Assembly

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lenne egy olyan kérdésem, hogy nem tud e valaki olyan programot, ami beolvas 2 szót, és letárolja, 2 területre a szavak hossza maximum 30 de lehet kevesebb is
pl:
program.exe ;program indítítás
Kerem a ket szot: ;egy kis kííratás, ezt már megírtam
alap haz ;a két szó beírása, na ezeket kéne beolvasni.

Üdv!
Egy iskolai példához lenne szükségem segítségre.
A feladat az lenne, hogy n számú számot kell bevinni (azt is a felhasználónak kell megadni, hogy mennyi az n). Ezt csökkenõ és növekvõ sorrendben ki kell írni, és külön a legnagyobbat, valamint a legkisebbet is.
Ez egy tapasztaltabb programozónak gyerekjáték lehet...
Ha lehet, rövid kommentárokat is kérnék az egyes programrészek közé, -hogy épp mikor mi történik-, de anélkül is jó!
Segítséget az alábbi e-mail címre várok: [email protected]
Sürgos! Köszönöm elõre is!

UI: Csak a forráskód kell, nem a lefordított program!
attól függ hogy mi a gondod
LeventeV
el meg a topik? nezegeti valaki? mert nekem lenne egy kis gondom, megpedig: olvassunk be egy hexadecimalis szamot es irjuk ki 10es szamrendszerben. tudna nekem valaki segiteni ebben?

--PC--PS3 Slim - PSN:LEVi-o_0

Jesszus úristen, pfff...
te rá tudsz kattintani, én meg nem? hehe 😊

figy:
erre a honlapra mész: http://www.stud.u-szeged.hu/Raffai.Tamas/
aztán látsz egy ilyen sort:
ASSEMBLY PROGRAMOZÁS GYAKORLAT (Nappali - IB676g)
és ezen a soron erre lehet kattintani: (Nappali - IB676g) <--------erre

kattints rá, ott minden anyag megvan.

meg még itt is találsz:
www.inf.u-szeged.hu/~mate

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

Igen, ez eddig is megvolt. Megis találtam. Csakhogy, ez az egy, amire kattintani tudok:
ASSEMBLY KÖTELEZÕ PROGRAMOK ITT!!!
De, én leírást keresek, segítséget. Ez pedig nem az.
nem létezik, hogy nem találtad meg az assemblyt

#30 hozzászólásomban a linkre mész, és ott nagy betûkkel irja, hogy assembly programozás gyakorlat

Sajnos nem.
sikerült? megtaláltad?

Forditóprogram, meg talán egyebet is találsz itt:

http://www.stud.u-szeged.hu/Raffai.Tamas/

menj az assembly programozás gyakorlatra.

ZilogR
nemis nemis!

Elég a megoldáshoz az, h MILYEN módszerrel lehetne szerinted ezt elõállítani?! Van-e rá ötleted, h hogyan lehet ilyen kiírást produkálni?! Ha tudsz programozni, akkor a kód is jöhet!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
akkor egy bemelegítés:

bármilyen programnyelven írj légyszi egy programot, ami a tizenéveseknek úgyis aktuális, h kiírja a képernyõre egymás alá azt, h

ó

ció
áció
káció
akáció
vakáció

A kódot másold be ide! 😊

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Kerestem a Google-ben, assemblyt. De ott nagyon érthetetlen leírást adtak. Én meg csak még 15 éves vagyok. És, tudnátok belinkelni egy szöveget, amit megtudok érteni én is? Tehát leírásokkal bemutatással, stb. Ja, és milyen fordítóprogramot kell letölteni hozzá?
Szia!

Egy könyv, én az egyetemen ebbõl tanultam:

Máté Eörs: Assembly programozás

Azt hiszem, hogy 1000 ft az ára.

Üdv.,

ZilogR
😄 Azt ugye azért sejted, h senki nem fog itt neked kb 50-60 gépelt oldalnyi szöveget lekopácsolni - amúgy is, az a legjobb, ha te magad tanulod meg! Google és könyvtár!

Ugye ez amúgy kandi kamera...?!?

