wint kényszeritenének mindenhova, ugyanis vannak esetek amikor a linux az alkalmasabb. Mégegyszer: ott és akkor, abban a helyzetben, munkára. Egy hatalmas állatság bármilyen rendszert elrendelni ilyen nagy és szerteágazó feladatokra, mint pl. egy milliárdos népességű ország összes hivatala állami intézmény.
A windows ugyanolyan alkalmatlan ezt a feladatot 100%-ban lefedni mint a linux vagy bármely más rendszer. Egyenként kell mérlegelni, hogy hova mi az alkalmasabb.
Ahogy ez történik a világ nagyobbis (és az én felfogásom szerint normálisab részein).
Szó nincs rendeltessünk el mindenhova win-t kijelentésről... -
Lola. #73 a kérdés annyiban érdekes, hogy általában ezt a microsoft-ról hangoztattátok lejjebb, hogy rákényszeriti magát az emberekre az elterjedségével... Ugyanez a helyzet most kinában is, azzal az "apró" különbséggel, hogy most bürökratikus módszerrel kényszeritik rá egy igen befolyásos társaságra egy bizonyos terméket ami aztán valószinűleg átgyűrűzik (kényszerűségből) a többiekre is, mig microsoft esetén a nép döntött, hogy mit is akar használni... Illetve ez sosem egy lefutott ügy, a nép folyamatosan dönt (civilizált országban) néha növekszik néha csökken egy adott rendszer/termék (továbbra sem a windowsból áll a szoftverpiac, ezt meg kéne már érteni lassan...) részesedése ahogyan az adott termék és a vetélytársak fejlődnek/változnak. Itt most csak ennek a természetes kiválasztódásba történő - mint valaki találóan emlitette - átkos szintű beleszólással van a baj...
Remélem igy már érhető. -
Lola. #71 jól van játszunk... :)
a bm-ben win2k van a legtöbb gépen az xp-k száma elhanyagolható, igy igen nehezen teheti ki a megrendelések 90%-át...
Egyébként hogy is jön ez ide, hogy a rendőrők dtp-znek-e vagy sem? Annyi a lényeg, hogy ti csak winről beszéltek, holott a tiltás minden szoftvertermékre vonatkozik, ezért próbáltam segiteni a helyzet átlátásában, hogy a cégek, állami intézmények nem csak oprendszert használnak...
A médiumokon (bár helyesirási játékokba szerinte ne menjünk bele, mert balul sülhet el... :) nem tudom mit szerettél volna megvitatni, vagy milyen érvet vártál hozzá, egy kicsit értelmetlen ez a mondatod. Azokat el kell olvasni, meg kell érteni, nem lehet az elolvasásuk érdekében érvelni. :)
Tehát ezt szerintem se próbáljuk megvitatni. :))
Ellenben elhangozttak 100x fontosabb és a támába vágó megállapitások. Szerintem a helyesirás helyett koncentráljunk a szakmai kérdésekre... -
Lola. #68 elég érthetően leirtam (gyk: #51) hogy én is az állami intézményekről beszélek, aminek kényszeritése közvetetten az egész népre kihat...
De igen, elsőre nem fogalmaztam elég pontosan. Ez a tényeken nem változtat. -
Lola. #67 "az bezzeg teljsen rendjénvaló, mi?"
#59-ben kifejtettem miért fizet a világ 90%-nak vállalatai, állama a szoftverekért (nem csak oprendszerekről van szó, gondolj ide grafikai alkalmazásokat, fejlesztőrendszereket, adatbányászat, vezetői informatikai rendszerek stb-stb, aminek mindnek van open source-os ""megfelelője"" a sok "hülye" meg csakazért is kifizeti a milliárdokat ezekért a szoftverekért, hát nem érdekes?
"valóban érthetetlen, hogy ezt nem tudod, vagy nem akarod felfogni"
Ha egy kicsit beleolvasol a médiákban meglepődve fogod tapasztalni, hogy nem csak én nem akarom "felfogni"... -
Lola. #65 "Még mindig nem értem a problémát, pedig minden beírásodat elolvastam."
