24
  • Bonewerkz
    aham, es a voroseltolodasa hogy mukodik, 1,5 c-nek megfelelo nem lehet, igy hat ha pl 3/4 c-vel tavolodo lathatatlan, de a lampat majdnem 100%ig visszavero tukorben, egy 3/4c-nek megfelelo voroseltolodasu, 1,5 c-s latszolagos tavolodo sebessegu kepet fogok latni?
  • Bonewerkz
    lehet, hulye vagyok, de nem ertem...
    normalis esetben, ha egy elemlampaval ravilagitok egy 2 m/s-el tavolodo tukorfalra, akkor az elemlampa tukorkepet 4m/s el latom tavolodni... ezert volt az elozo kerdesem
  • Bonewerkz
    nem a hullamhossza no a fenynek, amikor meghajtja a cuccot? (no a hullamhossz, csokken a freki, igy a foton energiaja is...)
    tenyleg, es mi tortenik akkor, ha egy tukorre ravilagitok, az elemlampammal, (na jo, a lezeremmel) es kozben a tukor mondjuk 3/4 c-vel tavolodik, akkor a tukorkepemet 1,5 c-vel latom tavolodni??
    vagy, amikor latszolag eleri a fenysebesseget eltunik??
  • Inquisitor
    Na most megint alulmultam magamat, az emlitet hajtomu is valamennyire kemiai, csak a hatasfoka "picit" jobb volt ...
  • Inquisitor
    A multkor valaki emlegette a Deep Space-1 kiserleti hajot, amit a Nasa a 90-es evekben csinalt es ion hajtomuve volt. Tudtommal sikeres volt, akkor miert maradtak a kemia vackoknal eddig???
  • [HUN]PAStheLoD
    a fény nem fénysebességgel megy :) csak annyi energiával indul és amint találkozik a foton bármi mással (energiahullám gamma sugarak neutrínó... miegymás) kicsit lassul de amikor a tükörbe berombol 1000L akkor sokat lassul :) ezét van hogy a profi tükör is max 90-95 %-os visszaverésre képes... persze lehet hogy vannak ennél jobbak de nem tudok róla.