6
Jogilag igazán büntethetők a file-cserélők felhasználói?
  • Mauro
    #6
    Musinger Ágnes, a MAHASZ igazgatója a Törzsasztalban
    Javított.
  • Mauro
    #5
    Musinger Ágnes, a MAHASZ igazgatója a Törzsasztalban
  • KiváncsiFáncsi
    #3
    Senkit nem érdekel? Éljen a Strucc politika!!!
  • ThePartyFace
    #2
    Ja, de mire mesz ezzel?
    A jogot felejtsd el, itt mar a penz beszel. (sajnos)
  • KiváncsiFáncsi
    #1
    Szeretném hallani a véleméneteket (különösen a joghoz értőkét), hogy igazán jogszerű e az hogy a RIAA rendelkezésére álló bizonyítékok alapján büntetni akarja az illegális mp3 file cserélőket? Véleményem szerint NEM, mert hitelt érdemlően nem bizonyítható az mp3 letöltés. Másrészről az az eszköz ahogy szerzik a bizonyítékokat finoman is szólva nem lehet jogszerű. Nézzük az első állítást:
    1. Hitelt érdemlően nem bizonyítható az mp3 letöltés. Nem, mert az IP cím azonosítása után, - amit én is több ezret szerezhetek be egy nap, ha pl. valamilyen tüzfalat használok - megnézik, hogy milyen megosztott file-aim vannak. Hogy bizonyítják, hogy a lista amit látnak tényleg az adott IP címhez tartozik? A letöltő programok nem mutatják az IP címet és a megosztott file-okat együtt, és ha ezt más programokkal elérik akkor is kérdéses, mert bármikor én is tudok bármilyen listát gyártani, HAMISITANI, ha akarok, nem oly nehéz. Olvasom, hogy letöltik a kérdéses file-t. Rendben. De mi bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy tényleg az én gépemről töltötték le? Bármilyen bizonyítékot amit felmutathatnak bármelyikünk elő tud állítani. Csak egy dolog lehet igazi bizonyíték, ha házkutatást végeznének, és megtalálnának nálam a file-okat.
    2. Az eszköz ahogy szerzik a bizonyítékokat finoman is szólva nem lehet jogszerű. A számítógépem gyakorlatilag az én magán birtokom. Csak azokat engedek be akik a file-cserélők feltételeinek megfelelnek. ŐK nem azok. Megtévesztenek, és ezért véleményem szerint jogtalanul férnek hozzá az információhoz. Csak bíró engedéllyel tehetnék meg. Ha pedig olyan információhoz is hozzáférnek amit nem osztottam meg a file-cserélő programmal, az kimeríti hacker fogalmát, ami büncselekmény, ha nincs engedélyük -tudomásom szerint nincs- azt utólag viszamenőleges hatállyal kérni nem is lehet.
    Kiváncsian várom véleményeteket.