Sajnos nem tudom jobban elmagyarázni, ennyire telik tőlem. De valamiért ettől hangos a sajtó és mindenhol erről folyik a vita, hogy mennyire gázos ez a döntés. (nem törvény szempontjából, azt minden további nélkül elhiszem, hogy ott egy ilyen döntés teljesen normális, csak a ny-i kultúráknak áll fel a szőr a hátán ettől.) -
Lola. #64 én nem ismerem a kinai burokráciát (hála istennek, hogy nem ott kell élnem...) lehet te ezt jobban tudod, én a magyar (és ny. európai) viszonyokról irtam, hogy itt bizony minden egyes kirendeltség maga döntei el, hogy mit használ... -
Lola. #63 Oh ne viccelj, én vagy Qrva okos, amikor neked egy msword szintű progi megirása nem nagy szám? Istenkirály géniusz lehetsz, komolyan mondom bálványként tisztellek mostantól. :)))
"miért fizessen egy állami cég az én, és mások adoibol csak 100e Ftot M termékre "
Örülök, hogy megkérdezted, ugyanis nagyon egyszerű az oka hogy miért fizet. Ahogy az otp-nél mi, minden nagyfelhasználó folyamatosan mérlegel, megnézi hogyan tudna spórolni. A kulcsszó a tco. Hiába töltheted le ingyen a linuxot és mellég egy openoffice-t az üzemeltetése jóval többe fog kerülni mintha wint használnál. (természetesen ez függ az adott környezettől, lentebb már irtam róla)
Programozó szem és a winek teljesitménye. Tcp teszteket ismered? Légyszi áruld el nekem, hogy lehet, ha a winek ilyen pazarlóan bánnak az erőforrásokkal, mert szarul vannak megirva, hogy a bánatba nyerhetik sorra a teszteket, akár skálázhatóságot akár ár/teljesitmény mutatót nézünk? Ezt sehogyan sem tudom megérteni, de te majd megmagyarázod nekem.
"Meg, a szoftware ára annyi legyen mint a gép ára? Ez vicc."
Emberek, ti hol vásároltok?? Mert vagy a szoftverrel nyomják át csúnyán a fejetek, vagy ingyen vásároltok hardvert... :))
xp home 22e ft. Ha te ennyiért veszel ma egy gépet, könyörögök az infoért, hogy hol... :))
Egy kis statisztika állami és nagyvállalati költségekről: A szoftverbeszerzések összköltsége általában a hardverbeszerezések 10-20%-át sem éri el. Nahát... (természetesen nem open source termékek esetén)
Amigás profi újságszerkesztő 3 mb-ban. Huh, de szeretnék azzal dolgozni ma, profi dtp cuccok helyett. :)) -
Lola. #58 ha ez még nem világos, akkor hagyjuk...
leirtam már 100x és linket is adtam már. olvasgassál... -
Lola. #57 Szerintem a példád gyerekes. Magánember kekszfogyasztását hasonlitani állami intézmények százainak szoftverdöntéseihez, amik eddig maguk egyesével döntöttek, hogy számukra, az ő feladataiknak megoldásában melyik rendszer a megfelelőbb. Egész biztos volt amelyik wint válaszott és volt amelyik linuxot, volt aki solarist. Most viszont központilag meghatározzák, hogy nem azt használják ami nekik megfelelőbb volt, hanem amit a nagy vörös vezérnek tetszik. Rohadtul nagy különbség. -
Lola. #55 próbálj meg a win után linux rendszereket üzemeltetni. Én üzemeltetek mindkettőt, linuxot általában gyakrabban patchelem, szivás kb ugyanannyi van vele, bár a linux jóval kevesebb szolgáltatást nyújt. Én mindig is azon az állásponton voltam, hogy mindkettőnek megvan a maga helye. Én is saját akaratomból telepitettem egy kis cég tűzfalának linuxot. OTP-nél meg ms ISA array-t tűzfalnak. Mert egyikre ez volt alkalmasabb másikra a másik. De az ilyen kényszeritésetől felfordul a gyomrom. Hálistennek civilizált országokban ilyenről nincs szó... -
Lola. #52 nem tudom, te hol vásárolsz, de szoftverabc-n nemhogy a külön word, de a teljes office xp is 60e ft...
