514
PHP HELP
  • Imremagdi
    kérdés visszavonva, asszem rájötem :)
  • Imremagdi
    ok, egy dolgot nem vágok:
    231-ben leírát példánál a php-ben a $_POST['TIPP'] tartalmazta a kiválasztott értéket

232 általad leirtakban milyen névve hivatkozhatok a kiválasztott eredményre ?
  • cSuwwi
    ha önmagának küldi nem fontos az action, análkül is elmegy, mert önmagának küldi (persze ha fontos, hogy valid (x)html legyen, akkor kell)

gomb helyett meg:
    adsz egy nevet a formodnak is pl. name="formom", majd a selecthez ezt beírod:
    onchange="javascript:document.formom.submit()"

és a legördülő módosítására azonnal küldi, np
  • Imremagdi
    http://katalogus.vkpaks.hu/tlwww_stat/havi.php

Oldalonhoz kellene egy kis segitség

oldal egy php, de van benne a kötvetkező html kód. ezt kellne ugy átirnom hogy ne keljen hozzá nyomó gomb, hanem automatikussan amelyiket kiválasztom, rögtön megjelennyen, és nem kelljen a nyomgomb-ot megnyomi ! lehetséges? hogyan ?

<html>
    <body>
    <div>
    <form method="POST" action="<?php print $SERVER['PHP_SELF']?>">
    <p>
    <select size="1" name="tipp">
    <option value=2005> 2005. évi statisztika, havi bontásban </option>
    <option value=2004> 2004. évi statisztika, havi bontásban </option>
    <OPTION value=2003> 2003. évi statisztika, havi bontásban </option>
    <OPTION value=2002> 2002. évi statisztika, havi bontásban </option>
    </select><input type="submit" value=" Lekérdezés "></p>
    </p>
    </form>
    </div>
    </body>
    </html>
  • Vorpal
    Ja és a fieldek alá természzetesen be kell irni, hogy print $warning[mondjuk nev] és automatikusan ha létezik aza warning azt fogja odairni.Ha tovább akarod ellenőrizni akkor a regular E vel.
    Na ezt a kódot láttam meg utoljára de látom ezenkivül is volt kérdés...
  • Vorpal
    akkor még valamit a postdaták eccerübb ellenőrzéséhez

$kell = array ("nev" => "nev",
    "iras" => "iras",
    stb amilyen fielded van
    );

foreach($kell as $postanyag => $iras) {
    if(!$_POST[$postanyag]) {
    $warning[$postanyag]="Szükséges a $iras";
    }
    }

na és a kód előtt még annyi jön, hogy

if(count($warning)=='0') akkor mehet a feldolgozas

ez igy ésszerübb ér rövidebbis mintaz amatős if nincs akkor nemennyen használjatok ciklusokat.
  • Mighty
    A #169-es hozzászólásomban írt script nem jó neked?
  • hispan2
    Szóval hogyan is oldható meg a #215-ösben megfogalmazott probléma legegyszerűbben?
  • cSuwwi
    mysql_query ("INSERT IGNORE INTO news VALUES(NULL, $_POST[news_short], $date, $_POST[news_text])");

ezzel biztos jó lesz :)

(feltéve ha a formnál a method = POST)

a másodiknál meg eggyel több zárójel van

mysql_query("UPDATE hits SET total='$count'");
  • PetruZ
    Akkor próbáld így:

mysql_query ("INSERT IGNORE INTO news VALUES(NULL,".$_REQUEST['news_short'].", $date,".$_REQUEST['news_text'].")");

A másodiknak a végéről meg hiányzik egy...

mysql_query("commit");

...sor.

• cSuwwi
    A date-re kell idézőjel, a benne lévő formátummeghatározásra biztosan.

A mysql_close nem fontos, a kapcsolatot automatikusan bontja, hacsak nem perzisztens kapcsolatot létesítettél (állandó kapcsolat, sok legkérésnél gyorsabb, mert nem építi fel állandóan a kapcsolatot)
  • PetruZ
    Igen, a régiek azok a $HTTP_... nevű izék. Php4 óta még a $_POST[]-nál is egyszerűbb a $_REQUEST[]-et használni. :)
  • skristof
    ha a ðdate változon nincs idézőjel, akkoris előjön a hiba
  • skristof
    köszi, mostmár tényleg tele van a tököm. inkább leirom az egész kódot:

<?
    include("connect.php");

$date = date("Y. m. d.");

//hibaellenőrzés....