Kösz, a segítséget. De, valami olyan leírásra gondolta, amibõl tényleg megtudok mindent az egészrõl. Bios, stb billentyûzet meg minden mást.
ZilogR
hajrá!

de ma jó a kedvem - és a retro mindig is izgatott: esetleg az a régi gép valami x86-os vagy legalábbis kompatibilis azzal? Mert akkor érdemes elmenni egy mûszaki könyveket is tartó könyvtárba és Peter Norton-tól MINDENT kihozni, amit csak találsz. Aztán összeszedni mindent, amit olyan kulcsszavakra találsz, mint "assembly, 80286, 80386, programozás, gépi kód, IBM PC, védett mód, operációs rendszerek, ..."

Szülõket, barátot/barátnõt elküldeni pár hónapra nyaralni, kutyát macskát, lovat, aranyhalat menhelyre beadni, kaját rendelni egy hétre és hetenként újra min. fél évig, betolni 3-4000 MP3-at a Winampba (egy másik gépen), találni valakit, aki kibírja az elsõ két hét lelkesedést, majd elviseli a vérmérséklettõl függõ pár nap - néhány hét kiábrándulás és szenvedés, hagyjuk a picsába idõszakot és végül kivülrõl reálisan látja a dolgot.

Én számítógép nélkül, még az "átkosban" tíz évesen tanultam meg programozni egy könyvbõl, majd egy újságcikkbõl Z80-on hexában gépi kódot írni úgy, hogy csupa Commodore vett körül. Leültem egy HT-1080Z elé és némi DATA sorba bekopácsolt kódot bePOKE-oltam a memóriába és egy CALL-lal meghívtam és ment. Aztán jött egy boldog ENTERPRISE korszak, ahol még huszonbájtos kis progikkal hangkazettákról digitalizálgattam a memóba Korda számokat 😛 és olyanokkal szórakoztam, hogy egy feltételvizsgálat után hány NOP kell, hogy az igaz és a hamis ág egyforma hosszú legyen az idõzítés miatt.

Mindezeket egyedül úgy, hogy a fasorban sem volt még internet, ahonnan be lehetett volna gyûjteni azt a rengeteg tudást, ami a mostani fiataloknak teljesen természetes.

Nem lettem programozó, de életem legszebb idõszaka volt ez. EMIATT javaslom, hogy érdemes belevágni bárkinek bármikor egy ilyen vállalkozásba - annak ellenére, hogy komoly eredmény az esetek 99.99%-ában BIZTOSAN nem fog születni - mint ahogyan nálam sem 😊

Ha már ezt értékeled, akkor biztosan sok örömöd lesz a dologban! 😊

Helo!!
Egyáltalán nem tudok semmit az assembly programozásról. Van egy régi gépem. Nagyon régi. És pár haverommal, szeretnék csinálni rá egy operáció rendszert. Pár alapvetõ dologgal: jegyzettömb, stb. És, ezt szeretném megvalósítani assemblyvel. 15 éves vagyok, úgyhogy ne valami bonyolult érthetetlen dolgot írjatok. Valami, ami tényleg kezdõ szinten leírja, hogy mit, hogyan kell csinálni. Tehát valami iylesmi leírást tudnátok mellékelni, amivel tudok írni egy egyszerû operációs rendszert, pár alapprogrammal. És, ha lehet írjátok le, hogy, hogyan lehet megcsinálni, hogyha elindítjuk a gépet akkor memóriáról butoljon, meg iylesmi. Kösz!! Remélem tudtok segíteni.
Szolnokboy1
Sziasztok! Egy kis segítség kellene. Ezt szeretném megoldani, de sehogy sem sikerül:

Kérjen be ellenõrzötten a billentyûzetrõl egy római számot (1-tól 10-ig), konvertálja át hexadecimálissá és írassa ki a VDU -ra.

Légyszi segítsetek, nagyon fontos lenne! köszi.

Az anti-winnie brigád elsőszámú képviselője.

ZilogR
van vkinek XT-n is futtatható assemblere, olyan, amihez max DOS 5.0 kell.Egy HP OmniGo 700LX-en kellene futtatni aminek igencsak gyengus teljesítménye van - de én nagyon szeretem 😛

Itt lehet némi infót találni a 700LX-rõl, ha valakinek pontosabb infó kellene.