Mindez persze egy egyszerű jöttment felhasználónak, mi meg állami intézményekről beszélünk + volume licenseről amiben 30e sincs egy full office.
De azért meg kell hagyni jól hangzott. :)) -
Lola. #51 qrv: természetes, hogy ha elmész valahova alkalmazottként dolgozni, akkor nem fogod meghatározni, hogy mivel dolgozol...
Csakhogy én pl. a másik oldalon állok, felkér egy újonnan létrejövő cég, hogy tervezzem és implementáljam az IT infrastruktúrát akkor ÉN döntöm el, hogy az adott helyzetben win-t telepitek vagy solarist vagy linuxot... Ez itt a különbség. Ugyanez állami szinten. Szintén BM-et és apeh-ot hoznám fel minden egyes "kiskirályság" (központ, székhely stb-stb) maga dönti el, hogy egy adott (államilag megkövetelt) szolgáltatást milyen infrastruktúrán implementál. Tudod ezt jelenti a szabad döntés...
ix: én is az állami szervekről beszélek, nem otthon pistikéről, hogy mit telepit a pc-jére...
A linkek is amit ideraktam erről beszéltek. A népet ez persze csak közvetve érinti, bár kinában meg hasonló szinvonalú országokban simán előfordulhat, hogy büntetnek majd, ha a mocskos ny-i kultúrák termékeit használod... Sok sikert kivánok nekik hozzá. :)
Remény: kár, hogy fogalmad sincs miből áll egy vállalati vagy állami intézmény IT-jének menedzselése... Ha tudnád eszedbe sem jutna egy össze-eszkábált office magánembereken kivüli kézbe adása... Gondolod, hogy az egész világ hülye és (az otthoni használatra, ha nehézkesen is de használható) ingyenes alternativák helyett azért is kifizetik az msoffice-t, pedig ugyanazt tudnák? Esetleg némi fejlesztéssel?
OTP-nél több hónapig vizsgáltuk a linux ill. open source office megoldások bevezetésének hatását és az eredmény az lett, ha jópár funkcióról lemondunk akkor olyan két-háromszoros TCO-val tudunk open source rendszert üzemeltetni... (nincs domain, nincs normális központositott menedzsment, group policy, stb-stb, a sor végtelen)
Megsúgom, nem hülye az egész világ, hiába próbáljátok annak beállitani.
Win forrás... Te honnan szeded ezeket a marhaságokat? És már megint hülyének nézel mindenkit... Nem kell hozzá nagy ész, hogy ez úgy működik, hogy megkapják a teljes forrást (ill. ez egy komplett környezet) első lépésben leforditják az egészet (néhány óra alatt...) majd bitszinten összehasonlitják a bolt polcáról levett install cd filejaival és milyen meglepő megegyezik... Utána kezdődik a forrás vizsgálata, különben semmi értelme nem volna az egész.
Miért gondolod, hogy mindenki hülye és te jobban tudod? Ráadul itt nem sulinetes forumlakókról beszélünk, hanem adott ország/szervezet legkiválóbb informatikus- és biztonságtechnikai mérnökökről, akik az ilyen auditálást elvégzik... -
Lola. #44 "ha a piac 90%-át (vagy még többet) az MS uralja! "
És hogyan sikerült uralnia? Úgy mint kina probálja, állami kényszeritéssel, márpedig ezt kell használni és kész?
"Apropó, a magyar kormány illetékesei belenézhettek a szent forráskódba?"