if ($HTTP_POST_VARS['news_short'] == ""){
    echo "Hiba! Nem adtad meg a hír címét!";
    echo "<META HTTP-EQUIV='Refresh' Content='3; URL=index.php?oldal=admin'>";
    exit();
    }
    if ($HTTP_POST_VARS['news_text'] == ""){
    echo "Hiba! Nem írtál hírt!";
    echo "<META HTTP-EQUIV='Refresh' Content='3; URL=index.php?oldal=admin'>";
    exit();
    }

//adatbázisba beillesztés....

mysql_query ("INSERT IGNORE INTO news VALUES(NULL, $HTTP_POST_VARS['news_short'], '$date', $HTTP_POST_VARS['news_text'])");
    echo "Kérésedet sikeresen feldolgoztuk! A hír megjelent!";
    mysql_close;

?>
    <br>
    <META HTTP-EQUIV="Refresh" Content="3; URL=index.php?oldal=admin">

És ezt a hibát generálja:
    Parse error: parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' in c:\apache\htdocs\sk\news_send.php on line 21

//számláló
    $total = mysql_query("select total from hits");
    list($count) = mysql_fetch_array($total);
    $count++;
    mysql_query("UPDATE hits SET total='$count')");
    //vége...

Ennek meg jónak kéne lennie, nem?
  • cSuwwi
    a $HTTP_POST_VARS[] vagy a sima $_POST[]-ot érdemes használni? tudom hogy mindkettő ugyanaz, van aki az egyikre, van aki a másikra mondja, hogy jobb D:
    a post_vars-os volt a régi php3-as, nem?
  • PetruZ
    1. mysql_query("INSERT IGNORE INTO news VALUES(NULL, $HTTP_POST_VARS['news_short'], $date, $HTTP_POST_VARS['news_text'])");
    Egyszerű megjegyezni: a dupla idézőjel ( " ) feloldja a változókat, a szimpla ( ' ) nem, ezért nem kell a tömböket még plusz egy idézőjelbe tenni. Tömbindex névnél meg tökmindegy.

2. Update/insert után nem árt egy commit, különben a változás a session végén visszapörgetésre (rollback) kerül...
  • skristof
    köszi a helpeket, de az Istenért sem sikerül megcsinálni.. :\
    ennyire nem lehetek lámer

1.: az idézőjeleset ird le légyszi jól, mert azokat mindig is utáltam.. minden verziót kiprobáltam már, mégsem megy

2.: átírtam UPDATE-re de igy sem jó.. igy már 1-nél meghal :S pedig az index.php-be irtam bele, elvileg minden lapletöltést számolnia kéne, mivel ugy hivatkozok mindenre, h index.php?oldal=valami és azt csak include-olom
  • skristof
    miért? random generálja a képet, és megadott idő után ujratölti a lapot
  • ILLNeo
    szerintem ezt nem úgy kéne megoldani, ahogy te elképzeled... ez amit itt elmondtál inkább hasonlít egy prezentációra, mint weblapra...
  • hispan2
    Egy kérdésem lenne: van egy beágyazott keret, de ez nam is számít, lényeg, hogy van benne egy önáló HTML lap. Ezen semmi más nincsen, csak egy kép. Én azt szeretném, ha javasolnátok egy olyan megoldást, lehet java vagy bármi más, ami bizonyos időközönként ezt a képet kicseréli egy másik, vagy több másik előre meghatározott képre. Olyan megoldás is jó lenne, ami ezt a keretben lévő lapot cseréli ki bizonyos időközönként előre meghatározott más html lapokra. A megoldásokat előre is köszi.
  • SoDI---
    oks :)
  • Mighty
    Sok sikert a tanuláshoz.
  • ILLNeo
    Sodi:
    Jó nekem nem ezzel volt bajom... (ebből zárjuk ki Mighty-t jó, mert azt se tudom minek szólt bele... gondolom nem vagytok Dalton testvérek...)

Tehát, nekem ez egy kicsit úgy hangzott, "vegyél könyvet oszt tanuld meg b%%zzeg",

De így már teljesen másképp hat, szóval én nem sértegetni akartalak, csak azt hittem alapból így állsz hozzám... de nem. Bocsánatot kérek!

Mightynak:

meg csak annyit, hogy lehetőleg ne kapjak tőled több üzenetet...
  • SoDI---

Erre.