Elõre is köszönöm!

CattiBrie
Én már nem. 😊

[/spam]&#8482;

Adam II
Hello jár még ide valaki?

Catti
ez billentyû leütésére vár:

mov ah, 0
int 16h

a leütött billentyû kódja az ax-be kerül

Catti
mov al, 'b' ; al-be karater
mov ah, 00001111b ; ah-ba színkód
mov di, 326 ; di-be, hogy hova teszi ki a képernyõn
mov es:, ax ; és extraszegmensbe írás

Sziasztok!!
Szeretnék megtanulni assemblyben programozni. tudnátok adni valamilyen forrásanyagot ehez, és/vagy h milyen programok szükségesek hozzá?
koppaany
AtomHeart
2003. júl. 10. 21:25 | privát | válasz erre | #5
Igen, en is virusokra gondoltam...
Amikor azt mondtam, hogy erdemes xp-re is asm-ben irni a progikat, en a grafikus feluletu windows-os programokra gondoltam. Azokat pedig eppoly egyszeru megirni asm-ben, mint pl visual c++-ban mfc nelkul, bvagy delphiben vcl nelkul. Csak a windows API hivasokat kell ismerd...
==========================================================================
MenuetOS 1 floppys OS, full assembly az egész, van graf felülete, és tényleg pöcc egyszerûen lehet vele dolgozni... aki nem hiszi el a fent írtakat, annak itt egy kissebb, egyszerûbb példa (fõleg, h opensource)

koppaany
48-as eltolást próbáltad már? sub x,48 elméletileg visszaadja a számot

koppaany
title sanyinak
.model small
.stack
.data
sz dw 0b,0b,0b
s dw 1
s1 dw 1
.code

start:

mov ax,_data
mov ds, ax

mov cx, 40
be:
mov ah, 1
int 21h
cmp al,''
je kistart
mov s1,cx
mov sz,al
loop be

kistart:
mov cx,40
ki:
mov s,cx
mov ah,2
mov dl,sz<40-s>
loop ki

mov ax,4C00h
int 21h
end start

Sanyi ezt próbáld meg, van benne 2 baki, de nem jöttem rá a megoldásra.

koppaany
Szevasztok!

Kérlek áruljátok el, miért kapok erre a kódra osztástúlcsordulási hibaüzenetet!
Köszi!

title led
.model small
.stack
.data
x db 0b
y db 0b
.code
start:
mov ax,_data
mov ds,ax
;mov ax,3
;int 10h
;mov ah,00000000b
;mov al, 'a'
xor ax,ax
mov ax,0b800h
mov es,ax
jmp go

c1:
cmp ah,11111111b
je c_e
add ah,1b
jmp c2

c_e:
mov ah,00000000b
jmp c2

c2:
cmp al, 'z'
je c__e
add al,1
jmp go

c__e:
mov al, '1'
jmp go

go:
mov al, 'a'
mov ah,00000000b
mov di,0d
;mov cx, 4000
jmp prg
prg:
mov es:,ax
int 21h
add di,2d
jmp c1

ex:
mov ax, 4c00h
int 21h
end start

Szia!
Én se sokat értek hozzá, de sikerült megcsináltom. A program (szerintem) úgy mûködik, hogy ez elsõnek beolvasott karaktert az utolsó helyre teszi, utolsó elöttire a másodikat stb. Igaz az enyém csak 10 karakteres, de mûködik.

fradi segment
assume cs:fradi
beolv db 10 dup(' ')
db '$'
beolvdb db 0

start:
mov ah,0 ;karakter beolv.
mov al,3
int 10h
mov di, offset beolv
add di,9
push cs
pop ds
mov cl,0
vissza:
mov ah,0
int 16h
cmp al,13 ;enter teszt
jz vege
mov ,al
dec di
inc cl
jmp vissza

vege:
mov beolvdb,cl
mov bh,0
mov dl,5
mov dh,10
mov ah,2
int 10h
mov dx,offset beolv
mov ah,9 ;kiírás
int 21h

mov ah,4ch ;kilépés
int 21h

fradi ends
end start

Sziasztok!
A segítségeteket kérem. Kaptam egy feladatot amit nem tudok megcsinálni. Egy tetszõleges szövegben tárolt számot kellene normálalakban kiírnom (mantissza E karaterisztika). Karaktert beolvasni és kiírni tudok csak az átalakítás nem megy. Légyszi segítsetek!!