Természetesen lehetőségük van az utolsó sort is átnyálazni, amennyiben aláirják a non-disclosure agreementet. Megsúgom, hogy kérés sem volt ezügyben a microsoft felé... De elég sok ország állami hivatala élt már a lehetőséggel. Gyanitom a magyar államnak nincsen kapacitása (emberi, anyagi) átnézetni. Mert ugyebár a képviselőknek vagy a minisztereknek igen hiába mutogatják a többmillió programsort...
"Az ázsiai tervek kimondottan az MS piacpolitikája ellen irányulnak."
Érdekes, hogy szerintem meg az elemzők és a kinai kormány szerint meg nem...
http://supergamez.hu/cikk.php?cid=28843
Nahát...
cs: "meg kinaban sincs betiltva a windows, sem a macromedia, adobe stb. termekek, es nem is lesznek"
:))
Lásd fentebb...
Mad mind: "Amúgy meg ki mondta, hogy más cégek ki lesznek zárva?"
Szintén lásd fentebb... Minden ki lesz zárva ami nem ott készült.
"Ha tényleg csinálnak saját oprendszert a kínaiak, akkor a Borland, Adobe és a többi cég portolni fogja rá a cuccait, hiszen az ásziai piac a világ fele."
Kár, hogy hiába portolják azt nem futtathatják a kinaiak, mert nem kinában készült... Lásd a fent emlitett sun-t, aki csak azért árulhatja a terémékét ott, mert ott (is) van fejlesztőbázisa... Ha nem lenne a sun termékek is ki lennének zárva.
Igen, külsősként dolgoztam, de azt ugye nem akarod bemesélni, hogy kidobták amit fejlesztettünk, mert igazából nincs is nekik unixuk, csak windows-uk (elvégre lola.. megmondta, hogy állami szinten csak wint lehet használni :))
"Ha MINDEN gyerek a Windows-al ismerkedik meg KÖTELEZŐEN, mit gondoltok később mit fognak használni?"
Hálistennek a fiatalok nem az általános iskolában megszerzett számitogépes tudásukkal kerülnek ki a felnőttek világában... Már középiskolákban is sok helyen tanitanak unixot (természtesen a win mellett, mert ma kitörölheti bárki a ...-ját, ha csak unixot ismer), felsőoktatásban pedig mindenhol tanitanak a win mellett mást is. Majd pár év múlva megtudod...
Hogy általános iskolában nem azt tanitják a gyerkeknek amit a gépek 10%-n sem találni az szerintem eléggé egyértelmű... De természetesen a legelterjedtebb rendszer tanitásán kivül szükség van egyéb rendszerek ismertetésére is, de nem az általános iskolában...
"Szóval a mi kis kormányunk (na jó, csak az oktatási minisztériumunk) eldöntötte, hogy a diákjaink CSAK a Windows-al ismerkedjenek - ez mennyiben másabb az Ázsiában látottaktól?"
Kizárólag abban, hogy ez nem igaz... :)
Nem tudom mit szólnál hozzá, ha a most ötödikes kislányod unixot tanulna majd pár év múlva kikerülne a nagyvilágba és esélye nem lenne elhelyezkedni a unix tudásával...
"Szerintem az MS hívők nyugodtan maradjanak csendben, mert alternatíva mindig kell."
És ezt ellenezte itt bárki is? Alternativa az kell. Államilag rákényszeriteni alternativát vagy wint a népre viszont rohadtul nem kell...
Persze kináról van szó, ahol egy ilyen szintű beleavatkozást az emberek döntésébe észre sem vesz a nép... :)
"A win felhasználói programokat is lehet futtatni Linux alól, szóval ha van egy stabil és jó oprendszered, akkor az csak jó."
Ez működik forditva is... :)
lola..: "ugye nem hiszed azt, hogy egyedül ti léteztek a világon, akik fejleszteni tudnak. "
??