(...)
    A negyedik részben megismerkedhetünk azokkal a technikákkal, ahogy a Flash MX képes dinamikusan kapcsolatot tartani külső adatforrásokkal, legyenek azok egyszerű adatállományok, XML formátumú adatok, vagy akár PHP által átadott információk.
  • SoDI---
    Kérdezted, hogy van-e magyar nyelvű leírás a témában.
    Én konkrétan megneveztem, hogy hol.

Libriben és Alexandrában is van egy csomó helyen.
    Tele vele a polc. Megveszed, megtanuod belőle, tök egyszerűen elmagyarázza.
  • SoDI---
    Nem viccelek, én abból a könyvből tanultam meg, hogyan működhetek együtt actionscriptből a PHP-vel.
  • Mighty

Segítséget kértél egy témában, erre kaptál válaszokat.
    A beszólás az, amit te csináltál, meg az amit most én fogok:

Segitsen neked a halál.
  • ILLNeo
    Talán nem akarod azt is megmondani, hogy mit írjak...

Szállj le rólam ha lehet...

Nekem mindig az 5 csillagosok szólnak be,
    "Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek"

nem tudom mit képzeltetek el magatokról, de jobb ha kiveritek a fejetekből...
  • Mighty
    Ne haragudj, de segítséget kértél. Ez is egy megoldás, amire nyugodtan reagálhattad volna, hogy, köszi de arra nincs pénzem vagy bármi mást.
  • ILLNeo
    Nagyon vicces vagy sodikám ilyen tanácsot minden nap ad az internet.
    Ezt a fajta tehetségedet kamatoztathatnád egy könyvesboltban, mint pultos...
  • SoDI---
    A Flash MX stúdió című magyar nyelvű könyv részletesen bemutatja, hogy működik együtt a Flash PHP-vel, illetve XML-lel.

Irány a könyvesbolt!
  • PetruZ
    SoDi-nál a pont. Gondolkozz, mit is csináltál az insert-tel, és mit csinál a select, és mire jó az update. :)
  • SoDI---
    Beillesztés helyett szerintem írd felül UPDATE-tel.
    Nincs sok értelme egyenként eltárolni a múltbeli látogatók számát. :D
  • SoDI---
    mondjuk tán tedd nrornális idézőjelek közé az SQL-t
  • skristof
    és ebben pedig mi a parse error? kezdek fáradni :\

mysql_query('INSERT IGNORE INTO news VALUES(NULL,'$HTTP_POST_VARS["news_short"]','$date','$HTTP_POST_VARS["news_text"]')');
  • skristof
    Saját oldalamra szeretnék egy számlálót, de egyedit..
    php&mysql kombó, én úgy érzem h az elv az jó, de valamiért kettőnél megáll a számláló.. miért?
    itt a kód:

$total = mysql_query("select total from hits");
    list($count) = mysql_fetch_array($total);
    $count++;
    mysql_query("insert into hits values('$count')");

pls help! htx

• ILLNeo
    Köszönöm szépen az építő jellegű kritikát!

Ebben a php dologban lehet viszont valami...mert közben én is mélyebbre jutok a nyúl üregében (értitek!)...

Egyébként meg van az alapfokú nyelvtudásom a programozáshoz, nem ma kezdtem már, csak azért kérdeztem, hogy hátha... :-)
  • PetruZ
    Csak egyetérteni tudok: szakmai angol nélkül ilyen mélységű dolgot nem fogsz tudni megcsinálni. Magyar doksi ezekhez nincs, vagy hiányos, vagy csak szűk keresztmetszetet érint, így kénytelen leszel a webet túrni, ott meg a legtöbb doksi angolul lesz. Ezt nem lehet megúszni minimum alapfokú + szakmai nyelvtudás nélkül.
    Egyébként a köztes xml részt feleslegesnek érzem, a flash képes közvetlenül kezelni a php-t.
  • Mighty
    Első jó tanács: tanulj meg minimum alapfokon, de inkább középfokon angolul :)
  • ILLNeo
    Szevasztok Srácok!

Kezdő PHP és MySQL programozó lettem a munkahelyem kérelmére és szeretnék töletek kérdezni pár dolgot....
    Flash interface-re szeretnék egy konkrét adatbázist létrehozni, és a szerkezeti struktúra tervrajza meg van, ami abból áll, hogy a Flash kezeli a xml-t, az xml kezeli a php-t, és a php kezeli a MySQL- és már megtaláltam a macromedia honlapján egy jó 30 oldalnyi dokumentációt, de az angol, tehát ha meg tudna engem valaki áldani néhány jó tanácssal az nagyon szépen megköszönném...

Előre is köszönöm