Sziasztok!

Most tanulok suliban assembly-t és még elég kezdõ vagyok. Van egy program amit egyszerûen nem tudok megírni. Légyszives segítsetek!
A feladat, hogy egy maximum 40 karater hosszú szöveget be kell kérni (enter lenyomására a beolvasás vége), majd fordítottan kiírni. Szóval ha én beírom hogy 'sanyi', akkor ezt írja ki: 'iynas'.
Eddig jutottam:

.MODEL small
.STACK 100h
.DATA
;
szoveg1 db 43 dup(?)
szoveg2 db 43 dup(?)
;
.CODE
;
mov ax,@data
mov ds,ax
;
mov bx,0
mov cx,40
beolvas:
mov ah,1
int 21h
mov szoveg1,al
inc bx
cmp al,13
je beolvas_vege
loop beolvas
;
dec bx
beolvas_vege:
mov szoveg1,10
mov szoveg1,13
mov szoveg1,'$'
;
inc bx
mov si,0
mov di,bx
mov cx,bx
csere:
mov al,szoveg1
mov szoveg2,al
inc si
dec di
loop csere

mov ah,9
mov dx,OFFSET szoveg2
int 21h
;
mov ah,4ch
int 21h
END

Elõre is köszönöm a segítséget!!
ZilogR
esetleg vki járatos és el tudna indítani némi infoval (fõleg fejlesztõ környezet kellene Win98SE alá) ARM procik programozásában???

Nokia telefon procikat szeretnék bûvölni vas szintjén. Nem hiszem, h senki nem foglalkozik ezzel kis hazánkban...!?

Elõre is köszönöm!

-=ZR=-

ZilogR
...és akkor vége is lett ennek a topic-nak?

Talán indítok egyet...

-=ZR=-

AtomHeart
Igen, en is virusokra gondoltam...
Amikor azt mondtam, hogy erdemes xp-re is asm-ben irni a progikat, en a grafikus feluletu windows-os programokra gondoltam. Azokat pedig eppoly egyszeru megirni asm-ben, mint pl visual c++-ban mfc nelkul, bvagy delphiben vcl nelkul. Csak a windows API hivasokat kell ismerd...

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

AtomHeart
Ez nem igaz, megeri meg xp ala is asm-ben irni teljes programokat (inkabb a rovidebbeket), mert van egy par elonyuk, tobbek kozt a kis fajlmeret, ami nehany esetben letfontossagu lehet (...).
Dynam!c, ahhoz, hogy ne keljen parancssorbol kinlodj a forrasok asszemblalasaval, szerezz be egy IDE-t, mint peldaul RadASM (szerintem a legprofibb). Telepitsd fel az masm32 legujabb, asszem 8-as kiadasat, konfigurald a RadAsm-ot, es olyan egyszeru lesz az asm programok irasa, mint peldaul a c++-oke, felteve, ha a nyelvet elsalyatitod. Hja, nezd meg Icezelion win32 asm tutorialjait!

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

Dynamic
Na szóval abszolút kezdõ lennék a témában.Lehet nyugodtan röhögni, de néhány nagyon láma kérdés jön.Magáról az assemblyrõl(programozásról) már csak-csak kezdek sejteni 1-2 dolgot, de nem tudom, hogy XP alá mit és hogyan érdemes telepíteni, hogy mûködõképes legyen a téma.A Turbo Assemblert nem tudom telepíteni, mert DOS-ból kell(kell?) és az XP alatt nem igazán megoldható, Command prompttal meg nem mûxik.
MASM32-õt felraktam, de ebben meg azt nem tudom, hogy kell a általam megírt *.asm filet lefordítani illetve futtatni, meg ilyen "apró" alapvetõ dolgok.
Aki tud, lécci segítsen.Köszi.