Én csak megcáfoltam, hogy állami szinten kötelező volna wint használni. Hogy jön akkor ez ide?
Gid: "Addig meg (meg utána is) aki akar használhat windowst."
Pontosan ezt szeretném én is, csak a jelenlegi helyzet szerint ez nem igy lesz. Persze csak áttételesen szeretném, amig itt magyarországon és ny.európában vigan használok (és dolgozok) amit én akarok, addig magasról teszek rá, hogy a kinaiak mivel szivatják magukat. Csak bántja a szemem az ilyen beleavatkozás a szabad döntésbe... -
#37 Kedves Lola ha egy saját fejlesztésű programot adnak neked használni, akkor még Kínában is gondoskodnak az oktatásról. Amúgy meg ki mondta, hogy más cégek ki lesznek zárva? Ha tényleg csinálnak saját oprendszert a kínaiak, akkor a Borland, Adobe és a többi cég portolni fogja rá a cuccait, hiszen az ásziai piac a világ fele.
Bocs, de te dolgoztál a BM-nél, vagy csak meghívtak, hogy fejlesszetek valamit UNIX alá, mert a kettő nem ugyanaz.
Csak egy példa, a kötelező levelező rendszer a Mailmax X400-as(és elődei) volt évekig. Ettől eltérni nem lehetett, annak ellenére, hogy nem volt a leghasználhatóbb. Szóval vannak szabályok, de egy külsős nem feltétlenül találkozik velük, mert nincsen köze hozzá. -
Lola. #32 Laci73, ix, lola..: az eredeti hirben volt benne, hogy állami szinten bojkoltálnak mindennemű (nemcsak microsoft!!) termékeket és kizárólag hazai gyártású terméket használhatnak. A szoftverpiac nem csak a microsoftból áll... El lehet képzelni milyen lehet dolgozni olyan kiváló programoknélkül mind mondjuk adobe, borland, macromedia stb-stb. Ezek mind ki vannak/lesznek zárva az állami intézményekből. Hát nem irigylem az ott dolgozókat, ti viszont menjetek nyugodtan oda dolgozni. :))
Bár valószinűleg nem láttátok át a helyzetet, hogy miről is szól a dolog, mert csak azt láttátok, hogy a microsoftot lehet fikázni, mert azt _is_ kizárták...
"Ázsia nem kér a Windowsból, és saját rendszert fejleszt."
:)))
Ez egy kicsit nevetséges kijelentés... A kormány döntött úgy, hogy nem kér belőle, nem a nép... (ha nem hiszed nézzél meg egy ázsiai szoftver részesedési statisztikát...)
"a mai napig betartandóan a "minden PC mellé MS-DOS (jelen estben már Windows)" Bill Gates-i rögeszmét."
Ezt a butaságot honnan vetted? Én elég sok márkás gépet ismerek linuxal árulva. Az, hogy ezekre ezred annyi kereslet sincs mint a winesekre igy ezekből jóval kevesebbet gyártanak azt nemigen lehet a microsoft-ra fogni. Itt az embereknek megvan a lehetőségük, hogy komoly hp vagy dell gépet vegyenek linuxal, _ha akarnak_ És itt van a hangsúly, senki nem tiltja meg. Nem, a microsoft sem. Nem állitotta le a hp-ms együttműködést, nem adta nekik drágábban az oem termékeket miután megpróbáltak linuxos gépeket is árulni. Hagyta, hogy a piac döntsön...
lola... Okostojás. Először is óvatosan, nehogy megint kivágjanak ám sg-ről... :)
Másodsorban dolgoztam már BM-nek ahol még ma is novell van sok helyen, apeh-nak ahol unix-ra, aix-ra, sőt még vms-re is fejlesztettünk tavaly, igy csúnyán el vagy tájolva (már megint) hogy be lenne bármi kötelezően vezetve állami szinten... Sebaj, jól hangzott. :)
Nem, nem az ms hungary-tól vagyok, de már vártam a kérdést, ha érv nincs, gondolat nincs, jön "lemicrosoftozás". Gratulálok. -
#29 Hello Lola!
Mindenki megválaszthatja, mit használ. Ázsia nem kér a Windowsból, és saját rendszert fejleszt. A boltban sem egyféle sajt van :) A Microsoft pedig nagyon arrogánsan terjeszti a termékeit, a mai napig betartandóan a "minden PC mellé MS-DOS (jelen estben már Windows)" Bill Gates-i rögeszmét. Nem meglepő ha "tiltani" próbálják ezt a terjeszkedést. És mi a helyzet a MS-al szemben kialakuló, és igencsak egyoldalú függőséggel? -
Lola. #28 Tényleg van azért valami abban amit az ms mondd...
Ezekben az országokban ugyanis megpróbálják megtiltani (állami szinten) más termékek használatát és baromira nincs lehetőséged azt választani ami számodra jobb... A linux igy sosem nyerhet (világszinten), ha rákényszeritik az emberekre, csak úgy nyerhet, ha jobbat nyújt mint a fizetős megoldások és akkor majd az emberek a saját akaratukból térnek át és nem azért mert egy elnyomó hatalom rájuk kényszeriti... Hálistennek civilizált országokban ez nemigen történhet meg, itt mindenki eldöntheti melyik jobb neki...
"emellett megoldást jelentene a Microsoft szoftverekkel kapcsolatos biztonsági problémákra..."
A projekt támogatói ezek szerint életükben nem láttak még linux buglistát... :) -
#27 A fák nem nőnek az égig (Redmondban sem) Operációs rendszerre szükségünk van - de semmi szükség mammutvállalatokra, amelyek egy egész ország nemzeti jövedelmének megfelelő összeget vágnak zsebre évről-évre. A Linux példája jól mutatja, hogy van más, járhatóbb és szabadabb út. Fejszét a gyökérre :) -
pakura #26 Lehet szindni meg temetni a Windowst, de óriási mennyiségű szoftver van rá írva (és ezeket a szovtvereket a felhasználók megszokták, szeretik), ahhoz nagyon nyomós ok kell, hogy valaki átálljon egy másik oprendszerre. Alapfeltétel, hogy a Windowsal összemérhető mennyiségű kész szoftverrel kell rendelkeznie. És szerintem itt bukik meg a dolog. A szoftverfejlesztők nem szívesen írnak olyan oprendszerre amit kevesen használnak, a felhasználók viszont nem szívesen használnak olyan oprendszert amire kevés a program. Ez egy ördögi kör.
Ezért nagyon nehéz annak aki a Windowst akarja leváltani, az az érv, hogy "biztonságosabb és stabilabb a rendszer" a felhsználóknak (köztük nekem is) kevés. -
galocza #25 http://supergamez.hu/cikk.php?cid=28837
hihihihi -
galocza #24 szvsz poén akart lenni 8) -
#19 Pedig van abban valami, amit az MS mond. Ha nem jött volt 90-től a linux, ma lehet, hogy sok féle operációs rendszer lenne. Mert egy befektetőt elriaszt az, ha ingyenes konkurenciája van. Ezért aztán szinte senki sem kezdett OS-t fejleszteni.
Gondold el, holnap valaki elkezdene ingyen kocsit gyártani. Mi történne a kocsigyártókkal? -
#15 Érdekes, nekem pont az ellenkezőjére van példám. Egyik ismerősöm Windows alól futtat VMWare-ben linuxot, hogy arra fejlesszen. Fura a világ :-P -
Joe #12 Kell egy kis verseny az MS-nek. Lehet biztonságos OS-t írni, csak nehezebb... -
#8 Az m$ jobb ha nem veszi szájára a "tisztességes és szabad piaci verseny" szavakat, ekkora pofátlanságot!
-
#7 kinaban, vietkongban, eszakkoreaban, mongoliaban, stb nem, es az azsiai piac jo resze itt van (kinaban)